26/10/10

Με «φόντο» το Αιγαίο η Διυπουργική Ελλάδας – Τουρκίας

Από την πλευρά του, ο Εγκεμέν Μπαγίς δήλωσε ότι «οι ελληνοτουρκικές σχέσεις βρίσκονται προς τη σωστή κατεύθυνση. «Πιστεύουμε -πρόσθεσε- ότι δεν υπάρχει ζήτημα που δεν μπορεί να λυθεί μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας. Με καλή πρόθεση, σθένος και λίγη τόλμη μπορούν εύκολα να λυθούν και τα ζητήματα του Αιγαίου, και το Κυπριακό, και η Θεολογική Σχολή, και τα θέματα της τουρκικής μειονότητας στην Ελλάδα. Προς την κατεύθυνση της λύσης βλέπουμε δύο θαρραλέους πρωθυπουργούς, κατά το παράδειγμα του Ατατούρκ και του Βενιζέλου, να διανύουν σημαντική απόσταση. Όταν έρθει ο καιρός, θα μοιραστούμε μαζί σας το αποτέλεσμα αυτών των συναντήσεων. Αλλά βρίσκονται προς τη σωστή κατεύθυνση».


Άρχισε στην Άγκυρα η 4η συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής Ελλάδας-Τουρκίας με τη συμμετοχή του υφυπουργού Εξωτερικών Σπύρου Κουβέλη και του Τούρκου υπουργό άνευ χαρτοφυλακίου Εγκεμέν Μπαγίς, που είναι και ο επικεφαλής της τουρκικής διαπραγματευτικής ομάδας στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την ΕΕ.

Προηγήθηκε κατ’ ιδίαν συνάντηση μεταξύ των κ.κ. Κουβέλη και Μπαγίς.

Μετά τη συνάντηση, ο κ. Κουβέλης υπενθύμισε την πρόσφατη επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού στην Αθήνα, σημειώνοντας ότι «αυτό δείχνει πόσο στενά εργαζόμαστε. Σήμερα βρισκόμαστε εδώ για την περαιτέρω ανάπτυξη των οικονομικών μας σχέσεων. Παράλληλα, παρατηρούμε ανάπτυξη και στις διπλωματικές μας σχέσεις».

Ο Έλληνας υφυπουργός Εξωτερικών αρνήθηκε να σχολιάσει τα δημοσιεύματα περί επικείμενης συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας για το Αιγαίο.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με τα συγκεκριμένα δημοσιεύματα είπε:

«Δεν σχολιάζουμε ανεπίσημες δηλώσεις που αφορούν τέτοια θέματα. Αυτό που κάνουν στη φάση αυτή οι πρωθυπουργοί, οι υπουργοί και οι αξιωματούχοι των δύο χωρών είναι τα εξής: Η επίλυση του θέματος του Αιγαίου και άλλων προβλημάτων με τον καλύτερο και μόνιμο τρόπο και η αύξηση των επαφών. Προς αυτή την κατεύθυνση γίνονται το τελευταίο διάστημα πολύ σοβαρά βήματα. Κι εμείς για τον ίδιο λόγο είμαστε εδώ, στο πλαίσιο της Συνεδρίασης της Κοινής Διυπουργικής Επιτροπής. Μαζί με τον Εγκεμέν Μπαγίς θα εξετάσουμε πώς μπορούν να βελτιωθούν οι σχέσεις, πώς μπορούμε να πάμε παραπέρα».

Από την πλευρά του, ο Εγκεμέν Μπαγίς δήλωσε ότι «οι ελληνοτουρκικές σχέσεις βρίσκονται προς τη σωστή κατεύθυνση. «Πιστεύουμε -πρόσθεσε- ότι δεν υπάρχει ζήτημα που δεν μπορεί να λυθεί μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας. Με καλή πρόθεση, σθένος και λίγη τόλμη μπορούν εύκολα να λυθούν και τα ζητήματα του Αιγαίου, και το Κυπριακό, και η Θεολογική Σχολή, και τα θέματα της τουρκικής μειονότητας στην Ελλάδα. Προς την κατεύθυνση της λύσης βλέπουμε δύο θαρραλέους πρωθυπουργούς, κατά το παράδειγμα του Ατατούρκ και του Βενιζέλου, να διανύουν σημαντική απόσταση. Όταν έρθει ο καιρός, θα μοιραστούμε μαζί σας το αποτέλεσμα αυτών των συναντήσεων. Αλλά βρίσκονται προς τη σωστή κατεύθυνση».

Ο κ. Μπαγίς ανέφερε επίσης πως «στο παρελθόν οι διπλωματικές σχέσεις καθόριζαν τις οικονομικές, ενώ σήμερα ισχύει το αντίστροφο».

