30/8/11

Οι ΗΠΑ κατασκόπευαν τον Καραμανλή

του Γιώργου Δελαστίκ
Στο προσωπικό της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα ανήκε αποδεδειγμένα πλέον ένα τουλάχιστον από τα 14 κινητά τηλέφωνα που είχαν χρησιμοποιηθεί για την υποκλοπή και καταγραφή συνομιλιών τού τότε πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή κατά την περίοδο 2004-2005 μέσω του δικτύου της Βόνταφον.
Τα στοιχεία που αποδεικνύουν το γεγονός έχουν συλλεγεί στη διάρκεια της προδικαστικής έρευνας του εισαγγελέα Εφετών, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσίευσε προχθές η "Καθημερινή". Η κατεύθυνση την οποία έδωσε στις έρευνες ο εισαγγελέας Εφετών Δ. Δασούλας και η βοήθεια την οποία παρείχαν οι τεχνικοί της ανεξάρτητης αρχής διασφάλισης του απορρήτου των τηλεπικοινωνιών (ΑΔΑΕ) οδήγησαν σε αυτό το πολιτικά εκρηκτικό αποτέλεσμα.
Υπενθυμίζεται ότι το 2006 ο τότε υπουργός Δημόσιας Τάξης Γιώργος Βουλγαράκης είχε δώσει μια συνέντευξη - ποταμό, όπου είχε καταστήσει σαφέστατο ότι τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή παρακολουθούσε η αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα παρέχοντας και σχετικά σχεδιαγράμματα, χωρίς πάντως ούτε αυτός ούτε οι άλλοι παριστάμενοι υπουργοί (Προκόπης Παυλόπουλος, Θόδωρος Ρουσόπουλος) να αναφέρουν τις λέξεις "αμερικανική πρεσβεία" ή "Αμερικανοί".
Παρόλα αυτά, όμως, η πρώτη δικαστική έρευνα οδήγησε την υπόθεση στο αρχείο το 2008 ελλείψει στοιχείων για τους δράστες, εν μέσω θύελλας πολιτικών διαμαρτυριών.
Ανεξαρτήτως των νομικών πτυχών του σκανδάλου, η κυβέρνηση Καραμανλή κατηγορήθηκε ότι είχε λάβει την πολιτική απόφαση να "κουκουλώσει" την υπόθεση, μην τολμώντας να αποκαλύψει δημοσίως την επαίσχυντη στάση των Αμερικανών, που δεν δίσταζαν να παρακολουθούν προκλητικά τον πρωθυπουργό της χώρας, αλλά και τον τότε διοικητή της ΕΥΠ, τον αρχηγό της αστυνομίας, όλους σχεδόν τους υπουργούς και δεκάδες ή και εκατοντάδες ακόμη Ελληνες που δεν κατείχαν τέτοιου είδους θεσμικά αξιώματα. Δεδομένης δε της εξαιρετικά περίπλοκης από τεχνικής σκοπιάς φύσης του ζητήματος, ήταν προφανές ότι η δικαστική αρχή ελάχιστα πράγματα μπορούσε να κάνει χωρίς την τεχνική συνδρομή υπηρεσιών που υπακούουν σε κυβερνητικές εντολές.
Δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι η ίδια η κυβέρνηση Καραμανλή ήταν αυτή που πήρε την πολιτική απόφαση να συγκαλύψει την υπόθεση πολύμηνης κατασκοπίας εκ μέρους των ΗΠΑ εις βάρος του ίδιου του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή.
Στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ανήκει η τιμή της πρόκλησης της ανάσυρσης από το αρχείο της υπόθεσης από την εισαγγελία του Αρείου Πάγου και την εισαγγελία Εφετών της Αθήνας, όταν προ έτους ζήτησε εγγράφως να συνεχιστεί η δικαστική έρευνα για το κακούργημα της κατασκοπίας. Είναι άγνωστο αν το γεγονός ότι ο τότε πρόεδρος της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας Μιλτιάδης Παπαϊωάννου είναι σήμερα υπουργός Δικαιοσύνης, συνέτεινε σε πιο αποτελεσματική βοήθεια σε τεχνικό επίπεδο εκ μέρους κυβερνητικών υπηρεσιών προς τη δικαστική εξουσία, με αποτέλεσμα τη θεμελίωση της ενοχής της πρεσβείας των ΗΠΑ.
Κατά το ρεπορτάζ της "Καθημερινής", η κυβέρνηση Παπανδρέου είναι ενήμερη για τα αποτελέσματα της δικαστικής έρευνας από την αρχή του καλοκαιριού. Αν όντως αυτό ισχύει, το γεγονός ότι τίποτε δεν έχει δημοσιοποιηθεί έκτοτε από κυβερνητική σκοπιά και μόνο τώρα έρχονται στο φως μέσω διαρροής άγνωστης σε μας προέλευσης, μάλλον υποδηλώνει διαπάλη στους κόλπους της κυβέρνησης Παπανδρέου γύρω από το αν έπρεπε ή όχι να έρθουν σε γνώση της κοινής γνώμης αυτές οι πολιτικά ευαίσθητες αποκαλύψεις.
Ούτως ή άλλως πάντως η διοχέτευση της είδησης στην εφημερίδα έθεσε οριστικά τέλος σε κάθε προσπάθεια απόκρυψης των ευρημάτων της δικαστικής έρευνας. Εντελώς διαφορετικό θέμα είναι βεβαίως το πώς θα χειριστεί η εισαγγελική αρχή το θέμα της άσκησης διώξεων, καθώς είναι βέβαιο ότι όλοι οι Αμερικανοί πράκτορες που εμπλέκονται στην υπόθεση, αφενός καλύπτονται από διπλωματική ασυλία και αφετέρου έχουν προ πολλού απομακρυνθεί από την Ελλάδα, αν το έχουν κρίνει σκόπιμο οι ανώτεροί τους που διέταξαν τις παρακολουθήσεις.

