8/10/10

Το Μνημόνιο, εμείς και ο Γκορμπατσόφ



Κύριε διευθυντά

Οι συζητήσεις και οι αντιπαραθέσεις για την αναγκαιότητα ή μη του Μνημονίου, την καταλληλότητα και επάρκεια ή μη των μέτρων για την αντιμετώπιση της κρίσης, αναδεικνύουν την αξία των παρακάτω τσιτάτων που περιλαμβάνονται στην «περεστρόικα» του Μ. Γκορμπατσόφ τελευταίου αρχηγού της ΕΣΣΔ, τα οποία και παραθέτω στη συνέχεια (εντός παρενθέσεως η σελίδα του βιβλίου - Εκδοση Λιβάνη).

Κάθε καθυστέρηση στην έναρξη της περεστρόικα θα μπορούσε να οδηγήσει, στο κοντινό μέλλον, σε μια οξυμένη εσωτερική κατάσταση, η οποία, για να το θέσω ωμά, θα εγκυμονούσε σοβαρές κοινωνικές, οικονομικές και πολιτικές κρίσεις (22)
.

Αυξήθηκαν οι παρασιτικές τάσεις, η ευσυνείδητη και υψηλής ποιότητας εργασία άρχισε να χάνει το κύρος της και εξαπλώθηκε η νοοτροπία της «ισοπέδωσης των μισθών» (σας λέει τίποτε;) (27). Επίσης η ισοπέδωση των μισθών (είχε άραγε πληροφορηθεί για τα διαβόητα ελληνικής επινόησης «ενιαία μισθολόγια»;) έχει γίνει συνηθισμένο χαρακτηριστικό της καθημερινής μας ζωής. Ακόμα και αν κάποιος είναι κακός εργάτης, κερδίζει αρκετά για να ζει σχετικά άνετα. Τα παιδιά ενός κανονικού παράσιτου δεν αφήνονται στο έλεος της τύχης τους (46).

Βλέπουμε επίσης ότι κάποιοι ανέντιμοι άνθρωποι προσπαθούν να εκμεταλλευθούν αυτά τα πλεονεκτήματα του σοσιαλισμού. Γνωρίζουν μόνο τα δικαιώματά τους, όμως δεν θέλουν να γνωρίζουν τα καθήκοντά τους. Εργάζονται ανεπαρκώς, απουσιάζουν αδικαιολόγητα (μήπως είχε πάρει στοιχεία από καμιά ελληνική ΔΕΚΟ;) (47).

Η γκλάσνοστ (διαφάνεια) αποκαλύπτει αν κάποιος απολαμβάνει παράνομα προνόμια. Δεν μπορούμε να ανεχθούμε τη στασιμότητα (47).

Περεστρόικα είναι... η εξύψωση της έντιμης, υψηλής ποιότητας εργασίας, είναι το ξεπέρασμα των ισοπεδωτικών τάσεων στις αμοιβές, το ξεπέρασμα του καταναλωτισμού (55). (Πού να έβλεπε τις δικές μας ισοπεδώσεις και τη δική μας καταναλωτική κραιπάλη που αντανακλάται στην εξέλιξη του ισοζυγίου πληρωμών μας).

Η αδράνεια, η αδιαφορία, η τεμπελιά, η ανευθυνότητα και η κακοδιαχείριση αποτελούν αντίσταση στην Π. (86) (λέτε να έχουμε αποκτήσει και εμείς οικονομία σοβιετικού τύπου χωρίς να το πάρουμε χαμπάρι;).


Πιθανόν θα χρειασθεί να κάνουν όλοι θυσίες στο πρώτο στάδιο της περεστρόικα, όμως μερικοί θα χρειαστεί να εγκαταλείψουν για πάντα τα προνόμια και τα πλεονεκτήματα που δεν τα αξίζουν και που τα έχουν κερδίσει αθέμιτα, όπως και τα δικαιώματα που εμποδίζουν την πρόοδό μας (87) (ε, ρε, μνημόνιο που τους χρειαζόταν!).

Οταν λέμε «θα ζήσετε με τον τρόπο που δουλεύετε», αυτό σημαίνει ότι αναθέτουμε στους ανθρώπους την ευθύνη για το ίδιο τους το μέλλον (179). (Πολύ σωστά, γιατί να έχει η κυβέρνηση όλη την ευθύνη όταν οι ίδιοι αδιαφορούν για το μέλλον τους!).

Πιστεύω ότι όσοι νουνεχείς δεν φοράνε παρωπίδες κομματικές, ιδεολογικές ή άλλου είδους, τα τσιτάτα αυτά θα τους βοηθήσουν να σκεφτούν πιο ψύχραιμα για το πώς φθάσαμε ώς εδώ, τι ακριβώς κάνουμε τώρα και πού πιθανόν θα καταλήξουμε.


