23/10/10

«Μην περιμένετε λύση σύντομα»

ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
Προσωρινό κατέβασμα ταχύτητας στον σκληρό πυρήνα των ελληνοτουρκικών, εν όψει και των αυτοδιοικητικών εκλογών του Νοεμβρίου στην Ελλάδα, αλλά και ενίσχυση της συνεργασίας σε θέματα χαμηλής πολιτικής φαίνεται ότι αποφάσισαν χθες οι κκ. Γ. Παπανδρέου και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Οι δύο πρωθυπουργοί, οι οποίοι συναντήθηκαν χθες στη Βουλιαγμένη στο πλαίσιο της Διάσκεψης για την Κλιματική Αλλαγή στη Μεσόγειο, συζήτησαν επί περισσότερο από δύο ώρες εφ΄ όλης της ύλης. Η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, η λαθρομετανάστευση, οι διερευνητικές επαφές, η οικονομική και εμπορική συνεργασία ήταν το μενού της συνάντησης. Ωστόσο, στις δηλώσεις που ακολούθησαν, οι δύο άνδρες υπήρξαν συγκρατημένοι και αναφέρθησαν στην ανάγκη να ενισχυθεί η συνεργασία όπου αυτό είναι δυνατόν, ώστε να δημιουργηθεί και η κατάλληλη βάση για πρόοδο στα πιο δύσκολα ζητήματα.

Ο έλληνας πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι ναι μεν ο στόχος των δύο πλευρών στις διερευνητικές επαφές για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας είναι να υπάρξουν «συγκεκριμένα αποτελέσματα σύντομα» , προσπάθησε όμως να κατεβάσει τους τόνους και τις υπερβολικές φιλοδοξίες ότι αυτό θα μπορούσε να γίνει ως το τέλος του 2010. «Συζητάμε σοβαρά και υπεύθυνα. Δεν υπάρχει συγκεκριμένη ημερομηνία λύσης» τόνισε, λέγοντας ότι όσο θα αναβαθμίζεται η συνεργασία των δύο χωρών σε πολλαπλά επίπεδα τόσο θα αυξάνεται η σταθερότητα.

Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι ο κ. Ερντογάν απέφυγε να απαντήσει και εκείνος στη σχετική ερώτηση. Οταν ήρθε η σειρά του, απάντησε λακωνικά: «Συμμερίζομαι πλήρως τις δηλώσεις αυτές» ήταν το σχόλιό του. Η κίνηση Παπανδρέου θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως μία απόπειρα να κοπάσει η φημολογία, που έχει αναπαραχθεί αρκετά από τον τουρκικό Τύπο το τελευταίο διάστημα, ότι ως το τέλος του έτους θα υπάρξουν απτά αποτελέσματα στις διερευνητικές επαφές. Ουδεμία αναφορά έγινε πάντως στην αποκλιμάκωση της έντασης στον εναέριο χώρο του Αιγαίου που ενδιαφέρει ιδιαίτερα την Αγκυρα.

Ο τούρκος πρωθυπουργός κατέφθασε στην Αθήνα με πολυμελή αποστολή και συνοδευόμενος από στρατιά συμβούλων με κορυφαίο τον Ιμπραήμ Καλίν, αλλά και τον υπουργό Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου . Παρών ήταν και ο Φεριντούν Σινιρλίογλου, γενικός γραμματέας του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

Ο κ. Ερντογάν ζήτησε και πάλι την ελληνική υποστήριξη στο θέμα της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας. Και όσον αφορά το Κυπριακό, οι δύο άνδρες μίλησαν για ανταλλαγή απόψεων, αλλά όπως παραδέχθηκε μετά ο κ. Παπανδρέου υπάρχει στασιμότητα και αναζητούνται λύσεις σε αυτό.

Οι δύο Πρωθυπουργοί προχώρησαν στην αξιολόγηση των όσων έχουν γίνει στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ανωτάτης Συνεργασίας, το οποίο συστάθηκε τον περασμένο Μάιο στην Αθήνα. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στον τουρισμό και στην ενέργεια. Και οι δύο αναφέρθηκαν στη δημιουργία τουριστικών πακέτων για όσους ενδιαφέρονται να επισκεφθούν και τις δύο χώρες. Οσο για την ενέργεια, ο τούρκος πρωθυπουργός εξέφρασε την ελπίδα ότι ως το 2015 θα έχει ολοκληρωθεί ο αγωγός Τουρκίας- Ιταλίας- Ελλάδας (ΙΤGΙ). Συζητήθηκαν επίσης θέματα θρησκευτικών ελευθεριών και μειονοτήτων. Και ο κ. Ερντογάν υπενθύμισε τη διαδικασία μεταβίβασης του Ορφανοτροφείου της Πριγκίπου στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, τη χορήγηση τουρκικής ιθαγένειας σε μέλη της Ιεράς Συνόδου, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επαναλειτουργήσει, σε σύντομο χρονικό διάστημα και εφόσον βρεθεί το κατάλληλο νομικό πλαίσιο, η Θεολογική Σχολή ης Χάλκης.

