31/1/12

Το Ισραήλ σχεδιάζει παράκαμψη της διώρυγας του Σουέζ

Elyes Kahn – JSSNews


Το Ισραήλ ανακοίνωσε την Κυριακή το βράδυ σχέδια για την κατασκευή σιδηροδρομικής γραμμής που θα συνδέσει την Ερυθρά Θάλασσα (λιμάνι του Εϊλάτ) και το λιμάνι της Ασντόντ στη Μεσόγειο, η οποία θα παρέχει μια λύση για την κυκλοφοριακή αποσυμφόρηση της διώρυγας του Σουέζ στην Αίγυπτο (που συνδέει την Ερυθρά Θάλασσα στη Μεσόγειο).


Ο Πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου παρουσίασε στο υπουργικό του συμβούλιο την ιδέα πλοία να ξεφορτώσουν τα εμπορεύματα τους στο Εϊλάτ, και να  μεταφερθούν με τρένο σε ένα ισραηλινό λιμάνι όπου τα εμπορεύματα θα επαναφορτιστούν σε άλλο πλοίο ήδη παρόν στην περιοχή. Η ιδέα αυτή ήδη υποστηρίζεται από την Κίνα και την Ινδία, οι οποίες θα μπορούσαν με αυτόν τον τρόπο να επιταχύνουν τις αποστολές τους προς την Ευρώπη, να ξοδεύουν λιγότερα αποφεύγοντας τα διόδια του Σουέζ.
Το σχέδιο πρέπει ακόμη να λάβει την τελική έγκριση της κυβέρνησης και να βρει χρηματοδότηση. Το Ισραήλ δεν έκδωσε τις προβλέψεις του για τον όγκο των μεταφερομένων εμπορευμάτων μέσω των προτεινομένων ηλεκτρικών σιδηροδρόμων, 350 χλμ. μεταξύ του Εϊλάτ και της Ασντόντ.
«Η εγκατάσταση αυτής της γραμμής έχει στρατηγική σημασία, τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο», δήλωσε ο Νετανιάχου σε παρατηρήσεις προς τους δημοσιογράφους.
Εξάλλου, Ισραηλινοί αξιωματούχοι απέρριψαν οποιαδήποτε υπονόηση ότι αυτό το σχέδιο σιδηροδρόμων αποτελεί απάντηση στην πολιτική αναταραχή στην Αίγυπτο και την άνοδο των ισλαμιστικών κομμάτων.

Ένας αξιωματούχος δήλωσε ότι ο σιδηρόδρομος ήταν μια εγγύηση ότι η Διώρυγα του Σουέζ, ήδη σχεδόν κορεσμένη, δεν θα φράξει τελείως. Αυτός ο μικρός ναυτικός δίαυλος ελέγχει το 8% του παγκόσμιου θαλάσσιου εμπορίου.
«Θα υπάρξει μεγάλη πίεση προς τη Διώρυγα του Σουέζ στα επόμενα χρόνια, και η ιδέα εδώ είναι να βρούμε μια εξασφάλιση ότι το κανάλι θα συνεχίζει να λειτουργήσει με το μεγαλύτερο δυνατό όγκο», πρόσθεσε  ο αξιωματούχος. Ερωτηθείς εάν το ισραηλινό έργο θα μπορούσε να βλάψει τους τελωνειακούς δασμούς της Αιγύπτου, ο αξιωματούχος απάντησε «δεν θέλουμε με κανέναν τρόπο να υπονομεύσουμε την Αίγυπτο».
Ο Samech Ναμπίλ, Γενικός Πρόξενος της αιγυπτιακής πρεσβείας στο Ισραήλ είπε ότι θα ήταν πρόωρο να σχολιάσει την προγραμματισμένη σιδηροδρομική σύνδεση, δεδομένου του προκαταρκτικού χαρακτήρα του σχεδίου. «Πιστεύω ότι πρόκειται για καθαρά εσωτερική υπόθεση», πρόσθεσε.


Οι διεθνείς έμποροι αναζητούν ολοένα και περισσότερες εναλλακτικές οδικές μεταφορές προς τους θαλάσσιους δρόμους.
Ένα τέτοιο έργο θα κοστίζει 400 εκατομμύρια ευρώ στην Ιερουσαλήμ. Το Υπουργείο Μεταφορών δήλωσε ότι αναζητεί κινεζική εταιρεία για την κατασκευή του τρένου, και ότι το έργο θα ολοκληρωθεί σε 5 χρόνια.

