16/10/10

Καλώς ήρθες... αλλά

(Αλ-Ναχάρ-Λίβανος)
Και εμείς μπορούμε να πούμε στον Ιρανό πρόεδρο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ «καλώς ήρθες» στον Λίβανο, όταν η επίσκεψή του συμπλεύσει με τη ματιά όλων των Λιβανέζων για το τι είναι αμοιβαίες, ομαλές σχέσεις μεταξύ του Λιβάνου και του Ιράν.

Αυτό που λέμε για το Ιράν, το είπαμε και το λέμε για τη Συρία, για κάθε κράτος που θέλει να βλέπει τον Λίβανο περιοχή επιρροής του και όχι ένα ανεξάρτητο κράτος, ελεύθερο και κυρίαρχο, ακόμη και όταν στο κράτος αυτό υπάρχουν ομάδες που έχουν πεισθεί να προωθούν το συμφέρον της ιδιαίτερης σχέσης τους με τα δύο αυτά κράτη -Συρία και Ιράν- περισσότερο από το ύψιστο εθνικό συμφέρον και τις βασικές αρχές της κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας.

Λέμε ειλικρινά ότι οι σκηνές λαϊκής υποδοχής στον Ιρανό πρόεδρο από το αεροδρόμιο μέχρι τα νότια προάστια, αν και δεν μας εξέπληξαν, μπορεί, αν τις επεξεργαστεί κανείς «ρεαλιστικά», να δείξουν την εξάρτηση μιας ομάδας Λιβανέζων από το Ιράν, ενώ άλλες ομάδες είδαν την επίσκεψη με άλλα συναισθήματα από αυτά που υποκίνησαν τα πλήθη της υποδοχής. Το Ιράν πρέπει να διαγνώσει σωστά αυτό το γεγονός, αν θέλει μέσω της επίσκεψης του πρόεδρου του να κερδίσει τη φιλία όλων των Λιβανέζων, και να μην περιοριστεί σε στήριξη μιας ομάδας ή μιας αίρεσης.

3 σχόλια:

  1. O Λίβανος εξακολουθεί να είναι διαιρεμένος. Ένα κομμάτι του κατέχει η Χεζμπολλάχ, που είναι ενεργούμενο του Ιράν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Eπιτέλους, μια αντικειμενική οπτική ή τελοσπάντων, μια διαφορετική ανάγνωση της επίσκεψης και όχι τυφλό "λιβάν"ισμα του Άχμι.
    Ευστοχότατη επιλογή, Καυκάσιε!

    Galia

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Παρακάτω μεταφράζω απόσπασμα της ανοιχτής επιστολής 30 διανοούμενων από το Ιράν προς το λαό του Λιβάνου:
    "Σήμερα επισκέπτεται τη χώρα σας ένας άνθρωπος, ο οποίος όπως και στο Ιράν έτσι και για το Λίβανο δεν τον νοιάζει να φέρει την ειρήνη, την ηρεμία και την ευημερία.
    Ο Αχμαντινετζάντ, ο οποίος έκλεψε το 2009 την προεδρία και παρουσιάζεται ως πρόεδρος αυτός αντί του ανθρώπου που ανέδειξε ο λαός του Ιράν, δεν εκπροσωπεί τον ιρανικό λαό.
    Είναι πιθανό ότι στη διάρκεια του ταξιδιού του ο Αχμαντινετζάν θα υποσχεθεί οικονομική βοήθεια, ωστόσο η οικονομική κατάσταση του Ιράν υπό το καθεστώς του είναι πολύ κακή για να πραγματοποιηθούν αυτές οι υποσχέσεις. Χρησιμοποιεί το ταξίδι του μόνο για πολιτική επίδειξη και δεν τον ενδιαφέρει η (σημερινή) κατάσταση και το μέλλον των λαών του Λιβάνου και του Ιράν."
    Πηγή: http://www.rferl.org/content/Iranian_Intellectuals_To_Lebanese_People_Ahmadinejad_Doesnt_Deserve_Your_Trust/2190221.html
    Ο πρώην πρόεδρος του Λιβάνου Αμίν Τζεμαγιέλ είπε για την επίσκεψη:"Καλωσορίζουμε την επίσκεψη οποιουδήποτε ηγέτη εφόσον στηρίζει την ειρήνη και τη σταθερότητα του Λιβάνου. Δε μας νοιάζει το ίδιο το ταξίδι αλλά οι εξελίξεις μετά το ταξίδι"! Κι ο νοών νοείτο...
    Τέλος, ο Μουσταφά Αλούς, μέλος του κόματος του Σαάντ Χαρίρι, γιού του δολοφονηθέντος πρώην πρωθυπουργού, δήλωσε ότι "η επίσκεψη του Αχμαντινετζάν είναι μια πρόκληση εφόσον υποστηρίζει στρατιωτικά, οικονομικά και ηθικά τη Χεζμπολάχ". Πρόσθεσε ότι "ο Αχμαντινετζάν θα έπρεπε να σέβεται το αίσθημα του λαού του Λιβάνου, ο οποίος απορρίπτει την εμπλοκή της χώρας του σε διεθνείς συγκρούσεις που προέρχονται από το συνήθη ανεύθυνο λόγο του".
    ΜΠΡΟΥΝΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.