26/2/17

Τι προτείνει το Ευρωκοινοβούλιο για τις μειονότητες στην Αλβανία

φωτο: Ανακήρυξη της Αυτονομίας της Βορείου Ηπείρου
Κωνσταντίνος Χολέβας – Πολιτικός Επιστήμων
Την Τετάρτη 15.2.2017 δόθηκε στη δημοσιότητα και αναρτήθηκε στο διαδίκτυο  το Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με την Έκθεση της Επιτροπής για την Αλβανία.
Το Ψήφισμα θυμίζει ότι από τον Ιούνιο 2014 η Αλβανία θεωρείται επισήμως ως χώρα υποψήφια για ένταξη στην Ευρ. Ένωση, επομένως οφείλει να κάνει σημαντικά βήματα για την ανάπτυξη των δημοκρατικών θεσμών. Το Ευρωκοινοβούλιο  διαπιστώνει ότι η γείτων χώρα έχει μακρύ δρόμο να διανύσει. Ειδικότερα πρέπει να θεσμοθετήσει την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, να καταπολεμήσει την διαφθορά στον δημόσιο τομέα, να πατάξει την εγκληματικότητα, να απαγορεύσει τη συμμετοχή ποινικών καταδίκων σε δημόσια αξιώματα, να περιστείλει το λαθρεμπόριο όπλων κ.ά.
Παρά τις συνεχείς επιθέσεις της κυβερνήσεως του Έντι Ράμα κατά της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητος το Ψήφισμα δεν κάνει συγκεκριμένη αναφορά στους Βορειοηπειρώτες, ούτε καταγράφει τις αυθαιρεσίες των αρχών στη  Χειμάρρα. Στην παράγραφο 24 σημειώνει ότι: «Απαιτούνται περαιτέρω προσπάθειες για την προστασία των δικαιωμάτων όλων των μειονοτήτων στην Αλβανία μέσω της πλήρους εφαρμογής της σχετικής νομοθεσίας. Συνιστά να κατοχυρωθούν στη νομοθεσία και να διασφαλιστούν στην πράξη τα δικαιώματα των πληθυσμών βουλγαρικής εθνότητας στις περιοχές της Πρέσπας, του Γκόλο Μπάρντο και της Γκόρα».

Βλέπουμε ότι γίνεται  μία γενική αναφορά στις μειονότητες και στη συνέχεια για πρώτη φορά στην ιστορία το Ευρωκοινοβούλιο αναφέρεται σε βουλγαρική μειονότητα. Μέχρι σήμερα η Αλβανία επισήμως αναγνωρίζει την Ελληνική, τη Μαυροβουνιακή και τη Σκοπιανή μειονότητα. Τώρα έρχεται ένας σημαντικός θεσμός της Ευρ. Ενώσεως και χαρακτηρίζει Βουλγάρους τους Σλαβοφώνους της Πρέσπας και τους Μουσουλμάνους Γκοράνι, τους οποίους διεκδικούν ως δική τους «μακεδονική» μειονότητα και τα Σκόπια. Οι Βούλγαροι Ευρωβουλευτές έκαναν καλά τη δουλειά τους και προώθησαν τα εθνικά τους συμφέροντα μέσω του Ευρωκοινοβουλίου. Η συγκεκριμένη αναφορά έχει εξοργίσει τους πολιτικούς και τον Τύπο των Σκοπίων, οι οποίοι βλέπουν μία γενικότερη αμφισβήτηση της «μακεδονικής» ταυτότητας από την Βουλγαρία. Η Σόφια ουδέποτε ανεγνώρισε «μακεδονικό» έθνος και θεωρεί Βουλγάρους τους Σλάβους της ΠΓΔΜ.

Το Ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου στην παράγραφο 43 «σημειώνει της πρόσφατες προστριβές στις σχέσεις μεταξύ Αλβανίας και Ελλάδος και συνιστά στις δύο πλευρές να αποφεύγουν πράξεις που θα μπορούσαν να έχουν αρνητική επίδραση στις σχέσεις τους». Η ισομερής κατανομή των ευθυνών αδικεί την Ελλάδα. Πρέπει το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών να ενημερώσει καλύτερα τους εταίρους μας για την προκλητικότητα των Τιράνων.

Στην παράγραφο 34 το Ψήφισμα ζητεί την αποκάλυψη εγκλημάτων που διαπράχθηκαν από το προηγούμενο κομμουνιστικό καθεστώς και την αποζημίωση των θιγέντων. Το θέμα αυτό αφορά και τους Βορειοηπειρώτες που φυλακίσθηκαν και βασανίσθηκαν.

Πρέπει να προστατεύσουμε τους Έλληνες της Αλβανίας εν όψει και των εκλογών του Ιουνίου.

Άρθρο στην εφημερίδα ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, Σάββατο 25 – Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2017

6 σχόλια:

  1. Η Αθήνα έχει προ πολλού θέσει στο περιθώριο την Β. Ήπειρο και την ελληνική μειονότητα. Ανώφελο να αναμασούμε τα ίδια και τα ίδια. Ευτυχώς που υπάρχει μία Ελληνίδα ευρωβουλευτής, έστω και ως εκπρόσωπος άλλου κράτους, και λέει αυτά που δεν λένε ούτε οι Ελλαδίτες πολιτικάντηδες, ούτε οι Ελλαδίτες ευρωβουλευτές.