Θεοδωρος Σ. Καραβιας - Οικονομολόγος
kathimerini

9 σχόλια:

  1. o γκορμπατζωφ ξεκινησε με βραβεια και επαινους απο τους δυτικους και τελικα κατεληξε να διαφημιζει πιτσες χατ σαν ανταμοιβη για τις υπηρεσιες του στον καπιταλισμο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ηρεμα με τα τσιτάτα του Γκόρμπι, παρέλαβε παγκόσμια υπερδύναμη και την διέλυσε. Μετά την περεστρόϊκα ερχεται το χάος και η διάλυση.Οι Ρωσοι είχαν πυρηνικά κι εναν Πούτιν, για αυτο και μπορεσαν να επανακάμψουν στην παγκόσμια πολιτικη σκακιέρα, εμεις ποιούς εχουμε; Τον πρόεδρο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς;Αχαχαχαχαχαχα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. 3:12 Παρέλαβε μια οικονομία που οδηγούνταν σταθερά στην καταστροφή...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. 8 Οκτωβρίου 2010 3:21 μ.μ.- οχι φίλε την οδήγησε στην καταστροφή, αυτα οι αμερικανολαγνοι δεν τα λετε, δεν λετε πως αμέσως μετα τη διαλυση της ΕΣΣΔ η Αμερική άρχισε να κανει πολέμους σε όλο τον κόσμο.Ολος ο κοσμος επηρεασθηκε αρνητικά ,εκτος απο τις ΗΠΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ο Πούτιν βρήκε υγραέριο έτοιμο φτιαγμένο από τα χεράκια των Αμερικάνων , γιατί ώς γνωστόν η πρώην ΕΕΣΔ δεν μπορεί να φτιάξει και να πουλήσει ούτε αλευρόκολλα. Όσο για τον γκομενιάρη Πουτιν που κάποιοι νομίζουν οτι είναι η μετεμψύχωση του Παλαιολόγου, επι των ημερών του δολοφονήθηκαν δημοσιογράφοι επειδή απλώς του έκαναν κριτική. Φανταστείτε τι θα πάθαιναν κάποιοι δημοσιογραφούντες σαν εσάς όλους εδώ στο φασισταριό, αν έγραφαν αυτά που γράφετε εσείς.
    Οι "κόρες" της Ρωσίας του Πούτιν κάνουν πιάτσα στους δρόμους της Αθήνας ή κάνουν τις παραδουλεύτρες στα ελληνικά σπίτια. Οι "γιοί" της Ρωσίας του Πούτιν αφήνουν τα κόκαλα τους στους δρόμους από το μεθύσι ή από κάποια σφαίρα. Φανταστείτε τί θα ξερνάγατε από αυτό το blog για την όποια ελληνική κυβέρνηση αν είχαμε τις ίδιες επιδόσεις στην πορνεία ή στον αλκοολισμό.
    Με τόσο υγραέριο δικό μου ξέρω κι' εγω να κάνω τον Μέγα Αλέξανδρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. "Οι "κόρες" της Ρωσίας του Πούτιν κάνουν πιάτσα στους δρόμους της Αθήνας ή κάνουν τις παραδουλεύτρες στα ελληνικά σπίτια. Οι "γιοί" της Ρωσίας του Πούτιν αφήνουν τα κόκαλα τους στους δρόμους από το μεθύσι ή από κάποια σφαίρα." ΚΑΙ ΟΙ ΓΙΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΚΟΡΕΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΥΣΙΟΥ ΛΑΟΥ ΤΙ ΚΑΝΟΥΝ;-ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΙΖΟΥΝ ΕΠΙ ΠΛΗΡΩΜΗΣ ΣΤΟΝ ΙΝΦΟΓΝΩΜΩΝΑ! ΚΑΚΗ ΡΩΣΙΑ ΚΑΛΗ ΑΜΕΡΙΚΗ&ΙΣΡΑΗΛ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Κατ’ αρχήν το υγραέριο δεν είναι φυσικό αέριο όπως και το φυσικό αέριο δεν είναι υγραέριο. Το υγραέριο είναι «παραπροϊόν» της εξόρυξης του πετρελαίου. Ενώ το φυσικό αέριο είναι προϊόν που εξορίσετε αυτόνομα και είναι δυσκολότερο να υγροποιηθεί. Και κάτι ακόμα ο μέσος μισθός στην Ρωσία είναι 500 ευρώ οπότε τις ονειρώξεις με τις «ρωσίδες» μάλλον πρέπει να τις αποχαιρετήσουμε γιατί ήδη έχουμε πιάσει τα 592 ευρώ μισθό στην Ελλάδα του ΔΝΤ και είμαστε ακόμα στην αρχή.-

    Ελευθέριος Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Προς 4.35μμ

    Οι γιοι και οι κορες σου σε λιγο θα κανουν το ιδιο, με την κατηφορα που εχει παρει η Ελλαδα.

    Ο Πουτιν μπορει μεν να μην ειναι υποδειγμα δημοκρατικου ηγετη (καθε αλλο), αλλα ισως ο τροπος διακυβερνησης του να ειναι ο μονος αποτελεσματικος εναντια στους ΑΔΙΣΤΑΚΤΟΥΣ και βαθυτατα ΑΝΤΙΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥΣ, νεοταξικους αργυραμοιβους και λοιπους παρασκηνιακους της παγκοσμιοποιημενης εξουσιας.

    Το χαστουκι στη Γεωργια ποναει ακομα.......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Οπως και να έχει το πράγμα για τον Πούτιν, μην ξεχνάμε ότι έχει και την ευθύνη διοίκησης μιας πολύ μεγάλης χώρας, την οποία παρέλαβε με πολλά προβλήματα και αστάθειες.
    Η διοίκηση χρειάζεται πολλές φορές σκληρές αποφάσεις, αλλά και οι παρενέργειες της "σκληράδας" θέλουν προσοχή.
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.