15/2/16

Οι Τούρκοι απαίτησαν από τον Τσίπρα, όταν πήγαινε Ιράν, να μην προσγειωθεί στη Ρόδο!

Η Άγκυρα πέτυχε τον στόχο της και το Embraer δεν ανεφοδιάστηκε στο νησί της Δωδεκανήσου  
Μάκης Πολλάτος 
Η Αθήνα άλλαξε σχέδιο πτήσης και ο πρωθυπουργός έφτασε στο Ιράν μέσω Κύπρου, Αιγύπτου, Ιορδανίας και Σαουδικής Αραβίας αφού προηγουμένως το Embraer είχε ανεφοδιαστεί στην Αίγυπτο! 

Την απίστευτη αξίωση να μην προσγειωθεί για ανεφοδιασμό στη Ρόδο το πρωθυπουργικό αεροσκάφος που μετέφερε τον Αλέξη Τσίπρα στο Ιράν προέβαλε η Άγκυρα με το επιχείρημα ότι η Ρόδος είναι... αποστρατιωτικοποιημένη! Πρότειναν μάλιστα το πρωθυπουργικό αεροσκάφος να ανεφοδιαστεί εναλλακτικά στην(!) Άγκυρα για να δώσουν άδεια υπέρπτησης πάνω από τουρκικό εναέριο χώρο στο Embraer που μετέφερε τον κ.Τσίπρα και τους υπουργούς που τον συνόδευαν στην Τεχεράνη. Για να λυθεί το πρόβλημα, η ελληνική πλευρά κατέθεσε νέο σχέδιο πτήσης μέσω Αιγύπτου, Κύπρου, Ιορδανίας, Σαουδικής Αραβίας και τελικώς Ιράν...

Επί της ουσίας όμως, οι Τούρκοι πέτυχαν τον σκοπό τους δημιουργώντας ένα πολύ αρνητικό προηγούμενο. Κατάφεραν να μην καταγραφεί υπέρπτηση του ελληνικού πρωθυπουργικού αεροσκάφους που θα είχε προηγουμένως ανεφοδιαστεί στα Δωδεκάνησα (Ρόδος) πάνω από τουρκικό εναέριο χώρο. Κι αυτό διότι, όπως πληροφορείται το protothema.gr, το αεροσκάφος μεταφοράς υψηλών προσώπων τύπου Embraer που μετέφερε τον Αλέξη Τσίπρα και την πολυάριθμη αποστολή που τον συνόδευε στο Ιράν, σταμάτησε για ανεφοδιασμό στην Αίγυπτο! 

Στο νέο σχέδιο πτήσης του πρωθυπουργικού Embraer για το ταξίδι που έγινε το Σάββατο 6 Φεβρουαρίου ακολουθήθηκε η διαδρομή από το FIR Αθηνών στο FIR Καϊρου και στη συνέχεια πορεία μέσω του εναέριου χώρου της Κύπρου, της Ιορδανίας, της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν μέχρι το Ισφαχάν που προσγειώθηκε το κυβερνητικό αεροσκάφος. 

Στο ερώτημα γιατί το πρωθυπουργικό αεροσκάφος δεν ανεφοδιάστηκε στη Ρόδο, αφού τελικώς το Embraer με τον Αλέξη Τσίπρα δεν πέρασε πάνω από τουρκικό εναέριο χώρο, η απάντηση που πιθανώς θα δοθεί από κυβερνητικές πηγές είναι ότι λόγω της νέας μεγαλύτερης διαδρομής που ακολουθήθηκε κρίθηκε ότι ήταν προτιμότερο να γίνει ανεφοδιασμός στην Αίγυπτο, προκειμένου το VIP αεροσκάφος με τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς που τον συνόδευαν να έχει περισσότερα καύσιμα...

Το περιστατικό αποκαλύπτει η εφημερίδα «Καθημερινή» επισημαίνοντας ότι στο ταξίδι μετάβασης του Αλέξη Τσίπρα στο Ιράν, την περασμένη εβδομάδα, καταγράφηκε «μίνι ένταση». 

Η Αθήνα κατέθεσε σχέδιο πτήσης του πρωθυπουργικού αεροσκάφους, με αναχώρηση το Σάββατο 6 Ιανουαρίου το απόγευμα από την Ελευσίνα, στάθμευση στη Ρόδο για ανεφοδιασμό και στη συνέχεια πτήση, μέσω Τουρκίας, Συρίας, με προορισμό το Ιράν. Αυτή είναι η πιο σύντομη διαδρομή.

