28/1/12

«Ρωσική αποικία η Κύπρος» λέει η Guardian - Δείτε τί απαντά το Υπουργείο Εξωτερικών


Δημοσίευμα της Βρετανικής εφημερίδας Guardian, χαρακτηρίζει την Κύπρο "ρωσική αποικία" αφού πλέον, όπως υποστηρίζει, η Κύπρος κάνει πλάτες στα ρωσικά συμφέροντα. Iδιαίτερη αναφορά γίνεται για την ρωσική παρουσία στην πόλη της Λεμεσού. Η Υπουργός εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή, διέψευσε τους ισχυρισμούς του δημοσιεύματος χαρακτηρίζοντας τους ανυπόστατους.
  • Έντονη κριτική για την αποδέσμευση του Chariot
  • Η Κυπριακή Κυβέρνηση «κάνει πλάτες» στους Ρώσους
  • Γίνεται λόγος για Αντι-Νατοϊκή στάση του Χριστόφια
  • "Πιο κοντά η Κύπρος στη Ρωσία παρά στη Βρετανία"
  • ΥΠΕΞ: Ο Δημοσιογράφος της Guardian επέλεξε να γράψει την δική του ιστορία
  • ΥΠΕΞ: «H Kυπριακή Δημοκρατία έδωσε απαντήσεις για το Chariot από την πρώτη μέρα»
  • ΥΠΕΞ: «Ανυπόστατοι ισχυρισμοί τα περί ξεπλύματος βρώμικου χρήματος»
Η πρόσφατη υπόθεση του Chariot
Το δημοσίευμα αναφέρεται χαρακτηριστικά στην πρόσφατη αποδέσμευση του πλοίου MS Chariot, από το λιμάνι Λεμεσού, το οποίο μετέφερε συνολικά 60 τόνους με πυρομαχικά για πυροβόλα AK-47 και αντιαρματικά όπλα, τα οποία είχαν ως προορισμό το καθεστώς Άσαντ στη Συρία. Ο δημοσιογράφος ασκεί έντονη κριτική για την αποδέσμευση του πλοίου από την κυπριακή δημοκρατία, αφού όπως υποστηρίζει, ένα κράτος της ΕΕ θα έπρεπε να κατάσχει το φορτίο.

Στόχος δεν ήταν άλλος από το να μην «κακοφανιστεί» η Ρωσία, σύμφωνα με το δημοσίευμα, κάτι το οποίο βασίζει στο πρόσφατο δάνειο που ενέκρινε το Κρεμλίνο για την Κύπρο. Tην ίδια ώρα είναι από τους βασικούς υποστηρικτές της ΚΔ στο Συμβούλιο Ασφαλείας, σχετικά με το κυπριακό υποστηρίζει.

H ζωή των Ρώσων στην Κύπρο
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στον αριθμό Ρώσων επιχειρηματιών οι οποίοι ζουν στην Λεμεσό. Σε δηλώσεις τους στο δημοσιογράφο της Guardian, είπαν ότι οι Κύπριοι δεν συμπεριφέρονται στους ξένους ως να είναι ξένοι. Αναφέρουν επίσης ότι οι κυριότεροι λόγοι που έρχονται στην Κύπρο, είναι οι χαμηλοί εταιρικοί φόροι οι οποίοι δημιουργούν ευνοϊκές συνθήκες για τους επιχειρηματίες, καθώς και το γεγονός ότι είναι εύκολο να πάρεις βίζα.

Ένα τρίτο των συνολικών υπεράκτιων επενδύσεων στην Κύπρο προέρχεται από τη Ρωσία αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα.

Σε δηλώσεις του ο καθηγητής Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, Hubert Faustmann, ανέφερε ότι η Ρωσική μαφία χρησιμοποιεί εκτενώς την Κύπρο και ότι αυτός είναι ο λόγος που η Ρωσία δεν θέλει σε καμία περίπτωση την οικονομική κατάρρευση της Κύπρου.

Αναφορά στην Κυπριακή Κυβέρνηση και τον Χριστόφια
Για το θέμα τοποθετήθηκε και η Υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή, η οποία δήλωσε στην Guardian, ότι η Κύπρος σε καμία περίπτωση δεν έχει μετατραπεί σε Ρωσική επενδυτική αποικία της Ρωσίας. H ΥΠΕΞ, δήλωσε ότι οι δεσμοί μεταξύ Κύπρου Ρωσίας χρονολογούνται από την εποχή της Πρώην Σοβιετικής Ένωσης, λόγω της θρησκείας αλλά και της πολιτικής του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου.

Αναφορά γίνεται και στον Πρόεδρο Χριστόφια ο οποίος ηγείται του κομμουνιστικού κόμματος ΑΚΕΛ όπως αναφέρει το δημοσίευμα. Ο Χριστόφιας σπούδασε στη Ρωσία ενώ το WikiLeaks, αναφέρετε για την Αντι-Νατοϊκή στάση του και για το γεγονός ότι χαρακτήρισε την Ρωσία ως "Κόκκινο Πρόβατο της Ευρώπης" κατά τη διάρκεια επίσκεψης του στη Μόσχα.

