30/8/11

WALL STREET JOURNAL: Ξένες εταιρείες βοηθούσαν τους κατασκόπους του Καντάφι

Στο ισόγειο ενός εξαόροφου κτηρίου στην Τρίπολη, οι πράκτορες που εργάζονταν για τον Λίβυο συνταγματάρχη, Μουαμάρ Καντάφι, κάθονταν σε έναν ενιαίο χώρο, κατασκοπεύοντας e- mail και συνομιλίες μέσω διαδικτύου (chat) με την βοήθεια τεχνολογικών μέσων που είχε αποκτήσει η Λιβύη από την Δύση.
Το δωμάτιο αυτό, που εξερευνήθηκε την Δευτέρα από την Wall Street Journal, έδωσε μία νέα ξεκάθαρη απόδειξη της συνεργασίας των ξένων εταιρειών στην καταστολή των Λίβυων που βρίσκονταν κάτω από το καθεστώς του Καντάφι.

Το πρόσφατα εγκαταλελειμμένο δωμάτιο είναι γεμάτο αφίσες και εγχειρίδια οδηγιών στην αγγλική γλώσσα με το όνομα Amesys, τμήμα της γαλλικής τεχνολογικής εταιρείας Bull S.A., η οποία εγκατέστησε το κέντρο παρακολούθησης.
Η επιγραφή έλεγε: "Βοηθήστε να κρατηθεί μυστική η επιχείρησή μας. Μην συζητάτε τις απόρρητες πληροφορίες έξω αυτό το αρχηγείο".
Το δωμάτιο αυτό, που εξερευνήθηκε την Δευτέρα από την Wall Street Journal, έδωσε μία νέα ξεκάθαρη απόδειξη της συνεργασίας των ξένων εταιρειών στην καταστολή των Λίβυων που βρίσκονταν 42 χρόνια υπό το καθεστώς του Μουαμάρ Καντάφι.
Τα αρχεία που βρέθηκαν εκεί περιελάμβαναν e-mail που γράφτηκαν τον Φεβρουάριο, οπότε και άρχισε η επανάσταση στην Λιβύη.
Ένα από τα αρχεία, της 26ης Φεβρουαριου, περιλαμβάνει μίας 16λεπτης συνομιλίας στο Yahoo μεταξύ ενός άνδρα και μίας γυναίκας. Αυτός μερικές φορές φλερτάρει, δηλώνοντας ότι η ψυχή της είναι σημαντική για αυτόν, αλλά επίσης ανησυχεί ότι η αντίθεσή του με το καθεστώς Καντάφι τον έχει στοχοποιήσει.
"Είμαι καταζητούμενος", λέει. "Οι δυνάμεις του Καντάφι… γράφουν λίστες με ονόματα", πρόσθεσε. Παράλληλα, λέει ότι πρόκειται να κρυφτεί και θα της τηλεφωνήσει από ένα νέο αριθμό τηλεφώνου, ενώ την προτρέπει να κρατήσει μυστικά τα σχέδιά του.
"Μην με ξεχάσεις", λέει εκείνη
"Αυτό το είδος κατασκοπίας έγινε η πρώτη προτεραιότητα για την Λιβύη όταν άρχισαν οι εξεγέρσεις στον Αραβικό Κόσμο. Νωρίτερα την φετινή χρονιά, Λίβυοι αξιωματούχοι είχαν συνομιλίες με την Amesys και κάποιες άλλες εταιρείες, μεταξύ των οποίων και η Narus της Boeing Co., κατασκευάστρια εταιρεία προϊόντων παρακολούθησης της κυκλοφορίας στο Διαδίκτυο, υψηλής τεχνολογίας, ψάχνοντας να προσθέσουν εξελιγμένες δυνατότητες διαδικτυακού φιλτραρίσματος στην λιβυκή επιχείρηση παρακολούθηση" δήλωσαν άνθρωποι σχετικοί με το θέμα αυτό.
Η Λιβύη αναζητούσε εξελιγμένα εργαλεία για να ελέγχει την την ονλάιν τηλεφωνική υπηρεσία Skype, τα βίντεο της You Tube και να αποτρέψει τους Λίβυους να "μεταμφιέζουν" τις διαδικτυακές τους ενέργειες χρησιμοποιώντας "πληρεξούσιους" διακομιστές, σύμφωνα με έγγραφα που επιθεώρησε η Journal και με ειδικούς στο θέμα αυτό.
Ο εμφύλιος πόλεμος της Λιβύης ανέβαλλε τις συζητήσεις.
"Η Narus δεν έκανε κάποιο σχόλιο για πιθανότητα τέτοιων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων", όπως δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας σε ανακοίνωση. "Δεν υπάρχουν πωλήσεις ή ανάπτυξη της τεχνολογίας της Narus στην Λιβύη", πρόσθεσε. Παράλληλα, στελέχη της Bull S.A. αρνήθηκαν να σχολιάσουν το οτιδήποτε.
Η πώληση τεχνολογίας για παρεμπόδιση των επικοινωνιών είναι γενικά επιτρεπτή από το νόμο, αν και οι κατασκευαστές σε αρκετές χώρες, μεταξύ των οποίων και οι ΗΠΑ, πρέπει πρώτα να εξασφαλίσουν μία ειδική έγκριση για την εξαγωγή τέτοιων τεχνολογιών.
Η Λιβύη είναι μία από τις χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής που χρησιμοποιούν τέτοιες τεχνολογίες για να πατάξει τους διαφωνούντες.
ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.