29/1/12

Γκατζογιάννης: Από persona non grata, σταρ στα αλβανικά μίντια

-φαίνεται πως ακόμα «πουλάει» πολύ  ο Γκατζογιάννης στη χώρα που κάποτε τον κήρυξε «persona non grata»
-η προσέγγιση Μπερίσα-Γκατζογιάννη – πραγματιστική πολιτική
Ούτε μία, ούτε δύο, παρά ολόκληρες 14 σελίδες αφιερώνει το περιοδικό «ΜΑΠΟ»  στον ελληνοαμερικανό Νικόλαο Γκατζογιάννη. Το δημοσίευμα ξεκινάει με τον πομπώδη τίτλο «Το μεγάλο μυστικό του Νικολας Γκεϊτζ – τη μάνα του την σκοτώσανε οι αλβανοί». Υπ΄αυτόν τον τίτλο το δημοσίευμα στην ουσία διαφημίζει τον γνωστό αυτό ελληνο-αμερικανό συγγραφέα και τα έργα του και, αν και προσπαθήσαμε δεν βρήκαμε να λέει ποιοι είναι οι αλβανοί που σκοτώσανε τη μάνα του.

Ο δημοσιογράφος θεωρεί πως ο Γκεϊτζ «καλύπτει την ταυτότητα μέρους των υπευθύνων για τη δίκη και την εκτέλεση της μάνας του. Μια παραδοχή, σημειώνει στη συνέχεια ο δημοσιογράφος,  »αλβανών παραγόντων εντός του ελληνικού κομμουνιστικού κινήματος, ιδιαίτερα στην ελληνο-αλβανική μεθόριο, θα ήταν αυτόματα παραδοχή του αλβανικού στοιχείου της ελληνικής κοινωνίας…..

Αυτός προτιμάει μέρος των ευθυνών να επιρρίψει στους έλληνες, αν και μπορούν να έχουν καταγωγή ή να είναι αλβανοί…» Ενώ στη συνέχεια ο δημοσιογράφος είναι πιο «σαφής» , προβάλλοντας την σκοπιμότητα της αναφοράς στα του Γκατζογιάννη. «Αντί να ενοχοποιήσει το στοιχείο που εκπροσωπείται από δυο-τρία άτομα, αυτός έθεσε ως στόχο «να εξαφανίσει» την ταυτότητα μιας ολόκληρης περιοχής…» Και ο τελευταίος αλβανός αναγνώστης ξέρει τι σημαίνει αυτό το τελευταίο.

Επίσης το περιοδικό φιλοξενεί τρισέλιδη συνέντευξη κάποιου Αρμπέν Καλαμάτα ο οποίος βρέθηκε σε ένα πάνελ με τον Γκατζογιάννη το 1993 σε ένα φόρουμ για τα Βαλκάνια που οργάνωνε το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ. Ο κ. Καλαμάτα βρίσκονταν τότε στο Χάρβαρντ με υποτροφία και στο πάνελ μπήκε διαμέσου του Σεϊφί Πρωτοπάπα για να αντικρούσει τις απόψεις Γκατζογιάννη. Οι απόψεις του Καλαμάτα δεν διαφέρουν απ΄αυτές που κατα καιρούς έχουν γραφτεί από αλβανούς δημοσιογράφους και πολιτικούς πως οι ιδέες «που εκφράζει και διαδίδει ο Γκατζογιάννης είναι όχι μόνο αντιαλβανικές, αλλά και ανθελληνικές. Η δραστηριότητά του συμβάλλει στην έχθρα των βαλκανικών λαών, οι οποίοι δεν έχουν κανένα λόγο να είναι εχθροί»

Επίσης το περιοδικό φιλοξενεί άποψη και του κ. Mark Kosmo, πρώην υπαλλήλου της Παγκόσμιας Τράπεζας στα Τίρανα και σήμερα συμπροεδρεύων ενός αλβανο-αμερικανικού συλλόγου στη Βοστώνη πως »  δεν έχω κάποια άποψη για τον Νίκολας  Γκεϊτζ  ή για την πολιτική που αναμίχθηκαν αυτός, ο Μπερίσα ή άλλοι. Δεν είναι ασυνήθιστο στην πολιτική οι άνθρωποι και οι συμμαχίες να αλλάξουν.