Παπανδρέου και Ερντογάν συζήτησαν επίσης εκτενώς τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή όπου έχει ξεκινήσει μια νέα ειρηνευτική διαδικασία. Σημειώνεται εδώ ότι είχε εξεταστεί αρχικά να παρευρεθεί στη διάσκεψη και ο ισραηλινός πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου , κάτι που τελικά δεν έγινε λόγω και της αντίδρασης του κ. Ερντογάν. Τους απασχόλησαν επίσης οι εξελίξεις στο Ιράν και στο Ιράκ, ενώ συζήτησαν και το θέμα της διεθνούς τρομοκρατίας. Συνεργασία για τη λαθρομετανάστευση
Το ουσιαστικότερο σημείο το οποίο προέκυψε από τις κοινές δηλώσεις των κκ. Παπανδρέου και Ερντογάν ήταν η συνεργασία των δύο χωρών στο ζήτημα της λαθρομετανάστευσης. Οι δύο πρωθυπουργοί συνέδεσαν το θέμα αυτό με τη φιλελευθεροποίηση του καθεστώτος θεώρησης διαβατηρίων που επιθυμεί η Αγκυρα και βλέπει με θετικό μάτι η Αθήνα, προκειμένου να ενισχυθεί η τουριστική κίνηση στα νησιά του Αιγαίου.

Ουσιαστικά, η συμφωνία έχει τρία σημεία, όπως τα παρουσίασε και ο κ. Παπανδρέου σε σύντομη συνομιλία του με έλληνες δημοσιογράφους. Το πρώτο αφορά την προσπάθεια αντιμετώπισης της λαθρομετανάστευσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Το δεύτερο σχετίζεται με την προώθηση από την Ελλάδα του αιτήματος της Τουρκίας για φιλελευθεροποίηση των θεωρήσεων, στο πλαίσιο φυσικά της Συνθήκης Σένγκεν. Και το τρίτο είναι η επιτάχυνση της υπογραφής Συμφωνίας Επανεισδοχής ΕΕ- Τουρκίας για την οποία οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται.

Διακήρυξη για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής
[Οι υπουργοί Περιβάλλοντος μεσογειακών και βαλκανικών χωρών που μετείχαν στη διάσκεψη με θέμα «Πρωτοβουλία για την Κλιματική Αλλαγή στη Μεσόγειο» (ΑΠΕ) ]
Οι υπουργοί Περιβάλλοντος μεσογειακών και βαλκανικών χωρών που μετείχαν στη διάσκεψη με θέμα «Πρωτοβουλία για την Κλιματική Αλλαγή στη Μεσόγειο» (ΑΠΕ)
«Η κλιματική αλλαγή μάς ενώνει» ήταν το μήνυμα που έστειλε με την εναρκτήρια ομιλία του στη χθεσινή Διάσκεψη για την Κλιματική Αλλαγή στη Μεσόγειο ο κ. Γ. Παπανδρέου . Ο έλληνας Πρωθυπουργός συνυπέγραψε με τους υπόλοιπους συμμετέχοντες διακήρυξη για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Ο κ. Παπανδρέου επιχείρησε να δώσει και πολιτικό τόνο στην ελληνική πρωτοβουλία. Χρησιμοποίησε μάλιστα την παρουσία του τούρκου ομολόγου του για να δηλώσει πως «το γεγονός ότι η Τουρκία εκπροσωπείται εδώ από τον φίλο Ταγίπ Ερντογάν είναι απόδειξη ότι οι δύο χώρες μπορούν να θέσουν κατά μέρος τις διαφορές τους μπροστά στην αντιμετώπιση κοινών απειλών». Και ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε κάτι που έχει πει και στο παρελθόν, ότι δηλαδή μέσα από το κακό σενάριο που δείχνει να επαληθεύεται στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο λόγω των όλο και συχνότερων ακραίων καιρικών φαινομένων αναδεικνύεται η ευκαιρία για την ανάπτυξη ενός νέου μοντέλου ανάπτυξης. Από την πλευρά του ο κ. Ερντογάν εξεδήλωσε την προθυμία της Αγκυρας να αναλάβει τη διοργάνωση της επόμενης διάσκεψης. Και στις κοινές δηλώσεις που έκανε με τον κ. Παπανδρέου σημείωσε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η εφαρμογή του Πρωτοκόλλου του Κιότο, διότι ακόμη και οι χώρες που το έχουν υπογράψει δεν το εφαρμόζουν.

Στη διάσκεψη συμμετείχαν, πέραν των κκ. Παπανδρέου και Ερντογάν, ο πρωθυπουργός της Μάλτας Λόρενς Γκόνζι, ο πρωθυπουργός της Παλαιστινιακής Αρχής Σαλάμ Φαγιάντ, καθώς και πολλοί υπουργοί Περιβάλλοντος από χώρες της Μεσογείου. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η παρέμβαση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Φίλιπ Μέισταντ , ο οποίος επισήμανε σε δραματικό τόνο ότι «το κόστος της απραξίας είναι μεγαλύτερο από το κόστος της δράσης κατά της κλιματικής αλλαγής». Αναφέρθηκε επίσης σε συγκεκριμένα προγράμματα τα οποία χρηματοδοτεί η τράπεζα, όπως π.χ. η κατασκευή 19 φωτοβολταϊκών πάρκων στην ευρύτερη περιοχή. Το κόστος των προγραμμάτων αυτών ξεπερνά τα 20 δισ. ευρώ.

1 σχόλιο:

  1. Οι εφέντες αποφάσισαν να βάλουν βαζελίνη στον ελληνικό λαό. Σίγα σίγα μην πάθει χοντρό πατατράκ ο Γιωργάκης στις εκλόγες και θα ακολουθήσει μετά στα εθνικά θέματα ότι έγινε και στην οικονομία τις τελευταίες εκλογές.

    Το "Λεφτά υπαρχουν" θα γίνει
    "Νησιά υπάρχουν"...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.