17/10/10

Διπλωματική βόμβα τα κοιτάσματα αερίου

Θάνος Π. Ντόκος Γενικός Διευθυντής ΕΛΙΑΜΕΠ
Νέα γεωοικονομικά δεδομένα στην Ανατολική Μεσόγειο δημιουργούν τα πρόσφατα επιστημονικά ευρήματα, που επιβεβαιώνουν ότι υπάρχουν σημαντικά κοιτάσματα φυσικού αερίου, ενδεχομένως και πετρελαίου, σε τμήμα της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), στην περιοχή μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ.

Οι διαβουλεύσεις της Λευκωσίας με το Τελαβίβ για την οριοθέτηση ΑΟΖ βρίσκονται σε καλό δρόμο, σύμφωνα με αρμόδιες διπλωματικές πηγές, ενώ το επόμενο βήμα θα γίνει -αν γίνει- με πολιτική απόφαση και με δεδομένο τον εκνευρισμό που προκαλεί στην Άγκυρα κάθε σκέψη για εξόρυξη υδρογονανθράκων σε μια περιοχή την οποία αντιμετωπίζει ως ζωτικό της χώρο.

Διαβουλεύσεις
Άλλωστε, δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι η βουλή του Λιβάνου καθυστερεί να επικυρώσει τη συμφωνία που έχει ήδη κάνει με την Κυπριακή Δημοκρατία για την οριοθέτηση ΑΟΖ. Δεν είναι επίσης τυχαία ούτε τα συνεχή προσκόμματα που δημιουργεί η Άγκυρα στις διαβουλεύσεις μεταξύ ελληνικής και αιγυπτιακής πλευράς, θέτοντας σύμφωνα με πληροφορίες θέμα για το Καστελόριζο.

Όπως υποστηρίζουν καλά ενημερωμένοι διπλωματικοί κύκλοι, η πιθανή εξόρυξη υδρογονανθράκων στην περιοχή θα μπορούσε να συμβάλλει στην ενεργειακή ασφάλεια της Ε.Ε. και να δημιουργήσει νέα δυναμική όσον αφορά την επίλυση του Κυπριακού, αλλά και την προσπάθεια εκτόνωσης της έντασης στη Μέση Ανατολή.

Η σχετική συζήτηση πυροδοτήθηκε όταν η αμερικανική εταιρεία Noble Energy, που έχει αναλάβει μαζί με ισραηλινές εταιρείες γεωτρήσεις στην περιοχή, παρουσίασε στο Χιούστον του Τέξας τα ευρήματά της.

Το κοίτασμα φυσικού αερίου στο «οικόπεδο 12» της κυπριακής ΑΟΖ, που η εταιρεία βάφτισε Cyprus A, υπολογίζεται ότι περιέχει περί τα 300 δισεκατομμύρια κ.μ. Με τους σημερινούς ρυθμούς κατανάλωσης, καλύπτει τις ενεργειακές ανάγκες της Κύπρου για έναν αιώνα. Σύμφωνα με ανεπίσημες εκτιμήσεις μεγαλύτερα κοιτάσματα μπορεί να κρύβονται στην περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ δυτικά του νησιού και προς το Καστελόριζο.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Σημερινή» και του τηλεοπτικού δικτύου Sigma, πλούσια αποθέματα φαίνεται ότι υπάρχουν επίσης μεταξύ Πάφου και Λεμεσού. Δορυφορικές φωτογραφίες και έρευνες του γαλλικού συμβουλευτικού οίκου Beicip-Franlab, καταδεικνύουν ότι η υποθαλάσσια περιοχή μεταξύ Πάφου και Λεμεσού είναι πιθανό να αποτελεί δεξαμενή πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Ανακάλυψαν το ενεργειακό Ελντοράντο
Η ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ Γεωλογική Επιθεώρηση (USGeologicalSurvey) υπολόγισε ότι η Λεκάνη Λεβάντ - Ανατολικής Μεσογείου (Levant Basin) κρύβει περισσότερα από 122 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου, το μεγαλύτερο ίσως απόθεμα ενεργειακών πόρων στον κόσμο.

Το μικρότερο από τα δύο κοιτάσματα, το «Ταμάρ», με 8,4 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια αερίου, μπορεί, σύμφωνα με αναλυτές της HIS Global Insight του Λονδίνου, να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες του Ισραήλ, τουλάχιστον μέχρι το 2025.