    Ασφαλώς η Βουλγαρία δίνει το παράδειγμα. Η Ελλάδα φρονεί διαφορετικά ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

    Αθήνα 26 Φεβρουαρίου, 2017

    Η Ένωση Χειμαρριωτών καταγγέλλει τη νέα πρόκληση του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα ο οποίος δίνει συνέχεια στο σήριαλ που τον έχουμε πλέον συνηθίσει σε πρωταγωνιστικό ρόλο εναντίον της Χειμάρρας και των Ελλήνων κατοίκων της.

    Με την απόφαση που έλαβε το Υπουργικό Συμβούλιο της Αλβανίας στην συνεδρίαση της Τρίτης, 22 Φεβρουαρίου, την οποία υπογράφει ο ίδιος ο Έντι Ράμα, διατάσσεται η άμεση απαλλοτρίωση της ακίνητης περιουσίας (σπίτια, επιχειρήσεις, οικόπεδα) των κατοίκων της περιοχής Σπήλαια στο κέντρο της Χειμάρρας, με πρόσχημα το σχέδιο πολεοδομικής ανάπλασης.

    Η απόφαση αυτή έρχεται σε συνέχεια της απόφασης κατεδάφισης που είχε κοινοποιηθεί στους κατοίκους από την παρούσα δημοτική αρχή, ανήμερα της Εθνικής Εορτής της 28ης Οκτωβρίου. Σύμφωνα με εκείνη, οι κάτοικοι υποχρεούντο να εγκαταλείψουν τις εστίες τους εντός 5 ημερών, προκειμένου αυτές να κατεδαφιστούν. Η απόφαση είχε ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων από την τοπική κοινωνία, στο πλευρό της οποίας είχαν σταθεί αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών αλλά ακόμα και ο Αλβανός συνήγορος του πολίτη, με αποτέλεσμα μέχρι και σήμερα να μην έχει εκτελεστεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η νέα απόφαση του Έντι Ράμα με την οποία καλούνται τώρα οι κάτοικοι να παρουσιάσουν τους τίτλους ιδιοκτησίας προκειμένου να αποζημιωθούν, είναι άλλο ένα δείγμα του αήθους σχεδίου που απροκάλυπτα και ολοκληρωτικά, απειλεί με εξόντωση το Ελληνικό στοιχείο της περιοχής. Είναι άλλωστε τοις πάσι γνωστό, ότι σχεδόν κανένας κάτοικος της Χειμάρρας δεν διαθέτει τίτλο ιδιοκτησίας για την περιουσία του, ακριβώς επειδή το Αλβανικό κράτος είναι εκείνο που δεν τους παραχωρεί προκειμένου να μπορούν ευκολότερα οι επιτήδειοι να την σφετερίζονται με απώτερο στόχο βέβαια την αλλοίωση της εθνοτικής σύνθεσης της περιοχής.

    Η νέα απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου ξεσκεπάζει επίσης πανηγυρικά και το δήμαρχο Χειμάρρας, Γκέργκι Γκόρο, ο οποίος, απολύτως αυθαίρετα, είχε υπογράψει τις εντολές κατεδάφισης τον περασμένο Οκτώβριο χωρίς να έχει προηγηθεί όπως αποδεικνύεται, η απόφαση αποζημίωσης των κατοίκων/ιδιοκτητών.

    Η Ένωση Χειμαρριωτών καταγγέλλει για ακόμη μια φορά το κακοστημένο παιχνίδι του Έντι Ράμα και του υποχείριού του στην περιοχή, Γκέργκι Γκόρο και τους καλεί να αναθεωρήσουν τα αήθη αυτά σχέδιά τους. Συμπαρατασσόμενη δε, με την τοπική κοινωνία, τους καλούμε όλους να συμμετάσχουν στην διαμαρτυρία που θα γίνει στα Τίρανα την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου.

    Εν’ όψει και των επικείμενων αλβανικών εθνικών εκλογών, ο κ. Ράμα έχει αναγάγει τον Ελληνισμό της Χειμάρρας σε εύκολο στόχο κάθε φορά που θέλει να γίνει αρεστός στο συνεχώς αυξανόμενο εθνικιστικό κομμάτι του πολιτικού του ακροατηρίου. Να υπενθυμίσουμε όμως στον κ. Ράμα (και το υποχείριό του), ότι οι Χειμαρριώτες έτσι όπως δεν δίστασαν το 1945 όταν είπαν «ΟΧΙ» στους προπάτορές του κομμουνιστές, δεν θα μείνουν και σήμερα με σταυρωμένα τα χέρια.


    Εκ του γραφείου τύπου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Όλα επαφίενται 'στο αρμόδιο Υπουργείο;Όλα μένουν 'σε μια διαμάχη εντυπώσεων,έναν πόλεμο εκατέρωθεν ανακοινώσεων μέσω του Τύπου;Πότε θα αναλάβουν την τύχη των οι Ελλαδίτες και την ευθύνη αυτοί οι Έλληνες προς πίεση της Αλβανίας να παγώσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις έως ότου δείξη ικανή και επαρκή διάθεση μεταρρυθμίσεων 'στην τωρινή επικράτειά της;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το Βορειοηπειρωτικό Ζήτημα έφερε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο Εθνικός Σύλλογος Βόρειος Ήπειρος 1914

    http://esvh1914.blogspot.gr/2017/03/1914_29.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.