14/10/10

Το..... ανέκδοτο των επενδύσεων



του Α. Ανδριανόπουλου

Λυπάμαι που αναγκάζομαι να γίνω καυστικός αλλά οι προοπτικές μαζικών επενδύσεων στην Ελλάδα από αξιόπιστους διεθνείς φορείς μοιάζουν με ευθυμογράφημα. Και ο λόγος είναι απλός. Οι επενδύσεις δεν είναι κινήσεις φιλανθρωπίας που στοχεύουν στην εξασφάλιση καλύτερων ημερών για τους Έλληνες πολίτες. Οι επενδύσεις είναι απλά και ξάστερα πρωτοβουλίες οικονομικής κερδοσκοπίας τις οποίες αναλαμβάνει κάποιος στοχεύοντας σε υψηλές αποδόσεις και εξασφαλισμένα κατά το δυνατόν κέρδη. Μιά ματιά στο κλίμα απέναντι στις αγορές που κυριαρχεί στην Ελλάδα εύκολα πείθει κάποιον πως μιά τέτοια προοπτική είναι μάλλον ουτοπική.

Η προσέλκυση ξένων επενδύσεων προϋποθέτει ορισμένα δεδομένα. Το κυριότερο από αυτά είναι ταχύτατες διαδικασίες εγκατάστασης των σχετικών καινούργιων επιχειρηματικών μονάδων. Υποτίθεται πως το εμπόδιο αυτό θα ξεπερασθεί με το νομοσχέδιο για fast track επενδύσεις που προωθεί στη Βουλή ο κ. Χάρης Παμπούκης. Το «υποτίθεται» αναφέρεται στην αστείρευτη πηγή πρωτότυπων διαδικασιών που σκαρφίζεται η ελληνική γραφειοκρατία προκειμένου να μη χάσει εξουσίες και αρμοδιότητες. Με σημαία την ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος αλλά και άλλες απαραίτητες για τις στρατιές μανδαρίνων που μαστίζουν τα ελληνικά υπουργεία ρυθμίσεις και εγκρίσεις, οι επι μέρους υπηρεσίες θα κάνουν ότι είναι δυνατόν ώστε οι κατ΄εξαίρεση διαδικασίες εξπρές του ν/σ να εκτροχιαστούν.

Με την συμβολή και της αναβλητικής δικαιοσύνης – πρωτοστατούντος του Συμβουλίου Επικρατείας – πολλές κινήσεις θα ματαιωθούν, ενώ άλλες θα οδηγηθούν στις ελληνικές καλένδες.

Ας ελπίσουμε όμως πως θα είμαστε τυχεροί. Και η κυβέρνηση πραγματικά θα ξεπεράσει τον κυκεώνα διατάξεων, αδειών, εγκρίσεων και ρυθμίσεων που προβλέπουν οι πάμπολλοι και συχνά αντιφατικοί νόμοι της χώρας. Υπάρχει και το ζήτημα της λειτουργίας των επιχειρήσεων.

Για να προσελκύσει μιά χώρα επενδύσεις και οι διάφορες διακηρύξεις να γίνουν πράξη και ουσία απαραίτητη προϋπόθεση είναι η σιγουριά και η σταθερότητα. Για τον επενδυτή κυρίως και για την τύχη των πόρων που θα διαθέσει. Η δυνατότητα της ελληνικής γραφειοκρατίας για αυθαιρεσίες και ερμηνείες των νόμων κατά το δοκούν συνιστά θεμελιώδες αντικίνητρο για κάποιον να δραστηριοποιηθεί οικονομικά στη χώρα.

Οι νόμοι κατά κύριο λόγο δεν εφαρμόζονται από το ίδιο το ελληνικό κράτος και τα όργανά του. Εντελώς ατιμώρητα, και δίχως τον παραμικρό δισταγμό, διαπομπεύονται πρόσωπα προερχόμενα κυρίως από τον επιχειρηματικό κόσμο. Απλά και μόνο ώστε οι πολιτικοί να έχουν άλλοθι για δικές τους αντιδημοφιλείς και κατακριτέες ενέργειες.

