31/8/11

Νοάμ Τσόμσκι: θα πρέπει να αρχίσουν ανοικτές διαπραγματεύσεις με τους Κούρδους

Ο Νόαμ Τσόμσκι, Αμερικανός γλωσσολόγος και φιλόσοφος, σε συνέντευξή του σε κουρδική εφημερίδα, εκτίμησε ότι η επίλυση του κουρδικού προβλήματος με στρατιωτικά μέσα θα έχει καταστροφικές συνέπειες.

«Πρέπει να διεξαχθούν ανοικτές διαπραγματεύσεις» με τους Κούρδους στην Τουρκία, δήλωσε ο Αμερικανός γλωσσολόγος στον Γενί Οζγκούρ της κουρδικής εφημερίδας Politika που εδρεύει στη Φρανκφούρτη, ισχυρίζοντας ότι τα αιτήματα των Κούρδων είναι δίκαια.

Για τον ίδιον, τα μέσα αποτροπής των συγκρούσεων και εντάσεων είναι οι διαπραγματεύσεις όπου η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε να διαδραματίσει διαμεσολαβητικό ρόλο. Αλλά πρέπει η τελευταία να επιλέξει την πολιτική της για μια λύση στο κουρδικό πρόβλημα, για να μπορέσει να παίξει τον ρόλο της, συμπλήρωσε ο φιλόσοφος.

Υπενθυμίζοντας ότι ο κουρδικός λαός έχει υποστεί «φρικτή καταστολή για πολύ καιρό», τόνισε ότι το ζήτημα αφορά τα ανθρώπινα και πολιτικά δικαιώματα.

Κάλεσε την Τουρκία να εγκαταλείψει τα στρατιωτικά μέσα για την λύση του κουρδικού ζητήματος. «Η στρατιωτική λύση θα ήταν ένα καταστροφικό έγκλημα».

Ο Νοάμ Τσόμσκι δεν εκπλήσσεται από τη σιωπή των δυτικών κυβερνήσεων ενώπιον των τουρκικών βομβαρδισμών εναντίον χωριών του ιρακινού Κουρδιστάν, σκοτώνοντας επτά άμαχους.
Είναι «φυσικό» αφού συμβάλουν, στη πλειοψηφία τους, άμεσα η με κύριο λόγο, σε αυτά τα εγκλήματα, πρόσθεσε..
(…)
Maxime Azadi


Πηγή: Le Post

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.