Οι Τούρκοι όμως διεμήνυσαν ότι το αεροσκάφος του πρωθυπουργού είναι στρατιωτικό, υπάγεται στο υπ. Εθνικής Αμυνας, έχει στρατιωτικούς πιλότους και πλήρωμα, άρα δεν μπορεί να πάει στη Ρόδο, καθ’ ότι τη θεωρούν αποστρατιωτικοποιημένη. Κατά συνέπεια, δεν μπορεί να απογειωθεί από τη Ρόδο για να συνεχίσει την πτήση μέσω Τουρκίας. Αντιπρότειναν να καταθέσει η Ελλάδα νέο σχέδιο πτήσης και να ανεφοδιαστεί το αεροσκάφος στην Αγκυρα ή την Αλεξανδρούπολη ή αλλού.

Οι Ελληνες διπλωμάτες πρότειναν στον πρωθυπουργό να μην υπάρξει νέο σχέδιο πτήσης που να συμπεριλαμβάνει την Τουρκία, γιατί αυτό θα σήμαινε υποχώρηση, ότι δηλαδή αναγνωρίζουμε ότι η Ρόδος είναι αποστρατιωτικοποιημένη.

Ετσι άρχισαν οι διαβουλεύσεις και αφού έγιναν οι αναγκαίες συνεννοήσεις, το αεροσκάφος αναχώρησε με νέο σχέδιο πτήσης που δεν συμπεριελάμβανε τον εναέριο χώρο της Τουρκίας. Η πτήση πραγματοποιήθηκε, στην συνέχεια πάνω από την Αίγυπτο, στη συνέχεια νότια Κύπρου, πάνω απότην Ιορδανία και τη Σαουδική Αραβία και με τελικό σταθμό το Ισφαχάν του Ιράν όπου και προσγειώθηκε το Embraer. Λόγω των τεταμένων σχέσεων Σαουδικής Αραβίας-Ιράν, δόθηκε άδεια υπέρπτησης από τον ίδιο τον Σαουδάραβα βασιλιά.

Πρώτο Θέμα

10 σχόλια:

  1. Θα μπορούσαν να σκεπάσουν το αεροπλάνο με μπούργκα.Έτσι και οι Τούρκοι δε θα το έβλεπαν και οι Πέρσες αδερφοί θα μας συμπαθούσαν περισσότερο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ἄν ὄντως ὑπάκουσε στούς Τούρκους, ἀλλάζοντας σχέδιο πτήσεως γιά τόν λόγο πού ἀναφέρεται ἀνωτέρω, ὅτι ἡ Ρόδος εἶναι ἀποστρατιωτικοποιημένη ζώνη - ὑπό συνθῆκες ἐξυπακούεται μή ἀπειλῆς της ἀπό τήν Τουρκία (ἀκριβῶς λόγος ἀμύνης, γιά νά μήν εἶναι ἀποστρατικοποιημένη) - ὄχι μόνο οφεἰλει νά λογοδοτήσει στήν Βουλή καί στόν Ἑλληνικό λαό, ἀλλά ΕΑΝ ἀποτελεῖ προπαρασκευαστική ἐνέργεια γιά ἀπόσυρση στρατοῦ τῆς Ἑλλάδος ἀπό τά Δωδεκάνησα ἤ , ὅπερ τό αὐτό, ΓΙΑ ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΗΝ ΕΘΝΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ ΠΛΗΘΥΣΜΙΑΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΩΝ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΩΝ (τοῦτο, προδήλως, πρός διευκόλυνση τῆς ἀμφισβητλησεως τοῦ καθεστῶτος τους ἀπό τήν Τουρκία), καί στούς Εἰσαγγελεῖς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Και τα C-130 που πηγαίνουν τόσο συχνά,αν όχι καθημερινά στην Ρόδο της αερολέσχης είναι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εύστοχη παρατήρηση. Η Τουρκία κάνει επίδειξη δυνάμεως κι εμείς υποχωρούμε. Τι έχεις Γιάννη, τι είχα πάντα.