ΚΑΘΗΚΟΝ
Ο στιγματισμός των δραστών
Τεράστια πολιτική σημασία έχει ο πολιτικός στιγματισμός και η πολιτική καταδίκη των Αμερικανών για τη δράση τους στην υπόθεση αυτή. Η συστηματική παρακολούθηση των επικοινωνιών του πρωθυπουργού της χώρας είναι όχι μόνο βαρύτατο αδίκημα, αλλά κυρίως βαρύτατη προσβολή κατά της εθνικής κυριαρχίας και αξιοπρέπειας της Ελλάδας. Κανείς δεν έχει αυταπάτες. Ούτε θα βρεθούν οι Αμερικανοί δράστες για να οδηγηθούν στη φυλακή ούτε οι πράκτορες των ΗΠΑ θα πάψουν να παρακολουθούν τις επικοινωνίες όποιου Ελληνα πρωθυπουργού ή αξιωματούχου θέλουν. Ας ξέρει όμως τουλάχιστον και με δικαστική "βούλα" ο λαός μας ότι οι Αμερικανοί "σύμμαχοι" κατασκοπεύουν τους ηγέτες μας!
Έθνος

10 σχόλια:

  1. Δελαστίκ, ο ΝΑΡίτικος αντιαμερικανισμός σου καταντά γελοίος. Όχι ότι μου αρέσει να κατασκοπεύουν τον πρωθυπουργό της χώρας μας, αλλά δεν είναι μόνον οι κακοί Αμερικανοί που τα κάνουν αυτά. Και οι Αμρικανοί, όπως και όλοι, χρειάζονται πρώτα απ' όλα Έλληνες συνεργάτες και άνευ τούτων, ουδέν δύναται γενέσθαι.

    >Ας ξέρει όμως τουλάχιστον και με δικαστική "βούλα" ο λαός μας ότι οι Αμερικανοί "σύμμαχοι" κατασκοπεύουν τους ηγέτες μας!<

    Ασταδιάλα, δηλαδή οι Ρώσοι σύμμαχοί μας δεν κάνουν τέτοια κακά πράγματα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οι Ρώσοι δεν είναι σύμμαχοί μας Nativist.
    Οι Αμερικάνοι όμως είναι.
    Αλλά... δεν είναι αυτό το θέμα.
    Το θέμα είναι: εάν οι δικοί μας, ήξεραν (είτε με αποδείξεις είτε ως εικασία) πως παρακολουθούνται τα τηλέφωνά τους, τότε δεν είναι λογικό είτε να μην τα χρησιμοποιούσαν καθόλου είτε όποτε τα χρησιμοποιούσαν, να ήταν μόνο για παραπλανητικές πληροφορίες ή... άλλα, άσχετα πράγματα;

    Κοινώς: πολύ κακό για το τίποτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. >Οι Ρώσοι δεν είναι σύμμαχοί μας<

    Δεν κατάλαβες. Και σύμμαχοί μας με την βούλα να ήταν, τα ίδια θα έκαναν και να είσαι σίγουρος ότι κάνουν (όπως και οι Άγγλοι, Γάλλοι κλπ).

