29/1/12

Σύμφωνο πυρηνικής συνεργασίας Σαουδικής Αραβίας - Κίνας

Την περασμένη Δευτέρα οι υπουργοί Εξωτερικών των 27 χωρών - μελών της Ε.Ε. αποφάσιζαν να περάσουν σε νέα φάση αναφορικά με τις κυρώσεις κατά του ιρανικού καθεστώτος, με στόχο να ανακόψουν το πυρηνικό του πρόγραμμα, το οποίο, όπως ισχυρίζονται, έχει στρατιωτική φύση -κάτι που αρνείται κατηγορηματικά η Τεχεράνη επικαλούμενη τις ανάγκες της σε ενέργεια λόγω της ανάπτυξης της οικονομίας της...


Ο στόχος των 27 είναι αυτή τη φορά να πλήξουν άμεσα τους οικονομικούς πόρους του Ιράν. Το εμπάργκο θα ξεκινήσει γύρω στον Ιούλιο, ενώ τον Μάιο θα υπάρξει νέα αξιολόγηση της συγκεκριμένης κύρωσης (εξ ου και οι λόγοι της ελληνικής ικανοποίησης, καθώς η Αθήνα εξαρτάται κατά 30% από το ιρανικό πετρέλαιο).

Μέσα από αυτήν την παρτίδα σκακιού μία από τις χώρες που αναδεικνύεται σε ισχυρό παίκτη δεν είναι άλλη από τη Σαουδική Αραβία.

Το σαουδαραβικό πετρέλαιο είναι το μόνο που μπορεί να λειτουργήσει αντισταθμιστικά έναντι της μείωσης των εξαγωγών του Ιράν. Η χώρα πάντως υπέγραψε στις 15 Ιανουαρίου σύμφωνο πυρηνικής συνεργασίας με την Κίνα, με ειρηνικούς σκοπούς, όπως τόνισαν οι δύο πλευρές. Το Πεκίνο (η Κίνα είναι από τις χώρες που καταναλώνουν το περισσότερο σαουδαραβικό πετρέλαιο) υποσχέθηκε τεχνολογική βοήθεια στο πλαίσιο παρεμφερών συμφωνιών που έχουν υπογραφεί από το Ριάντ με τη Γαλλία, την Αργεντινή και τη Νότιο Κορέα.

Το Ριάντ σκοπεύει να οικοδομήσει 16 πυρηνικούς αντιδραστήρες έως το 2030. Η Σ. Αραβία χρειάζεται την ειρηνική πυρηνική ενέργεια γιατί οι Σαουδάραβες καταναλώνουν όλο και περισσότερο πετρέλαιο, γεγονός που απειλεί να μειώσει τις μελλοντικές εξαγωγικές ικανότητες της χώρας.

Η συμφωνία Σ. Αραβίας και Κίνας δημιουργεί το πλαίσιο που ενισχύει την επιστημονική, τεχνολογική και οικονομική συνεργασία μεταξύ Ριάντ και Πεκίνου, σύμφωνα με την κοινή ανακοίνωση. Ο στόχος είναι η συνεργασία σε τομείς όπως η συντήρηση και η ανάπτυξη εργοστασίων πυρηνικής ενέργειας και αντιδραστήρων, η κατασκευή και προμήθεια πυρηνικών στοιχείων καυσίμου.

Η υπογραφή της συμφωνίας επιστέγασε το τέλος του πρώτου ταξιδιού του Κινέζου πρωθυπουργού Ουέν Ζιαμπάο στη Σαουδική Αραβία και ήταν ένα τμήμα της εξαήμερης περιοδείας του στη Μέση Ανατολή. Η Σαουδική Αραβία βρίσκεται επίσης σε διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, τη Ρωσία και τη Δημοκρατία της Τσεχίας για βελτίωση της συνεργασίας αναφορικά με την πυρηνική ενέργεια.

Η στροφή προς την πυρηνική ενέργεια του βασιλείου που εκτείνεται σε μια από τις μεγαλύτερες ερήμους της Γης έχει να κάνει με την πληθυσμιακή έκρηξη και την αναπτυσσόμενη οικονομία, που δημιουργούν προβλήματα στην κυβέρνηση σε ό,τι αφορά στην παροχή ηλεκτρισμού και νερού. Ορισμένοι οικονομολόγοι ισχυρίζονται ότι, αν συνεχιστεί η σημερινή ανάπτυξη του ποσοστού κατανάλωσης ενέργειας (που είναι της τάξης του 7% ετησίως), τότε μέσα σε 20 χρόνια το βασίλειο θα έχει "κάψει" το αντίστοιχο περίπου της σημερινής του παραγωγικής ικανότητας πετρελαίου, η οποία ανέρχεται σε 12,5 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως.

Έτσι η πυρηνική ενέργεια αναδύεται μια συμφέρουσα εναλλακτική λύση, η οποία, σύμφωνα με τους ειδικούς, θα μπορούσε να "σώσει" περισσότερο μαύρο χρυσό για τις εξαγωγές της αλλά και να ικανοποιήσει τα αιτήματα για ηλεκτρισμό και νερό. Το 2010 η Σαουδική Αραβία, που είναι η μεγαλύτερη οικονομία της Μέσης Ανατολής, ίδρυσε την πυρηνική και ανανεώσιμης ενέργειας πόλη με την ονομασία Βασιλιάς Αμπντάλα. Στόχος της η έρευνα και η εφαρμογή πυρηνικής τεχνολογίας.

Τα ποσά που θα επενδυθούν για τον σκοπόν αυτό είναι κολοσσιαία: η χώρα σκοπεύει να ξοδέψει πάνω από 100 δισ. δολάρια για 16 πυρηνικούς αντιδραστήρες που υπολογίζεται να οικοδομηθούν έως το 2030, προκειμένου να ανταποκριθεί στις ολοένα και αυξανόμενες ανάγκες, όπως τόνισε ο πρίγκιπας Τούρκι Αλ Φαϊσάλ, πέρσι.

Από την πλευρά της η Κίνα φαίνεται ότι ετοιμάζεται να παίξει έναν όλο και μεγαλύτερο ρόλο στην παγκόσμια πυρηνική βιομηχανία. Πρόσφατα δραστηριοποιήθηκε στην απόκτηση ουρανίου από το εξωτερικό (από την Westinghouse Electric Co., θυγατρική της Τοσίμπα, πήρε π.χ. την τεχνολογία για τον πυρηνικό αντιδραστήρα AP1000) καθώς και σε προχωρημένη δυτική τεχνολογία, με την ελπίδα ότι μπορεί να αρχίσει τις εξαγωγές τις επόμενες δεκαετίες. Ποιος είπε ότι το παιχνίδι των πετρελαίων της Μέσης Ανατολής, με τις πολλές παραμέτρους, περιορίζεται στη γεωγραφική της έκταση;
http://www.avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.