28/8/11

Τουρκία: Σημαντικές αλλαγές υπέρ των μειονοτικών ιδρυμάτων

Σημαντικές αλλαγές υπέρ των μειονοτικών ευαγών ιδρυμάτων (βακούφια) προβλέπει η τροποποίηση του τουρκικού νόμου περί βακουφίων, που έγινε μέσω κυβερνητικού διατάγματος στις 22 Αυγούστου και δημοσιεύτηκε το Σάββατο στην εφημερίδα της τουρκικής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με την τροποποίηση του νόμου, θα επιστραφούν στα ελληνικά κοινοτικά ευαγή ιδρύματα:
-οι ακίνητες περιουσίες για τις οποίες δεν αναφέρεται ο κάτοχος του τίτλου ιδιοκτησίας
-τα ακίνητα που έχουν περιέλθει στο τουρκικό Θησαυροφυλάκιο, στη Γενική Διεύθυνση Βακουφίων, στους δήμους και στις νομαρχίες με τρόπους πέραν της απαλλοτρίωσης, της πώλησης και της ανταλλαγής και
-τα νεκροταφεία και οι διάφορες πηγές, η διαχείριση των οποίων έχει περιέλθει στους δήμους.

Και στις τρεις περιπτώσεις πρόκειται για ακίνητα που είχαν δηλώσει τα μειονοτικά ευαγή ιδρύματα στη δήλωση που είχαν κάνει αυτά το 1936. Με τη νέα του μορφή ο νόμος αναφέρει ότι τα ενδιαφερόμενα βακούφια θα πρέπει να υποβάλλουν σχετικές αιτήσεις εντός 12 μηνών, οι οποίες θα ικανοποιηθούν αφού αξιολογηθούν εκ μέρους της Γενικής Διεύθυνσης Βακουφίων.

Τέταρτη αλλαγή που επέρχεται είναι η πρόβλεψη καταβολής αποζημίωσης για τις ακίνητες περιουσίες των μειονοτικών κοινοτικών ευαγών ιδρυμάτων, οι οποίες έχουν περιέλθει στο τουρκικό δημόσιο και στη συνέχεια έχουν μεταπωληθεί σε τρίτους. Η αποζημίωση θα υπολογιστεί εκ μέρους του τουρκικού υπουργείου Οικονομικών, με βάση την τρέχουσα τιμή των ακινήτων αυτών και θα καταβληθεί εκ μέρους της Θησαυροφυλακίου ή τη Γενική Διεύθυνση Βακουφίων.

Ως προς τους τίτλους ιδιοκτησίας όπου δεν αναφέρεται ο κάτοχος, υπάρχει σημαντικός αριθμός ακινήτων που ανήκουν στα μειονοτικά βακούφια, αλλά κατά την εγγραφή τους στο κτηματολόγιο, στο παρελθόν, δεν κατέστη δυνατόν να βρεθεί ο κάτοχος του τίτλου.

Οι υποθέσεις των μειονοτικών βακουφικών ακινήτων με αδιευκρίνιστο κάτοχο τίτλου κυριότητας, των νεκροταφείων και των ακινήτων που το τουρκικό δημόσιο έχει μεταπωλήσει σε τρίτους, ήταν τρία προβλήματα που δεν είχαν λυθεί με το νόμο περί βακουφίων που είχε ψηφιστεί στις 20 Φεβρουαρίου 2008. Από το 2002 έως το 2008 ο εν λόγω νόμος άλλαξε τρεις φορές λύνοντας κάθε φορά κάποια από τα προβλήματα των μειονοτικών βακουφίων, αλλά παρέμεναν κάθε φορά σημαντικά προβλήματα.

Αυτό που δεν ρυθμίζεται με τη νέα τροποποίηση και παραμένει πρόβλημα, είναι η υπόθεση των λεγόμενων "κατειλημμένων βακουφίων", δηλαδή των ιδρυμάτων που έχουν περιέλθει στο τουρκικό δημόσιο με την περιουσία, αλλά και τη διοίκησή τους. Μεταξύ των μειονοτικών κατειλημμένων βακουφίων, υπάρχουν 24 που ανήκαν στην ελληνική μειονότητα.

Η κίνηση αυτή της τουρκικής κυβέρνησης έγινε την παραμονή του δείπνου που παραθέτουν απόψε το βράδυ οι μη μουσουλμανικές μειονότητες προς τον πρωθυπουργό. Πρόκειται για το λεγόμενο "ιφτάρ", το δείπνο των μουσουλμάνων, κατά την περίοδο του Ραμαζανίου. Σήμερα είναι η προτελευταία μέρα της νηστείας, ενώ στις 30 Αυγούστου ξενικά η θρησκευτική γιορτή του Ραμαζανίου.

