30/8/11

Απειλή ναρκωτικών «αλά βαλκανικά»

Η ιδέα για τη συγκρότηση τέτοιας δομής υποβλήθηκε από τη Ρωσία και την δέχτηκαν με ενδιαφέρον οι γείτονες της αυτοανακηρυγμένης Δημοκρατίας – η Σερβία, η Αλβανία, η ΠΓΔΜ και το Μαυροβούνιο.


Ο θύλακας του Κοσσυφοπεδίου εδώ και μερικά χρόνια θεωρείται διαμετακομιστικό Κέντρο ναρκωτικών στην Ευρώπη. Οι ειδικοί της Ευρωπόλ εξηγούν ότι στην περιοχή συναντιούνται δύο βασικά ρεύματα ναρκωτικών, ο τελικός σταθμός προορισμού τους είναι οι χώρες της ΕΕ. Ένα απ' αυτά είναι ρεύμα κοκαΐνης που ξεκινά από τη Λατινική Αμερική και περνά μέσω της Αφρικής και το άλλο είναι ρεύμα ηρωΐνης που ξεκινά από το Αφγανιστάν και περνά μέσω της Τουρκίας. Από το Κοσσυφοπέδιο οι οπιούχες ουσίες σε τεράστιες ποσότητες διαδίδονται σε όλη την ΕΕ.

Όπως προκύπτει από τα δεδομένα των ειδικών, στην περιοχή δρουν σχεδόν 15 καρτέλ ναρκωτικών, τα οποία χρησιμοποιούν εντατικά την αλβανική διασπορά στην Ευρώπη ως ιδιόμορφο δίκτυο διανομής. Σήμερα το πεδίο δράσης τους είναι σχεδόν όλη η Γηραιά ήπειρος. Οι αλβανικές ομάδες του Κοσσυφοπεδίου ελέγχουν σχεδόν 70% της αγοράς ηρωΐνης στην Ελβετία, την Αυστρία, και την Γερμανία και περίπου 20% της διακίνησης των ναρκωτικών στη Μ. Βρετανία και άλλα κράτη της περιοχής. Παρ’ όλο που η ΕΕ προσφέρει μεγάλη οικονομική βοήθεια στην Αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου, αυτή δεν είναι ικανή να αντιμετωπίζει μόνη της αυτό το πρόβλημα. Η Ρωσία προτείνει να ρυθμιστεί κοινή καταπολέμηση της απειλής ναρκωτικών,- είπε ο Βίκτορ Ιβανόφ, διευθυντής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας της Ρωσίας για τον έλεγχο της διακίνησης των ναρκωτικών.

- «Μορφή συσπείρωσης των δυνάμεών μας είναι η συγκρότηση πενταμελούς βαλκανικής αντιναρκωτικής ομάδας, στην οποία θα έμπαιναν οι χώρες της Βαλκανικής χερσονήσου – η Αλβανία, η ΠΓΔΜ, το Μαυροβούνιο και η Σερβία, καθώς επίσης και η Ρωσία. Τέτοια «πεντάδα» θα μπορούσε να εξασφαλίσει σοβαρή ανταλλαγή επιχειρησιακών πληροφοριών, κάτι που θα της επέτρεπε τη διεξαγωγή σοβαρών αστυνομικών επιχειρήσεων. Η πρωτοβουλία αυτή έγινε δεκτή θετικά. Συμφωνήσαμε να αποφασίσουμε ως τον χειμώνα τη δημιουργία κάποιου συγκεκριμένου σχήματος κοινής δράσης.

Το Κοσσυφοπέδιο που αναγνωρίστηκε από πολλά ευρωπαϊκά κράτη, έγινε και μεγάλο πρόβλημα των ναρκωτικών. Ανάμεσα στα μέλη της μελλοντικής πενταμελούς ομάδας δύο χώρες δεν αναγνωρίζουν την ανεξαρτησία της περιοχής- η Σερβία και η Ρωσία. Το γεγονός αυτό ωστόσο, δεν εμποδίζει το Βελιγράδι να έχει καλές πηγές πληροφοριών. Αρκετές πληροφορίες διαθέτει και η Αλβανία, γεγονός που δίνει τη δυνατότητα σχηματισμού αρκετά πλήρους εικόνας της διακίνησης των ναρκωτικών στα Βαλκάνια»,- σημείωσε ο Βίκτορ Ιβανόφ.
http://greek.ruvr.ru/2011/08/29/55351105.html 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.