30/8/11

Στη Θεσσαλονίκη ο Τούρκος αντιπρόεδρος για τζαμί, εμπόριο, τουρισμό


Στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται σήμερα ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Αλί Μπαμπατζάν, έπειτα από την επίσκεψή του στην Κομοτηνή, τις Σάπες, τα Πομακοχώρια και την Καβάλα. Στη Θεσσαλονίκη αναμένεται να τον υποδεχτεί ο δήμαρχος, Γιάννης Μπουτάρης, με τον οποίο, όπως όλα δείχνουν, θα συνομιλήσουν για θέματα συνεργασίας στο εμπόριο και σε άλλους τομείς καθως και για την εύρεση τόπου προσευχής των μουσουλμάνων που ζούνε στην πόλη.

Στην κατεύθυνση αύτή φαίνεται ότι κινείται η πρόταση που έγινε από συνεργάτες του δήμαρχου, Γιάννη Μπουτάρη, για επανάληψη της λειτουργίας του εγκαταλελειμμένου και ερειπωμένου σήμερα τζαμιού στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά στη Νεάπολη. Το θέμα δεν είναι καινούριο.
Ηδη, ανάλογες βολές είχαν γίνει από τις τουρκικές Αρχές προς τις εκάστοτε τοπικές Αρχές. Πρώην πρόξενοι της Τουρκίας στη Θεσσαλονίκη είχαν βολιδοσκοπήσει για το θέμα τόσο τον πρώην δήμαρχο, Βασίλη Παπαγεωργόπουλο, όσο και τον πρώην νομάρχη Θεσσαλονίκης, Παναγιώτη Ψωμιάδη, αλλά τον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης, Ανθιμο, οι οποίοι -σύμφωνα με πηγές που δεν δύναται να αποκαλύψει το www.agelioforos.gr- διάκειντο θετικά στην ιδέα εύρεσης ενός λατρευτικού χώρου για τους μουσουλμάνους κατοίκους της Θεσσαλονίκης. Κατα τα προηγούμενα χρόνια είχαν ακουστεί διάφορες προτάσεις, όπως η επανάληψη της λειτουργίας του Χαμζά Μπέη Τζαμί στην οδό Εγνατία, γνωστό σήμερα ως Αλκαζάρ, στο οποίο γίνονται έργα αναστήλωσης στο πλαίσιο των εργασιών για την κατασκευή του μετρό, και το Ισάκ Πασά Τζαμί, γνωστό και ως Αλατζά Ιμαρέτ που βρίσκεται στην οδό Κασσάνδρου βορειανατολικά της εκκλησίας του Αγίου Δημητρίου. Πρόκειται για δύο ιστορικά θρησκευτικά μνημεία της πόλης που κτίστηκαν το 1467 και το 1484 αντίστοιχα.
Ακόμη, ο δήμαρχος αναμένεται να μιλήσει με τον κ. Μπαμπατζάν για την προοπτική αύξησης της τουρίστικής κίνησης από την Τουρκία προς τη Θεσσαλονίκη καθώς και για την προοπτική περαιτέρω εμπορικής συνεργασίας ανάμεσα σε επιχειρηματίες της πόλης και την Τουρκία.
Προκλήσεις στην επίσκεψη Μπαμπατζάν σε Κομοτηνή και Πομακοχώρια
Για προκλήσεις μελών της μουσουλμανικής μειονότητας που συνδέονται με το Τουρκικό Προξενείο Κομοτηνής και την τουρκική κυβέρνηση στη διάρκεια της  χθεσινής επίσκεψης του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης, Αλί Μπαμπατζάν, στα Πομακοχώρια κάνουν λόγο τοπικά ΜΜΕ στη Θράκη. Σύμφωνα με την μειονοτική εφημερίδα Μπιρλίκ, ο κ. Μπαμπατζάν γιόρτασε μαζί με μέλη της μειονότητας, όχι μόνο το Ραμαζάνι, αλλά και την Ημέρα Νίκης των κεμαλικών στρατευμάτων κατά των ελληνικών στρατευμάτων στη Μικρά Ασία το 1922. Η εφημερίδα φιλοξενεί φωτογραφίες που δείχνουν τον κ. Μπαμπατζάν με μέλη της μειονότητας και μέλη της αποκαλούμενης «Τουρκικής Νεολαίας Κομοτηνής». (http://www.birlikgazetesi.info)
Στην είσοδο του κτιρίου, όπου στεγάζεται η «Τουρκική Νεολαία Κομοτηνής» τον υποδέχτηκε ο πρόεδρος Κοράι Χασάν καθώς και κορίτσια ντυμένα με τις παραδοσιακές σχολές. Ακολούθως ο Μπαμπατζάν περιηγήθηκε εντός του εντευκτηρίου της Τουρκικής Νεολαίας στην έκθεση παραδοσιακών φορεσιών, κεραμικής και χειροτεχνίας.  Αργότερα ο Μπαμπατζάν και τα υπόλοιπα μέλη της τουρκικής αντιπροσωπείας πέρασαν στην αυλή όπου παρακολούθησαν το πρόγραμμα που είχε ετοιμαστεί για αυτούς
Στην επίσκεψη του Τούρκου αντιπροέδρου στην «Τουρκική Νεολαία Κομοτηνής» μετείχαν ο πρόεδρος του συλλόγου αυτού Κοράι Χασάν, οι βουλευτές Αχμέτ Χατζηοσμάν και Τσετίν Μάντατζη, ο ψευδομουφτής Κομοτηνής Ιμπραήμ Σερήφ, πρόεδροι συλλόγων και εκατοντάδες άτομα.
Σήμερα το πρωί, ο Τούρκος αντιπρόεδρος επισκέφθηκε πομακικά χωριά της Ξάνθης όπου συναντήθηκε με κατοίκους τους. Το μεσημέρι παρακάθισε σε εορταστικό γεύμα στον Εχίνο, όπου σύμφωνα με πληροφορίες από τοπικά ΜΜΕ, γιορτάστηκε η «Ημέρα της Νίκης» των κεμαλικών στρατευμάτων κατά των ελληνικών και των υπολοίπων ξένων στρατευμάτων που είχαν εισβάλλει στη Μικρά Ασία το 1922.
Επίσκεψη Μπαμπατζάν στο σπίτι του Μεχμέτ Αλί στην Καβάλα
Σήμερα το μεσημέρι, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του και άλλα συγγενικά του πρόσωπα έφθασε το μεσημέρι στην Καβάλα, τρίτο σταθμό της ιδιωτικής επίσκεψής του στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης και υπουργός Επικρατείας Αλί Μπαμπατζάν.
Ο κ. Μπαμπατζάν στις σύντομες δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους τόνισε ότι επισκέπτεται την Καβάλα για πρώτη φορά στο πλαίσιο των διακοπών που κάνει με την οικογένειά του με την ευκαιρία της μουσουλμανικής γιορτής.
Δήλωσε εντυπωσιασμένος από τα όσα είχε δει μέχρι εκείνη τη στιγμή και τόνισε
πως οι επισκέψεις του θα συνεχιστούν και σε άλλες βαλκανικές περιοχές.
Ερωτηθείς σχετικά με την πρόσφατη απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να
επιστρέψει τα ακίνητα των μειονοτικών ιδρυμάτων, ο κ. Μπαμπατζάν σημείωσε πως έχουν γίνει σημαντικά βήματα προς αυτή τη διαδικασία και τα αποτελέσματα θα φανούν πολύ γρήγορα.
Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης επισκέφθηκε την παλιά πόλη της Καβάλας στη χερσόνησο της Παναγίας όπου βρίσκεται το σπίτι του αναμορφωτή της σύγχρονης Αιγύπτου, Μεχμέτ Αλί στο οποίο ξεναγήθηκε. Στη συνέχεια μετέβη στο τζαμί του Χαλίλ Μπέη (Παλιά Μουσική Σχολή) το οποίο ανακαίνισε εκ βάθρων ο δήμος Καβάλας και σήμερα λειτουργεί ως χώρος εκδηλώσεων λόγου και τέχνης. Η ξενάγηση του κ. Μπαμπατζάν στην παλιά πόλη της Καβάλας και τα μουσουλμανικά μνημεία ολοκληρώθηκε με την επίσκεψή του στο ιστορικό ξενοδοχείο Ιμαρέτ. 

