28/8/11

Π. Μπεγλίτης: «Αφελής η θέση για συνεκμετάλλευση του Αιγαίου

Πάνου Μπεγλίτη σ


Γιατί δεν προχωρεί η Ελλάδα στην ανακήρυξη ΑΟΖ στην περιοχή του Αιγαίου; Φοβάστε τις αντιδράσεις της Τουρκίας;
Αποτελεί αποκλειστικό δικαίωμα της χώρας μας και έκφραση εθνικής κυριαρχίας η επιλογή του κατάλληλου χρόνου για την άσκηση των δικαιωμάτων που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, με στόχο την υπεράσπιση των εθνικών μας συμφερόντων. Το δικαίωμα αυτό δεν απεμπολείται και δεν αμβλύνεται η δύναμή του από τις συγκυριακές συνθήκες. Γι' αυτό το λόγο είναι σοβαρό λάθος να αμφισβητείται η ψύχραιμη στάση της κυβέρνησής μας, για εσωτερικούς αντιπολιτευτικούς λόγους.


Τη θέση για συνεκμετάλλευση του Αιγαίου πώς την ακούτε;
Είναι αφελής προσέγγιση, κατά την άποψή μου, που υποδηλώνει αδυναμία άσκησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων και έμμεση παραίτηση από την υπεράσπισή τους. Αντίθετα, η συνεργασία, σε ισότιμη βάση και με σεβασμό στα αμοιβαία συμφέροντα, συγκροτεί μια δυναμική στρατηγική πρόταση για την ειρήνη και την ευημερία των δύο χωρών και των λαών μας.

Στις περισσότερες χώρες μειώνουν τη θητεία. Εμείς θα την αυξήσουμε και ταυτοχρόνως, παρά την κρίση, συνεχίζουμε να εξοπλιζόμαστε πέρα από τις δυνάμεις μας. Πρακτικές τριτοκοσμικών χωρών...
Προφανώς οι χώρες της Ευρώπης στις οποίες αναφέρεστε δεν αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις και τις απειλές που αντιμετωπίζει η χώρα μας. Η ιστορία και η γεωγραφία πρέπει να συνεχίσουν να μας διδάσκουν. Η εθνική άμυνα και η ασφάλεια της Ελλάδας είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να αφεθεί η διαχείρισή της σε «φιλελευθεριάζουσες» αντιλήψεις.

Τελικώς, πόσο θα αυξηθεί η θητεία;
Μελετώ τα στοιχεία, τις ανάγκες και τα κενά που υπάρχουν. Οι αποφάσεις θα ληφθούν σε ευθετότερο χρόνο.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Κάμερον είπε ότι αν χρειαστεί θα χρησιμοποιήσει το στρατό για να καταστείλει τις κοινωνικές διαμαρτυρίες. Αν η Αθήνα γίνει Λονδίνο, ο πειρασμός για την κυβέρνησή σας να υιοθετήσει τη λογική Κάμερον θα είναι μεγάλος...
Η αποστολή των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων δεν έχει καμία σχέση με την εσωτερική ασφάλεια και τάξη, πολύ περισσότερο, μάλιστα, με τη διαχείριση της κοινωνικής διαμαρτυρίας. Η δημοκρατική Ελλάδα διαθέτει τους εσωτερικούς μηχανισμούς για την εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών.

5 σχόλια:

  1. "Αποτελεί αποκλειστικό δικαίωμα της χώρας μας και έκφραση εθνικής κυριαρχίας η επιλογή του κατάλληλου χρόνου για την άσκηση των δικαιωμάτων που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, με στόχο την υπεράσπιση των εθνικών μας συμφερόντων. Το δικαίωμα αυτό δεν απεμπολείται και δεν αμβλύνεται η δύναμή του από τις συγκυριακές συνθήκες. Γι' αυτό το λόγο είναι σοβαρό λάθος να αμφισβητείται η ψύχραιμη στάση της κυβέρνησής μας, για εσωτερικούς αντιπολιτευτικούς λόγους"

    Φράση παγιωμένη, κλισαρισμένη και βγαλμένη, λες, από κασέτα.

    Πείτε καθαρά ότι δεν έχετε τα κότσια να το κάνετε και αφήστε τις φτηνιάρικες δικαιολογίες, που ούτε παιδί του δημοτικού δεν πείθουν.

    Μιλήστε για την ανικανότητά σας και την απροθυμίας σας να εκμεταλλευτείτε την σημερινή συγκυρία και μην νομίζετε ότι απευθύνεστε σε κάφρους.

