Γράφει ο Δημήτρης Λακαφώσης ,Αντιστράτηγος ε.α.
Έχουν περάσει 6 μήνες εξέγερσης και 5 μήνες νατοϊκών αεροπορικών κτυπημάτων της επιχείρησης “΄Οδύσσειας” και άρχισε η φάση της επίθεσης για την Τρίπολη. Ο κλοιός γύρω από την Τρίπολη στενεύει περισσότερον . Έχει καταληφθεί η Zawiyia στα δυτικά, η Jaddayin στα νότια και η SIrte από θάλασσα . Στους εξεγερθέντες έχουν προσέλθει εθελοντικά μαχητές και εκπαιδευθεί για αγώνα μέσα στην Τρίπολη
Η επίθεση τριών κατευθύνσεων συγκλίνει προς το κέντρο της Τρίπολης ενώ τα συμμαχικά αεροσκάφη υπερίπτανται της πόλης Στις 21 Αυγ11, οι αντάρτες καταλαμβάνουν την κεντρική πλατεία και τη μετονομάζουν σε πλατεία “μαρτύρων” από μέχρι τώρα “πράσινη”.
Στις 24 Αυγ 11, προωθούνται και καταλαμβάνουν το οχυρό του Καντάφι και το λεηλατούν. Οι εξεγερθέντες κατορθώνουν να ελέγχουν το 90% της Τρίπολης. Οι υποστηρικτές του Καντάφι προσπαθούν να ανακόψουν την ορμή των εξεγερθέντων με σποραδικές συγκρούσεις σε νησίδες αντίστασης εντός της πόλης με βαριά όπλα και Scuds πυραύλους. Σκλήρες μάχες διεξάγονται στο αεροδρόμιο της Τρίπολης Ο Καντάφι είναι άφαντος. Πιθανόν, να κρύβεται μέσα σε τούνελ στο υπόγειο οχυρό του [Bunker] μέσα στην πόλη της Τρίπολης με δυνατότητα κίνησης και διαφυγής ή στη γενέτειρά του στη Sirte ή στην όαση Sambha της ερήμου στη Ν. Λιβύη προς την Αλγερία, όπου επικρατεί η φιλική προς τον Καντάφι φυλή νομάδων για προστασία του. Σημειωτέον ότι η Αλγερία δεν έχει αναγνωρίσει ακόμη το ΕΜΣ. Στις 27 Αυγ 11 , κατά δημοσιογραφικές πληροφορίες αριθμός στρατιωτικών οχημάτων πέρασε τα σύνορα προς Αλγερία χωρίς να διαπιστωθεί εάν επρόκειτο για τον Καντάφι ή άλλους αξιωματούχους του .
Το Εθνικό επαναστατικό συμβούλιο [ΕΠΣ] επικηρύσσει την σύλληψή του ή το θάνατό του με 1.4 εκ. δολ. και άρχισε να μετακινείται σταδιακά από τη Βεγγάζη προς την Τρίπολη για ενιαία διακυβέρνηση της χώρας. Η μη σύλληψη του Καντάφι ή εν κρυφώ παρουσία του εμποδίζει την εξομάλυνση της κατάστασης στη Λιβύη, όπως συμβαίνει τώρα και με τους Αλιβάνισταν στο Αφγανιστάν. Το ΕΜΣ για την άμεση σύλληψή του χρησιμοποιεί και έμπειρους ξένους στον εντοπισμό και ανίχνευση.
Ο Bin Laden εντοπίσθηκε και εξοντώθηκε 10 χρόνια και o Sadam 8 μήνες μετά, και η προσπάθεια για σταθερότητα και ασφάλεια στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη. Ο μονάρχης όμως της Αιγύπτου και της Τυνησίας δεν αιματοκύλισαν τους λαούς τους, και ο Mubarak σήμερα βρίσκεται ενώπιον της δικαιοσύνης της χώρας του και ο Ben Ali αυτοεξόριστος στη Σαουδική Αραβία και οι λαοί τους τώρα προχωρούν για νέα εποχή . Ο Milosevits αντιστάθηκε στα αεροπορικά νατοϊκά κτυπήματα στο Κόσοβο το 1999, αλλά τελικά μετά από χρόνια συλλήφθηκε και πέθανε στις φυλακές.
Η άμεση σύλληψη του Καντάφι θα τον οδηγήσει στη δικαιοσύνη της χώρας του και στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης όπου καταζητείται για τις πρόσφατες βιαιότητες κατά του λιβυκού λαού, αλλά είναι υπεύθυνος και για τρομοκρατικές ενέργειες στο παρελθόν, όπως για την αεροπορική τραγωδία του α/φ της Παναμέρικα στη Σκωτία, 1989. Ενώ στην περίπτωση της εν κρυπτώ παρουσίας του θα ενθαρρύνει τους υποστηρικτές τους για συνέχιση εσωτερικών αναταραχών στην Λιβύη. Χωρίς την απομάκρυνσή του και με δυνατότητα άσκησης επιρροής , η Λιβύη δεν πρόκειται να ηρεμήσει.