    Με την διαφορά ότι τότε δεν θα πολυενοχλούσε τον Δελαστικ. Μα διάβασε την παράγραφο που αναφέρω παραπάνω. Ούτε Κνιτάκι δεν γράφει έτσι. Είναι σοβαρή δημοσιογραφία αυτή; Κρίμα, γιατί τον εκτιμούσα τον Γιώργο Δελαστίκ.

    Στα άλλα συμφωνώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ο Δελαστίκ είναι το θέμα Νέιτιβιστ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το θέμα είναι ότι κάποιοι δεν έκαναν τη δουλειά τους και χρησιμοποιούν τώρα κάποιους άλλους, τους οποίους αντισυνταγματικά υποχρεώνουν να μην κάνουν τη δουλειά τους, για να δημιουργήσουν βραχυπρόθεσμα ψευδοεγωϊστικό αντιστάθμισμα στα πραγματικά προβλήματα και μεσοπρόθεσμα άλλη μια εθνική ταπείνωση τυπολογίας σκανδάλου Siemens.

    Τα πράγματα είναι πολύ πιο ύπουλα απ'ότι δείχνουν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Το ''ζουμί'' όλης αυτής της υπόθεσης είναι ότι ο Καραμανλής δεν ήταν άνθρωπος δικός τους,γιουσουφάκι τους,όσο και αν κάποιοι θέλουν να επιχειρήσουν συμψηφισμό.

    Και το ότι δεν ήταν Πρωθυπουργός/μαριονέτα είναι σίγουρα υπέρ του.

    Πιο πολύ ασκούσαν επιροή πάνω του τα κομματόσκυλα της ΝΔ παρά οι ΗΠΑ.

    Στο τέλος,με τόσα κιλά,οι δύο βάρκες που προσπαθούσε να ισοροπήσει υποχώρησαν.

    Σε σύγκριση βέβαια με τον ΓΑΠ,σίγουρα προτιμώ τον μονόφθαλμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ναί Χρήστο.
    Τον Καραμανλή, τον έπρηξαν και κάμποσοι από το ίδιο του το κόμμα. Το λάθος του είναι ότι όταν όδευε προς την εξουσία το 2004, έτρεχε με φόρα και ...δυστυχώς εμπιστεύτηκε χαλαρά, μερικούς που του κόλλησαν, έφερναν κόσμο, κλπ...
    Στη συνέχεια, τους βρήκε μπροστά του και άντε να τους κάνει καλά.
    Ενα ακόμα λάθος του, ήταν ότι αφού είχε κέφι να σχεδιάσει μια αρκετά φιλόδοξη πολιτική και αυτός, δεν φρόντισε να λάβει μέτρα για την διαχείριση κρίσεων-ούτε κάν πρόβλεψε τις κρίσεις που θα ακολουθούσαν.
    Θα μου πείς, πού να προβλέψει τα ακατανόμαστα που βγαίνουν τώρα στη φόρα;
    Ε, αυτή είναι δουλειά πολιτικών όμως, τουλάχιστον να ψυλιάζονται, αν όχι να προβλέπουν. Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Δεν υπάρχει και δεν θα υπάρξει ποτέ στην Ελλάδα πολιτικός ο οποίος θα κυβερνήσει την χώρα και δεν θα έχει κρυφή κάμερα μέχρι και στο μπάνιο για να δουν αν πλένεται καλά.
    Όλα τα άλλα είναι απλά για λαϊκή κατανάλωση.
    Αν ο Καραμανλής δεν ήξερε ότι τον παρακολουθούσαν, είναι είτε αφελής, είτε βλάκας, είτε πονηρός.
    Γιατί τον Γιωργάκη δεν τον παρακολουθούν ή επειδή είναι δικός τους είπανε να κάνουν σκόντο.

    Το ζήτημα δεν είναι τι κάνουν ή έκαναν οι Αμερικανοί αλλά τι δεν κάναμε και κάνουμε εμείς και όλες οι εγκληματικές παραλείψεις που τις περισσότερες φορές ήταν υποκινούμενες

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.