31/1/12

Οι Γερμανοί τρέμουν τις πολεμικές αποζημιώσεις

Της ΛΩΡΑΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ
http://www.adesmeytos.gr
Η απροθυμία των Γερμανών να πληρώσουν πολεμικές αποζημιώσεις στα 40 εκατομμύρια θύματα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου βοήθησε τη χώρα τους να αναγεννηθεί από τις στάχτες της, μετατρέποντάς την μάλιστα σε μια από τις πιο ισχυρές οικονομίες του κόσμου, αναφέρει σε συνέντευξή του στον «Α.Τ.» ο καθηγητής Οικονομικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου του LSE, Albrecht Ritschl.
Η μεταπολεμική πολιτική των δυτικών δυνάμεων κατοχής, υπό την καθοδήγηση των ΗΠΑ, συνέτεινε, σύμφωνα με τον καθηγητή Ritschl, στο να δοθεί αμέσως προτεραιότητα στην οικονομική ανασυγκρότηση και τις εξαγωγές ανάπτυξης της διαλυμένης και απενεργοποιημένης γερμανικής οικονομίας. Ωστόσο, σύμφωνα με τον καθηγητή, αν η Ελλάδα επί παραδείγματι διεκδικήσει σήμερα τις τεράστιες πολεμικές αποζημιώσεις που της οφείλει η Γερμανία και καταφέρει εν τέλει να τις αποσπάσει, αυτό θα οδηγούσε την τελευταία σε οικονομικό όλεθρο.

Κατά πόσο, όμως, η Ελλάδα μπορεί να παραδειγματιστεί από τη γενέτειρά του και να αναστυλώσει την οικονομία της;Ως προ το ερώτημα αυτό ο Albrecht Ritschl εμφανίζεται συγκρατημένα αισιόδοξος, στάση που φάνηκε να κρατά και για τη μεταβατική κυβέρνηση Παπαδήμου. Όπως δήλωσε στον «Α.Τ.» οι μεταβατικές κυβερνήσεις με επικεφαλής τεχνοκράτες υστερούν σε πολιτική δύναμη, προκειμένου να εξασφαλισθεί η νομιμότητα της όποιας πολιτικής δράσης σε βάθος χρόνου.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, «μια υπηρεσιακή κυβέρνηση τεχνοκρατών σε μια κρίση χρέους, όπως είναι η τωρινή ελληνική κυβέρνηση, είναι σαν έναν υπηρέτη δύο αφεντάδων με αντιτιθέμενα συμφέροντα. Συνεπώς η σταθεροποίηση του προϋπολογισμού της Ελλάδας θα επιτευχθεί μόνο ένα υπάρχει δημοκρατική νομιμότητα».

Ωστόσο, αυτό που θέλησε να διευκρινίσει είναι ότι «το Βερολίνο δεν είναι διατεθειμένο να αφήσει να πέσει στην άβυσσο όχι μόνο η Ελλάδα, αλλά και ολόκληρη η Νότια Ευρώπη». Η τιμή βέβαια που θα κληθούν να πληρώσουν οι ως άνω χώρες είναι η απώλεια της εθνικής τους κυριαρχίας. Αλλά ακόμη και αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο για την Ελλάδα. Στο παρελθόν και στην περίπτωση εκτίναξης του δημόσιου χρέους την τριετία 1981-1983, διεθνείς αξιωματούχοι τοποθετήθηκαν σε καίριες θέσεις της ελληνικής διοίκησης και του δημοσιονομικού ελέγχου, οι οποίοι, μάλιστα, έμειναν στα πόστα αυτά για μεγάλο χρονικό διάστημα. «Συγκριτικά, λοιπόν, με το παρελθόν, οι σημερινές προοπτικές είναι μάλλον πιο εύκολες», καταλήγει.

Παρόμοιες δηλώσεις και στο "Spiegel"
Τις ως άνω θέσεις του επανέλαβε χθες ο καθηγητής Ritschl και στο γερμανικό "Spiegel". «Θα έπρεπε να είμαστε ευγνώμονες και να εξυγιάνουμε την Ελλάδα με τα λεφτά μας. Αν εμείς συνεχίζουμε το παιγνίδι των ΜΜΕ, παριστάνοντας τον χοντρό Εμίλ, που καπνίζει το πούρο του και αρνείται να πληρώσει, ίσως κάποιοι μας στείλουν τους παλιούς λογαριασμούς", ανέφερε χαρακτηριστικά, υπερθεματίζοντας ότι «αν η διάθεση των Ελλήνων γίνει πιο επιθετική, μπορεί να αναβιώσουν οι παλιές διεκδικήσεις και αν ποτέ αναγκαστεί η Γερμανία να πληρώσει, τότε θα μας τα πάρουν όλα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.