16/10/10

Αμερικανική μαρτυρία για τον υπόγειο ρόλο του Κίσιντζερ στο Κυπριακό

Ο υπόγειος πόλεμος του Χένρι Κίσιντζερ εναντίον του Μακάριου, έφτασε στο αποκορύφωμά του στις αρχές του 1974. Παρά το γεγονός ότι ο Αρχιεπίσκοπος γενικά ήταν συνεργάσιμος και δεν δημιουργούσε προβλήματα στον Αμερικανό υπουργό, εν τούτοις ο Κίσιντζερ συνέχιζε να μην τον αντέχει. Και εφεύρισκε «επιχειρήματα», που δεν στηρίζονταν σε γεγονότα και δεδομένα, για να διατηρεί ζωντανή την απέχθειά του για τον πρόεδρο της Κύπρου.

Στο βιβλίο «Τα Μυστικά Αρχεία του Κίσιντζερ-Η Απόφαση για τη Διχοτόμηση» των δημοσιογράφων Μιχάλη Ιγνατίου και Κώστα Βενιζέλου (Εκδόσεις ΝΕΑ ΣΥΝΟΡΑ-Λιβάνης) περιγράφονται οι σχεδιασμοί του υπουργού Εξωτερικών εναντίον της Κύπρου, και αποδεικνύεται πέραν πάσης αμφιβολίας, πλέον, αυτό που πίστευαν όλοι οι Ελληνες από το 1974: ότι το έγκλημα εναντίον του νησιού σχεδιάστηκε στην Ουάσιγκτον και υλοποιήθηκε από τη CΙΑ με τη βοήθεια του αόρατου δικτάτορα, Δημήτριου Ιωαννίδη. Η «Ημερησία» δημοσιεύει σήμερα ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα από το βιβλίο:

Η τετραετία, από την απόπειρα εναντίον του Μακάριου και τη δολοφονία του Πολύκαρπου Γιωρκάτζη, μέχρι το πραξικόπημα και την εισβολή, ήταν βαμμένη με αίμα. Ο εμφύλιος ήταν στο αποκορύφωμά του. Και η Κύπρος βρισκόταν συχνά στο μάτι του κυκλώνα. Ενας Αμερικανός αξιωματούχος, που απέδειξε με τις πράξεις τους ότι αγάπησε γνήσια την Κύπρο, παρακολουθούσε τα τεκταινόμενα από το γραφείο του στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Ηταν ο Τόμας Μπόγιατ, διευθυντής του «Γραφείου Κύπρου» από τις αρχές του 1972, μια πραγματικά κρίσιμη εποχή για το νησί. Τον Φεβρουάριο της ίδιας χρονιάς, είχε σχεδιαστεί το πρώτο πραξικόπημα εναντίον του Μακάριου, που απέτρεψε ο ίδιος ο πρόεδρος Ρίτσαρντ Νίξον, αμέσως μετά την ενημέρωση που έτυχε από τον Αμερικανό πρέσβη, Ντέιβιντ Πόπερ. Προηγουμένως, και για τρία χρόνια, από το 1967 μέχρι το 1970, ο Μπόγιατ είχε υπηρετήσει στην αμερικανική πρεσβεία της Λευκωσίας ως πολιτικός σύμβουλος. Μετά την επιστροφή του στην Ουάσιγκτον, δεν έπαψε να ενδιαφέρεται και να ανησυχεί.