Το Ισραήλ εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές, ιδιαίτερα  για την ενέργεια, και δυσπιστεί για κάθε πιθανή απειλή για τις προμήθειες του. 
Ξεκίνησε τον πόλεμο του 1967 μετά τον αποκλεισμό των Στενών του Tiran από την Αίγυπτο και τη Σαουδική Αραβία, που απέκλειε την πρόσβαση στο ισραηλινό λιμάνι Εϊλάτ.
Οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι συνδέουν αυτό το έργο με την εντατικοποίηση των προσπαθειών για την τόνωση των περιοχών της ερήμου του νότιου Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένης της κατασκευής ενός αγωγού μεταξύ του Εϊλάτ και της Ασντόντ, ο οποίος θα εξάγει το αέριο της Μεσογείου προς την Ερυθρά Θάλασσα.


Elyes Kahn - JSSNews


10 σχόλια:

  1. Θυμιζει καπως την παρακαμψη που θα εκαναν οι νεο-οθωμανοι στην Ανατολικη θρακη και δυτικα της Πολης με καναλι για πλοια δηθεν για να μη ρυπανθει ο Ελλησποντος απο ατυχημα ενω το ζητουμενο ητανε να ενθυλακωσουν (απαγαγουν στην κυριολεξια) την Πολη απο την Ευρωπαικη Ηπειρο και να την μετατρεψουν σε Ασιατικη πολη.Καπου χαθηκε στα συρταρια τους αυτο γιατι ητανε εκτος παγκοσμιου παιχνιδιου και θυμιζε παπατζηδες που αποφασιζουν και βαστανε και τσιλιες για να μη τους [παρει χαμπαρι και τους σηκωσει ο ...αστυνομος.Νομισαν οτι βρισκονταν στην εποχη της αλωσης της πολης οι γιουφτοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. «Το καλό το παλικάρι, ξέρει κι άλλο μονοπάτι» (λαϊκή παροιμία) :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλοοοοοο!Νατιβιστ
    Μου θυμιζει και λιγο την επιδιωκομμενη απο μερικους ,με ...βιλλες απο Θεσσαλονικη αλλα και επαρχια ΧΩΡΙΑΤΕΣ και μη αγροτες, εκτροπη του Αχελωου στην Λαρισα για να εχουν φρεσκο γλυκο νερο στις πισινες τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μα την εκτροπή την είχε υποσχεθεί ο Ανδρέας, πάνε τόσα χρόνια. Ακόμη δεν έγινε; :(

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Nativist,την εκτροπή την έκανε πράξη ο διάδοχος του,όχι του Αχελώου όμως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ...ΟΧΙ ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΓΙΑΤΙ ΕΞΕΤΡΑΠΕΙ Ο ..ΑΝΤΡΕΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ο Ανδρέας τελικώς δεν εξετράπη, αλλά παρεξετράπη κι έγινε ο επίσημος κερασφόρος της Ελλάδος. ΤραγΕΛΑΦΟΣ κατάστασις, δηλαδή. :-)

    __________________________________

    Άσχετο, αλλά ενδιαφέρον για όλους:

    1) Προσπαθώ να μάθω τι απέγινε με την προσφυγή του ΔΣΑ και άλλων στο ΣτΕ κατά του νόμου Βενιζέλου, σχετικά με το χαράτσι στον λ/σμο της ΔΕΗ. Έμαθε κανείς τίποτε;

    2) Τι νόμο πέρασαν χθες βράδυ (μεσάνυκτα πρέπει να ήταν) κι έχουν διαρρήξει τα ιμάτιά τους οι ιδιοκτήτες ακινήτων; Έρχεται αναδρομικός ΦΜΑΠ, ο οποίος είχε καταργηθεί και αντικατασταθεί από το ΕΤΑΚ και μάλιστα με μειωμένο ποσό αφορολογήτου. Επιπλέον, αυξάνουν κατακόρυφα οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων και επιτρέπεται στο δημόσιο να εισπράττει τα οφειλόμενα από τον μισθό, την σύνταξη και το τραπεζικό λογαριασμό. Πού το πάνε; Οι αξίες των ακινήτων πέφτουν κατακόρυφα, αφού κανείς δεν αγοράζει. Η οικοδομή σταμάτησε εντελώς, πράγμα που σημαίνει ανεργία και απώλεια εσόδων για το ΙΚΑ. Το τελευταίο σε λίγο δεν θα έχει καθόλου για συντάξεις, για να μην μιλήσω για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, που ήδη έχει περιορισθεί πάρα πολύ.