Τα θέματα της ατζέντας, στο πλαίσιο της Κοινής Διυπουργκής Επιτροπής Ελλάδας-Τουρκίας, σύμφωνα με την εφημερίδα «Σαμπάχ», είναι η δημιουργία αποθήκης η οποία θα στεγάζει αγροτικά προϊόντα στην Κομοτηνή, το άνοιγμα ενός εμπορικού κέντρου στη Χίο απέναντι από το Τσεσμέ, η δημιουργία εργαστηρίου στη Ρόδο για τον έλεγχο των τουρκικών προϊόντων που εισάγονται στην Ελλάδα και η διευκόλυνση των εμπορικών σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες, με τη λήψη μέτρων όπως ο καθορισμός του τέλους εισόδου για τα ελληνικά και τουρκικά οχήματα μεταφοράς προϊόντων.

Ο τουρκικός Τύπος δίνει σήμερα ευρεία έκταση στο δημοσίευμα ελληνικής εφημερίδας για συμφωνία στο Αιγαίο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Η εφημερίδα «Σαμπάχ» ωστόσο, επικαλούμενη πηγές του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, αναφέρει ότι είναι ακόμη νωρίς για να υπάρξει αποτέλεσμα και ότι «οι Ελληνες και Τούρκοι διπλωμάτες εξετάζουν τα προβλήματα, αλλά η Άγκυρα πιστεύει ότι δεν έχει γίνει μετάβαση στη φάση των διαπραγματεύσεων».

Σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα, ανώτατες τουρκικές διπλωματικές πηγές θεωρούν ότι δεν είναι τόσο κοντά μία ενδεχόμενη διευθέτηση. Η εφημερίδα γράφει ότι, προκειμένου να αποφέρουν αποτέλεσμα οι διερευνητικές επαφές, έχει αποφασιστεί ότι εκτός των διπλωματών, πρέπει να παρέμβουν και οι πολιτικοί.

«Η απόφαση αυτή ανανεώθηκε κατά την επίσκεψη του Ερντογάν στην Αθήνα», γράφει η «Σαμπάχ» και παραθέτει δήλωση του εκπροσώπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Σελτσούκ Ουνάλ, ο οποίος λέει ότι: «Δεν θα πρέπει να γίνονται δηλώσεις αναφορικά με το πνεύμα των συνομιλιών. Αυτό αποτελεί και βασική αρχή τους».

Συζήτηση για τις διμερείς εμπορικές δραστηριότητες

Οι ελληνικές και ξένες επενδύσεις έχουν μεγάλη σημασία για την αναπτυξιακή προσπάθεια της Ελλάδας, είπε ο υφυπουργός Εξωτερικών Σπύρος Κουβέλης, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα και η Τουρκία «πρέπει να προβούν στα βήματα που θα αυξήσουν τη μεταξύ τους συνεργασία».

Μιλώντας στη μεικτή ελληνοτουρκική Διυπουργική Επιτροπή στην Άγκυρα, ο κ. Κουβέλης επεσήμανε ότι η επίσκεψη που πραγματοποίησε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις 14 Μαΐου στην Αθήνα «συνιστά σημαντική αφετηρία για την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων» και πρόσθεσε πως «η διαδικασία που έχει ξεκινήσει χάρη στις καλοπροαίρετες και θαρραλέες πρωτοβουλίες των δύο πρωθυπουργών, έχει εξαλείψει και τα εμπόδια για την επιχειρηματικότητα».

Ο υφυπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι αύριο θα πραγματοποιηθεί στην Κωνσταντινούπολη το Φόρουμ των Ελλήνων και Τούρκων επιχειρηματιών, τονίζοντας πως η συνεδρίαση της Μεικτής Επιτροπής «θα παίξει σημαντικό ρόλο για την άρση των εμποδίων για τις εμπορικές δραστηριότητες μεταξύ των δύο χωρών».

«Η Ελλάδα πρόσφατα αντιμετώπισε σοβαρή οικονομική κρίση και η αναπτυξιακή προσπάθεια αποκτά ιδιαίτερη σημασία», είπε ο Κουβέλης και τόνισε ότι «με τα μέτρα που λαμβάνει η ελληνική κυβέρνηση σκοπός είναι όχι μόνο ο περιορισμός του ελλείμματος στον προϋπολογισμό, αλλά και η άρση των εμποδίων που ορθώνονται για την ανάπτυξη. Και υπό αυτή την έννοια έχουν μεγάλη σημασία οι ελληνικές και ξένες επενδύσεις».

«Επαινούμε - ανέφερε ο κ. Κουβέλης- τις προσπάθειες που κατέβαλε η Τουρκία για να ξεπεράσει την οικονομική της κρίση και παραδειγματιζόμαστε. Η Ελλάδα έχει εισέλθει σε μία διαδικασία ανάπτυξης και επιθυμούμε, οι δύο χώρες να λάβουν τα μέτρα που θα αυξήσουν τη μεταξύ τους συνεργασία».

Αναφερόμενος στους τομείς συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, ο κ. Κουβέλης έκανε λόγο για την ενέργεια, παραθέτοντας ως παράδειγμα τον αγωγό μεταφοράς του φυσικού αερίου του Αζερμπαϊτζάν. Ανέφερε επίσης τους τομείς του τουρισμού και των μεταφορών. Επεσήμανε ότι έχει συσταθεί κοινή ελληνοτουρκική επιτροπή για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών.