Το κοίτασμα «Λεβιάθαν», με αποθέματα 16 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδιών αερίου, όχι μόνο θα εξασφάλιζε ενεργειακή αυτάρκεια στο Ισραήλ, αλλά θα το μετέτρεπε και σε χώρα εξαγωγής ενέργειας.

Στο μεταξύ, η ισραηλινή κρατική εταιρεία φυσικού αερίου Delek που συνεργάζεται με τη Νοble ανακοίνωσε ότι αύξησε τις μετοχές της στην αμερικανική εταιρεία στο 4%. Η Delek ζήτησε επίσης έγκριση για να ασκήσει δικαίωμα που απορρέει από τη συμφωνία με τη Noble ώστε να συμμετάσχει στο κεφάλαιό της σχετικά με το οικόπεδο 12 της Κύπρου.

Για την Άγκυρα, κάθε κίνηση της Λευκωσίας προς την κατεύθυνση της εξόρυξης υδρογονανθράκων αποτελεί επιθετική πρωτοβουλία, σύμφωνα με όσα έχουν κατά καιρούς ειπωθεί δημοσίως από αρμόδιους Τούρκους αξιωματούχους, αλλά και όπως συνάγεται από τις συνεχείς εξόδους ωκεανογραφικών. Για το λόγο αυτό, κατά συγκλίνουσες εκτιμήσεις, οποιαδήποτε απόφαση θα ληφθεί με πολιτικά κριτήρια και σε συνεννόηση με την Αθήνα και τις Βρυξέλλες.

Αλλάζουν οι γεωστρατηγικές ισορροπίες στην Αν. Μεσόγειο
Ο ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ διακρατικών διενέξεων και μη οριοθετημένων συνόρων και οικονομικών ζωνών με αποθέματα υδρογονανθράκων, είναι συνήθως λίαν εκρηκτικός. Οι τουρκικές θέσεις στα ζητήματα του Αιγαίου επηρεάζονται από το ενδεχόμενο υποθαλάσσιου ενεργειακού πλούτου.

Το ίδιο αναμένεται να συμβεί και στην περίπτωση της Κύπρου (εφόσον επιβεβαιωθούν οι αρχικές εκτιμήσεις για την ύπαρξη σημαντικών και εκμεταλλεύσιμων κοιτασμάτων), όπου την κατάσταση περιπλέκει η εμπλοκή άλλων γειτονικών κρατών (Αίγυπτος, Λίβανος και Ισραήλ), η συναίνεση των οποίων στην οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι απαραίτητη.

Ιδιαίτερα μετά τη διαφαινόμενη αλλαγή των γεωστρατηγικών ισορροπιών στην Ανατολική Μεσόγειο λόγω της ψύχρανσης των σχέσεων Ισραήλ-Τουρκίας, το ενεργειακό παιχνίδι στην περιοχή αποκτά νέο ενδιαφέρον για τη Λευκωσία και, δευτερευόντως, για την Αθήνα. Οι γεωστρατηγικές ισορροπίες δεν επιτρέπουν μια πολιτική δυναμικής αξιοποίησης των κοιτασμάτων από κυπριακής πλευράς.

Εξάλλου, μια ανοιχτή αντιπαράθεση μάλλον θα οδηγούσε στη μετατροπή των περιοχών ενδιαφέροντος σε «γκρίζες ζώνες» και συνακόλουθα στη μη εκμετάλλευση των κοιτασμάτων. Η Κύπρος πολύ ορθά κινείται με διακριτικό τρόπο, επιχειρώντας να εξασφαλίσει την εμπλοκή μεγάλων πετρελαϊκών εταιρειών, και άρα την υποστήριξη των αντίστοιχων κυβερνήσεων. Σε μια εποχή δε όπου η Ευρωπαϊκή Ένωση ανησυχεί για την ενεργειακή της ασφάλεια, θα είχε προφανή οφέλη μια προσπάθεια «κοινοτικοποίησης» του πιθανολογούμενου κυπριακού ενεργειακού πλούτου.