    Όσο δεν υπάρχει αντίσταση, αυτοί θα βαράνε όλο και πιο άγρια, μέχρι να πάμε στα χάλια της Κατοχής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. -1-

    Η εμπρηστική ρητορική στα παλαιστινιακά ΜΜΕ εμπόδιο για την ειρήνη
    Ένα φαινόμενο το οποίο είναι λιγότερο γνωστό στα θέματα ενημέρωσης σε σχέση με την Ισραηλο – Παλαιστινιακή διαμάχη είναι η χρήση ακραίας εμπρηστικής ρητορικής στα παλαιστινιακά μέσα μαζικής ενημέρωσης. Σε πολλές περιπτώσεις τα παλαιστινιακά μέσα με διάφορους τρόπους δοξάζουν Παλαιστινίους που έχουν πραγματοποιήσει τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον αθώων Ισραηλινών η προβάλλουν Παλαιστινίους αξιωματούχους, θρησκευτικούς και μη, οι οποίοι υβρίζουν τους Εβραίους με χυδαίο τρόπο μειώνοντας την ανθρώπινη υπόστασή τους, ενώ προβαίνουν ανοικτά σε εκκλήσεις για επιθέσεις και βία εναντίον τους με σκοπό την δολοφονία τους.
    Ακολουθούν δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα:
    Την περασμένη εβδομάδα σε εκπομπή με την ονομασία «Για Σας» (For You) στον επίσημο τηλεοπτικό σταθμό της Παλαιστινιακής Αρχής, προσκλήθηκαν να μιλήσουν η μητέρα και η θεία του Παλαιστίνιου Χακίμ Αγιουάντ ο οποίος εκτίει ποινή φυλάκισης στο Ισραήλ για την στυγερή δολοφονία της Ισραηλινής οικογένειας Φόγκελ στην Ισραηλινή πόλη Ιταμάρ στις 11 Μαρτίου 2011 κατά την οποία ομάδα παλαιστινίων τρομοκρατών δολοφόνησε εν ψυχρό μαχαιρώνοντας στον ύπνο τους τα μέλη της οικογένειας και συγκεκριμένα τον πατέρα, την μητέρα και δύο ανήλικα παιδιά ηλικίας 11 και 4 χρονών καθώς και ένα βρέφος 2 μηνών. Επρόκειτο για μια από τις πιο αποτρόπαιες τρομοκρατικές ενέργειες τον τελευταίων ετών που συγκλόνισε ολόκληρη την ισραηλινή κοινωνία αλλά και όλη την υφήλιο.
    Στην εκπομπή που ήταν αφιερωμένη στους Παλαιστινίους κρατουμένους σε Ισραηλινές φυλακές, με την θερμή παρότρυνση των παρουσιαστών, η μητέρα του Χακίμ Αγουάντ του στέλνει της «ευλογίες της» και αναφέρει ότι ο «γιός της πραγματοποίησε την επιχείρηση στο Ιταμάρ για την οποία εκτίει ποινή πέντε φορές ισόβιας κάθειρξης.» Στην εκπομπή η θεία του Παλαιστινίου τρομοκράτη περιγράφει τον ίδιο και την ομάδα του ως «ήρωες» και «θρύλους.» Αντιδρώντας στις δηλώσεις της θείας και ενθαρρύνοντάς την, οι παρουσιαστές της εκπομπής λένε κάποια στιγμή ότι «και εμείς από την πλευρά μας τους στέλνουμε επίσης τους χαιρετισμούς μας.»
    Στις 9 Ιανουαρίου του 2012 στον επίσημο τηλεοπτικό σταθμό της Παλαιστινιακής Αρχής, προβλήθηκε ο Μουφτής της Παλαιστινιακής Αρχής, Μοχάμεντ Χουσέιν, ο οποίος μίλησε σε εκδήλωση για την 47ή επέτειο της ίδρυσης του κινήματος Φατάχ και απηύθυνε έκκληση για την δολοφονία Εβραίων.
    Την ώρα που παρουσίαζε τον Μουφτή, ο συντονιστής της εκδήλωσης δήλωσε ότι «ο πόλεμός μας με τους απογόνους των πιθήκων και των γουρουνιών (δηλαδή Εβραίων) είναι θρησκευτικός πόλεμος και πόλεμος πίστης».
    Ο ίδιος ο Σεΐχης δήλωσε στο ακροατήριο ότι: «H ώρα της ανάστασης δεν θα έρθει μέχρι να πολεμήσετε τους Εβραίους. Ο Εβραίος θα κρυφτεί πίσω από βράχια ή δέντρα. Και μετά τα δέντρα και βράχια θα φωνάξουν, Ο μουσουλμάνε, υπηρέτη του Αλλάχ, υπάρχει ένας Εβραίος που κρύβεται πίσω μου, έλα και σκότωσέ τον.»