      Διαγραφή
  4. 'Οι Ελληνες διπλωμάτες πρότειναν στον πρωθυπουργό να μην υπάρξει νέο σχέδιο πτήσης που να συμπεριλαμβάνει την Τουρκία, γιατί αυτό θα σήμαινε υποχώρηση, ότι δηλαδή αναγνωρίζουμε ότι η Ρόδος είναι αποστρατιωτικοποιημένη.'

    Δεν κατάλαβα αυτήν την πρόταση.Μάλλον το ανάποδο θα εννοούν. Του πρότειναν λέει να μη συμπεριλάβει την Τουρκία στο σχέδιο πτήσης γιατί αυτό θα ήταν υποχώρηση. Αφού αυτό έγινε τελικά!Άρα υποχώρησε. Δηλαδή το έκανε και με προτροπή διπλωματών??Ακόμα χειρότερα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ο τότε αντιπρόσωπος της Ελλάδος στην Conference για το Δίκαιο της Θάλασσας Ζωτιάδης, έχει γράψει σχετικά με τα υποτιθέμενα αποστρατιωτικοποιημένα Δωδεκάνησα, δικαιολογώντας την άρση της αποστρατικοποίησής των, ότι εφ’ όσον να νησιά Σικελία και Σαρδηνία των ηττημένων Ιταλών που είχαν κηρυχθεί το 1945 αποστρατικοποιημένα επανοχυρώθηκαν, κατά περισσότερο λόγο έπαψε να ισχύει η ίδια απαγόρευση στα δικά μας Δωδεκάνησα, καθ’ όσον η Ελλάδα στο τέλος του πολέμου ήταν μέσα στις νικήτριες Δυνάμεις.


    Δεν μπορεί ο μεν ηττημένος να απολαμβάνει ενός ευεργετήματος μεταπολεμικά και ο νικητής να μην έχει το ίδιο δικαίωμα!

    Ευμένης Καρδιανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. δούλε κατάφερες το γελοίο . γάντζωσες την καρέκλα και δεν την αφήνεις με τίποτα !! σε φτύνουν και εσύ …. Στον κόσμο σου !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Παντως φαινεται οτι του επετρεψαν να αναθερμανει τις σχεσεις με το ιραν, στα πλαισια βεβαια της αρσης του αποκλεισμου του ιραν...
    Αυτο το τελευταιο δεν τοχω καταλαβει.Ξαφνικα το Ιραν επαψε να ειναι στοχος της δυσης;
    Λετε να συμφωνησαν με την Ρωσια να ασκησει πιεσεις στο ιραν για περιορισμο της τροφοδοτησης της κινας με υδρογονανθρακες ;
    Ή μηπως οι πολλα σκεπτομενοι στην ουασιγκτον συνελαβαν την φαεινη ιδεα να βαλουν τουρκια και σαουδοαραβια να το αποσταθεροποιησουν;ή ακομη-ακομη και το αντιστροφο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. "..η Συνθήκη Ειρήνης των Παρισίων του 1947 ορίζει ότι η Δωδεκάνησος είναι περιοχή «αποστρατικοποιημένη». Όμως η Τουρκία δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος στη Συνθήκη αυτή που αφορά τρίτους και επομένως δεν μπορεί να επικαλεσθεί τις διατάξεις της.

    Παρά τις περί αποστρατικοποίησης διατάξεις, η χώρα μας διατηρεί το δικαίωμα άμυνας σε περίπτωση επίθεσης, όπως ορίζεται στο καταστατικό του ΟΗΕ."
    (εδώ).

    Όντως, μέχρι το 1974, στέλναμε στρατό στα Δωδεκάνησα, ντυμένο με στολή χωροφυλακής, ώστε να τηρούμε τα προσχήματα. Μετά τα γεγονότα τής Κύπρου και την έκδηλη πλέον επιθετικότητα των Τούρκων, η κυβέρνηση Καραμανλή ήρε μονομερώς την αποστρατικοποίηση των νήσων και προέβη σε κανονικό εξοπλισμό.

    Οι Τούρκοι, καίτοι, ως μη συμβαλλόμενο μέρος στην Συνθήκη των Παρισίων 1947, δεν έχουν κανέναν λόγο επ' αυτού, ουδέποτε απεδέχθησαν την στρατικοποίηση των των Δωδεκανήσων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.