12 σχόλια:

  1. Συμφωνία για κοινή χάραξη των Α.Ο.Ζ τους μεταξύ Ελλάδος - Κύπρου _ Ισραήλ και Αιγύπτου, παραχώρηση των θαλασσίων οικοπέδων για εκμετάλλευση σε εταιρίες των Η.Π.Α και της Ε.Ε, δίκτυο αγωγών μέσω Ελλάδος - Ιταλίας για τροφοδοσία της Ευρώπης και κοινή αεροναυτικη δύναμη Η.Π.Α - Ε.Ε - Ελλάδος - Κύπρου - Ισραήλ - Αιγύπτου, με μόνιμη παρουσία στην περιοχή. Θα τους κλείσουμε το σπίτι των μογγόλων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ακριβως,εκλεισε το bazar τους.χαραξη αοζ,συνεργασια ελλαδας -κυπρου-ισραηλ και επεκταση στα 12νμ.και αν θελουν ας κουνηθουνε.θα τους κοπουν τα ποδια απο την μασχαλη.

    de gaulle

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μην ενθουσιαζεσαι.Ολα ειναι στον αερα,και υπαρχει παντα το ενδεχομενο να βρεθουμε μετεωροι την κρισιμη στιγμη.Η ψυχρανση μεταξυ Τουρκιας και Ισραηλ μπορει να ειναι παροδικη,και μια αναθερμανση στις σχεσεις τους θα μας αφησει σε θεση δυσμενεστερη απο αυτην που ειχαμε πριν.Οσο για τις προτασεις σου,οι ξενοι(γενικως),μας θεωρουν δεδομενους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. exo xipnisei pro polou.apla perimeno esena kai olous tous allous synellines.

