7/10/10

Ρεκόρ δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας στην Αυστραλία



Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η υπηρεσία, το Σεπτέμβριο δημιουργήθηκαν 49.500 νέες θέσεις εργασίας, ενώ οι αναλυτές είχαν κάνει προβλέψεις μόνο για 20.000 νέες θέσεις.

Η ανακοίνωση των νέων στοιχείων έδωσε νέα ώθηση στην αξία του αυστραλιανού νομίσματος, που ανήλθε στα 98,35 σεντ έναντι του αμερικανικού δολαρίου, ενώ θετικά αντέδρασε και το χρηματιστήριο, με μια άνοδο περίπου 3%.

Συγκεκριμένα, τον Σεπτέμβριο δημιουργήθηκαν συνολικά 55.800 νέες θέσεις πλήρους απασχόλησης και χάθηκαν 6.300 θέσεις μερικής απασχόλησης.

Παράλληλα, το ποσοστό συμμετοχής στο εργατικό δυναμικό αυξήθηκε κατά δυο μονάδες και έφτασε στο 65,6% του πληθυσμού. Αυτός είναι και ο λόγος που το ποσοστό ανεργίας διατηρήθηκε στο 5,1% που, ουσιαστικά, είναι το μισό από τα ποσοστά ανεργίας στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, τις ΗΠΑ και τον Καναδά.

Σύμφωνα με αναλυτές της τράπεζας «Γουέστπακ» (Westpac), η ανεργία στην Αυστραλία θα εξακολουθεί να υποχωρεί, αλλά αυτό θα υποχρεώσει την Αποθεματική Τράπεζα να προβεί σε αύξηση των επιτοκίων. Προεξοφλούν δε πως το Νοέμβριο η Αποθεματική Τράπεζα θα προβεί σε αύξηση των επιτοκίων.

Ο ομοσπονδιακός υπουργός Εργασίας, Κρις Έβανς, σχολίασε πως τα νέα στοιχεία δείχνουν τον δυναμισμό της αυστραλιανής οικονομίας.

"Η μείωση της ανεργίας θα έχει επιπτώσεις στα επιτόκια και την αξία του νομίσματος, αλλά αυτό καθορίζεται από την Αποθεματική Τράπεζα" σημείωσε ο κ. Έβανς.

Σύμφωνα με τους οικονομολόγους, κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης οι περισσότεροι εργοδότες προτίμησαν να μειώσουν, κατά κανόνα, τις ώρες απασχόλησης του προσωπικού τους, παρά να προβούν σε απολύσεις κι αυτό βοήθησε την οικονομία, τους εργοδότες και τους εργαζόμενους.

"Τώρα- επισημαίνουν- η χώρα αντιμετωπίζει έλλειψη ειδικευμένων εργατών, ιδιαίτερα στον μεταλλευτικό τομέα".

(Πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ)
enet

5 σχόλια:

  1. Αυτές είναι συστάσεις του Πασόκ για να φεύγουμε οι υπεράριθμοι από τον τόπο, για να πουλήσουν πιό εύκολα ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κλασσικό άχρηστο ρεπορτάζ. Σου δίνει ένα σωρό πληροφορίες εκτός από τη μία και μοναδική που έχει νόημα : ΠΩΣ δημιουργήθηκαν αυτές οι θέσεις!
    Σε ποιούς τομείς; Οφείλονται σε αποφάσεις και επιλογές της κυβέρνησης ή καθαρά στην ιδιωτική πρωτοβουλία; Πως μπορούμε και εμείς να οφεληθούμε από το παράδειγμα της Αυστραλίας.
    Αλλά αυτό προφανώς δεν αφορά τα ΜΜΕ κανενός είδους. Λέμε μια μπούρδα, την ονομάζουμε ρεπορτάζ και καθαρίσαμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η Αυστραλία σαν κράτος είναι έτη φωτός μπροστά από την Ελλάδα. Είναι ένα κράτος φτιαγμένο για τον πολίτη.

    Ίσως μόνο τα σκανδιναβικά κράτη μπορούν να συγκριθούν μαζί του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ζω στην Αυστραλία. Αν και έχει πολλά προβλήματα, η μεγαλύτερη διαφορά με την Ελλάδα είναι ότι ο νόμος είναι σεβαστή και παραβάτες είναι συνήθως αντιμετωπίζονται ισότιμα, ανεξάρτητα από το καθεστώς τους. Για παράδειγμα, ο πρώην πρωθυπουργός παραδόθηκε ένα πρόστιμο της κυκλοφορίας πριν από μερικούς μήνες και υπερασπίστηκε τον εαυτό του στο δικαστήριο. Φανταστείτε, κάτι τέτοιο να συμβεί στην Ελλάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @ 3:59 μ.μ.

    Υπάρχουν 2 τρόποι να για δημιουργήσεις θέσεις εργασίας στις μέρες μας:

    1. ο ψευτοαριστερός (κρατική επιδότηση εργασίας ανεξαρτήτως στόχευσης/επιχείρησης κτλ)
    2. ο αναπτυξιακός (δημιουργία προγραμμάτων από το κράτος ή από τον ιδιωτικό τομέα ή με σύμπραξη τα οποία θα παράξουν νέα προϊόντα και υπηρεσίες με μελλοντική ζήτηση).

    Στον πρώτο υπάρχει μεγάλος κίνδυνος υποκατάστασης (απόλυση υφισταμένων εργαζομένων και επαναπρόσληψή τους -ή άλλων παρόμοιας τυπολογίας των οποίων η εργασία θα επιδοτείται- με σχεδόν μηδενικό καθαρό αποτέλεσμα) αλλά βεβαιότητα ως προς τη βιωσιμότητα (τελειώνει η επιδότηση = τελειώνει και η εργασία) - και δεν χρειάζεται σκέψη και προσπάθεια από το Κράτος.

    Στο δεύτερο υπάρχει μηδενικός κίνδυνος υποκατάστασης (νέο προϊόν-υπηρεσία) αλλά κάποιο βαθμό αβεβαιότητας ως προς τη βιωσιμότητα (υπάρχει πιθανότητα να μην είναι 100% βιώσιμη) - και χρειάζεται πολύ σωστός προγραμματισμός και σοβαρότητα από το Κράτος.

    Μάντεψε σε ποιά κατηγορία ανήκουν τα προγράμματα του ΟΑΕΔ που θα προωθηθούν εντός ολίγων ημερών;

    Στην πρώτη φυσικά...

    切腹

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.