Πέραν των παραπάνω, γίνονται συστάσεις προς το ΕΜΣ για αποφυγή εκδικήσεων στη μετά Καντάφι εποχή. Βεβαία, μετά τον ενθουσιασμό έρχεται η πραγματικότητα για ανάγκη συμφιλίωσης, χωρίς διακρίσεις νικητών και ηττημένων, αντικυβερνητικών και υποστηρικτών. Η Λιβύη είναι μια ως επί το πλείστον σουνιτική χώρα χωρίς θρησκευτικές έριδες, αλλά με πολλές φυλές, ενώ το πλείστον των Λιβύων έχουν ζήσει μόνο στο καθεστώς του Καντάφι. Εξάλλου, και οι πληγές του εμφυλίου δεν μπορούν να επουλωθούν μέσα σε μια νύκτα.
Σημαντικό ρόλο καλούνται να παίξουν τα Η.Ε. και οι περιφερειακοί οργανισμοί με ίσως ειρηνευτικές αποστολές και δυνάμεις κυρίως από την Αφρική και αρχίζουν διεθνείς συναντήσεις για την μετά Καντάφι Λιβύη. Ήδη, 40 χώρες από όλο τον κόσμο και πρόσφατα ο Αραβικός σύνδεσμος έχουν αναγνωρίσει το ΕΜΣ. Η αραβική ένωση, όμως, στην οποία η λιβυκή συνεισφορά επί Καντάφι ήταν η μεγαλύτερη, τηρεί επιφυλακτική στάση μέχρις οριστικής κυβέρνησης και με προϋποθέσεις, μόνο 15 μέλη της έχουν αναγνωρίσει το ΕΜΣ. Όμως ως, η μεταβατική περίοδος –μεταβατική κυβέρνηση , σύνταγμα και εκλογές όπως συνηθίζεται σ' αυτές τις περιπτώσεις-έχει δυσχέρειες και μάλιστα στην Λιβύη όπου κοινωνία του κράτους και η πολυκομματική πολιτική ελλείπει για πολλές δεκαετίες αφού έτσι εξυπηρετείτο το ολιγαρχικό κανταφικό καθεστώς της επί 40 περίπου χρόνια Λαϊκής λεγομένης Τζαμαχιρίας.
Ωστόσο, η Λιβύη έχει τα περισσότερα αποθέματα πετρελαίου στην Αφρική, των οποίων το 80% εξάγεται στην Ευρώπη. Η πετρελαϊκή εξωτερική πολιτική δεν μπορεί να είναι η ίδια . Το νέο καθεστώς θα είναι περισσότερον ή λιγότερο ενδοτικό σε παραχωρήσεις από τον Καντάφι; Οι ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γερμανία και η Ιταλία επιδιώκουν να διατηρήσουν και να ενισχύσουν τα ήδη συμβόλαιά τους με τον Καντάφι ως και η Ρωσία . Η Κίνα και η Ινδία, ως αναπτυσσόμενες χώρες που έχουν τώρα ανάγκη περισσότερο για πετρέλαιο, θα προσπαθήσουν να προσεγγίσουν περισσότερο την Λιβύη, ενώ οι ΗΠΑ και η Ευρώπη παρουσιάζουν μάλλον αποδυναμωμένη επιρροή, λόγω της συγκυριακής οικονομικής ύφεσης τους. Πάντως, στην εξωτερική πολιτική το συμφέρον υπερισχύει της φιλίας.
Τώρα ποιος θα είναι ο επόμενος; Ίσως, ανώριμο το ερώτημα αλλά υπάρχει. Η ίδια η κατάσταση επικρατεί και στην Συρία με τη διαφορά ότι η αντιπολίτευση δεν έχει βάση και είναι διαιρεμένη και ούτε υπάρχουν οι προϋποθέσεις για αποτελεσματικές διεθνείς παρεμβολές αλλά μόνο για προληπτικές κυρώσεις
Το τέλος του Καντάφι είναι σίγουρο πλέον. Η πτώση της πρωτεύουσας της Λιβύης μπορεί να θεωρηθεί ως η μεγαλύτερη πρόκληση για την “αραβική άνοιξη”. Εκατόν εκατομμύρια ανθρώπων αναμένεται να αποκτήσουν την ελευθερία τους στη Β. Αφρική.
Εφήμερες διαπιστώσεις "ΜεταΑΟΖΙΚΩΝ" συζητήσεων συνέχειας του προηγηθέντος
ΑπάντησηΔιαγραφήΔΙΑΛΟΓΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΜΗΛΙΩΝ