28/1/12

Τεούτα Αρίφι: «Δεν λύνονται τα προβλήματα καίγοντας σημαίες»

Ευδιάθετη και χαμογελαστή η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης των Σκοπίων, κυρία Τεούτα Αρίφι, επιχείρησε να σπάσει τον πάγο με την ελληνική πλευρά, μετά την απόφαση του δικαστηρίου της Χάγης και τις προκλητικές ενέργειες στο καρναβάλι του Βέβτσανι, στη συνάντηση που είχε με τον ομόλογο της κ. Θεόδωρο Πάγκαλο, την Τετάρτη στην Αθήνα.


Παρουσία του κ. Πάγκαλου και των ελληνικών ΜΜΕ, προφανώς για λόγους ευγένειας, η αντιπρόεδρος των Σκοπίων, που προέρχεται από το συμπολιτευόμενο αλβανικό κόμμα DUI, απέφυγε να αποκαλέσει τα Σκόπια «Μακεδονία», ενώ εμφανίστηκε υπέρμαχος της συνεργασίας των δύο χωρών, σε σχέση με τον αδιάλλακτο πρωθυπουργό κ. Νίκολα Γκρούεφσκι, που την ίδια ώρα ζητάει συνάντηση με τον πρωθυπουργό κ. Λουκά Παπαδήμο και τον πρόεδρο της Ν.Δ κ. Αντώνη Σαμαρά, εγκαινιάζει αλυτρωτικές αψίδες και μνημεία που παραπέμπουν στην ελληνική ιστορία και όχι μόνο. Η κυρία Αρίφι, μίλησε αποκλειστικά στο protothema.gr, αμέσως μετά τη συνάντηση της με τον κ.Πάγκαλο.

- Συζητήσατε με τον κ.Πάγκαλο το θέμα της ονομασίας;
Πιστεύω καταρχάς πως ήταν πολύ σημαντικό που καταφέραμε να συναντηθούμε Συζητήσαμε γενικά για θέματα που έχουν σχέση με την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας μου, που είναι και το αντικείμενο των αρμοδιοτήτων μου, και έχω την αίσθηση πως από την Ελλάδα υπάρχει βούληση υποστήριξης της προσπάθειας αυτής. Ωστόσο υπάρχει η διαφορά για την ονομασία, που θα πρέπει και οι δύο πλευρές να είμαστε εποικοδομητικοί ώστε να υπάρξει λύση. Το γεγονός πως βρίσκομαι στην Ελλάδα, αποδεικνύει πως από την πλευρά μας επιδιώκουμε λύση. Αυτό που χρειάζεται είναι εντατικοποίηση των επαφών για να ξεπεράσουμε τις μεταξύ μας διαφορές.

- Για τους ίδιους λόγους παραδώσατε και επιστολή του πρωθυπουργού Γκρουέφσκι στον κ.Πάγκαλο;
Ασφαλώς και πιστεύω πως θα φτάσει στα χέρια του Έλληνα πρωθυπουργού. Πιστεύω πως είναι η ώρα να οικοδομήσουμε στις διμερείς σχέσεις μας, μια θετική κλίμακα, που θα μας οδηγήσει στο να ξεπεραστούν τα προβλήματα.

- Καλέσατε τον κ. Πάγκαλο να επισκεφθεί τα Σκόπια;
Ασφαλώς. Τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και στο πλαίσιο μιας περιφερειακής συνάντησης που προγραμματίζουμε στα Σκόπια. Πιστεύω πως ήρθε η ώρα, που μετά από χρόνια επίσημος αξιωματούχος της Ελλάδας θα πρέπει να επισκεφθεί τα Σκόπια.
H Ελλάδα αντέδρασε με διάβημα, με το πρόσφατο κάψιμο της ελληνικής σημαίας στο καρναβάλι του Βέβτσανι. Πιστεύετε πως με το κάψιμο σημαιών στα Βαλκάνια, μπορούν να επιλυθούν τα μεταξύ μας προβλήματα;
Πιστεύω πως τα προβλήματα δεν επιλύονται με τέτοιου είδους ενέργειες, αλλά με σεβασμό των συμβόλων όλων των χωρών της περιοχής.

- Θα θέλατε να στείλετε ένα μήνυμα στους Έλληνες;
Είμαστε γειτονικές χώρες και γειτονικοί λαοί. Πρέπει να βρούμε τη δύναμη και να ξεπεράσουμε αυτά που μας χωρίζουν και να επικεντρωθούμε σε αυτά που μας ενώνουν, όπως οι κοινές αξίες στο πλαίσιο της Ε.Ε και του ΝΑΤΟ. Η εκβάθυνση των μεταξύ μας σχέσεων, θα βοηθήσουν και την καθημερινότητα των πολιτών μας και την μεταξύ τους επικοινωνία.
http://www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.