Την ίδια ώρα, το δημόσιο ενώ απαιτεί από τους πολίτες συμμόρφωση σε λογής αυθαίρετες ναι αναπάντεχες αποφάσεις (αύξηση ΦΠΑ, έκτακτες εισφορές) δεν διστάζει να αρνείται την θεσμοθετημένη του υποχρέωση για επιστροφές ΦΠΑ σε επιχειρήσεις και πολίτες. Το ίδιο ισχύει όταν το κράτος είναι υποχρεωμένο να αποζημιώσει ιδιώτες για πράξεις δικές του που προκάλεσαν ενδεχόμενα ζημίες. Απειλεί όμως με κυρώσεις, ακόμα και πλειστηριασμούς, αν ο πολίτης αδυνατεί να καταβάλει κάποια δόση των υποχρεώσεών του.

Το σοβαρότερο όμως αντικίνητρο για την όποια επενδυτική πρωτοβουλία είναι η αστάθεια και η απόλυτη αυθαιρεσία που χαρακτηρίζει το φορολογικό καθεστώς. Σε μιά χώρα που θεωρείται αυτονόητο, δίχως ανάγκη της όποιας επεξήγησης, πως όποιος έχει οφείλει και να καταβάλει η κυβέρνηση μεταβάλει και τρείς φορές ακόμη τον χρόνο το φορολογικό καθεστώς.

Νέοι φόροι μπαίνουν συνεχώς, ενώ η άμεση φορολογία – που συνήθως επιβαρύνει τους ίδιους και τους ίδιους – θεωρείται ασυζητητί δικαιότερη της έμμεσης. Ανεξάρτητα αν την έμμεση μπορείς και να την αποφύγεις. Ενώ οι ευπορότεροι πολίτες είναι φυσικό να επιβαρύνονται περισσότερο με την έμμεση φορολογία, μιά και λογικά καταναλώνουν πολύ περισσότερα προϊόντα. Εξ άλλου, στην έμμεση φορολογία δεν υπάρχει φοροδιαφυγή. Όσοι έχουν υψηλά πραγματικά εισοδήματα πληρώνουν και περισσότερους έμμεσους φόρους, λόγω μεγαλύτερων φυσιολογικά δαπανών.

Καταπολεμώντας υποτίθεται την φοροδιαφυγή το ελληνικό δημόσιο συντρίβει έτσι την επιχειρηματικότητα. Διότι εξαντλεί φορολογικά την αγορά και εξουθενώνει τα ακίνητα. Ποιός μπορεί σοβαρά να προγραμματίσει επενδύσεις όταν δεν γνωρίζει την τύχη αύριο των κερδών του η τις επιβαρύνσεις επί των ακινήτων που θα συνθέτουν την περιουσία του;

Με βάση τα δεδομένα αυτά οι ελπίδες για ξένες επενδύσεις παραμένουν ελάχιστες. Εκτός και κάτι αλλάξει. Κι άξαφνα οι Έλληνες εγκαταλείψουμε τα εξωπραγματικά εξισωτικά μας βιώματα κι αγκαλιάσουμε την λογική των αγορών.
andrianopoulos

13 σχόλια:

  1. Δίκιο έχει ο Ανδριανόπουλος.
    Αν ο συντελεστής φορολογίας δεν αλλάξει, οποιαδήποτε επένδυση και αν γίνει στην Ελλάδα ( Κατάρ, Αμερικανοί, Ζουλού κτλ) θα γίνει με τη χρήση μιας offshore ( σε χώρα χαμηλού συντελεστή) που θα καρπώνεται όλο το κέρδος της επένδυσης και η ελληνική αντίστοιχή της θα παίρνει όλες τις ζημιές και δεν θα πληρώνει ούτε λεπτο φόρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ
    Μακράν δεν είμαι ειδήμων στα οικονομικά. Κοινή λογική διαθέτω-ίσως ανεπαρκές στοιχείο για το ειδικό θέμα. Ωστοσο αναρωτιέμαι για΄τι πχ η Εμπορική αφ'οτου περιηλθε στους Γαλλους επαψε να είναι αξιόλογη Τρπαεζα ενώπριν ήταν μετις δεδοεμ΄νεες συνθήκες; Π¨οτε είδαμε σοβαρές επενδύσεις στην Ελλάδα από τον Β Π.Πόλεμο;-εκτος της Πεσινέ; Γιατί επιτελους αφού τόσο επιθυμούμε τις επενδύσεις καθε κυβέρνηση δεν έκανε κατι μικρό ωστε τελικά να διαορθωθεί η κατάσταση; Η μικρή εσωτερική αγορά παίζει ρόλο στην πενία των επενδύσεων; Μήπως κανείς, εντός και εκτος Ελλάδας, δεν θέλει να αναπτύξει η χωρα μας βιομηχανία, ερευνα κλπ;(αυτό σχετίζεται με την κυβερνητική αδράνεια, το αμεσως προηγούμενο ερώτημα)Μηπως (παντα σχετιζόμενο με ταπροηγούμενα)κανείς δεν θέλει να έχει η Ελλάδα στρατηγική επενδυσεων ιδιως εξαγωγικων; κλπκλπ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κοινή λογική, που δυστυχώς είναι είδος υπό εξαφάνιση στην Ελλάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η φυσική νοητική ικανότητα μπορεί να αντικαταστήσει σχεδόν κάθε βαθμό εκπαίδευσης, αλλά καμία εκπαίδευση τη φυσική νοητική ικανότητα “SCHOPENHAUER”
    I-EQN

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @ ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ

    Ως οικονομολόγος σου λέω ότι είσαι 100% σωστός.

    切腹

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Εντελώς πρόσφατο και πραγματικό παράδειγμα στο οποίο φυσικά δεν θα αναφερθούν ονόματα και τόποι. Επιχείρηση που δραστηριοποιείται στον χώρο των μηχανολογικών κατασκευών, έχει αναγκαστεί, λόγω του ότι το αντικείμενο δραστηριοποίησής της βρίσκεται σε πτώση παραγγελιών, να μειώσει την ημερήσια απασχόληση των εργαζομένων της σε επτά από οκτώ ώρες αντί να προχωρήσει σε απολύσεις. Αυτό αυτόματα σημαίνει περίπου 13% μείωση στις αποδοχές αυτών των ανθρώπων. Κανείς δεν ασχολείται, κανείς δεν ενδιαφέρεται για αυτούς τους ανθρώπους, αλλά όλοι ασχολούνται και ενδιαφέρονται για το τι θα γίνει στο Δημόσιο και τις ΔΕΚΟ. Το καλύτερο όμως της ιστορίας είναι πως η επιχείρηση έχει να λαμβάνει από επιστροφές ΦΠΑ 130.000 ευρώ τις οποίες το Ελληνικό Δημόσιο κατακρατεί. Το επιστέγασμα φυσικά ήταν όταν η επιχείρηση χρειάστηκε ασφαλιστική ενημερωτικά και εξαιτίας μιας παλιάς ασήμαντης οφειλής στο ΙΚΑ από στρογγυλοποίηση η οποία μετά από 8 χρόνια προσαυξήσεων έφτασε στο «αστρονομικό» ποσό των 300 ευρώ δεν μπορούσε να πάρει την ενημερότητα αν δεν κατέβαλε άμεσα το «αστρονομικό» αυτό ποσό. Φυσικά και το πρόβλημα δεν είναι ούτε τα 300 ευρώ του ΙΚΑ ούτε καν τα 130.000 ευρώ από τις επιστροφές ΦΠΑ αλλά το πρόβλημα είναι από την συνολική λειτουργία του Δημοσίου η οποία είναι απαράδεκτη ίσως διότι κανείς απ’ όσους δουλεύουν στο Δημόσιο δεν έχουν έστω και εκ του μακρόθεν αντίληψη του πως πραγματικά κανείς εργάζεται παράγοντας προϊόντα που η αξία τους επιβεβαιώνεται στις αγορές διότι απλούστατα δεν τους ενδιαφέρουν οι αγορές αλλά η ικανοποίηση ενός διεφθαρμένου πελατειακού συστήματος. Φυσικά απ’ ότι έχει ειπωθεί η επιχείρηση είναι πολύ πιθανό αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση να μεταναστεύσει σε γειτονική βαλκανική χώρα. Τότε ας πάνε να εισπράξουν φόρους και εισφορές τόσο απ’ την επιχείρηση όσο και απ’ τους εργαζομένους της.-

