28/1/12

Κλείνει η συμφωνία με το Ισραήλ Τελευταίος γύρος κυπροϊσραηλινών συνομιλιών την ερχόμενη εβδομάδα

ΤΟΥΑΝΔΡΕΑ ΠΙΜΠΙΣΙΗ 
http://www.philenews.com/
Φωτογραφία
ΚΥΠΡΟΣ και Ισραήλ προχωρούν στο κλείσιμο σε μια ακόμα σημαντική συμφωνία για αναβάθμιση της μεταξύ τους συνεργασίας. Την ερχόμενη εβδομάδα (Τρίτη 31 Ιανουαρίου και Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου) θα διεξαχθεί ο τελευταίος γύρος συνομιλιών μεταξύ των δύο χωρών για την επίτευξη συμφωνίας συνεργασίας για Έρευνα και Διάσωση. Σύμφωνα με την υπουργό Εξωτερικών, Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή, αυτή θα είναι η πρώτη συμφωνία που θα υπογράψει η Κύπρος με γειτονική της χώρα σ’ ό,τι αφορά στον τομέα της Έρευνας και Διάσωσης, και όπως υπογράμμισε από την ώρα που θα τεθεί σε ισχύ θα δώσει το έναυσμα ώστε η Κυπριακή Δημοκρατία να προχωρήσει για ανάλογες συμφωνίες και με άλλα γειτονικά κράτη.

Η κ. Μαρκουλλή παρουσιάστηκε χθες στην επιτροπή Εξωτερικών της Βουλής προκειμένου να ενημερώσει τους βουλευτές για ζητήματα που αφορούν στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου και κυρίως τις συμφωνίες και συνεργασίες με Ισραήλ, Αίγυπτο και Λίβανο. Όπως διαφάνηκε από την εκτενή ανάλυση της υπουργού Εξωτερικών και στις τρεις περιπτώσεις έγιναν αρκετά βήματα πλην όμως παραμένουν ακόμα αρκετά ανοικτά ζητήματα, τα οποία οι βουλευτές κρίνουν ιδιαίτερα σημαντικά.

Μια σημαντική εκκρεμότητα στις συνομιλίες με το Ισραήλ - πέραν από το θέμα της συμφωνίας για συνεργασία στην Έρευνα και Διάσωση - αποτελεί η συμφωνία για συνεκμετάλλευση υδρογονανθράκων που εκτίνονται εντός των ΑΟΖ των δύο χωρών. Σύμφωνα με την ΥΠΕΞ στις 7 με 8 Φεβρουαρίου αναμένεται να μεταβεί στο Ισραήλ κυπριακή αντιπροσωπεία για τον τρίτο γύρο διαπραγματεύσεων. Η διαπραγμάτευση, είπε η κ. Μαρκουλλή, γίνεται στη βάση ανάλογων μοντέλων που έχουν εφαρμοστεί σε άλλες χώρες και διαβεβαίωσε ότι η συμφωνία θα διασφαλίζει πλήρως τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σ’ ό,τι αφορά στην Αίγυπτο, η υπουργός Εξωτερικών διαβεβαίωσε ότι μετά την πρόσφατη επίσκεψή της στο Κάιρο έχει λάβει διαβεβαιώσεις από τη σημερινή ηγεσία της χώρας πως δεν τίθεται θέμα αμφισβήτησης των συμφωνιών με την Κύπρο. Παράλληλα ανέφερε ότι προωθείται μια συμφωνία πλαίσιο με την Αίγυπτο για ανάπτυξη πόρων που βρίσκονται στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ των δύο χωρών.

Όπως εξήγηση η κ. Μαρκουλλή, αυτή η συμφωνία δεν μπαίνει σε λεπτομέρειες όπως οι συμφωνίες που υπογράφησαν με το Ισραήλ αλλά παρουσιάστηκε αισιόδοξη ότι θα υπάρξει επιτυχής κατάληξη. Σε σχέση με το θέμα της Ερευνας και Διάσωσης ανέφερε πως υπήρξε συμφωνία το 2006 αλλά δεν προχώρησε λόγω υπαναχώρησης της αιγυπτιακής πλευράς.

Ανοικτά προβλήματα με Λίβανο  
Η ΕΣΩΤΕΡΙΚΗκατάσταση στο Λίβανο αλλά και οι παρεμβάσεις από πλευράς Τουρκίας φαίνεται να αποτελούν τα βασικά εμπόδια για να προχωρήσει η πλήρης εφαρμογή της συμφωνίας που υπεγράφη από τις δύο χώρες. Η συμφωνία για οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών υπογράφηκε το 2007 αλλά έκτοτε δεν έχει προχωρήσει.

Η υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε και στο χάρτη που έστειλε ο Λίβανος προς το ΓΓ του ΟΗΕ και αναφέρεται στην οριοθέτηση της δικής του ΑΟΖ σε σχέση με το Ισραήλ. Όπως είπε, αν και από το χάρτη αυτό υπάρχει μια μετατόπιση των νότιων συνόρων του Λιβάνου κατά 8,5 ναυτικά μίλια, εντούτοις αυτό δεν επηρεάζει την Κύπρο.

Ο διευθυντής Ενέργειας του υπουργείου Εμπορίου Σόλων Κασίνης αναφερόμενος στις τουρκικές παρεμβάσεις είπε ότι γίνεται προσπάθεια για συμφωνία μεταξύ της κρατικής εταιρείας πετρελαίων της Τουρκίας με το Λίβανο για συνεργασία και έναρξη γεωτρήσεων εντός της λιβανικής ΑΟΖ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.