29/8/11

Επίσκεψη Νταβούτογλου στη Βοσνία- Ερζεγοβίνη

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου πραγματοποιεί από χθες πολυήμερη επίσκεψη στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, στη διάρκεια της οποίας θα έχει συνομιλίες με τα μέλη της τριμερούς προεδρίας της χώρας, τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, τον ύπατο εκπρόσωπο της διεθνούς κοινότητας και με τον επικεφαλής της ισλαμικής κοινότητας, Μουσταφά Τσέριτς.Τον επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας υποδέχθηκε χθες στο αεροδρόμιο του Μόσταρ, ο δήμαρχος Λιούμπο Μπέσλιτς.

Ο κ. Νταβούτογλου δήλωσε ότι στο επίκεντρο των επαφών του στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη θα βρεθούν οι πολιτικές εξελίξεις στη χώρα, στην οποία 11 μήνες μετά τις γενικές εκλογές δεν έχει εκλεγεί κεντρική κυβέρνηση (συμβούλιο υπουργών).

«Θα έχω την ευκαιρία να συζητήσω με τους φίλους μου εδώ, να εξετάσουμε θέματα πολιτικής επικαιρότητας και να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε ως φίλοι της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης», ανέφερε σε δηλώσεις του από το Μόσταρ ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Ο δήμαρχος του Μόσταρ επιβεβαίωσε μετά τη συνάντηση με τον κ. Νταβούτογλου ότι η τουρκική κυβέρνηση είναι έτοιμη να βοηθήσει στη συγκρότηση αρχών στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

Ο κ. Νταβούτογλου επισκέφθηκε στο χωριό Μπλαγκάι, κοντά στο Μόσταρ, το «Μπλαγκάι Τέκιγια» (Blagaj Tekke μουσουλμανικό μοναστήρι, ασκητήριο για ντερβίσηδες), το οποίο ανεγέρθηκε τον 16ο αιώνα.Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας ενημερώθηκε για το στάδιο, στο οποίο βρίσκονται οι εργασίες ανακατασκευής του ιστορικού, πολιτιστικού μνημείου, που χρηματοδοτούνται από τουρκικό ταξιδιωτικό πρακτορείο.
Ο κ. Νταβούτογλου, σε ειδική τελετή σήμερα, θα ανακηρυχθεί επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστημίου της Τούζλα και θα δώσει διάλεξη στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο στο Σαράγεβο.

www.kathimerini.grμε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Νταβούτογλου: Οι Κοσοβάροι δεν πρέπει να διδάσκονται την ιστορία του Τίτο και του Χότζα



Ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Αχμέτ Νταβούτογλου, δήλωσε στην Πρίστινα ότι οι Κοσοβάροι δεν πρέπει να μάθουν την ιστορία που αναφέρεται στην Τουρκία, σύμφωνα με τα εγχειρίδια της εποχής του Τίτο και του Ενβέρ Χότζα.

Πριν από λίγες μέρες, ο Τούρκος Υπουργός Παιδείας, είχε ζητήσει την επανεξέταση και την αφαίρεση τμημάτων από τα βιβλία της ιστορίας του Κοσόβου που προσβάλλουν τον τουρκικό λαό, και οι δηλώσεις Νταβούτογλου είναι άμεσα συνυφασμένες με τη συζήτηση αυτή.

"Η ιστορία δεν αλλάζει και δεν θα αλλάξει. Αυτό που μπορεί να αλλάξει είναι η ερμηνεία της. Θέλουμε αυτό γίνεται από μια ομάδα διανοουμένων για να εξαγνίσει τις προκαταλήψεις γιατί δεν θέλουμε οι μελλοντικές γενιές να λάβουν τα λάθος συμπεράσματα. Εμείς δεν επιθυμούμε σήμερα για να διδάσκεται η ιστορία του Τίτο ή του δικτάτορα Ενβέρ Χότζα. Είναι και αυτό με την ελληνική, αλλά και η ίδια η ιστορία γραμμένο στην Τουρκία. Θέλω να καταστήσω σαφές ότι δεν είμαστε εναντίον της αληθινής ιστορίας, αλλά κατά της ιδεολογικής (ιστορίας), "δήλωσε ο Νταβούτογλου σε συνέντευξη Τύπου με τον ομόλογό του στο Κοσσυφοπέδιο, Enver Hoxhaj (τι συνωνυμία και αυτή).
http://borioipirotika.blogspot.com/2011/08/blog-post_4928.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.