Ο αριστοκράτης πράκτορας
Την ίδια εποχή, δρούσε στη κυπριακή πρωτεύουσα, ο Ερικ Νεφ, σταθμάρχης της CΙΑ στη Μέση Ανατολή. Είχε έδρα τη Λευκωσία, αλλά ταξίδευε πολύ συχνά σε χώρες της περιοχής. Συνήθιζε να περνά τα βράδια του στο μπαρ του ξενοδοχείου «Χίλτον». Ο Μπόγιατ, ήταν ένας κλασικός διπλωμάτης, που τον χαρακτήριζε η σοβαρότητα. Πάνω απ’ όλα, ήταν ένας διπλωμάτης με αισθήματα. Ο Νεφ, από την άλλη πλευρά, ήταν γεννημένος προβοκάτορας, ήταν είρωνας, και είχε αρρωστημένο πάθος για το κουτσομπολιό, που ανέδειξε σε επιστήμη. Ενδιαφερόταν για τα εσωτερικά πολιτικά πράγματα του νησιού και είχε τον τρόπο να πληροφορείται ακόμα και «το χρώμα του παπλώματος που χρησιμοποιούσε για να σκεπαστεί ο Μακάριος», όπως έγραψε σε μια αναφορά του. Μισούσε τους κομουνιστές και πίστευε ότι ο Αρχιεπίσκοπος εργαζόταν για τους Σοβιετικούς. Διέμενε σε σπίτι Ελληνοκύπριου γιατρού στη Λευκωσία, το οποίο καταστράφηκε ολοσχερώς από πυρκαγιά, η οποία προκλήθηκε από άγνωστη αιτία. Μετά το επεισόδιο αυτό, μετακόμισε στο κτίριο της αμερικανικής πρεσβείας.

Ο περιβόητος αριστοκράτης κατάσκοπος, όπως αυτοχαρακτηριζόταν, εξεδιώχθη κατόπιν παράκλησης του Μακαρίου προς τον Αμερικανό φίλο του, Τέιλορ Μπέλτσερ, που διετέλεσε πρέσβης στη Λευκωσία τα πρώτα δύσκολα χρόνια της νεογέννητης Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο Μπέλτσερ έπεισε τους προϊσταμένους του Νεφ, ότι με τη δράση του προκαλεί ζημία στα συμφέροντα των ΗΠΑ στην Κύπρο.

Στο προσωπικό ημερολόγιο της Νίτσας Χριστοδούλου, ιδιαιτέρας του Μακάριου, και με αφορμή την απόπειρα δολοφονίας εναντίον του Αρχιεπισκόπου, τον Μάρτιο του 1970, γίνεται αναφορά και στον Νεφ. Η κ. Χριστοδούλου τον εμπλέκει με τους παραλίγο δολοφόνους του Μακάριου και τον Ελληνα συνταγματάρχη των καταδρομών, Δημήτρη Παπαποστόλου, που ήταν ο εγκέφαλος της απόπειρας δολοφονίας.

Στις 5 Ιουνίου 1970, σημειώνονται στο ημερολόγιο, καθ' υπαγόρευση του Μακαρίου, ανάμεσα στα άλλα, και τα εξής: («Μακάριος Ενα προσωπικό ημερολόγιο») «Κατ' άλλας πληροφορίας που είχε ο Μακάριος, ο Νεφ της Αμερικανικής Υπηρεσιας Πληροφοριών διαθέτει δυσμενώς κατά του Μ. τα πνεύματα. Ο Μ. ανέφερε τούτο εις τον πρώην πρέσβυν της Αμερικής στην Κύπρο Τ. Μπέλτσερ, ο οποίος έδειξε έκπληξιν και ανέλαβε να του κάμει παρατήρησιν. Μέλη της πρεσβείας στην Κύπρο ειδοποιήθησαν να είναι έτοιμα ανά πάσαν στιγμήν δι' αναχώρησιν. Συμπέρασμα: Η Αμερική οπωσδήποτε αναμεμειγμένη. Ο αγών πολυμέτωπος».

Δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι ο Νεφ, που είχε ξεκάθαρες ιδέες για την Κύπρο και υποστήριζε τη διχοτόμησή της και την ένταξη της στο ΝΑΤΟ, εκδικήθηκε αυτούς που τον κυνήγησαν από τη Λευκωσία. Σήμερα ζει στην Ουάσιγκτον. Δεν έχει μιλήσει ποτέ μέχρι τώρα για τη δράση του στο νησί, ούτε για τις σχέσεις του με τον Ιωαννίδη και την πολιτική πτέρυγα της ΕΟΚΑ Β. Από το 1974 και μετά, οι διπλωμάτες που τον γνώριζαν, τον θεωρούσαν «εξαφανισμένο». Είχε αποσυρθεί από τα «ελληνικά πράγματα» και σιγά-σιγά συνταξιοδοτήθηκε από τη CΙΑ. Ουδείς γνωρίζει πού υπηρέτησε μετά τη φυγή του από την Κύπρο. Οι μόνοι γνωστοί σταθμοί της πολυτάραχης καριέρας του, όπου και ... «διέπρεψε», ήταν η Καμπούλ μέχρι το 1967 και αργότερα η Λευκωσία. Πιστεύεται ότι υπηρέτησε αρκετά χρόνια και στη Σαϊγκόν. Στην προσπάθεια μας να του δώσουμε την ευκαιρία να αμυνθεί στις κατηγορίες που εκτοξεύονται εναντίον του, και τον θέλουν σχεδιαστή του πραξικοπήματος με τον Ελληνο-αμερικανό Πίτερ Κορομηλά, επικοινωνήσαμε μαζί του. Ο Αμερικανός πράκτορας, με ευγένεια μας ανακοίνωσε ότι η απόφασή του να μην τοποθετηθεί, όχι μόνο δεν έχει αλλάξει, αλλά είναι πλέον οριστική.

