14/10/10

"Παθογένειες στις προμήθειες εξοπλισμών"

ΠΟΛΙΤΙΚΟ θέμα για το βάθος και την έκταση της παρασκηνιακής δραστηριότητας των παραγόντων της εξοπλιστικής βιομηχανίας εγείρουν οι δηλώσεις του απελθόντος γενικού διευθυντή Εξοπλισμών του Yπουργείου Aμυνας Βαγγέλη Βασιλάκου κατά τη χθεσινή τελετή παράδοσης της Γενικής Διεύθυνσης στον διάδοχό του, υποπτέραρχο εν αποστρατεία Δημήτρη Γεωργιόπουλο ενώπιον του υπουργού Αμυνας Ευάγγελου Βενιζέλου.

Ο κ. Βασιλάκος, που υπήρξε ο μακροβιότερος γενικός διευθυντής Εξοπλισμών –πέντε χρόνια επί κυβερνήσεων Ν.Δ., δηλαδή από το 2006 και έναν χρόνο υπό την κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ– δήλωσε συγκεκριμένα: «Λοιδορήθηκα και απειλήθηκα από συγκεκριμένους κύκλους που σχετίζονται με τις προμήθειες οπλικών συστημάτων».

Πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας συνδέουν την παραίτηση Βασιλάκου με την όχι άριστη σχέση που είχε αναπτυχθεί ανάμεσα σε αυτόν και τους παράγοντες των εξοπλιστικών προμηθειών. Είναι γνωστό για παράδειγμα ότι είχε ταχθεί υπέρ της σκληρής στάσης που έφτανε έως και την προσφυγή στη Διεθνή Διαιτησία εναντίον των Γερμανών για το θέμα του υποβρυχίου «Παπανικολής». Υποστηρίχθηκε μάλιστα ότι οι Γερμανοί εκπρόσωποι εταιριών του χώρου έθεσαν όρο στον νέο υπουργό Aμυνας κ. Βενιζέλο κατά την ανάληψη των καθηκόντων του να μη συμμετέχει ο κ. Βασιλάκος στις διαπραγματεύσεις για τα Nαυπηγεία Σκαραμαγκά και για τα υποβρύχια τύπου «Παπανικολής» που κατασκευάζονται στο Κίελο της Γερμανίας. Αυτό μάλλον λειτούργησε αντιστρόφως προς τις προθέσεις τους, υπέρ του γενικού διευθυντή Εξοπλισμών, τον οποίο ο κ. Βενιζέλος, εκτιμώντας την ακεραιότητα του χαρακτήρα του, διατήρησε επί έναν και πλέον χρόνο στη θέση του, παρά το γεγονός ότι ο Βαγγέλης Βασιλάκος ήταν γνωστό κομματικό στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας (είχε διατελέσει μεταξύ άλλων και διευθυντής του Πολιτικού Σχεδιασμού).

Σημειώνεται ότι ο κ. Βασιλάκος είχε γίνει πολλές φορές αντικείμενο κριτικής από δημοσιεύματα στον Τύπο και από σχόλια στο διαδίκτυο, που τον παρουσίαζαν ως «εμπόδιο», λόγω του ότι ήταν σχολαστικός με τους όρους των συμβάσεων και δεν υπέγραψε νέους, πολυδάπανους εξοπλισμούς. Μεταξύ άλλων είχαν δημοσιοποιηθεί πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες επιχειρηματίες του χώρου των εξοπλισμών παραπονούνταν ότι ο γενικός δεν δεχόταν να τους συναντήσει και σχολίαζαν «μας θεωρεί όλους –εκ των προτέρων– απατεώνες».

Thyssen - Σκαραμαγκάς
Απαντώντας πάντως στο σχόλιο του κ. Βασιλάκου και αφού τον ευχαρίστησε για τις υπηρεσίες που προσέφερε με στόχο την προάσπιση του δημόσιου συμφέροντος, ο υπουργός Aμυνας E. Βενιζέλος δήλωσε χθες ότι «υπάρχουν σημαντικές παθογένειες στον χώρο της προμήθειας πάσης φύσεως στρατιωτικού υλικού», επιβεβαιώνοντας επί της ουσίας το πνεύμα των καταγγελιών, την ίδια στιγμή που γινόταν γνωστό ότι η προγραμματισμένη για αύριο Παρασκευή μετάβαση του υπουργού στα ναυπηγεία του Κιέλου, για την τελετή έπαρσης της ελληνικής σημαίας στο πολυσυζητημένο υποβρύχιο, ματαιώθηκε, κατόπιν απαίτησης της εταιρίας Thyssen για διευθέτηση χρέους ύψους 300 εκατ. ευρώ. Το ποσό προκύπτει από πρόστιμα της Ε.Ε. για παράνομες κρατικές επιδοτήσεις στα ελληνικά ναυπηγεία αλλά και πρόστιμο του ΣΔΟΕ για φορολογικές ατασθαλίες.

Eτσι, σοβαρά ερωτήματα παραμένουν ως προς την παραλαβή του υποβρυχίου «Παπανικολής», αλλά και ως προς το μελλοντικό ιδιοκτησιακό καθεστώς των Nαυπηγείων Σκαραμαγκά, μολονότι η σχετική συμφωνία έχει ήδη ψηφισθεί από τη Βουλή. Σε ανακοίνωση του Υπουργείου Εθνικής Aμυνας για το γεγονός, μένει ανοιχτό το ενδεχόμενο τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά να μεταβιβασθούν από τη γερμανική πλευρά όχι απευθείας στην Aμπου Ντάμπι Μαρ αλλά σε εταιρία συνδεδεμένη με αυτήν.
ΕΞΠΡΕΣΣ

5 σχόλια:

  1. Επειδή ήταν σχολαστικός, ήταν εμπόδιο. Αν δεν ήταν σχολαστικός, θα ήταν υποψήφιος για Κορυδαλλό.
    Επειδή δεν υπέγραψε νέους, πολυδάπανους εξοπλισμούς ήταν κακός. Αν υπέγραφε, θα ήταν σπάταλος.
    Επειδή δεν συναντούσε επιχειρηματίες του χώρου των εξοπλισμών, τους θεωρούσε όλους –εκ των προτέρων– απατεώνες. Αν τους συναντούσε, θα ήταν τσιράκι τους.

