29/8/11

Σωσίβιο σωτηρίας από Ισραήλ - Κοινό μέτωπο κατά των τουρκικών απειλών

Πρόταση για αγορά Πολεμικών πλοίων από Ισραήλ συνοδεύεται από σαφέστατες αναφορές σε πλήρη υποστήριξη της αγοράς από την κυβέρνηση του Ισραήλ αλλά και αναφορές για κοινές προκλήσεις.Οι Ισραηλινοί υποβάλουν πρόταση για κοινή δράση στην Αποκλειστική ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και ανοικοδόμηση της Ναυτικής βάσης στο Μαρί με αποκλειστικά δικό τους εξοπλισμό.

«Η ΜΑΧΗ» αποκαλύπτει σήμερα ότι σχετική πρόταση έχει ήδη αποσταλεί στο Υπουργείο Άμυνας και το Υπουργείο Εξωτερικών που αναμένονται τώρα να κάνουν το επόμενο βήμα και να συναντηθούν με τους Ισραηλινούς.

Μια πρόταση που δεν μπορεί να αγνοηθεί
Σύμφωνα με την πρόταση από εργοστάσιο κατασκευής Πολεμικών Πλοίων του Ισραήλ που βρίσκεται ήδη στα Κυπριακά Υπουργεία, επισημαίνεται:

• Η κοινή ανάγκη των δύο χωρών για προστασία των συμφερόντων τους στην αποκλειστική οικονομική ζώνη ιδιαίτερα λόγω των διατρήσεων για Φυσικό Αέριο.
• Ότι η πρόταση του χαίρει της πλήρους στήριξης της Ισραηλινής Κυβέρνησης
• Ότι οι δύο χώρες αντιμετωπίζουν κοινές προκλήσεις στον ίδιο θαλάσσιο χώρο

Νέα πρόταση εντός ημερών.Περιλαμβάνει Νέα Ναυτική Βάση σε χρόνο ρεκόρ
Σύμφωνα με έγκυρες πηγές της «ΜΑΧΗΣ» την πρόταση του Ισραηλινού Ναυπηγείου ακολουθεί δεύτερη πρόταση με πολύ πιο συγκεκριμένες εισηγήσεις οι οποία θα υποβληθεί εντός των επόμενων ημερών, το πιθανότερο κατά τη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί μεταξύ των ενδιαφερομένων μερών.

Στις εισηγήσεις αυτές είναι που θα συμπεριληφθεί η ανοικοδόμηση της Ναυτικής βάσης και μάλιστα με κινητές μονάδες του Ισραηλινού Πολεμικού Ναυτικού οι οποίες εάν εγκατασταθούν στη βάση θα την καταστήσουν πλήρως έτοιμη για ανάληψη αποστολών σε δύο μόνο μήνες!

Στην πρόταση για ανοικοδόμηση της βάσης περιλαμβάνεται πρόνοια για κλιματιζόμενους χώρους εργασίας, μαγειρεία, θαλάμους Ναυτών και ότι άλλο διαθέτει η σύγχρονη πολεμική βιομηχανία του Ισραήλ.


Σύγχρονο πολεμικό ναυτικό
Μετά και την τραγωδία στη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης», η Κύπρος δεν διαθέτει ούτε τα μέσα ούτε και τη ναυτική υποδομή για να είναι σε θέση ακόμα και στοιχειωδώς να περιφρουρήσει τα συμφέροντα της στο Οικόπεδο 12 και στην δική της ΑΟΖ. Σύμμαχος και φίλος της Κύπρου στη συγκεκριμένη περίπτωση το Ισραήλ.

Όπως είχε αποκαλύψει και στο παρελθόν με αλλεπάλληλα δημοσιεύματα της «Η ΜΑΧΗ» (3-10-17 και 23 Απριλίου και 14 Αυγούστου, 2011), η πρόταση επεκτείνεται στην αγορά δύο πολεμικών σκαφών από την Κυπριακή Δημοκρατία, με ευνοϊκότατους όρους αποπληρωμής και χρηματοδότησης, έτσι ώστε να μην επηρεαστεί καθόλου η οικονομική δυνατότητα και τα δημόσια οικονομικά της Κύπρου, ακόμα και εν μέσω οικονομικής κρίσης.

Υπενθυμίζουμε, ότι η Διοίκηση Ναυτικού, επί ημερών του αείμνηστου Διοικητή της Αρχιπλοιάρχου Ανδρέα Ιωαννίδη, έχει από το 2009 υποβάλει έκθεση/εισήγηση προς το Υπουργείο Άμυνας για εξασφάλιση ταχέων περιπολικών κρούσης, με τέτοιες προδιαγραφές και επιχειρησιακές ικανότητες που να τους επιτρέπουν να επιχειρούν στην ευρύτερη περιοχή με μεγάλη αυτονομία αλλά και δύναμη πυρός ικανή να προσβάλει και να καταστρέψει τις όποιες εχθρικές ναυτικές ή αεροπορικές δυνάμεις βρίσκονται στην περιοχή απειλώντας τα ζωτικά συμφέροντα της Κύπρου.