Ο ρόλος του Τόμας Μπόγιατ
Σε αντίθεση με τον σταθμάρχη της CΙΑ, ο Μπόγιατ, είχε αρχές, και πίστευε στη Δημοκρατία. Αρχισε την καριέρα του από τη λάβα της Χιλής. Το 1972, βρέθηκε στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σε μια περίοδο συγκρούσεων και προστριβών μεταξύ αυτών που αρέσκονταν να αποκαλούνται «ηθικοί» και όσων μετακόμισαν μαζί με τον Χένρι Κίσιγκερ από το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου. Ηταν οι «πραγματιστές», που καθοδηγούνταν σ’ όλες τους τις κινήσεις από το στρατηγικό συμφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών και δεν είχαν πρόβλημα να παραδεχθούν ότι δεν υπάρχει ηθική στη πολιτική.

Ο Μπόγιατ πίστευε πάντα ότι η εξωτερική πολιτική, την οποία προσδιόριζε ο Κίσιγκερ, «υπέφερε από έλλειψη ηθικής». Μετά την τραγωδία, και χρησιμοποιώντας μια δήλωση του υπουργού των Εξωτερικών -ήταν μία απάντηση σε ερώτηση που αφορούσε την ηθική της εξωτερικής πολιτικής- ο Μπογιατ είχε δηλώσει: «Ο υπουργός είπε ότι «ο λαός των Ηνωμένων Πολιτειών δεν θα ανεχθεί για πολύ καιρό μια εξωτερική πολιτική που ξεφεύγει από κάθε ηθικό παράγοντα». Και νομίζω, τόνισε ο Μπόγιατ, ότι ο υπουργός έχει απόλυτο δίκιο. Θα έλεγα ότι η Κύπρος, κατά τη γνώμη μου, είναι μια πολύ καλή ευκαιρία, για να επαναφέρουμε αυτή τη διάσταση στην αμερικανική εξωτερική πολιτική».

Ο Μπόγιατ, συνταξιούχος διπλωμάτης σήμερα, περνά αρκετές ώρες στο κτίριο που στεγάζει τον σύλλογο των συνταξιούχων πρέσβεων, δύο τετράγωνα από τον Λευκό Οίκο. Δεν πρόδωσε ποτέ τις αρχές του, και φροντίζει, πάντα με προσοχή, να ξεχωρίζει τη δική του θητεία και την εργασία των συναδέλφων του από τα πέτρινα χρόνια της «αυτοκρατορίας» του Κίσιγκερ στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, όταν για πρώτη φορά στην ιστορία, οι πράκτορες της CΙΑ ονομάστηκαν επίσημα διπλωμάτες, και ασκούσαν εξωτερική πολιτική. Δεν έκρυψε ποτέ την αντιπάθειά του για τον τότε υπουργό των Εξωτερικών, αλλά επιμένει να αφήνει ανοικτό το παράθυρο της «αθωότητάς» του για την τραγωδία της Κύπρου. «Ηταν αλλάζων, ήταν υπερόπτης και δεν δεχόταν συμβουλές», λέει τώρα ο διευθυντής του «Γραφείου Κύπρου». Αλλά, όσο προχωρεί τον συλλογισμό του, τόσο περισσότερο επιβεβαιώνει τους φόβους του συνομιλητή του: «Είναι γεγονός ότι δεν συμπαθούσε καθόλου τον Μακάριο», δηλώνει ο Μπόγιατ. (Συνέντευξη του πρέσβη Τόμας Μπόγιατ στους συγγραφείς).