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. -2-
    Αντιδρώντας σε αυτές τις προβολές και δηλώσεις στην επίσημη παλαιστινιακή τηλεόραση, ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ, κ. Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε μεταξύ άλλον ότι το Ισραήλ θέλει να προχωρήσει σε απευθείας ειρηνευτικές συνομιλίες με τους Παλαιστινίους αλλά «έχουμε και τις απογοητεύσεις μας. Μία απ’ αυτές συνέβη αυτή την εβδομάδα όταν ο επίσημος τηλεοπτικός σταθμός της Παλαιστινιακής Αρχής παρουσίασε εκπομπή που δοξάζει τους δολοφόνους μιας Ισραηλινής οικογένειας, την οικογένεια Φόγκελ. Δολοφόνησαν τα τρία ανήλικα παιδιά και τους γονείς. Και παρουσιάστηκαν στον επίσημο Παλαιστινιακό τηλεοπτικό σταθμό ως μάρτυρες και ήρωες.»
    Σχολιάζοντας τις εκκλήσεις για την δολοφονία Εβραίων από τον Μουφτή των Παλαιστινίων που προβλήθηκε στην επίσημη τηλεόραση των Παλαιστινίων, ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός δήλωσε ότι: «Νομίζω ότι αυτό είναι λάθος δρόμος. Απαιτούμε μια γρήγορη καταδίκη διότι ο μοναδικός τρόπος για να προχωρήσουμε στην ειρήνη είναι να προετοιμάσουμε τους λαούς μας για την ειρήνη και όχι την βάρβαρη τρομοκρατία. Ελπίζουμε ότι αυτές οι συνομιλίες θα συνεχιστούν. Είμαστε προετοιμασμένοι να συνεχίσουμε αυτές τις συνομιλίες. Ελπίζουμε ότι η Παλαιστινιακή Αρχή θα αποφασίσει να ξαναρχίσει τις συνομιλίες και θα απορρίψει την τρομοκρατία και την ηρωοποίηση δολοφόνων.»
    Είναι σαφές ότι για να ευδοκιμήσουν οι οποιεσδήποτε ειρηνευτικές συνομιλίες το σύνηθες φαινόμενο της εμπρηστικής ρητορική του μίσους στα παλαιστινιακή ΜΜΕ που δοξάζει την δολοφονία Εβραίων θα πρέπει να σταματήσει.
    Για περαιτέρω πληροφορίες για το θέμα μπορείτε να απευθυνθείτε στα ακόλουθα λινκ:

    http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4041237,00.html – Λινκ με άρθρο για την δολοφονία της οικογένειας Φόγκελ από Παλαιστινίους τρομοκράτες στην αγγλόφωνη ιστοσελίδα της ισραηλινής εφημερίδας “Yedioth Ahronot.”

    http://www.palwatch.org/main.aspx?fi=157&doc_id=6245 – Λινκ με πληροφορίες και βίντεο για την εκπομπή στην παλαιστινιακή τηλεόραση που δοξάζει τους δολοφόνους της Ισραηλινής οικογένειας Φόγκελ. Από την Ισραηλινή οργάνωση “Palestinian Media Watch” που παρακολουθεί τα παλαιστινιακά ΜΜΕ.

    http://www.mfa.gov.il/MFA/Terrorism-+Obstacle+to+Peace/Palestinian_incitement/PA_Mufti_encourages_killing_Jews_9-Jan-2012.htm - Λινκ με πληροφορίες και βίντεο για τις εκκλήσεις του Μουφτή των Παλαιστινίων για την δολοφονία Εβραίων. Από την ιστοσελίδα του Ισραηλινού ΥΠΕΞ

    http://www.mfa.gov.il/MFA/Government/Communiques/2012/PM_Netanyahu_Palestinian_incitement_29-Jan-2012.htm?DisplayMode=print – Δηλώσεις του Πρωθυπουργού του Ισραήλ, κ. Μπενιαμίν Νετανιάχου για την εμπρηστική ρητορική του μίσους των Παλαιστινίων. Από την ιστοσελίδα του Ισραηλινού ΥΠΕΞ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.