    Ελευθέριος Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @ ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟ

    >Μήπως κανείς, εντός και εκτος Ελλάδας, δεν θέλει να αναπτύξει η χωρα μας βιομηχανία,<

    Μετά τον Β'ΠΠ, ζητήσαμε από τους Συμμάχους να μας δώσουν μία υψικάμινο, απ' αυτές που ξήλωναν από την Γερμανία και τις έπαιρναν, για την παραγωγή χάλυβα. Οι Άγγλοι αρνήθηκαν. Μάλλον έχει βάση το παραπάνω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Έχουν γίνει πάρα πολλές προσπάθειες ομογενών και ξένων για επενδύσεις στην Ελλάδα, και έχουν πνιγεί μέσα στην διαφθορά, τις μίζες και την ανωμαλεία του Ελλαδικού παρακράτους. Πολλοί επενδυτές έχασαν περιουσίες, τους καταλήστεψαν τα σκυλαδοτσακάλια. Το ότι δεν βγαίνουν στη δημοσιότητα τα σκάνδαλα οφείλετε στον έλενχο των ΜΜΕ από τον Ελλαδικό κρατικό και παρακρατικό υπόκοσμο. Ολόκληρη σχεδόν η κρατική μηχανή, από υπουργεία μέχρι δήμους, θέλει ξήλωμα και πέταμα. Οι πρασινομπλέ και ροζ σκυλάδες κυριαρχούν παντού και πνίγουν τον τόπο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @ ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟ

    >Μήπως κανείς, εντός και εκτος Ελλάδας, δεν θέλει να αναπτύξει η χωρα μας βιομηχανία,<


    Μα φυσικά, πως αλλιώς θα φτάναμε στο μνημόνιο και την αποικιακή σύμβαση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Εδω καταφεραμε να καταντησουμε το προικισμενο σπιτι μας σε ακατοικητη σαβουρα και περιμενουμε σοβαρα να μας επισκεφτουν υπευθυνοι επαγγελματιες;

    Υπαρχει παντως ελπιδα - μια χαρα τα κατεφερνουμε και στην πρωτια διακινησης προιοντων μαιμους ... ;)

    - Μάστιγα η διακίνηση των προϊόντων "μαϊμού" στην Ελλάδα
    προϊόντα
    http://www.express.gr/news/finance/336015oz_20100806336015.php3

    Ακομα γελανε.