Στους διπλωματικούς υπαλλήλους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Κίσιγκερ, αντιπροσώπευε τον φόβο και τον τρόμο. Οχι τόσο για τον Μπόγιατ, αν και δεν αποκάλυψε ποτέ το αρχικό σημείωμά του, με το οποίο προειδοποιούσε όχι μόνο για το πραξικόπημα και για την εισβολή που ακολούθησε, αλλά και για τον (πιθανό) ελληνοτουρκικό πόλεμο (που αποφεύχθηκε την τελευταία στιγμή), όπως και για τον κίνδυνο να μπει «σφήνα» στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ η Σοβιετική Ενωση, αν και οι ηγέτες της είχαν υποσχεθεί στον Κίσιγκερ ότι δεν θα εκμεταλλευθούν τη «μεγάλη ευκαιρία», όπως χαρακτήρισε ο Αντρέι Γκρομίκο τη κρίση του Ιουλίου, σε συνομιλία του με τον Αμερικανό ομόλογό του. Είκοσι επτά χρόνια μετά το πραξικόπημα, αυτό καθ’ αυτό το πολυσέλιδο μνημόνιο του Μπόγιατ, που εστάλη στο γραφείο του Κίσιγκερ τον Μάιο του 1974, παραμένει απόρρητο, όπως και ένα σημαντικό έγγραφο του Τζόζεφ Σίσκο -το έστειλε στον Κίσιγκερ τη δεύτερη εβδομάδα Μαΐου.

Ο Σίσκο άρχισε να υποψιάζεται ότι κάτι δεν πηγαίνει καλά στη Λευκωσία, λόγω της επιμονής του Μπόγιατ να μεταφερθεί στον Ιωαννίδη, η αμερικανική άρνηση στο πραξικόπημα εναντίον του Μακάριου. Κάτι που δεν συνέβη ποτέ.

Ο Μπόγιατ γνώριζε ότι τις αποφάσεις λάμβανε ένα μόνο κέντρο, αυτό που έλεγχε ο Δημήτριος Ιωαννίδης, ο οποίος -για τον διευθυντή του «Γραφείου Κύπρου»- ήταν «παρανοϊκός και άκρως επικίνδυνος». (Προσωπικό σημείωμα του Τόμας Μπόγιατ στον Τζόζεφ Σίσκο). Συζητώντας με τους συναδέλφους του στο «Γραφείο Νότιας Ευρώπης», ο Μπόγιατ υπογράμμιζε, και είχε αποδείξεις για να στηρίξει τη θέση του, ότι η στρατιωτική χούντα, η αόρατη ελληνική κυβέρνηση, όπως τη χαρακτήριζε, έδωσε οδηγίες στους Ελληνες αξιωματικούς, που υπηρετούσαν στην Κύπρο, να ανατρέψουν τον Μακάριο σε συνεργασία με φιλοχουντικά στελέχη της ΕΟΚΑ Β και να υποστηρίξουν δήθεν την ένωση του νησιού με την Ελλάδα. Σ’ ένα σημείωμά του, ο Αμερικανός αξιωματούχος υποστήριζε ακόμα ότι η Ουάσιγκτον δεν πρέπει να δίνει καμία σημασία στις ανακοινώσεις του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας, τις οποίες θεωρούσε παραπλανητικές.

Η ειρωνεία είναι ότι τις ίδιες μέρες που ο Ιωαννίδης ηγείτο της συνωμοσίας εναντίον του Μακάριου, με εντολή του, το ελληνικό υπουργείο των Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι υποστήριζε «τις διακοινοτικές συνομιλίες, την ειρηνική επίλυση του Κυπριακού σε συνεργασία με τη Λευκωσία και την Αγκυρα και βέβαια αντίθετο στη βία (που εκπορευόταν από την ΕΟΚΑ Β) και την αντιβία (του Εφεδρικού Σώματος που είχε συγκροτήσει ο Μακάριος για να αντιμετωπίσει την ΕΟΚΑ Β)»...
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12305&subid=2&pubid=172394