Σημειώνεται μία υπόθεση ελληνικού βακουφίου στην Πόλη έχει πάρει ήδη το δρόμο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Πρόκειται για την υπόθεση της δήμευσης του κτιρίου του ομογενειακού δημοτικού σχολείου στο Ορτάκιοϊ του Βοσπόρου στην Κωνσταντινούπολη. Το τοπικό ελληνικό βακούφι έχει προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, το οποίο πριν από λίγο καιρό, και σύμφωνα με τη διαδικασία, γνωστοποίησε στους ενδιαφερόμενους ότι αποδέχεται την προσφυγή. Ο Γιάννης Κτιστάκης, δικηγόρος που χειρίζεται την υπόθεση στο Δικαστήριο για λογαριασμό του βακουφίου και λέκτορας της Νομικής Σχολής Κομοτινής, ανέφερε στο ΑΠΕ ότι "πρόκειται για υπόθεση που εκκρεμεί πλέον στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο" και τόνισε ότι "αν στο μεταξύ, με βάση και την τροποποίηση του νόμου περί βακουφίων, δοθεί εντός της Τουρκίας λύση στο πρόβλημα του σχολείου, θα παραιτηθούμε από την προσφυγή".Το κτίριο μετά τη δήμευση λειτουργεί ως γραφείο της τουρκικής Γενικής Γραμματείας Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Τουρκία: Ιστορική απόφαση για τις μειονότητες

‎«Ιστορική απόφαση για τις μειονότητες» είναι ο τίτλος της τουρκικής εφημερίδας Sabah που, με πρωτοσέλιδο της δημοσίευμα, αποκαλύπτει πως η κυβέρνηση Ερντογάν αποφάσισε να επιστρέψει και να τα καταγράψει στο κτηματολόγιο τα ακίνητα όλων των μειονοτικών ιδρυμάτων, τα οποία τα είχαν δηλώσει το 1936.Αυτή η απόφαση, αν εφαρμοστεί, σημαίνει πως στα ελληνικά ιδρύματα στην Κωνσταντινούπολη θα επιστραφούν χιλιάδες ακίνητα και τα νεκροταφεία, τα οποία είχαν κατασχεθεί από το τουρκικό κράτος.
Επίσης, για όσα ακίνητα ιδρυμάτων ήταν καταγεγραμμένα στα ονόματα ιδιωτών και έχουν κατασχεθεί θα καταβληθεί αποζημίωση από το ίδιο το τουρκικό κράτος.

Την ανακοίνωση θα κάνει ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο δείπνο «ιφτάρ» που θα παραθέσει το βράδυ της Κυριακής, παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, σε 162 εκπροσώπους μειονοτικών ιδρυμάτων.

Πηγή: www.athina984.gr

Πηγή:www.capital.gr

4 σχόλια:

  1. ΠΡΟΣΟΧΗ ! ΟΙ ΟΠΟΙΕΣΔΗΠΟΤΕ ΝΟΜΙΚΕΣ ή ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΠΟΥ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΑΠΟΛΥΤΕΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΙΣ ΚΙ ΟΧΙ ΔΕΙΓΜΑΤΑ ΚΑΛΗΣ ΘΕΛΗΣΗΣ. ΕΛΠΙΖΟΥΜΕ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΟΥΝ ΥΠΟΓΡΑΨΕΙ ΚΑΤΙ ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΩΝΤΕΣ ΟΥΤΕ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΣΕ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΕΠΙΠΕΔΟ ΩΣ ΑΝΤΑΠΟΔΟΣΗ ΣΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ. ΟΙ ΚΑΙΡΟΙ ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΚΟΛΟΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΜΜΙΑ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Άρχισαν να δίδονται οι χάντρες και τα καθρεφτάκια. Μένει να δούμε τι αντάλλαγμα θα δώσουμε από την πλευρά μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. συμφωνώ με Ιωάννη,άντε να δούμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πιστεύω ότι η μεγάλη αυτή παραχώρηση δεν είναι τυχαία και σίγουρα έγινε για να κερδιθεί κάτι μεγαλύτερο, είτε στο θέμα των κοιτασμάτων του Αιγαίου, είτε (πιο πιθανό) για να ικανοποιήσουν την Ελληνική πλευρά εν όψει θερμού επεισοδίου με την Κύπρο.
    Θέλουν να έχουν μόνη την Κύπρο χωρίς την Ελλάδα στο πλευρό της και το δέλεαρ και ο εκβιασμός κάλλιστα θα μπορούσαν να είναι τα κτήματα και οι περιουσίες. Αν η Ελλάδα συμμετάσχει υπέρ της Κύπρου θα πάρουν πίσω την παραχώρηση και θα πουν ότι οι κακοί Έλληνες μόνοι τους έχασαν την ευκαιρία να ξαναπάρουν τα δημευμένα και άρα δεν πρέπει να παραπονιούνται στο εξής. Κι έτσι θα κλείσουν και το ζήτημα της περιουσίας των ιδρυμάτων δικαστικά τουλάχιστον.
    Τα βακουφικά κτήματα είναι ένα ολόκληρο διαπραγματευτικό χαρτί και κανείς, ούτε κάν οι βλάκες οι δικοί μας πολιτικοί, δεν θα το εξαντλούσε για πολύ πολύ σημαντικό λόγο, πόσο μάλλον η Τουρκία που εμφανίζεται ιδιαίτερα προσεκτική στις διαπραγματεύσεις (δηλαδή εκβιάζουν κι εκεί που δεν τους παίρνει, αν αποφασίζουν να δώσουν και χωρίς να τους ζητηθεί επίσημα, φαντάζεται κανείς τί μπορεί να σημαίνει αυτό).
    Φυσικά είναι μία καλή κίνηση, αλλά ας μη βιαζόμαστε, νομίζω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.