    de gaulle

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Είμαι ο 11:54. Το πότε ξυπνάς ΝτεΓκωλ δεν έχει να κάνει με το σωστό ή όχι της ανάλυσής σου, που κι εγώ την επικροτώ, αλλά είναι μια πικρία για το ότι αυτά δεν θα γίνουν. Δεν αφορούσε εσένα και συγγνώμη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μα τι λέει τώρα ο κ Ντόκος. Βόμβες και τα λοιπά. Δεν φοβάται μήπως τον πουν πολεμοκάπηλο όταν ο διευθυντής του Ελιαμέπ μιλάει για τέτοια φοβερά πράγματα όπως «βόμβες». Εξάλλου, πως συναρτάται αυτή η ανάλυση με την αγωνιώδη προσπάθεια του Ελιαμέπ να ειρηνεύσει τα πνεύματά μας ενόψει καθόδου των Ερτογάν/Γκιούλ με καταιγισμό προσκλήσεων και συνεδρίων που σίγουρα στοιχίζουν εκατόμβες χρημάτων. Να αναφέρω την πρόσφατη επίσκεψη του συμβούλου του Ερτογάν που τον κάλεσαν να μας κάνει μάθημα για τα συμφέροντά μας (το συνηθίζουν τελευταία οι Ερτογάν / Νταβούτογλου και οι τούρκικες και ξένες παρέες τους) και τα συνέδρια όπου κύριο αντικείμενο είναι η «μεταμοντέρνα ασφάλεια» που σύμφωνα με τα λεγόμενα του κυρίου Ντόκου και άλλων του Ελιαμέπ σημαίνει, μάλλον, να μοιραστούμε τα στρατηγικά οράματα του Νταβούτογλου: «(Του Θανου Π. Ντοκου)
    Η πρόταση του κ. Ομέρ Τσελίκ, αντιπροέδρου του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας (ΑΚΡ) και του κ. Ιμπραΐμ Καλίν, … Η δε πρόταση περί αναζήτησης κοινού στρατηγικού οράματος και ανάληψης κοινών περιφερειακών πρωτοβουλιών είναι μια «μεταμοντέρνα» προσέγγιση που θα μπορούσε να είχε ενδιαφέρον εφόσον συντρέχουν κάποιες προϋποθέσεις, με κυριότερη την απάλειψη ορισμένων συμπεριφορών της Αγκυρας που δηλητηριάζουν τις διμερείς σχέσεις». Σε συνέδρια της παρέας προτάσεων πολιτικής του Ελιαμπέπ, επίσης, η μεταμοντέρνα αντίληψη αποτελεί πλέον κεντρικό ζήτημα (έχετε καμιά αμφιβολία ότι θα είναι μονομερής ελληνικής και από στην Τουρκία θα ισχύει «τα δικά μου δικά μου και τα δικά σας πάλι δικά μου»;).
    Και κάτι άσχετο. Στην Αμερική και αλλού υπάρχουν χιλιάδες ινστιτούτα προτάσεων πολιτικής, δηλαδή διατύπωσης γνωμών και προπαγάνδας. Πλην όλα ανυπερθέτως (ή τουλάχιστον αυτά που πληρώνει το κράτος) προπαγανδίζουν τα εθνικά συμφέροντα της πατρίδας που τους … φιλοξενεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μα τι λέει τώρα ο κ Ντόκος. Βόμβες και τα λοιπά. Δεν φοβάται μήπως τον πουν πολεμοκάπηλο όταν ο διευθυντής του Ελιαμέπ μιλάει για τέτοια φοβερά πράγματα όπως «βόμβες». Εξάλλου, πως συναρτάται αυτή η ανάλυση με την αγωνιώδη προσπάθεια του Ελιαμέπ να ειρηνεύσει τα πνεύματά μας ενόψει καθόδου των Ερτογάν/Γκιούλ με καταιγισμό προσκλήσεων και συνεδρίων που σίγουρα στοιχίζουν εκατόμβες χρημάτων. Να αναφέρω την πρόσφατη επίσκεψη του συμβούλου του Ερτογάν που τον κάλεσαν να μας κάνει μάθημα για τα συμφέροντά μας (το συνηθίζουν τελευταία οι Ερτογάν / Νταβούτογλου και οι τούρκικες και ξένες παρέες τους) και τα συνέδρια όπου κύριο αντικείμενο είναι η «μεταμοντέρνα ασφάλεια» που σύμφωνα με τα λεγόμενα του κυρίου Ντόκου και άλλων του Ελιαμέπ σημαίνει, μάλλον, να μοιραστούμε τα στρατηγικά οράματα του Νταβούτογλου: «(Του Θανου Π. Ντοκου)
    Η πρόταση του κ. Ομέρ Τσελίκ, αντιπροέδρου του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας (ΑΚΡ) και του κ. Ιμπραΐμ Καλίν, … Η δε πρόταση περί αναζήτησης κοινού στρατηγικού οράματος και ανάληψης κοινών περιφερειακών πρωτοβουλιών είναι μια «μεταμοντέρνα» προσέγγιση που θα μπορούσε να είχε ενδιαφέρον εφόσον συντρέχουν κάποιες προϋποθέσεις, με κυριότερη την απάλειψη ορισμένων συμπεριφορών της Αγκυρας που δηλητηριάζουν τις διμερείς σχέσεις». Σε συνέδρια της παρέας προτάσεων πολιτικής του Ελιαμπέπ, επίσης, η μεταμοντέρνα αντίληψη αποτελεί πλέον κεντρικό ζήτημα (έχετε καμιά αμφιβολία ότι θα είναι μονομερής ελληνικής και από στην Τουρκία θα ισχύει «τα δικά μου δικά μου και τα δικά σας πάλι δικά μου»;).