20 σχόλια:

  1. Μια γεύση απο την Αμερικανική Διπλωματία η οποία θεωρούσε την Τουρκία ως την χώρα όχημα στις γεωστρατηγικές βλέψεις της στην Ανατολική Μεσόγειο.Ενα μεγάλο Μάθημα για τον Ελληνισμό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. μια απο τις προσφατες συμφονιες μεταξυ κυπρου και μοσχας ειναι η αγορα κορνετ και τορ μ2.
    συγνομη για τη γραμματικη...
    πληροφοριακα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο ΔΙΑΒΟΛΟΣ ΣΤΙΣ ΑΠΟΚΡΙΕς ΠΑΡΙΣΤΑΝΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΜΕ ΄΄ΕΓΓΛΕΖΙΚΟ΄΄ ΟΝΟΜΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Βρήκατε και μέρα να αναρτήσετε για τον Κίσσινγκερ.
    Σήμερα πουχουν αργία τα καρακόλια.


    G.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μί α λι γώ τε ρο γνω στὴ πτυ χὴ τοῦ βί ου καὶ τῆς πο λι τεί ας τοῦ ἀρ χι ε πι σκό που
    Μακαρίου ἐ ξι στο ρεῖ ται ἀ πὸ τὸν Βρε ταν νὸ βου λευ τὴ τοῦ συν τη ρη τι κοῦ κόμ μα-
    τος καὶ συγ γρα φέ α Rupert Allason (Nigel West) στὸ βι βλί ο του «The Friends:
    Britain’s Post-War Secret Intelligence Operations», London 1988, ἀν τί γρα φο
    τοῦ ὁ ποί ου ἐ πι συ νά πτω. Ὡς γνω στόν, στὰ τέ λη τῆς δε κα ε τί ας τοῦ 1950 δι ε ξή-
    χθη σαν συ ναν τή σεις με τα ξὺ Ἑλ λά δος καὶ Τουρ κί ας ὑ πὸ τὴν κα θο δή γη ση τῆς
    Βρε ταν νί ας μὲ σκο πὸ τὴν ἐ πι βο λὴ στὴν Κύ προ λύ σε ως ἀ νε ξαρ τη σί ας. Τὸν Φε-
    βρουά ριο τοῦ 1959 στὴν Ζυ ρί χη ἡ ἑλ λη νι κὴ καὶ τουρ κι κὴ πλευ ρὰ κα τέ λη ξαν
    σὲ συμ φω νί α.
    Μα κά ριος ὡ στό σο πα ρε νέ βη στὴν τε λε τὴ ὑ πο γρα φῆς, ἀρ νού με νος
    νὰ ἀ πο δε χθῇ τὴν συμ φω νί α. Ὁ Ἄγ γλος ὑ πουρ γὸς Ἐ ξω τε ρι κῶν
    Selwyn Lloyd τοῦ ἔ δω σε εἰ κο σι τε τρά ω ρη δι ο ρί α νὰ ἀ να θε ω ρή σῃ
    τὴν στά ση του. Τὸ ἑ πό με νο πρω ὶ ὁ Μα κά ριος ἐ νέ δω σε.
    Ο Allason ἀ πο δί δει τὴν «ἀ συ νή θι στη με τα στρο φὴ τοῦ ἀρ χι ε πι σκό που
    στὸν ἀν τί κτυ πο ποὺ θὰ ἐ πέ φε ρε στὴν Κύ προ ἡ δη μο σι ο ποί η ση τοῦ ὑ λι κοῦ,
    ποὺ οἱ μυ στι κὲς ὑ πη ρε σί ες εἶ χαν συγ κεν τρώ σει ἀ να φο ρι κὰ μὲ τὴν ἰ δι ω τι κὴ
    ζω ή του. Τὸ με γα λύ τε ρο μέ ρος τοῦ πλη θυ σμοῦ τῆς νήσου τὸν λά τρευ ε ὡς
    πο λι τι κὸ ἀρ χη γὸ καὶ ὡς ἱ ε ρέ α. Γνώ ρι ζε ὅ τι ὁ ποι α δή πο τε ἀ πο κά λυ ψη γιὰ