Τέλος το δημοσίευμα αναφέρει ότι πλέον η Κύπρος είναι πιο κοντά στη Ρωσία παρά στη Βρετανία. Αυτό γιατί η Βρετανία τάσσεται υπέρ της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ. Υπογραμμίζεται επίσης ότι γίνεται αναφορά για έντονη παρουσία Ρώσων κατασκόπων στο νησί.

Η Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή απαντά στο Sigmalive για τους ισχυρισμούς της Guardian
Σε αποκλειστικές δηλώσεις της στο Sigmalive, η Υπουργός Εξωτερικών, Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή, είπε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έδωσε απαντήσεις σε ότι αφορά το Chariot από την πρώτη μέρα. Μάλιστα σύμφωνα με την Υπουργό, τις ίδιες εξηγήσεις έδωσε και στον Δημοσιογράφο της Guardian, ο οποίος όμως επέλεξε να γράψει τη δική του ιστορία με την οποία ασφαλώς διαφωνούμε κάθετα.

«Το γεγονός ότι το πλοίο ανήκε σε εταιρεία εγγεγραμμένη στη Ρωσική Ομοσπονδία δεν ήταν σε καμία περίπτωση ο καθοριστικός παράγοντας για να αφεθεί το πλοίο να αναχωρήσει από το αγκυροβόλιο. Ο λόγος ήταν αποκλειστικά το γεγονός ότι ο προορισμός του πλοίου ήταν η Αλεξανδρέττα. Επί τούτου είχαμε και σαφή νομική συμβουλή από τον Γενικό Εισαγγελέα», είπε χαρακτηριστικά η Υπουργός.
Η Υπουργός επανέλαβε για άλλη μια φορά ότι το πλοίο ελλιμενίστηκε λόγω καιρικών συνθηκών και ανάγκης ανεφοδιασμού σε καύσιμα στις 10 Ιανουαρίου 2012 ενώ επιβεβαίωσε ότι μετέφερε πυρομαχικά και γεννήτριες.

«Το πλοίο επιθεωρήθηκε από τις Τελωνειακές αρχές της Κύπρου αλλά όταν διαπιστώθηκε ότι ο λιμένας προορισμού του πλοίου, όπως αναφερόταν στο αυτόματο σύστημα ταυτότητας του πλοίου (shipboard Automatic Identification System (AIS)) από τις 13 Δεκεμβρίου 2011 ήταν η Αλεξανδρέττα στην Τουρκία, αφέθηκε να αναχωρήσει στις 11 Ιανουαρίου 2012. Δύο μέρες αργότερα οι Κυπριακές Αρχές πληροφορήθηκαν ότι το πλοίο αντί να πλεύσει στην Αλεξανδρέττα, όπως ήταν ο προορισμός του, πήγε τελικά στο Συριακό λιμάνι Tartus. Η αλλαγή του προορισμού του πλοίου έγινε αφού το πλοίο έφυγε από τα χωρικά ύδατα της Κύπρου», εξήγησε η Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή.

Όσο αφορά την παρουσία Ρώσων και Ρωσικών εταιρειών στην Κύπρο, η ΥΠΕΞ είπε ότι σήμερα ζουν πέραν των τριών εκατομμυρίων Ρώσων σε χώρες της Δυτικής ευρώπης, και μόνο στη Βρετανία ζουν πέραν των 300.000.

«Ανυπόστατοι ισχυρισμοί περί ξεπλύματος βρώμικου χρήματος»
Η Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή χαρακτήρισε ανυπόστατους τους ισχυρισμούς περί ξεπλύματος βρώμικου χρήματος. Του λόγου το αληθές φανερώνει έκθεση της Ευρωπαϊκής Αρμόδιας Επιτροπής MΟΝEYVAL, στην οποία αναφέρεται ότι η Κυπριακή δημοκρατία αντιμετωπίζει το φαινόμενο ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και χρηματοδότησης της τρομοκρατίας ικανοποιητικά.
Δείτε αυτούσιο το δημοσίευμα της Guardian

zannettos@sigmalive.com

1 σχόλιο:

  1. Παντως αν η Guardian θελει οπωσδηποτε να βρει ατοιχεια για την Ρωσσικη μαφια δεν εχει παρα να κοιταξει το "ποιον" των Ρωσων ολιγαρχων που εχουν μαζευτει στο Λονδινο π.χ. ο ιδιοκτητης της Evening Stadard η ο πρωην ιδοκτητης της Τσελσευ.Αλλα "βεβαια" αυτοι ειναι διαφορετικες περιπτωσεις καθως ειναι "δικα τους παιδια" δεν νομιζετε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.