    Μην βαπτίζετε την δειλία και ανεπάρκειά σας σε "ψυχραιμία", διότι αν ήσασταν ψύχραιμοι και όχι ψοφοδεείς, τα χωρικά μας ύδατα έπρεπε ήδη να είχαν επεκταθεί στα 12 νμ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αγαπητέ Nativist, να σε παραπέμψω σε προσεκτική ανάγνωση των παρακάτω εδαφίων του αναλυτικού άρθρου του κ. Ιωάννη Σ. Λάμπρου, που δεν σχολίασα, επειδή, έχοντας γνώση του θέματος, το βρήκα να απηχεί με ακρίβεια την δεινή εθνική μας θέση για το Αιγαίο: http://infognomonpolitics.blogspot.com/2011/08/1997.html
    «Το Ανακοινωθέν της Μαδρίτης (1997): Γραπτή αποτύπωση του κατήφορου»
    «Συμπληρώθηκαν στις αρχές Ιούλιου 14 χρόνια από το κοινό ανακοινωθέν της Μαδρίτης μεταξύ Ελλάδος-Τουρκίας. Στα πλαίσια της συνόδου του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη τον Ιούλιο του 1997, οι Κ. Σημίτης και Σ. Ντεμιρέλ υπέγραψαν ένα κείμενο αρχών, με την ενθάρρυνση των ΗΠΑ, το οποίο καθόριζε ένα πλαίσιο μέσα στο οποίο οι δύο πλευρές δεσμεύονταν να κινηθούν για τον καθορισμό των μεταξύ τους σχέσεων.
    Ανακοινωθέν το οποίο εξέφραζε με τον καλύτερο τρόπο την διολίσθηση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Οι κύριες πρόνοιες του κοινού ανακοινωθέντος ήσαν οι εξής:
    Υπήρχε αναφορά για σεβασμό στην κυριαρχία των δυο κρατών. Η τοποθέτηση, όμως, ήταν γενική και αόριστη χωρίς να διευκρινίζεται αν η Τουρκία αποδεχόταν τα υφιστάμενα σύνορα, γεγονός δηλωτικό των αναθεωρητικών της σχεδίων συντηρώντας την θεωρία των γκρίζων ζωνών.
    Τα δυο κράτη δήλωναν σεβασμό στις αρχές του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συμφωνιών. Γινόταν γενική αναφορά στο Διεθνές Δίκαιο αλλά δεν διευκρινιζόταν ότι τα δυο μέρη δέχονταν να λυθούν οι διαφορές στο Αιγαίο με βάση το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Για την Τουρκία δε, η εμμονή στην ευθυδικία, η επιλεκτική εφαρμογή του διεθνούς δικαίου είναι αρχή της πολιτικής της.
    Η φράση η οποία προκάλεσε την μεγαλύτερη αντίδραση ήταν η δέσμευση κάθε κράτους να σεβαστεί τα ‘θεμιτά, ζωτικά συμφέροντα’ του άλλου κράτους τα οποία είναι μεγάλης σπουδαιότητας για την ασφάλεια και την εθνική κυριαρχία. Η θέση της τότε ελληνικής κυβέρνησης ήταν πως η Ελλάς αποδεχόταν ότι η Τουρκία έχει ζωτικά νόμιμα συμφέροντα στην υφαλοκρηπίδα του Αιγαίου, συμφέροντα τα οποία απορρέουν από κανόνες του διεθνούς δικαίου. Σε αυτά τα νόμιμα συμφέροντα αναφερόταν το κοινό ανακοινωθέν και όχι στις αυθαίρετες διεκδικήσεις και καταχρηστικές ερμηνείες της Τουρκία. Σημασία, όμως, έχει η υποκειμενική ερμηνεία την οποία δίνει έκτοτε η Τουρκία η οποία είναι διασταλτική και δεν συμφωνεί με τη συσταλτική της ελληνικής πλευράς. Τα ζωτικά συμφέροντα μπορούν να δικαιολογηθούν από την Τουρκία επικαλούμενη κριτήρια στρατιωτικά, γεωπολιτικά, οικονομικά. Από την στιγμή μάλιστα κατά την οποία γινόταν διασύνδεση των ζωτικών συμφερόντων κάθε κράτους με την ‘ασφάλεια και την εθνική κυριαρχία’ αυτό είναι μονόδρομος. Δεν υπήρχε συγκεκριμενοποίηση αυτών των συμφερόντων με αποτέλεσμα η Ελλάς να είναι εκτεθειμένη στις συνεχείς απαιτήσεις της τουρκικής πλευράς. Το πρόβλημα είναι πως τα ζωτικά συμφέροντα της Τουρκίας στο Αιγαίο αναιρούν κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας…
    Το συγκεκριμένο λάθος επαναλήφθηκε το 1999 στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής στο Ελσίνκι όπου στα συμπεράσματα γινόταν γενική αναφορά για διασυνοριακές διαφορές των υποψηφίων κρατών όπως η Τουρκία. Δεν υπήρχε ρητή αναφορά για την υφαλοκρηπίδα, την μόνη ελληνοτουρκική διαφορά στο Αιγαίο την οποία αναγνωρίζει η Ελλάδα. Ως αποτέλεσμα των άνω αστοχιών στα τέλη του 2003 είχε επέλθει μια συμφωνία για προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για θέματα υφαλοκρηπίδας αλλά και για όποια άλλα θέματα η τουρκική πλευρά θεωρούσε ότι μπορούσε να θίξει ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου…»
    Και μετά ταύτα αγαπητέ Nativist, θα καταλάβουμε και την ακριβή σημασία και έννοια όσων απαντά, τεχνηέντως, ο κ. Μπεγλίτης στο ερώτημα:«Τη θέση για συνεκμετάλλευση του Αιγαίου πώς την ακούτε;», όπου δηλώνει δηλαδή το καταπληκτικό: «…. Αντίθετα, η συνεργασία, σε ισότιμη βάση και με σεβασμό στα αμοιβαία συμφέροντα, συγκροτεί μια δυναμική στρατηγική πρόταση για την ειρήνη και την ευημερία των δύο χωρών και των λαών μας»,
    Oπότε;;; ψυχραιμία, λοιπόν!!!
    Φιλικά
    Παύλος Γ. Φωτίου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το πρότυπο του ΠΑΣΟΚ είναι τα "σοσιαλιστικά" καθεστώτα τύπου Μπάαθ...Καντάφι κτλ.