    τὴν ὁ μο φυ λο φι λί α του θὰ ἦ ταν τρο με ρὰ ζη μι ο γό νος» (σελ. 76).
    Ὁ ἀρχιεπίσκοπος Κύπρου καὶ ἐθνάρχης Μακάριος. Σὲ δημοσιογραφικὴ συνέντευξη ποὺ
    ἔδωσε τὸ 1958 στὴν Ἀγγλίδα βουλευτίνα καὶ δημοσιογράφο Μπάρμπαρα Κὰσλ ἀναίρε-
    σε ξαφνικὰ καὶ ἀντίθετα πρὸς τὰ συμφωνηθέντα μὲ τὴν ἑλληνικὴ κυβέρνηση τὴν ἄρνη-
    σή του νὰ ὑπογράψῃ τὴ Συμφωνία τῆς Ζυρίχης, ἐπικαλούμενος τὸ «πολιτικῶς ἐφικτό».
    Πράγματι ὑπέγραψε τὴ συμφωνία σὲ λίγες μέρες. Ὅμως, ὅπως ἀποκαλύπτουν τώρα ἐγ-
    κυρότατες βρεταννικὲς πηγές, ἡ ἀπότομη αὐτὴ μεταστροφή του ἦταν ἀποτέλεσμα ἐκβια-
    σμοῦ του ἀπὸ Ἄγγλο πράκτορα, ὅτι θὰ παρουσίαζε φωτογραφίες του μὲ σκηνὲς ἀπὸ τὸν
    ὁμοφυλοφιλικό του δεσμὸ μὲ νεαρὸ Βρεταννὸ στὸ βρεταννικὸ Τύπο
    Hill Gate περίπου ἕνα χρόνο πρὸ τῆς δημοσιεύσεως τοῦ βιβλίου μου “The
    Friends”». Ἀπὸ τὸν ἰσχυρισμὸ αὐτὸν προκύπτει ὅτι ὁ Μακάριος διατηροῦσε
    ὁμοφυλοφιλικὸ δεσμὸ μὲ Βρεταννὸ κατὰ τὴν διάρκεια τοῦ ἀπελευθερωτι-
    κοῦ ἀγῶνα τῆς ΕΟΚΑ κατὰ τῶν Ἄγγλων.
    Ἐὰν ὁ ἰσχυρισμοὶ τοῦ Allason ἀληθεύουν, τότε ἀλλάζει ἄρδην ἡ ἱστοριογρα-
    φία τοῦ Κυπριακοῦ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ἐρώτησις: Ἔτσι ὅπως τὰ κάναμε οἱ ἄλλοι μᾶς φταῖνε;
    Ἑλλας καὶ Κῦπρος βγάλανε τὰ μάτια τους μόνες τους. Ποτέ μας δὲν μελετήσαμε τὶς εὐθύνες μας, οὔτε βεβαίως καὶ τῶν ἄλλων. Μἐ μύθους καὶ θρύλους καὶ τελευταίως μὲ ἰδεολογίες αὐτοκοροϊδευόμαστε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ρε φίλε 3:37 μ.μ. πήγα να διαβάσω πάλι τι γράφεις και στην τρίτη αράδα σταμάτησα.
    Ποιός νομίζεις ότι μπορεί να διαβάσει τα τόσο κακογραμμένα σου κείμενα;
    Δεν κρίνω το περιεχόμενο αφού δεν κατάφερα ποτέ να διαβάσω τι λες.
    Ειναι κρίμα, κουράζεσαι τσάμπα...
    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμε 16 Οκτωβρίου 2010 3:25 μ.μ. οι ισχυρισμοί του Allason είναι ψευδείς και ανυπόστατοι. Ο Μακάριος στην Ζυρίχη συνοδεύετο απο 60 συμβούλους ,μεταξύ των οποίων ήταν ο Τάσσος Παπαδόπουλος που αντιπροσώπευε τον Γρίβα . Όλοι αυτοί ήταν μάρτυρες τι ακριβώς εσυνέβη και ποιές πιέσεις και απειλές δέχθηκαν από Καραμανλή και Αβέρωβ για διχοτόμηση της Κύπρου .

