30/1/12

Έρευνα στην ΠΓΔΜ για το όνομα


Γράφει ο
Νίκος Μάρτης
Στην εφημερίδα «ΕΣΤΙΑ» της Τρίτης 24 Ιανουαρίου 2012 αναφέρεται η πληροφορία ότι «…για λογαριασμό υπηρεσίας των Ηνωμένων Πολιτειών για την Διεθνή Ανάπτυξη (USAID), έγινε έρευνα στα Σκόπια για το όνομα και το 59% των Σκοπιανών δεν επιθυμούν αλλαγή ονομασίας της χώρας εάν αυτό σήμαινε πιθανή ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση».
Οι κάτοικοι της ΠΓΔΜ δεν πληροφορήθηκαν ότι τον Ιούνιο 1992 η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης ομόφωνα αποφάσισε να μην αναγνωρίσει τη χώρα τους, εφόσον η ονομασία της θα εμπεριέχει τη λέξη «Μακεδονία».  Μετά την απόφαση του Συμβουλίου Κορυφής της Λισσαβώνας ούτε η FYROM (το Μ σημαίνει Μακεδονία), ούτε η «Δημοκρατία της Μακεδονίας» αναγνωρίζεται από την Ε.Ε.

Η απόφαση αυτή είναι υποχρεωτική για την ΠΓΔΜ και όσους ασχολούνται με αυτό το πρόβλημα της ονομασίας και ελήφθη κατόπιν της από 3.1.1992 επιστολής του Κωνσταντίνου Καραμανλή, όπου τόνιζε ότι: «Η αναγνώριση της αυτοαποκαλουμένης “Δημοκρατίας της Μακεδονίας” έχει θεμελιώδη σημασία για την Ελλάδα και το γνωρίζω καλύτερα από κάθε άλλον αφού είμαι ο ίδιος Μακεδών. Η Δημοκρατία αυτή ούτε εθνολογικά, ούτε ιστορικά έχει το δικαίωμα να ονομάζεται Μακεδονία», προσέθετε  δε ότι:

«Η εθνολογική σύνθεση του πληθυσμού της χώρας αυτής αποτελείται από Αλβανούς, Τούρκους, Τσιγγάνους και Σλάβους, που καμία σχέση δεν έχουν με Μακεδόνες», και κατέληγε επισημαίνοντας ότι: «Είναι αδιανόητο  με την λήξη του Ψυχρού Πολέμου να δίδεται ιστορική νομιμοποίηση σε Τίτο και Μόσχα που ονόμασαν την Νότιο Γιουγκοσλαβία σε Μακεδονία προς έλεγχο του Αιγαίου αποσπώντας την Μακεδονία από την Ελλάδα».  Η επιθυμία να ενταχθεί η ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. θα ικανοποιηθεί όταν στο όνομα της δεν θα έχει τη λέξη «Μακεδονία». Πρότεινα στον Πρόεδρο ΒΛΑΤΩΦ το όνομα «Δημοκρατία της Παιονίας» «Δημοκρατία της Σλαβικής Παιονίας» ή έστω «Δημοκρατία της Παιονίας», διότι όταν οι Σλάβοι έφτασαν στην Βαλκανική τμήμα τους εγκαταστάθηκε στην Αρχαία Παιονία.

Ο Άγγλος Ιστορικός Ηamond στο βιβλίο του «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ (Παράρτημα Β, σελ. 68) αναφέρει στο κεφάλαιο: «Η εκστρατεία της Ιλλυρίας και οι μακεδονικές δυνάμεις». «Στο Τέλος του θέρους του έτους 335 π.Χ. οδήγησε το στρατό του νότια προς την χώρα των Αγριάνων (γύρω από τη σημερινή Σόφια) και προς τους Παίονες (γύρω από τα σημερινά ΣΚΟΠΙΑ)».

Η «Δημοκρατία της Παιονίας» δεν έχει τη λέξη «Μακεδονία» και έχει ιστορική σημασία και αφετηρία. Οι Παίονες δεν ήταν Έλληνες. Επομένως όσοι υποστηρίζουν (πολιτικοί και επιστήμονες) ότι θα αναγνωρίσουν την γειτονική μας χώρα με τη λέξη «Μακεδονία», αλλά με γεωγραφικό προσδιορισμό σφάλλουν. 
http://www.elzoni.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.