    Δημοκριτος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ
    Ας κάνω τωρα αντίλογο στον εαυτό μου: Ωραια, κανεις δεν θέλει μια εκβιομηχανισμένη Ελλάδα. Τι μένει; Πρωτον το Εμπόριο. Παλια μου τέχνη κόσκινο. Χαρη σ αυτό επιβιώνουμε χιλιαδες χρόνια. Επειδή όμως δεν μιλάμε για το μικρεμπόριο της γειτονιας αλλά για κάτι μεγαλύτερο θα όφειλε το κράτος να συμβάλει με επιχορηγήσεις και ελέγχους. Εδω ειναι ευθύνη ΚΑΙ του κρατους αλλά ΚΑΙ των Επιχειρηματιων που τελικά προτίμησαν την ευκολη λυση: Να γινουν κρατικοδίαιτοι. Το γιατί είναι μακράιστορία.
    Δευτερον, Υπηρεσίες, μεσολαβήσεις, εξυπηρετη΄σεις. Που σημαίνει οργάνωση πχ των λιμανιων και του Πειραιά/Θεσαλονικης αντιστοιχα. Η αντιδραση των ανταγωνιστών (πχ Αγγλων) θα ήταν λυσαλέα.
    Τριτον υψηλης ποιότητας Γεωργία. Και πάλι η αντιδραση Ιταλών, Ισπανων θα ήταν εξ ίσου λυσσαλέα. Θέλει κόπο και τροπο.
    Το κύριο είναι όχι το κράτος όπως θα φώναζαν αμε΄σως πολλοί, αλλά η ελίτ της ελληνικής κοινωνίας να πάψει να ζει μόνο παρασιτικά. Να ζει ΚΑΙ παραγωγικά.
    Το κράτος που τόσοι και τόσο ευκολα βρίζουν όλοι, δεν είναι κα΄τι ουδέτερο και εκτός κοινωνίας. Εννοώ η σύγκρότησή του όχι ηλειτουργία του. Το κράτος δηλαδή είναι εργαλείο. Καποιος το κατέχει και το διευθυνει, στην περίπτωσή μας το κατέχει μια παρασιτική ελιτ που το διαμορφώνει έτσι ώστε να μην λειτουργέι αποτελεσματικά, κυρίως να μην ελε΄γχει, να μην την ελέγχει.Ενα τετοιο κράτος χρησιμεύει και ως ευκολο θυμα, αυτο φταίει για όλα με τους "ακαμάτηδες" υπαλλήλους του.
    Όλο αυτο που περιγράφω ονομάζεται με μια λέξη: εξαρτηση. Διότι η ελιτ για να διατηρήσει την κυρίαρχη θεση της στηρίζεται στους εκάστοτε επικυριαρχους ξένους που...την δανείζουν για να τηνκρατάνε δεμένη. Πρακτικά: να ψηφίσουμε μαζικά στις εκλογες, όποιον (αδιάφορο ποιον)είναι εναντίον του Μνημονίου. Μονο αυτο θα πονέσει. Η αποχή δεν τους ενοχλεί, η απαθεια δεν τους ενοχλεί. Το μονο που θα τσουξει είναι να καταλάβουν ότι έχουμε καταλάβει τι τρέχει και αντιδρουμε στις ενέργειές τους θετικά όχι με απαθεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ
    Ας κάνω τωρα αντίλογο στον εαυτό μου: Ωραια, κανεις δεν θέλει μια εκβιομηχανισμένη Ελλάδα. Τι μένει; Πρωτον το Εμπόριο. Παλια μου τέχνη κόσκινο. Χαρη σ αυτό επιβιώνουμε χιλιαδες χρόνια. Επειδή όμως δεν μιλάμε για το μικρεμπόριο της γειτονιας αλλά για κάτι μεγαλύτερο θα όφειλε το κράτος να συμβάλει με επιχορηγήσεις και ελέγχους. Εδω ειναι ευθύνη ΚΑΙ του κρατους αλλά ΚΑΙ των Επιχειρηματιων που τελικά προτίμησαν την ευκολη λυση: Να γινουν κρατικοδίαιτοι. Το γιατί είναι μακράιστορία.
    Δευτερον, Υπηρεσίες, μεσολαβήσεις, εξυπηρετη΄σεις. Που σημαίνει οργάνωση πχ των λιμανιων και του Πειραιά/Θεσαλονικης αντιστοιχα. Η αντιδραση των ανταγωνιστών (πχ Αγγλων) θα ήταν λυσαλέα.
    Τριτον υψηλης ποιότητας Γεωργία. Και πάλι η αντιδραση Ιταλών, Ισπανων θα ήταν εξ ίσου λυσσαλέα. Θέλει κόπο και τροπο.
    Το κύριο είναι όχι το κράτος όπως θα φώναζαν αμε΄σως πολλοί, αλλά η ελίτ της ελληνικής κοινωνίας να πάψει να ζει μόνο παρασιτικά. Να ζει ΚΑΙ παραγωγικά.
    Το κράτος που τόσοι και τόσο ευκολα βρίζουν όλοι, δεν είναι κα΄τι ουδέτερο και εκτός κοινωνίας. Εννοώ η σύγκρότησή του όχι ηλειτουργία του. Το κράτος δηλαδή είναι εργαλείο. Καποιος το κατέχει και το διευθυνει, στην περίπτωσή μας το κατέχει μια παρασιτική ελιτ που το διαμορφώνει έτσι ώστε να μην λειτουργέι αποτελεσματικά, κυρίως να μην ελε΄γχει, να μην την ελέγχει.Ενα τετοιο κράτος χρησιμεύει και ως ευκολο θυμα, αυτο φταίει για όλα με τους "ακαμάτηδες" υπαλλήλους του.
    Όλο αυτο που περιγράφω ονομάζεται με μια λέξη: εξαρτηση. Διότι η ελιτ για να διατηρήσει την κυρίαρχη θεση της στηρίζεται στους εκάστοτε επικυριαρχους ξένους που...την δανείζουν για να τηνκρατάνε δεμένη. Πρακτικά: να ψηφίσουμε μαζικά στις εκλογες, όποιον (αδιάφορο ποιον)είναι εναντίον του Μνημονίου. Μονο αυτο θα πονέσει. Η αποχή δεν τους ενοχλεί, η απαθεια δεν τους ενοχλεί. Το μονο που θα τσουξει είναι να καταλάβουν ότι έχουμε καταλάβει τι τρέχει και αντιδρουμε στις ενέργειές τους θετικά όχι με απαθεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ΚΑΤΙ ΓΝΩΡΙΖΕΙ.
    ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΤΥΧΕΙ ΤΟ ΠΑΣΟΚ,ΕΚΑΝΕ
    ΣΤΡΟΦΗ 180 μοιρων.