    Και κάτι άσχετο. Στην Αμερική και αλλού υπάρχουν χιλιάδες ινστιτούτα προτάσεων πολιτικής, δηλαδή διατύπωσης γνωμών και προπαγάνδας. Πλην όλα ανυπερθέτως (ή τουλάχιστον αυτά που πληρώνει το κράτος) προπαγανδίζουν τα εθνικά συμφέροντα της πατρίδας που τους … φιλοξενεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μα τι λέει τώρα ο κ Ντόκος. Βόμβες και τα λοιπά. Δεν φοβάται μήπως τον πουν πολεμοκάπηλο όταν ο διευθυντής του Ελιαμέπ μιλάει για τέτοια φοβερά πράγματα όπως «βόμβες». Εξάλλου, πως συναρτάται αυτή η ανάλυση με την αγωνιώδη προσπάθεια του Ελιαμέπ να ειρηνεύσει τα πνεύματά μας ενόψει καθόδου των Ερτογάν/Γκιούλ με καταιγισμό προσκλήσεων και συνεδρίων που σίγουρα στοιχίζουν εκατόμβες χρημάτων. Να αναφέρω την πρόσφατη επίσκεψη του συμβούλου του Ερτογάν που τον κάλεσαν να μας κάνει μάθημα για τα συμφέροντά μας (το συνηθίζουν τελευταία οι Ερτογάν / Νταβούτογλου και οι τούρκικες και ξένες παρέες τους) και τα συνέδρια όπου κύριο αντικείμενο είναι η «μεταμοντέρνα ασφάλεια» που σύμφωνα με τα λεγόμενα του κυρίου Ντόκου και άλλων του Ελιαμέπ σημαίνει, μάλλον, να μοιραστούμε τα στρατηγικά οράματα του Νταβούτογλου: «(Του Θανου Π. Ντοκου)
    Η πρόταση του κ. Ομέρ Τσελίκ, αντιπροέδρου του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας (ΑΚΡ) και του κ. Ιμπραΐμ Καλίν, … Η δε πρόταση περί αναζήτησης κοινού στρατηγικού οράματος και ανάληψης κοινών περιφερειακών πρωτοβουλιών είναι μια «μεταμοντέρνα» προσέγγιση που θα μπορούσε να είχε ενδιαφέρον εφόσον συντρέχουν κάποιες προϋποθέσεις, με κυριότερη την απάλειψη ορισμένων συμπεριφορών της Αγκυρας που δηλητηριάζουν τις διμερείς σχέσεις». Σε συνέδρια της παρέας προτάσεων πολιτικής του Ελιαμπέπ, επίσης, η μεταμοντέρνα αντίληψη αποτελεί πλέον κεντρικό ζήτημα (έχετε καμιά αμφιβολία ότι θα είναι μονομερής ελληνικής και από στην Τουρκία θα ισχύει «τα δικά μου δικά μου και τα δικά σας πάλι δικά μου»;).
    Και κάτι άσχετο. Στην Αμερική και αλλού υπάρχουν χιλιάδες ινστιτούτα προτάσεων πολιτικής, δηλαδή διατύπωσης γνωμών και προπαγάνδας. Πλην όλα ανυπερθέτως (ή τουλάχιστον αυτά που πληρώνει το κράτος) προπαγανδίζουν τα εθνικά συμφέροντα της πατρίδας που τους … φιλοξενεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Οι γεωφυσικές έρευνες για υδρογονάνθρακες έχουν γίνει στο τέλος της 10ετίας του ’60 και τις αρχές της επόμενης 10ετίας. Το ενδεχόμενα κοιτάσματα είχαν εντοπιστεί και αυτό που απέμενε ήταν να συνεχιστούν οι έρευνες για να επιβεβαιωθούν και να εκτιμηθούν οι ποσότητες.
    Υπενθυμίζω ότι το προσπάθειες χαράξεως της μέσης γραμμής μεταξύ Ελλάδος-Αιγύπτου έχουν γίνει από τη 10ετία του ’60, αλλά προσέκρουαν στην επίδραση του Καστελόριζο. Επίσης θυμίζω ότι το 1966, επί «αποστατών» είχε γίνει non paper συζήτηση για την εκχώρηση του Καστελόριζο στην Τουρκία. Η Τουρκία είναι βέβαιο ότι το έχει δέσει σε ψιλό μαντίλι και περιμένει στη γωνία. Δεν είναι τυχαίο ότι εκεί γύρω συνεχώς κάνει πάσης φύσεως έρευνες –καθαρώς πολιτικής σκοπιμότητας.
    Όταν το 1974 έγινε η τουρκική εισβολή στην Κύπρο, πιθανόν κάποιοι να θυμούνται ότι υποστήριζα ότι ο κρυφός στόχος είναι οι υδρογονάνθρακες της μείζονος περιοχής και ειδικότερα της υποθαλάσσιας Λεκάνης Λεβαντίνο και της αντίστοιχης μεταξύ Τουρκία και Κύπρου.
    Το ζήτημα είναι καθαρώς πολιτικό και θα κλάψουν μανούλες. Σε ότι αφορά την Ελλάδα «για να κοιμόμαστε ήσυχοι ...» --γνωστόν ποιος το είπε αυτό-- θα εκχωρήσουμε το κάτι της μας. Έτσι κι’ αλλιώς κοιμόμαστε, ας κοιμόμαστε ... ήσυχοι!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. το μπαμ θα γινει αργα η γρηγορα.μαλλον θα το κανουν αυτοι με θερμο επεισοδειο ισως σε καστελοριζο για να γινει γκριζο και να μην αντλησουμε.απλα θα πρεπει να γινουν ενεργειες ωστε μετα να εχουμε το πανω χερι (12 νμ-αοζ) ωστε να μην εκτεθουμε και να χασουμε παλι οπως στα ιμια.

    de gaulle

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.