«Εμείς θεωρούμε την Τουρκία καλό φίλο και γείτονα. Το να βρίσκονται οι σημαίες των δύο χωρών δίπλα-δίπλα, σημαίνει καλύτερο μέλλον για τους λαούς της Ελλάδας και της Τουρκίας», κατέληξε ο υφυπουργός Εξωτερικών.

Στη συνεδρίαση μίλησε και ο Τούρκος υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου Εγκεμέν Μπαγίς.

«Οι δύο χώρες έχουν καταφέρει να κάνουν κάτι πολύ δύσκολο, παραμερίζοντας τα εχθρικά αισθήματα που έγινε προσπάθεια να τους επιβληθούν από το εξωτερικό», είπε ο κ. Μπαγίς και πρόσθεσε:

«Όταν κοιτάζουμε τις χώρες της ΕΕ και βλέπουμε την Αγγλία και τη Γαλλία να συνυπάρχουν ειρηνικά μέσα στην ίδια ένωση, αυτό σημαίνει ότι η Τουρκία και η Ελλάδα έχουν πολύ σημαντικά καθήκοντα να κάνουν μαζί και ειρηνικά, για να επιτευχθούν οι στόχοι της ΕΕ».

Αναφερόμενος στις εμπορικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, ο κ. Μπαγίς είπε πως όγκος των ελληνοτουρκικών εμπορικών συναλλαγών το έτος 2000 δεν ήταν ούτε καν 900 εκατ. δολάρια. Το 2008, πρόσθεε, ο όγκος αυτός άγγιξε τα 3,5 δισ. δολάρια, ενώ οι ελληνικές επενδύσεις στην Τουρκία φτάνουν σήμερα τα 6,5 δισ. δολάρια.

Ο Τούρκος υπουργός είπε πως το περασμένο έτος επισκέφθηκαν την Τουρκία 630.000 Έλληνες πολίτες, κάτι που, σύμφωνα με τον ίδιο, δείχνει τη «λαϊκή στήριξη», αφού «όσο φιλικά μηνύματα και να δίνουν οι πολιτικοί, αν δεν υπάρχει λαϊκή στήριξη, αυτό δεν έχει και τόση σημασία».

«Η Ελλάδα και η Τουρκία χρειάζονται όχι νέα τανκς, πολεμικά αεροσκάφη και υποβρύχια, αλλά νέους δρόμους, σχολεία, νοσοκομεία, εμπόριο και οικονομική συνεργασία», τόνισε ο κ. Μπαγίς και προέβλεψε ότι το έτος 2011 μπορεί να καταρριφθεί ρεκόρ στις οικονομικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Ο κ. Μπαγίς αναφέρθηκε και στις τουρκικές επενδύσεις στην Ελλάδα. «Υπάρχουν 6.500 τουρκικές επιχειρήσεις στη Ρουμανία και άλλες 1.200 στη Βουλγαρία, αλλά ο αριθμός αυτός είναι πολύ μικρός στην Ελλάδα», είπε, προσθέτοντας πως «με τις αποφάσεις που θα ληφθούν στη μεικτή ελληνοτουρκική διυπουργική επιτροπή μπορεί να αυξηθεί ο αριθμός αυτός».

www.kathimerini.grμε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

7 σχόλια:

  1. >>Όταν έρθει ο καιρός, θα μοιραστούμε μαζί σας το αποτέλεσμα αυτών των συναντήσεων<<

    Το Αιγαιο εννοει?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. οι ελληνοτουρκικές σχέσεις βρίσκονται προς τη σωστή κατεύθυνση...;

    Ωχ βγάλτε τα όπλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Προς την κατεύθυνση της λύσης βλέπουμε δύο θαρραλέους πρωθυπουργούς, κατά το παράδειγμα του Ατατούρκ και του Βενιζέλου.........

    Αυτό και μόνο φτάνει για να καταλάβει κανείς περί τίνος πρόκειται

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. θαρραλέος γιατί ξέρει ότι θα τον πάρουν με τις πέτρες όταν κάθεται και συζητάει θέματα εθνικής κυριαρχίας.πάντως αν δούμε τι γίνετε στα ανατολικά τις τουρκίας με τα κουρδογεννιτουρια μην δούμε τίποτα περίεργα προς αιγαίο μεριά.η νέα τάξη πραγμάτων όλο και κάποιο σχέδιο θα έχει για την περιοχή μας παρότι έχουμε κινητοποίηση τις ένωσις και στα σύνορα του έβρου.stef

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ο Μπεν-ιζέλος δεν ήταν αυτός που είχε προτεινει γραπτώς να πάρει το Νομπέλ ειρήνης ο Ατατούρκ, ο σφαγέας των Ελλήνων; Τα μέλη της ίδιας οικογένειας οχι μόνο αλληλουποστηρίζονται αλλά και συμφωνούν στην μοιρασιά και βγαίνουν κερδισμένοι από το γιουρούσι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. το άρθρο είναι της Καθημερινής και μιλάει για "τουρκική μειονότητα";

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. συγγνώμη,δεν είδα καλά,είναι ο Μπαγις που μιλά για"τουρκική μειονότητα".

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.