Με την ισραηλινή πρόταση εξασφαλίζεται η συμβατότητα και διαλειτουργικότητα των πλωτών μέσων της Εθνικής Φρουράς για την επίτευξη της ασφάλειας και του ελέγχου των κρίσιμων θαλάσσιων περιοχών και ικανοποιούνται πλήρως οι επιχειρησιακές ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού όπως αυτές αναφέρονται στην έκθεση/εισήγηση του αείμνηστου Ανδρέα Ιωαννίδη.

Αποκλειστικές πληροφορίες της «ΜΑΧΗΣ» αναφέρουν εξάλλου ότι η κυβέρνηση του Ισραήλ εγγυάται πλήρως την πρόταση και ότι έχουν ήδη εξασφαλιστεί άδειες εξαγωγής τόσο των δύο πολεμικών πλοίων όσο και του εξοπλισμού που θα φέρουν.
• Τα πολεμικά πλοία που θα μας προτείνει το Ισραηλινό ναυπηγείο αναπτύσσουν ταχύτητα 32 ναυτικών κόμβων και έχουν πλήρη αυτονομία 3200 μιλίων με πλήρωμα 20 ανδρών.
• Φέρουν πλήρη εξοπλισμό για έρευνα και διάσωση αλλά και υπερσύγχρονα ραντάρ με ηλεκτρονικούς χάρτες.
• Έχουν δυνατότητα μεταφοράς ελικοπτέρων έρευνας και διάσωσης της Κυπριακής Αστυνομίας.
• Φέρουν τρία σύγχρονα τηλεχειριζόμενα πυροβόλα, υψηλής ταχυβολίας και μεγάλης καταστρεπτικής ικανότητας κατά στόχων τόσο επιφανείας όσο και αέρος και άλλα υπερσύγχρονα οπλικά συστήματα αυτοπροστασίας και προσβολής στόχων με μεγάλη ακρίβεια.
• Την εκπαίδευση του προσωπικού θα αναλάβουν οι Ισραηλινοί.

Προοπτικές για μεγαλύτερη συνεργασία Κύπρου-Ισραήλ
Η πρόταση του Ισραήλ, την οποία όπως έχουμε ήδη αναφέρει είχε αποκαλύψει «Η ΜΑΧΗ» από τον Απρίλιο του 2011, έρχεται σε μία χρονική στιγμή που η Τουρκία βρυχάται για το φυσικό αέριο εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας και ενώ ΕΕ και ΟΗΕ φαίνεται να παραμένουν απλοί θεατές.

Είναι σαφέστατη και αποτελεί ξεκάθαρη πρόσκληση σε από κοινού αντιμετώπιση της τουρκικής απειλής, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες της «ΜΑΧΗΣ» αποσκοπεί σε ακόμα μεγαλύτερη επέκταση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Το Ισραήλ στοχεύει σε εξαγωγή του φυσικού του αερίου στην Ευρώπη μέσω της Κύπρου όπου επιθυμεί διακαώς να εγκαταστήσει μονάδα μετατροπής του αερίου σε υγρή μορφή.

Η γειτονική χώρα επιθυμεί την ανέγερση της μονάδας αυτής στην Κύπρο τόσο για γεωγραφικούς λόγους όσο και για λόγους ασφάλειας, τόσο από τις επιδρομές που δέχεται συχνά πυκνά στο έδαφος της, όσο και από τρομοκρατικές ενέργειες.

Η πρόταση δεν είναι ασύνδετη και με την ανάγκη του Ισραήλ για αποτελεσματική επιτήρηση της θαλάσσιας περιοχής κοντά στις πλατφόρμες άντλησης του φυσικού αερίου. Ισραηλινές πηγές αναφέρουν ότι στρατιωτικοί κύκλοι στο Τελαβίβ, εκτιμούν πως η αποτελεσματικότητα της επιτήρησης εξαρτάται και από την συμβατότητα των πολεμικών τους πλοίων με αυτά του Κυπριακού Πολεμικού Ναυτικού.
http://maxhnews.com/content/6349

4 σχόλια:

  1. Δικαιώνεται εν ζωή ο Κίσινγκερ ΚΑΙ για τι μεταθανάτιο μνημόνευση του, το Κυπριακόισραηλινό σύνδρομο περί διαλόγου ΑΟΖ θα περάσει, ως ενδιαφέρον υλικό σπουδής, και το διάλογο Αθηναίων Μηλίων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. μια απορια αν και ολοι ξερουν την απαντηση
    Γιατι δεν αγοραζουνε τα ιδια σκαφη απο ελληνικα ναυπηγεια.
    Μιλαμε για περιπολικα ανοικτης θαλασσης με δυνατοτητα μεταφορας ελικοπτερου και κλιμακιου ειδικων δυναμεων, γυρω στους 800/1000 τονους και πιθανοτατα χωρις πυραυλους.
    Η τεχνογνωσια για τετοια σκαφη υπαρχει και περισσευει...
    Ετσι θα βοηθηθει οικονομικα και η Ελλαδα τετοιες στιγμες που περναμε.

    Χωρια τα τεραστια οφελη σε επιχειρησιακο και τακτικο επιπεδο που επιφερει η ελληνικη προελευση των σκαφων....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.