31/1/12

Γενοκτονία των Αρμενίων: Ο Σαρκοζί σε αμηχανία μετά την προσφυγή που κατατέθηκε σήμερα στο Συνταγματικό Συμβούλιο


77 γερουσιαστές από όλες τις κοινοβουλευτικές ομάδες κατέθεσαν σήμερα Τρίτη προσφυγή στους «Σοφούς» κατά του κειμένου που ποινικοποιεί την άρνηση της γενοκτονίας των Αρμενίων. 
Μια πρωτοβουλία που ικανοποιεί πολύ την Άγκυρα, αλλά προβλιματίζει τον αρχηγό του γαλλικού κράτους.


Ο Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί δήλωσε την Τρίτη στην κοινοβουλευτική ομάδα της πλειοψηφίας ότι η προσφυγή στο Συνταγματικό Συμβούλιο κατά του νομοσχέδιου που ποινικοποιεί την άρνηση της γενοκτονίας των Αρμενίων «δεν τον εξυπηρετεί». 
Ο αρχηγός του κράτους εξέφρασε φόβους για τον κίνδυνο, μεταξύ άλλων, ότι άν το νομοσχέδιο ακυρώνεται, τότε μπορεί να υπάρξει και προσφυγή κατά της ποινικοποίησης της άρνησης του Ολοκαυτώματος που ήδη υφίσταται.  
Το Συνταγματικό Συμβούλιο έλαβε πράγματι αυτή τη Τρίτη την προσφυγή που κατατέθηκε από γερουσιαστές κατά του νόμου που ποινικοποιεί την άρνηση της γενοκτονίας των Αρμενίων που ψηφίστηκε στις 23 Ιανουαρίου. Το νομοσχέδιο που προτάθηκε από την βουλευτή του UMP Valérie Boyer, έγινε πηγή μιας φιλονικίας μεταξύ του Παρισιού και της Άγκυρας 

Ικανοποίηση της Άγκυρας
«Είναι μια προσέγγιση που συνάδει με ό, τι είναι η Γαλλία. Ελπίζω ότι το Συνταγματικό Συμβούλιο θα πράξει το αναγκαίο», δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στους δημοσιογράφους, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ανατόλια.  
«Θέλω να ευχαριστήσω από την καρδιά μου προσωπικά και εξ ονόματος του (τουρκικού) λαού τους Γερουσιαστές και Βουλευτές που υπέγραψαν αυτή τη προσφυγή κατά του νόμου», δήλωσε ο πρωθυπουργός.
Ο Τούρκος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ, από την πλευρά του τόνισε ότι δεν είχε πιστέψει από την αρχή της κοινοβουλευτικής διαδικασίας στη Γαλλία για την έγκριση αυτού του νόμου ότι «οι Γάλλοι θα έφεραν τέτοια σκιά πάνω από τη χώρα τους». 

Η ετυμηγορία των Γερουσιαστών
Μετά την ψηφοφορία του κειμένου από την Εθνοσυνέλευση στα τέλη του περασμένου έτους, η Τουρκία ανέστειλε την πολιτική και στρατιωτική συνεργασία της με τη Γαλλία. Μετά την ψηφοφορία στη Γερουσία, είχε υποσχεθεί περαιτέρω αντίποινα , αν ο νόμος υπογραφόταν από τον Πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί.  
Με πρωτοβουλία του προέδρου της ομάδας RDSE (αριστεροί ριζοσπάστες) Ζακ Mézard, κατατέθηκε η προσφυγή. 
77 υπογραφές από γερουσιαστές είχαν συγκεντρωθεί ενώ 60 ήταν το ελάχιστο όριο για την παραλαβή από τους Σοφούς. 
Κατατέθηκε και άλλη προσφυγή από 65 βουλευτές της Εθνοσυνέλευσης με επικεφαλής τους Jacques Myard (UMP, κόμμα του Σαρκοζί) και Michel Diefenbacher (UMP). 
Σύμφωνα με αυτή τη διαδικασία, το Συνταγματικό Συμβούλιο (η «Σοφοί») μπορεί να ακυρώσει ένα νόμο η άρθρα του που κρίνει αντισυνταγματικό.
Στις 23 Ιανουαρίου, 86 γερουσιαστές ψήφισαν κατά και 126 υπέρ. Μόνο 236 γερουσιαστές έλαβαν μέρος στην ψηφοφορία σε σύνολο 347 γερουσιαστών (μία έδρα είναι κενή). 
Ήδη είχε ψηφιστεί από τη Εθνοσυνέλευση στις 22 Δεκεμβρίου 2011. Η πρόταση προβλέπει ένα χρόνο φυλάκισης η/ και πρόστιμο 45.000 ευρώ σε περίπτωση αμφισβήτησης ή έντονής δυσφήμησης μιας γενοκτονίας που αναγνωρίζεται από το γαλλικό δίκαιο. 


Πηγή


Παγιδεύτηκε ο Σαρκοζί;

Μπορεί να παγιδεύτηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σχετικά με το θέμα; 
Σύμφωνα με την εφημερίδα Hurriyet Daily News on-line με ημερομηνία 27 Ιανουαρίου, επικαλούμενη διπλωματικές πηγές, το νομοσχέδιο δεν είχε αποσταλεί στα Ηλύσια στις 26 Ιανουαρίου.

Αν ο Πρόεδρος έλαβε τον νόμο στις 27, πώς θα μπορούσε να τον θεσπίσει την επόμενη μέρα που ήταν Σάββατο 28, ημέρα στην οποία συγκεντρώθηκαν οι υπογραφές;

Το ερώτημα είναι αν πίσω από αυτή την καθυστέρηση μετάδοσης δεν κρύβεται ένας ελιγμός από τους αντιπάλους του νόμου, αν ισχύει αυτός ο ισχυρισμός και αν υπάρχει θεραπεία για τέτοια περίπτωση.

Γεγονός είναι πάντως ότι, σύμφωνα με τα Ηλύσια, πρόκειται για «ατομική βόμβα που δεν είδαμε να έρχεται», δήλωσε ο Lionel Tardy, βουλευτής του UMP του νομού Haute Savoie.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.