    Αυγερινός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ακριβώς κύριε Αυγερινέ με το ωραίο σας όνομα, τόσο ο Καραμανλής όσο και ο Αβέρωφ ήταν γόνοι ανθρώπων που εξελληνισθησαν χωρίς επιτυχία, που πάντα μέσα τους παρέμειναν βάρβαροι. Αν ψάξουμε με προσοχή θα δούμε ότι η Ελλάδα δεν βρίσκεται σε χέρια Ελλήνων, αλλά Ελληνόφωνων βαρβάρων που έχουν κατασφάξει και καταδιώξει τους Έλληνες. Η κατάντια της Ελλάδος σήμερα ωφείλετε σε ανθέλληνες τύπου Καραμανλή (Karamanli), Αβέρωφ (Averov), του Αραπάκη (γόνο Αράβων που εκχριστιανήσθησαν, του Μπονάνου (Bonano μεταφράστε παρακαλώ) του Ντάβου (Davo μετάφραση παρακαλώ).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Τα πρόσωπα που ανέφερα παραπάνω (Karamanli, Averov, Davo, Bonano, Arap) είναι κατα την άποψή μου οι μεγάλοι προδότες της Κύπρου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Είναι σαν το αρχείο του Γιωρκάτζη με τις μαγνητοταινίες 3:37.

    Αιωνίως οι Αγγλοι μεταφέρουν τις σεξουαλικές προτιμήσεις τους σε άλλους λαούς το είδαμε και με άλλον ενοχλητικό Ελληνα.

    Αλλου ειναι το κρυμμένο υλικό και όσοι μέμφονται την αρχή που δεν επιτρέπει στην ιστορική έρευνα την προσβαση δεν έχουν άδικο.

    Φυσικά και δεν μιλώ για τον Φάκελο της Κύπρου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. @ 3:37 μ.μ.

    Η δεοντολογία επιβάλλει να παραθέτεις την πηγή, απ' όπου μεταφέρεις ένα κείμενο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ΦΙΛΕ ΤΖΙΜΗ ΔΕΝ ΦΤΑΙΩ ΕΓΩ ΑΛΛΑ Η ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ-ΑΝ ΑΝΑΤΡΕΞΕΙΣ ΣΕ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΤΙΣ ΕΠΟΧΗΣ ΤΟΤΕ ΘΑ ΔΕΙΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΨΕΜΑ -ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΠΟΥ ΕΙΔΑΝ ΤΟ ΦΩΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ -ΓΙΑΤΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΧΡΟΝΙΑ ΔΙΝΟΥΝ ΤΑ ΑΡΧΕΙΑ -ΚΑΛΑ ΠΟΥ ΝΑ ΔΕΙΣ ΤΙ ΘΑ ΒΓΕΙ ΜΟΛΙΣ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΕΠΕΤΕΙΟ =ΔΕΝ ΜΑΣ ΦΤΑΙΝΕ ΑΛΛΟΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΛΕΝΕ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ -ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΝΑ ΤΑ ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ -ΔΙΟΡΙΑ ΤΟΥ ΔΩΣΑΝ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟΝ ΔΩΣΟΥΝ ΞΕΡΑΝ ΑΡΚΕΤΟΙ ΤΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΥΤΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟ ΣΤΟΜΑ ΜΕΝΕΙ ΚΛΕΙΣΤΟ-ΟΛΟΙ ΕΙΧΑΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝ-Η ΚΑΝΩ ΛΑΘΟΣ -ΕΤΣΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΑ ΙΔΙΑ ΛΕΕΙ ΚΑΙ Ο ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΔΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΓΚΡΙΝΕ=ΚΑΙ ΟΠΩΣ ΛΕΕΙ Ο ΤΙΤΛΟΣ ΑΠΟ ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ =ΚΥΡΙΟΙ ΠΑΝΤΕ ΓΙΑ ΥΠΝΟ-ΚΑΛΗ ΜΑΣ ΝΥΧΤΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. ΞΥΠΝΗΣΤΕ...ΜΑΛΑΚΕΣ ΕΛΛΗΝΕΣ!!!
    ΑΝ ΕΙΧΑΤΕ...ΜΥΑΛΟ...ΘΑ ΛΕΓΑΤΕ ΟΤΑΝ ΕΙΧΑΤΕ ΛΕΦΤΑ...ΡΕ ΛΑΛΑΚΗ ΚΙΣΣΙΝΤΖΕΡ...ΠΟΣΑ ΘΕΛΕΙΣ;
    ΟΛΟΙ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΤΙΜΗ ΤΟΥΣ...
    ΑΝ ΤΟΝ ΕΞΑΓΟΡΑΖΑΜΕ...ΜΑΛΑΚΕΣ ΕΛΛΗΝΕΣ...ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΠΩΣ ΘΑ ΚΑΝΑΜΕ ΤΙΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΜΑΣ...ΗΣΥΧΑ...ΚΑΙ ΣΤΑ ΜΟΥΛΟΧΤΑ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. 15 Μαρτίου 1970: Δολοφονείται ι Γιωρκάτζης. Ήξερε πάρα πολλά για να ζήσει======
    Το Σάββατο 14 Μαρτίου 1970 ο Π. Γιωρκάτζης δίνει την τελευταία συνέντευξη της ζωής του στον δημοσιογράφο Φάνο Κανσταντινίδη, της εφημερίδας «ΣΗΜΕΡΙΝΑ» και άλλη μια φορά αρνείται ότι είχε οποιαδήποτε ανάμιξη στην απόπειρα κατά της ζωής του Μακαρίου. «Είμαι πραγματικά», είπε, «πολύ ξεχειλισμένος από πικρία και αγανάκτηση για ότι μου συμβαίνει και για ότι λέγεται σε βάρος μου για την απόπειρα κατά της ζωής του Αρχιεπισκόπου, για την οποία καμιά απολύτως ανάμειξη δεν έχω και την οποία καταδικάζω». Όταν ο δημοσιογράφος τον ρώτησε γιατί θα πήγαινε στην Βηρυτό, απάντησε ότι θα πήγαινε για να ξεκουρασθεί, μετά την καταδίκη του για τα δύο περίστροφα..
    ΑΠΟ ΤΟΝ 3:37 μ.μ. ΜΕ ΑΓΑΠΗ ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΗΓΗ ΑΝΑΤΡΕΞΑ ΤΗΝ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΑΓΓΛΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ
    THE FRIENDS
    Britain’s Post-War
    Secret Intelligence Operations

