31/8/11

Αυστρία: Προπύργιο της λαθροδιακίνησης μεταναστών η Αθήνα


«Προπύργιο» των οργανώσεων διακίνησης παράνομων μεταναστών, χαρακτήρισε την Αθήνα, σε σημερινές δηλώσεις του στη Βιέννη, ο διευθυντής του «Γραφείου καταπολέμησης της παράνομης διακίνησης ανθρώπων» της «αυστριακής ομοσπονδιακής υπηρεσίας καταπολέμησης εγκλήματος», Γκέραλντ Τάτσγκερν, με αφορμή τον προχθεσινό εντοπισμό στη Βιέννη από τις αυστριακές αστυνομικές αρχές, ελληνικού τουριστικού λεωφορείου με 30 Αφγανούς παράνομους μετανάστες.

Όπως ανέφερε ο Αυστριακός αξιωματούχος, καθημερινά φτάνουν στην Ελλάδα μέσω Τουρκίας, κατά μέσο όρο 300 μετανάστες από χώρες όπως Αφγανιστάν, Ιράκ, Ιράν, Πακιστάν και Μπαγκλαντές, «η Αθήνα είναι αυτή τη στιγμή το προπύργιο των οργανώσεων διακινητών παράνομων μεταναστών» και από την Ελλάδα οι σπείρες διακινητών τους μεταφέρουν σε άλλες χώρες με διάφορους τρόπους, στις περισσότερες περιπτώσεις με λεωφορεία ή φορτηγά.

Ο ίδιος επισήμανε πως οι σπείρες διακίνησης παράνομων μεταναστών είναι καλά οργανωμένες και δικτυωμένες, έχοντας τις έδρες τους, εκτός από την Ελλάδα, στη Σερβία (Βελιγράδι και Σουμποτίτσα) και σε άλλες μεγάλες πόλεις των Βαλκανίων, ενώ από την Ελλάδα ακολουθούνται τρεις διαδρομές, η πρώτη μέσω Ιταλίας με οχηματαγωγά ή ιδιωτικά σκάφη, η δεύτερη μέσω Βαλκανίων (δηλαδή ΠΓΔΜ και Σερβίας) και η τρίτη μέσω Βουλγαρίας, Ρουμανίας και Ουγγαρίας.

Ο Τάτσγκερν αναφέρθηκε στα μεγάλα ποσά που πληρώνουν στις σπείρες οι παράνομοι μετανάστες για τη μεταφορά τους σε χώρες στην Ευρώπη, στις οποίες η Αυστρία συγκαταλέγεται ως χώρα προορισμού και διαφημίζεται από τις σπείρες ως «πρώτη πλούσια χώρα της ΕΕ», αλλά και στις ιδιαίτερα απάνθρωπες συνθήκες μεταφοράς των παράνομων μεταναστών, όπως διαπιστώθηκε και στην περίπτωση του ελληνικού λεωφορείου.

Στο μεταξύ, στον προχθεσινό εντοπισμό του ελληνικού τουριστικού λεωφορείου, το οποίο μετέφερε συνολικά 30 Αφγανούς παράνομους μετανάστες, κρυμμένους σε ειδικά διαμορφωμένες κρύπτες, συνεχίζεται να δίνεται μεγάλη δημοσιότητα από τα αυστριακά Μέσα Ενημέρωσης.

Χαρακτηριστικό ήταν το ρεπορτάζ στο χθεσινοβραδινό δελτίο ειδήσεων της δημόσιας αυστριακής τηλεόρασης, στο οποίο παρουσιάστηκαν βίντεο και φωτογραφίες από τους «εξαιρετικά επαγγελματικά» διαμορφωμένους χώρους του, οι οποίες δημοσιεύονται και σε αρκετά σημερινά φύλλα αυστριακών εφημερίδων, συνοδεύοντας τη σχετική ειδησεογραφία.

Στην υπόθεση του ελληνικού λεωφορείου και σε άλλες δύο περιπτώσεις, είναι αφιερωμένο σημερινό, σχεδόν δισέλιδο, δημοσίευμα στην μεγαλύτερης κυκλοφορίας εφημερίδα «Κρόνεν Τσάιτουνγκ», που είναι βασικό πρωτοσέλιδο θέμα της με τίτλο: «Δουλέμποροι-ελεύθερη είσοδος στην ΕΕ».

Όπως σημειώνεται σχετικά, η μεταφορά των παράνομων μεταναστών ξεκίνησε πιθανότατα και στις τρεις περιπτώσεις από την Ελλάδα, όπου όμως λόγω της οικονομικής κατάστασης της χώρας, δεν είναι δυνατό να διεξαχθούν αυστηροί έλεγχοι, κάτι που θα έπρεπε να γνωρίζουν οι αρμόδιες αρχές στα ουγγρικά σύνορα. Στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά στη διαμαρτυρία της Αυστριακής υπουργού Εσωτερικών στον Ούγγρο ομόλογό της, για ιδιαίτερα χαλαρούς ελέγχους στα σύνορα Ουγγαρίας-Σερβίας και τονίζεται πως είναι σαφές ότι οι δουλέμποροι μπορούν ανεμπόδιστα να περάσουν τα σύνορα της ΕΕ.

Σε σχέση με το ελληνικό τουριστικό λεωφορείο αναφέρονται οι τεχνικές μετατροπές που είχε υποστεί και ο υψηλός τεχνολογικός του εξοπλισμός, μεταξύ άλλων ο τηλεχειρισμός για τη μετατόπιση των καθισμάτων και για το άνοιγμα-κλείσιμο των πρωτότυπων κρυπτών όπου βρέθηκαν οι Αφγανοί παράνομοι μετανάστες.

Από τις αυστριακές αστυνομικές αρχές ανακοινώθηκε πως στην υπόθεση του ελληνικού λεωφορείου έχουν συλληφθεί, πέρα από τους 30 Αφγανούς, τόσο ο Έλληνας οδηγός του και ο βοηθός του, όσο και οι 26 Έλληνες επιβάτες, για τους οποίους πιθανολογείται ότι είχαν πληρωθεί από τους δουλεμπόρους, παίζοντας ρόλο «κομπάρσου» και αποσπώντας την προσοχή των αστυνομικών, ως κανονικοί επιβάτες, στη διάρκεια ελέγχων.

1 σχόλιο:

  1. Ἀπὸ τὴν Οὐγγαρία δὲν μπῆκαν;
    Ἐδῶ νὰ μὴν τοὺς στείλουνε, αὐτὸ μὲ νοιάζει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.