    ΓΙ'ΑΥΤΟ ΠΗΓΕ Ο Κ.ΑΝΔΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ,
    ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ.
    ΤΙ ΕΝΝΟΩ.

    "ΗΣΥΧΑ ΠΑΙΔΙΑ[ΕΛΛΗΝΕΣ]ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ,
    ΗΣΥΧΑ ΣΤΟ ΣΚΟΠΙΑΝΟ
    ΗΣΥΧΑ ΣΤΟ ΑΛΒΑΝΙΚΟ
    ΗΣΥΧΑ ΣΤΗ ΘΡΑΚΗ
    ΗΣΥΧΑ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ
    ΗΣΥΧΑ ΣΤΑ ΑΕΙ/ΤΕΙ
    ΗΣΥΧΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΔΕΚΟ
    ΗΣΥΧΑ ΣΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
    ΗΣΥΧΑ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΟ
    ΗΣΥΧΑ ΣΤΑ ...ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
    [ΑΜΚΑ,ΚΑΙ ΚΩΔΙΚΟ....]
    ΗΣΥΧΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΛΑΘΡΑ-ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
    ΗΣΥΧΑ ΜΕ ΤΟΝ ΟΡΥΚΤΟ ΠΛΟΥΤΟ ΣΑΣ...

    ΚΑΙ ΑΜΕΣΩΣ ΜΕ ΤΟΝ ΔΟΝΑΤΟ,ΘΑ
    ΞΥΠΝΗΣΕΤΕ Ε Υ Ρ Ω Π Α Ι Ο Ι...
    ΟΙ ΠΑΛΙΟΒΛΑΧΟΙ ΒΑΛΚΑΝΙΟΙ...
    ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΑΛΙΟΗΡΩΕΣ ΣΑΣ...
    ΣΚΑΣΜΟΣ ΡΕΜΑΛΙΑ...

    ΜΑ ΣΤΗΝ ΑΓΓΛΙΑ ΟΙ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΙ...
    ΕΓΙΝΑΝ ΠΑΛΙ ΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΜ....
    ΣΚΑΣΤΕ ΕΚΕΙ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ..

    ΜΑ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ
    ΜΕ ΤΟΝ ΟΣΕ ΝΑ ΔΙΑΚΙΝΕΙΤΑΙ ΜΕΓΑΛΟ
    ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ....

    ΤΩΡΑ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΟΣΕ,
    ΠΕΡΙΠΟΥ 60%...ΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΣΠΟΥΔΑΖΕΤΕ
    ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΑΣ ΑΡΙΣΤΟΕΛΕΙΟΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΝ,ΘΡΑΚΗ....
    ΜΑ Ο ΙΔΙΩΤΗΣ ΘΕΛΕΙ ΚΕΡΔΟΣ ΤΟ ΛΕΕΙ
    ΚΑΘΑΡΑ Ο ΑΓΑΠΗΤΟΣ ΑΝΤΡΙΟΥΣ...
    ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΙΑ ΤΡΥΠΑ ΣΤΟ
    Υ Δ Ω Ρ ....ΞΕΥΤΙΛΕΣ ΟΛΟΙ...ΠΟΥ ΣΑΣ ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΗΚΑΜΕ...ΟΥΣΤ ΑΠΟ ΕΔΩ
    ΡΕ....
    ΓΕΡΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.