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. 3:37 Μακάριος Δια Πυρός και Σιδήρου του Σπύρου Παπαγεωργίου θα βρείς πολλά μην κοπιάζεις άδικα σε Αγγλικές Πηγές

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Σιδηρούντιε έχεις πει κι έχεις λίαν επιεικώς ανοησίες αλλά αυτά τα ρατσιστικά και εκτός πάσης λογικής που λες είναι κορυφή!αν δει κάποιος τα όσα γράφεις σταδιακά δείχνουν άνθρωπο με μεγάλα κωλύματα και ιδεοληψία...τουλάχιστον,μην πω τίποτα χειρότερο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Sapphire, μόνο ανοησίες λέω και τίποτε άλλο. Μπορείς να πεις και ότι χειρότερο θες, και παρακαλώ να σε αφήσει ο Καυκάσιος να με βρίζεις, διότι καλό μου κάνεις. Ναι, έχω ιδεοληψίες. Πάντως, στις συμπτώσεις δεν πιστεύω. Και οι πέντε μεγάλοι πρωταγονιστές της προδοσίας του Κυπρικού "εζυγίσθησαν και ευρέθησαν εθνικώς αλειωμένοι". Εδώ περισσότερα :
    http://ellinikesaxies.blogspot.com/search/label/Dictatorship%201967%20-%201974%20Cyprus
    και
    http://ellinikesaxies.blogspot.com/search/label/Fascism%20in%20Greece%201936%20-%201949%20Nazis%20Civil%20War

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Αυτό το ζώο ζει ακόμα ή τον έχουν βαλσαμώσει ;;;
    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. που'σαι ρε sapphire,
    εσυ δεν εισαι που σε καθε ευκαιρία βριζεις τους κυπριους και μας παίρνεις σβάρνα ολους, οσο και αν αγαπάμε την Ελλάδα?
    τωρα γιατι θίχτηκες? μηπως οι παππούδες σου δεν μιλούσαν καν ελληνικά?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.