    Ισχυρό κράτος και ισχυρός στρατός σημαίνει 100% επαγγελματικός-εθελοντικός στρατός, από επαγγελματίες-εθελοντές-ιδεολόγους-εξειδικευμένους, όπως όλα τα σώματα ασφαλείας, χρησιμοποίηση και επιλεγμένων αλλοδαπών, και επένδυση σε εγχώρια -κρατική- αμυντική βιομηχανία(καλές οι εισαγωγές, αλλά άλλοι έχουν τα "κλειδιά" στα εισαγόμενα).

    Η θητεία πρέπει να καταργηθεί, όπως και τα εκατοντάδες στρατόπεδα που έχουν ξεμείνει από τον εμφύλιο πόλεμο και που χρησιμεύουν μόνο για να έχουν δουλειά τα σουβλατζίδικα.

    Η θητεία είναι ένας ξεπερασμένος θεσμός του περασμένου αιώνα(της εποχής των εθνογεννέσεων) και ξεπερασμένων καθεστώτων(κομμουνισμός, φασισμός, ναζισμός).

    Όλες οι χώρες του πλανήτη είτε δεν έχουν θητεία είτε την καταργούν. Η Τουρκία του Νταβούτογλου, η Ρωσία του Πούτιν και η Ουκρανία του Γιανούκοβιτς, μετατρέπουν το στρατό σε επαγγελματικό, η Βενεζουέλα του Τσάβες έχει εθελοντικό στρατό, ενώ ήδη σε ΟΛΑ τα Βαλκάνια(πλην Ελλάδας) δεν υπάρχει θητεία!

    Η Ελλάδα είναι η ΜΟΝΑΔΙΚΗ χώρα του πλανήτη, που όχι μόνο διατηρεί την θητεία αλλά και συζητά να την αυξήσει!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Προς διαχειριστές και αναγνώστες του Μπλογκ:

    O east είναι προφανέστατα "επαγγελματίας" γιαυτό γράφει και επώνυμα-ανώνυμα...east(πληρώνεται με την ανάρτηση,από ποιόν πληρώνεται δεν το έχω εξακριβώσει ακόμα,Ας μας πει ο ίδιος...)
    Γι'αυτό και όπου δει ανάρτηση για το Στρατό γράφει για κατάργηση της θητείας και το υποστηρίζει με ότι αρλούμπα του κατέβει,Ισραήλ κράτος των τραπεζών,ΕΑΜ με επαγγελματίες-εθελοντές έδιωξε τους Γερμανούς,αλλοδαπούς στο Ρώσικο Στρατό, κτλ μέχρι να είναι η τελευταία ανάρτηση δικιά του(Αυτές τις εντολές έχει προφανώς για πάρει τα 30 αργύρια...)

    ΕΛΛΗΝΕΣ ΝΑ ΦΥΛΑΓΕΣΤΕ Η ΧΩΡΑ ΕΧΕΙ ΓΕΜΙΣΕΙ ΠΡΑΚΤΟΡΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΔΟΤΕΣ!!!
    Δείτε εδώ για του λόγου το αληθές

    http://anti-ntp.blogspot.com/2011/08/blog-post_6188.html#comments

    http://anti-ntp.blogspot.com/2011/08/blog-post_8739.html#comments

    http://anti-ntp.blogspot.com/2011/08/blog-post_851.html


    Είσαι βαλτός και το μπλόγκ αν θέλει να είναι όντως πατριωτικό θα πρέπει να σε σπαμάρει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ευχαριστώ αγαπητέ Παύλο, το έχω διαβάσει το άρθρο. Οι "διπλωματικοί χειρισμοί" του αρχιερέως της εθνικής μειοδοσίας, Σημίτη, έδωσαν δυστυχώς την χαριστική βολή στο Αιγαίο, αφού αυτούς επικαλούνται και σήμερα οι Τούρκοι για τις παραβιάσεις του εθνικού εναερίου και θαλάσσιου χώρου μας. Κάποτε τέτοια υποκείμενα κατέληγαν στου Γουδή. Σήμερα γίνονται πρωθυπουργοί. O tempora, o mores!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.