Ο Λέκα Ζώγκου και ο Γκεϊτζ  είναι παραδείγματα ανθρώπων που αντιμετωπίστηκαν εντελώς διαφορετικά από το ίδιο άτομο (Μπερίσα -σημ. περιοδικού). Αυτό δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια πραγματιστική πολιτική παρόμοια με των πολιτικών συμμαχιών (Μπερίσα-Μέτα δεν ήταν και τόσο φίλου πριν από δέκα χρόνια – σημ. περιοδικού). Ξέρω ότι υπάρχει μια αντίφαση, συνεχίζει ο Kosmo, η άποψή μου είναι πως οι αλβανοί μεγαλώνουν τον αντι-αλβανισμό του Γκεϊτζ…»
http://www.deropoli.com/?p=8290

Γκατζογιάννης-Καλαμάτα στο Χάρβαρντ

Δισέλιδο του περιοδικού
 
Το πρωτοσέλιδο του ΜΑΡΟ

4 σχόλια:

  1. Αν είναι κάπου ανεπιθύμητος ο Γκατζογιάννης αυτή είναι η Ελλάδα τής Αριστεράς καί τής Προδόδου. Πουθενά στά ΜΜΕ δέν έχει αναφερθεί η προσωπική τραγωδία αυτού τού ανθρώπου. Όλο Μακρόνησος, μακρόνησος, χούντα καί δώστου χούντα καί ξαναδώστου χούντα καί πάλι χούντα.

    Τόν έχω γνωρίσει στό χωριό του τόν Λιά. Πολύ απλός άνθρωπος πού αγαπάει τόν τόπο του καί τήν πατρίδα του. Απλά νιώθει προδομένος από τό πολιτικό σύστημα πού θέλει τήν Αριστερά αθώα περιστερά.

    Εχω διαβάσει τό βιβλίο του σέ 4 γλώσσες καί πάντοτε συγκινούμαι από τή στιγμή πού χωρίσανε ένα παιδί 8 χρονών από τή μάνα του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. την εποχη του εμφυλιου χιλιαδες παιδια εχασαν τη μανα τους.Και αριστερα και δεξια.Εκτος και αν οι δεξιες μανες εχουν μεγαλυτερη αξια.
    καλα εινε να μην ξυνοντε παλιες πληγες η πατριδα το νομο που δεν χρειαζετε τωρα εινε ξανα ενα διχασμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Α! ΜΑΛΙΣΤΑ! ΚΙ ΕΠΕΙΔΗ "ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΥΝΟΝΤΑΙ ΠΑΛΙΕΣ ΠΛΗΓΕΣ" ΔΗΛΑΔΗ....ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ Ε;!!! ΡΕ ΔΕ ΜΑΣ ΠΑΡΑΤΑΣ ΑΠΟ 'ΔΩ ΧΑΜΟΥ ΛΕΩ 'ΓΩ;! ΑΝΤΕ ΤΩΡΑ! ΠΟΥ ΗΡΘΕΣ ΝΑ ΜΑΣ ΤΟ ΡΙΞΕΙΣ ΚΙ ΟΛΑΣ, ΚΑΙ ΣΕ "ΕΝΟΧΙΣΤΙΚΟ ΣΤΟΧΑΣΜΟ" ΤΟΥ ΣΤΥΛ..."Χιλιαδες παιδια εχασαν τη μανα τους.Και αριστερα και δεξια.Εκτος και αν οι δεξιες μανες εχουν μεγαλυτερη αξια"!!! ΑΣΕ ΜΕΓΑΛΕ, ΚΑΙ ΣΕ ΜΑΣ ΔΕΝ ΠΙΑΝΟΥΝ ΑΥΤΑ.....ΕΝΤΑΞΕΙ;! ΑΝΤΕ ΤΩΡΑ!

      Διαγραφή
  3. Εγώ τον γνώρισα αφού είχα διαβάσει πέντε φορές το βιβλίο και δεί την ταινία άλλες τόσες.
    Είναι μια πολύ ευγενική περιγραφή ρεαλιστικής εικόνας από την Ελλάδα του Εμφυλίου. Ο γράφων, αν και πιστός στις αρχές του, αποτυπώνει τη θλίψη του και για αυτά που δίχασαν τους Ελληνες. Αυτό το έχει πεί και ο ίδιος άλλωστε.
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.