5 σχόλια:

  1. Θα ήταν πολύ ενδιαφέρον να μαθαίναμε αν και αυτή τη φορά θα συναντηθούν Κωνσταντινουπολίτες με τον Τούρκο επίσημο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πρόταση στον Μπουτάρη: Κάνε το τζαμί δίπλα από το γήπεδο τής Τούμπας. Και στόλισέ το με τα χρώματα τής Τουρκίας, κόκκινο και άσπρο δηλαδή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οἱ τοῦρκοι, σὰν ὕαινες, μυρίζονται τὸ πτῶμα τῆς Ἑλλάδος καὶ τρέχουνε.
    Αὐτὴ εἶναι ἡ ἀλήθεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Να το, νάτο, νάτο,
    κάστανα γεμάτο,
    Εφτασεεεεε!
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Και κανα απορριμματοφόρο από την γείτονα ζήτα μπουτάρμπεη, από τον κ. αντιπρόεδρο. Ξέχασες την προηγούμενη φορά να ζητήσεις από τον νταβούτ. Πάντως το συντρόφι σου ο δήμαρχος αθήνας σου στέλνει γιατί βλέπουμε πότε πότε και κάτι απορριμματοφόρα που γράφουν "Δήμος Αθηναίων". Ε και η Αδριανούπολη πάνω κάτω ίδια απόσταση έχει.
    Α και κάτι άλλο. Εκεί στον μιναρέ της Ροτόντας πότε θα βοήσει ο μουεζίνης; Τα λαθροϊσλαμεμπορά εκεί γύρω γυρω δεν κρατιούνται πια να ανέβουν να... λειτουργηθούν τα καημένα.... ΟΥΥΥΥΥΣΣΣΤΤΤΤΤΤ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.