12/10/10

Οι εξπέρ του πετρελαίου

Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ
Εξπέρ στις γεωτρήσεις πετρελαίου έχουν γίνει δύο απόφοιτοι του Πολυτεχνείου Κρήτης. Προ ημερών κέρδισαν το πέμπτο βραβείο σε διεθνή διαγωνισμό για την κατασκευή λογισμικού, με το οποίο μπορεί να υπολογιστούν σημαντικά δεδομένα τόσο για την εκτέλεση όσο και για την ασφάλεια μιας γεώτρησης.

Τέτοιες διακρίσεις όμως, όπως επισημαίνει ο καθηγητής Βασίλης Κελεσίδης, «αναδεικνύουν και την ένδεια της Ελλάδας όσον αφορά τις ενέργειες της χώρας μας για εξερεύνηση και διενέργεια γεωτρήσεων στις πολλές πετρελαιοπιθανές περιοχές που έχουν αναφερθεί κατά κόρον στο παρελθόν, στη δυτική Ελλάδα και στο Αιγαίο. Δυστυχώς η χώρα μας δεν προβαίνει σε καμία ενέργεια από το 1996, όταν εδόθησαν οι τελευταίες άδειες για εξερεύνηση υδρογονανθράκων».

Οι δύο απόφοιτοι είναι ο Παναγιώτης Δαλαμαρίνης από τον Αγιο Βασίλειο Κορινθίας, που αποφοίτησε από το Τμήμα Μηχανικών Ορυκτών Πόρων, και ο Ανδρέας Πανάκος από τη Λακωνία, που τελείωσε το Τμήμα Ηλεκτρονικών Μηχανικών-Μηχανικών Υπολογιστών του Πολυτεχνείου Κρήτης. Και οι δύο σχεδίασαν και κατασκεύασαν το συγκεκριμένο λογισμικό. Στις 8 Σεπτεμβρίου 2009 κατάφεραν να κερδίσουν την πρώτη θέση σε διαγωνισμό προπτυχιακών φοιτητών στη Σκοτία.

Στις 20 Σεπτεμβρίου 2010 από το Παγκόσμιο Συνέδριο των Μηχανικών Πετρελαίου που διεξήχθη στη Φλωρεντία της Ιταλίας, ο Παναγιώτης Δαλαμαρίνης, γύρισε με την 5η θέση από τον παγκόσμιο διαγωνισμό για την καλύτερη εργασία προπτυχιακών φοιτητών σε θέματα εξόρυξης υδρογονανθράκων.

Η μεγάλη διάκριση του Παναγιώτη Δαλαμαρίνη αποκτά ακόμη μεγαλύτερη αξία αν αναλογιστούμε η παραγωγή υδρογονανθράκων στη χώρα μας είναι ελάχιστη. Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρώτο βραβείο εδόθη σε απόφοιτο του Πανεπιστημίου Πενσιλβάνια των ΗΠΑ και το δεύτερο βραβείο σε απόφοιτο του Πανεπιστημίου του Ομάν στα Αραβικά Εμιράτα. *

2 σχόλια:

  1. Είμαι περίεργος να δω ποιόν θα βάλουν στον φορέα διαχείρισης υδρογονανθράκων...

    切腹

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ε τι λές? δεν θάχουν κανέναν αδελφό, αδελφή, φιλενάδα, ξάδελφο? Έχουν τόόόόόσα "ικανά" στελέχη ...
    Η αξιοκρατία σε όλο της το μεγαλείο !!!

    Θεσσαλονίκη

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.