28/1/12

Για «κόκκινες γραμμές» στο αραβικό σχέδιο για τη Συρία κάνει λόγο η Ρωσία

Οι αντικαθεστωτικές διαδηλώσεις συνεχίζονται στη Συρία μαζί και οι  επιχειρήσεις καταστολής από τις κυβερνητικές δυνάμεις.
Οι αντικαθεστωτικές διαδηλώσεις συνεχίζονται στη Συρία μαζί και οι επιχειρήσεις καταστολής από τις κυβερνητικές δυνάμεις.
Δαμασκός: Τουλάχιστον έντεκα άτομα έχασαν τη ζωή τους από πυρά των δυνάμεων ασφαλείας στη Συρία και το Σάββατο, λίγες ώρες μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που συζήτησε ένα νέο ευρωπαϊκο-αραβικό σχέδιο για την επίλυση της κρίσης.

Η Ρωσία που είχε ασκήσει βέτο σε προηγούμενη μορφή του σχεδίου είπε ότι και αυτή η μορφή είναι «απαράδεκτη», ωστόσο άφησε ανοιχτό ένα «παραθυράκι» για συμφωνία.

«Λέω σαφώς ότι η Ρωσία δεν θεωρεί ότι το προσχέδιο αυτό είναι μια βάση συμφωνίας», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Ρώσος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη, Βιτάλι Τσούρκιν, στο τέλος της συνεδρίασης του Συμβουλίου. «Αυτό δεν σημαίνει ότι αρνούμαστε να συζητήσουμε», είπε.

«Είπαμε ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές μας», εξήγησε επικαλούμενος τη διαφωνία της Μόσχας σε «οποιαδήποτε ένδειξη κυρώσεων και στην επιβολή οποιουδήποτε εμπάργκο στα όπλα» για τη Συρία.

Δήλωσε, επίσης, ότι δεν πρόκειται η Ρωσία να «προδικάσει το αποτέλεσμα ενός πολιτικού διαλόγου στη Συρία», ζητώντας την αποχώρηση του προέδρου Άσαντ.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συνεδρίασε το Σάββατο τα ξημερώματα (ώρα Κύπρου) κεκλεισμένων των θυρών, προκειμένου να καταλήξει στη στάση που θα τηρήσει στο άμεσο μέλλον σχετικά με την κρίση στη Συρία, η οποία, μέχρι στιγμής και με στοιχεία του ΟΗΕ έχει κοστίσει τη ζωή σε περισσότερους από 5.000 ανθρώπους.

Το σχέδιο απόφασης ακολουθεί τους βασικούς άξονες της πρότασης που διατυπώθηκε από τον Αραβικό Σύνδεσμο και η οποία προβλέπει την μεταβίβαση της εξουσίας από Μπασάρ αλ Ασαντ στο αντιπρόεδρο και τη διενέργεια εκλογών.

Η αιματοχυσία στη Συρία συνεχίζεται στη χώρα. Έντεκα άνθρωποι σκοτώθηκαν το Σάββατο στη Δαμασκό, καθώς οι κυβερνητικές δυνάμεις συνεχίζουν τις επιχειρήσεις καταστολής των αντικαθεστωτικών διαδηλώσεων για τέταρτη συνεχή ημέρα, ανακοίνωσαν ακτιβιστές.

Σε μία άλλη εξέλιξη, ο υπαρχηγός του Ελεύθερου Συριακού Στρατού συνταγματάρχης Μάλεκ αλ-Κούρντι δήλωσε ότι δυνάμεις των Σύρων αντικαθεστωτικών κρατούν επτά Ιρανούς, από τους οποίους οι πέντε είναι στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, news.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.