29/1/12

Ένταση στην ΠΓΔΜ με τον μουσουλμανικό πληθυσμό

Ένταση στη Στρούγκα από τον μουσουλμανικό πληθυσμό για αντι-ισλαμικές σκηνές στο καρναβάλι του Βέβτσανι  
Ένταση και επεισόδια σημειώθηκαν το βράδυ της Παρασκευής στην πόλη Στρούγκα της ΠΓΔΜ, μετά τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας περίπου 2000 μουσουλμάνων μπροστά στο δημαρχείο της πόλης, κατά των αντί-ισλαμικών σκηνών που καταγράφηκαν, πριν από δύο περίπου εβδομάδες, στο καρναβάλι του Βέβτσανι.Μετά την ολοκλήρωση της συγκέντρωσης αυτής, στην οποία ακούστηκαν συνθήματα κατά χριστιανών, κάποιοι έκαψαν μία σημαία της ΠΓΔΜ που ήταν αναρτημένη στο πολιτιστικό κέντρο της πόλης, ενώ κάποιοι άλλοι υπέστειλαν τη σημαία της χώρας από το κτήριο του δημαρχείου.
Παράλληλα, σε χωριό έξω από τη Στρούγκα, κάποιοι άλλοι πέταξαν πέτρες και προκάλεσαν φθορές σε διερχόμενο λεωφορείο, ιδιοκτησίας εταιρίας από το Βέβτσανι.

Αιτία για τις διαμαρτυρίες μουσουλμάνων στην περιοχή της Στρούγκας, αποτέλεσαν καρναβαλικές εκδηλώσεις στο Βέβτσανι (κωμόπολη κοντά στη Στρούγκα η οποία κατοικείται αμιγώς από σλαβικής καταγωγής πολίτες όπου κάθε χρόνο, στις 13 Ιανουαρίου, πραγματοποιείται καρναβαλική παρέλαση) στις οποίες υπήρξαν αναπαραστάσεις που θεωρήθηκαν από τους μουσουλμάνους άκρως προσβλητικές για το Ισλάμ και το Κοράνι.
 

Οι αναπαραστάσεις αυτές προκάλεσαν τις έντονες διαμαρτυρίες της Ισλαμικής Θρησκευτικής Κοινότητας της ΠΓΔΜ και του μουφτή της Στρούγκας, καθώς και του δημάρχου της Στρούγκας ο οποίος είναι αλβανικής εθνικής καταγωγής.
 

Σύμφωνα με αυτούς, οι σκηνές που παρουσιάστηκαν στο καρναβάλι του Βέβτσανι προσβάλουν βαθύτατα τα θρησκευτικά αισθήματα του μουσουλμανικού πληθυσμού και απειλούν την αρμονική συμβίωση μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων στην περιοχή της Στρούγκας.
 

Η Στρούγκα είναι πόλη στο νοτιοδυτικό τμήμα της ΠΓΔΜ. Ο δήμος της Στρούγκας έχει περίπου 65.000 πληθυσμό. Το 56% του πληθυσμού είναι Αλβανοί, 32% είναι Σλαβομακεδόνες και 6% Τούρκοι.
www.kathimerini.com.cy

1 σχόλιο:

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.