31/8/11

Οι τουρκικές «πραγματικότητες»-Η τελευταία εντολή

Η Τουρκία και η "Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου" εορτάζουν την τριακοστή Αυγούστου ημέρα της Τουρκικής Νίκης με διάφορες εκδηλώσεις
Οι τουρκικές «πραγματικότητες»
Την ίδια στιγμή ο Ντερβίς Έρογλου φρόντιζε να επαναβεβαιώνει ότι σαφώς και δεν υπάρχει συμφωνημένη βάση λύσης και σαφώς οι δύο πλευρές δεν αντιλαμβάνονται τη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία με τον ίδιο τρόπο. Σε μήνυμα με αφορμή τη σημερινή επέτειο των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, που συμπίπτει φέτος με το Ραμαζάν Μπαϊράμ, ο συνομιλητής του Προέδρου Χριστόφια κατηγόρησε την ε/κ πλευρά για ολιγωρία αλλά και για αδυναμία κατανόησης των «πραγματικοτήτων» που έχουν διαμορφωθεί στο νησί.

Ο Έρογλου δήλωσε ότι «ο ήλιος αναδύει κάθε μέρα πάνω από δύο λαούς, που μένουν στο νησί, δύο κουλτούρες, δύο θρησκείες και δύο ανεξάρτητα κράτη», υπερτονίζοντας, παράλληλα, το ρόλο της Τουρκίας ως μητέρα πατρίδα. Οι νέες πραγματικότητες, όπως υποστήριξε, αντέχουν τους πόνους του παρελθόντος.

Διαμήνυσε, δε, ότι «πρέπει όλοι να ξέρουν ότι το τουρκικό έθνος όπως εδώ και χρόνια δεν ήταν ο δημιουργός του συνεχούς αδιεξόδου, δεν πρέπει να αποδεχθεί οι Τ/κ να γίνουν θύματα και όμηροι της μη λύσης, μέχρι το τέλος». Ο Τ/κ διαπραγματευτής υποστήριξε ότι οι συνομιλίες έχουν φτάσει στο τέλος του δρόμου και η λύση που αναζητείται είναι «μια μόνιμη και αξιοπρεπής διευθέτηση, που θα δίνει συνέχεια σε ένα νέο συνεταιρισμό, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις πραγματικότητες στο νησί και τις ‘δύο κυριαρχίες’». Υπενθυμίζεται ότι οι προτάσεις που ο ίδιος κατέθεσε στο τραπέζι, στο κεφάλαιο της Διακυβέρνησης, κινούνται ακριβώς στη λογική της διπλής κυριαρχίας, με δικαιώματα διπλών βέτο επί των εκτελεστικών αποφάσεων.

Η τελευταία εντολή (Ιστορικό)

«ΕΝΑ έθνος μπορεί να επιβιώσει από τους ανόητους, ακόμα και από τους φιλόδοξους. Αλλά δεν μπορεί να επιβιώσει της προδοσίας από το εσωτερικό του. Ένας εχθρός προ των πυλών είναι λιγότερο φοβερός, διότι είναι γνωστός και κραδαίνει ανοιχτά το "λάβαρό" του…» (Κικέρων Μάρκος Τύλλιος, 106μ.Χ. - 43π.Χ., περίφημος Ρωμαίος ρήτορας)…

Ωσεί υετός* τα διαφόρων ειδών και ποιοτήτων κανάλια και εφαλτήρια των σχεδίων Ανάν -μηδέ και των προεδρικών ερυθροφρουρών εξαιρουμένων- φρυάττουν και πλασάρουν το ψευτοδίλημμα «διζωνική ή διχοτόμηση», σε μια προσπάθεια να εξυπηρετηθούν τα αιτήματα και απαιτήσεις Ερντογάν και Έρογλου. Απτόητοι, ακάλυπτοι πελταστές εφορμούν κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας, στα πρόθυρα και τις παρυφές της υστάτης δωσιλογίας (τους). Η τελευταία εντολή τούς έχει ήδη δοθεί «διαλύστε την διά της… ειρήνης και της επανένωσης» (με ποιους άραγε;)

Η ιστορία, όμως, μαρτυρεί και διδάσκει. Και υπενθυμίζει τους κλασικούς δωσίλογους, σαν παράδειγμα προς αποφυγήν:

Κουίσλινγκ Βιντκούν, 1887-1945. Ιδρυτής του νορβηγικού ναζιστικού κόμματος. Με την κατάληψη της Νορβηγίας από τον Χίτλερ (όχι από τους Εγγλέζους) έγινε πρωθυπουργός, συνεργάστηκε με τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής και το όνομά του έγινε συνώνυμο με του προδότη, δωσίλογου στην ιστορία. Απαξιώθηκε από το λαό και μετά την απελευθέρωση στις 24 Οκτώβρη 1945 καταδικάστηκε για εσχάτη προδοσία. Εκτελέστηκε μετά από δίκη.

Λαβάλ, 1883-1945. Γάλλος πολιτικός, εκλέχθηκε πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών, αναγνωρίζοντας την κυριαρχία της Ιταλίας στην Αιθιοποία, αποδείχνοντας τα φιλοϊταλικά και φιλογερμανικά του αισθήματα. (όχι τα φιλοαγγλικά). Στα 1942 έγινε πρωθυπουργός (αντιπρόεδρος στην κυβέρνηση Πετέν στο Βισί) και στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου συνεργάστηκε με τους Γερμανούς κατακτητές. Μετά την απελευθέρωση της Γαλλίας διέφυγε στη Γερμανία και Ιταλία. Απαξιώθηκε από το λαό, καταδικάστηκε τον Οκτώβρη του 1945 για εσχάτη προδοσία και εκτελέστηκε.

Πετέν Ανρί, 1856-1951. Γάλλος πολιτικός και ήρωας του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν αντιπρόεδρος στην κυβέρνηση Ρενό. Με τις επαναπροσεγγιστικές θεωρίες του έπεισε τους Γάλλους να ζητήσουν ανακωχή από τους Γερμανούς εισβολείς και μετέφερε την κυβέρνηση στο Βισί. Σχημάτισε ο ίδιος κυβέρνηση, σε συνεννόηση με τους Γερμανούς κατακτητές (όχι με τον Έρογλου). Μετά τον πόλεμο καταδικάστηκε σε θάνατο για τη συνεργασία του αυτή. Η ποινή του μετατράπηκε σε ισόβια και εξορίστηκε στο νησί Ιέ, όπου και πέθανε περιφρονημένος.

Και ουδέν έτερο. Η ιστορία επαναλαμβάνεται, κατά το ήμισυ όμως. Διότι εκκρεμούν οι λειτουργίες της δικαιοσύνης (ποίας;) με την Κύπρο επί των ικριωμάτων της δωσιλογίας. Και τους γλεντιστάδες της φυλής να συναγελάζονται και με τους εποίκους της νέας γενιάς!

Υ.Γ. Οι δωσίλογοι της ιστορίας ουδέποτε εκλείπουν. Μα τούτο είναι πάντα δουλειά του λαού. Αλήθεια, εμείς πότε θα απελευθερωθούμε;
*Ωσεί υετός = Σαν καταρρακτώδης βροχή.

Α. ΦΡΥΔΑΣ
Πτυχ. Νομικών και Πολιτικών Σπουδών

http://sigmalive.com/simerini/politics/reportaz/414211
http://sigmalive.com/simerini/analiseis/other/414083

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.