    Αυτά είναι τα αποτελέσματα έλλειψης στρατηγικού σχεδιασμού και ειδικών στη διαχείριση προγραμμάτων βάσει των διεθνών βέλτιστων πρακτικών: ο καθένας έχει γνώμη και άποψη.

    切腹

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ
    Παρα τη κινέζικη, ακατανοητη,υπογραφή ο σχολιαστής ήταν σπαρταριστός στη ύφος και ακριβέστατος στο περιεχομενο. Αξιοζήλευτο κείμενο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. 切腹: ιαπωνικά, σημαίνει seppuku/harakiri

    πρώην OPEN, Χολαργός

    Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Παλιός γνώριμος στο Πεντάγωνο ο απόστρατος υποπτέραρχος Δ. Γεωργιόπουλος, νέος γενικός διευθυντής Εξοπλισμών. Με συμπάθειες και αντιπάθειες. Με φιλίες και έχθρες από τις αρχές της δεκαετίας του '80, όταν υπηρετούσε ως υπασπιστής του Ανδρέα Παπανδρέου. Κάτι άλλωστε που φάνηκε χθες από τα γλυκόξινα σχόλια πρώην συναδέλφων του στα διάφορα "χακί" μπλογκ, που τελευταία είναι της μόδας εξαιτίας της αναχρονιστικής αντίληψης των εκάστοτε κρατούντων να μην επιτρέπουν τον συνδικαλισμό στον Ελληνικό Στρατό.

    Ωστόσο, ο φθόνος περισσεύει στην περίπτωση του Δ. Γεωργιόπουλου. Οι μεν "γαλάζιοι" τον κατηγορούν ως ακραιφνή "πασόκο" και ξεθάβουν από το χρονοντούλαπο της ιστορίας απίστευτες ιστορίες. Από... ανώμαλες προσγειώσεις μέχρι ότι στις αρχές της δεκαετίας του '80 δεν έπινε κόκα-κόλα για να μην ενισχύσει την αμερικανοκρατία (!), αλλά προς το τέλος της ίδιας δεκαετίας έγινε ένας από τους πρώτους εκπαιδευτές των F-16, λαμβάνοντας "αριστείο" από τους Αμερικανούς! Βέβαια, οι ίδιοι σχολιαστές ξεχνούν ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη τον εξόρισε στο Καστέλι για να... φυλάει τις ελιές!

    Ο υποπτέραρχος Γεωργιόπουλος δέχεται και "φίλια πυρά" από τους "πράσινους" απόστρατους της ομάδας των "Προεδρικών". Δεν του συγχωρούν ότι από υπασπιστής του Ανδρέα, την "εποχή του Ωνασείου", μεταπήδησε στο "εκσυγχρονιστικό στρατόπεδο" με τον Κ. Σημίτη και εν συνεχεία έγινε "οπλαρχηγός" του Ευ. Βενιζέλου. Στην Ιπποκράτους τού έκοψαν την "καλημέρα", με πρώτο τον Στυλιανό Πετρουλάκη!

    Οι τεταμένες σχέσεις του Δ. Γεωργιόπουλου με τους "Προεδρικούς" της Ιπποκράτους στάθηκε η αιτία να καθυστερήσει έναν ολόκληρο χρόνο η έγκριση από το Μέγαρο Μαξίμου του αιτήματος Βενιζέλου για αξιοποίηση στο υπουργείο Αμυνας του "καραφλού γεγέ", όπως αποκαλούν τον πτέραρχο οι φίλοι του λόγω της... χαίτης που διατηρεί με τις ελάχιστες τρίχες που του έχουν απομείνει. Για την "περίεργη" καρέκλα του διευθυντή εξοπλισμών οι "Προεδρικοί" προωθούσαν τον υποπτέραρχο Κοσμά Βούρη, "χαϊδεμένο παιδί" του νυν αρχηγού ΓΕΕΘΑ, ο οποίος εξακολουθεί να τρέφει απεριόριστο σεβασμό στον Στυλιανό Πετρουλάκη. Ομως ο Ευ. Βενιζέλος έχει βάλει "Χ" στον Κοσμά από εκείνο το βράδυ στο "Ιντερκοντινένταλ" όπου τον είδε στη ροτόντα του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου...
    ΕΘΝΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το σημαντικότερο από όλα σε εθνικό επίπεδο είναι ότι για μια ακόμα φορά, ανεξαρτήτως της προσωπικής γνώμης που μπορεί να έχει κανείς για τον νέο Διευθυντή, ΔΕΝ επιλέχθηκε κάποιος με γνώση στο αντικείμενο της δουλειάς που του ανατίθεται, το οποίο είναι η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ, μικρό υποσύνολο της οποίας είναι το contract management.

    Ας επικεντρωθούμε λοιπόν στα σοβαρά έργα (ψηφιοποίηση του αρχείου της υπηρεσίας Φάρων) και ας αφήσουμε τα προγράμματα για το παρά 5, στιγμή για τη οποία δεν θα είναι πλέον προγράμματα αλλά προμήθειες με αμιγώς πολιτικά χαρακτηριστικά, δηλαδή jiatampaza.

    切腹

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.