28/2/17

Πού το πάνε οι Τούρκοι με τις προκλήσεις στο Αιγαίο - Τι επιδιώκουν, πόσο θα τεντώσουν το σκοινί

Του Σάββα Καλεντερίδη
Οι τουρκικές προκλήσεις, που κορυφώθηκαν με την επίσκεψη του Τούρκου αρχηγού ΓΕΕΘΑ στρατηγού Ακάρ και των αρχηγών των κλάδων των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, συνοδεία τηλεοπτικών συνεργείων στα Ίμια, συνεχίζονται και κατά την εκτίμησή μου θα συνεχίζονται το επόμενο διάστημα, τουλάχιστον ως το δημοψήφισμα του Απριλίου.
Πριν αναφερθώ στα αίτια, να ξεκαθαρίσω ότι αυτό δεν γίνεται για λόγους εξαγωγής της κρίσης ή εσωτερικής κατανάλωσης, για αποπροσανατολισμό της τουρκικής κοινής γνώμης από άλλα σοβαρά προβλήματα, προσφιλή θεωρία στην οποία προστρέχουν πολιτικοί, αναλυτές και δημοσιογράφοι για να εξηγήσουν και να ερμηνεύσουν την τουρκική συμπεριφορά.
Η θεωρία αυτή είναι αναπόδεικτη και εντελώς λάθος. Δεν ισχύει. Και αυτό γιατί καμία ελληνοτουρκική κρίση δεν έγινε για τους λόγους που αναφέρονται στην ως άνω θεωρία, και δεν τιμά τον πολιτικό και τον δημοσιογραφικό κόσμο να την επικαλείται κάθε τρεις και λίγο, όπως δεν τιμά και τη χώρα μας.
Οι λόγοι λοιπόν των προκλήσεων και της έντασης, είναι οι εξής:
Ο πρώτος είναι στρατηγικός και σχετίζεται και εντάσσεται στον μακρόπνοο σχεδιασμό της Τουρκίας, για διεκδίκηση του Αιγαίου από τον 25ο μεσημβρινό και ανατολικά, χωρίς να μας χαρίζει το υπόλοιπο τμήμα του. Θα συνεχίσει να το διεκδικεί.
Άρα, ότι κάνει η Τουρκία στο Αιγαίο δεν το κάνει για… πλάκα, όπως θέλει η λανθασμένη θεωρία, αλλά γιατί εκτός των άλλων εντάσσεται και στον στρατηγικό της σχεδιασμό για το Αιγαίο.
Ο δεύτερος, που σχετίζεται με την ένταση και την ποιοτική αναβάθμιση των προκλήσεων το τελευταίο διάστημα, είναι η απόφαση του Αρείου Πάγου να μην επιτραπεί η έκδοση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών. Η Τουρκία θεωρεί ότι ασκώντας πίεση θα υποχρεώσει την Ελλάδα να τους εκδώσει, καθότι αφενός μεν εξ ιδίων κρίνει τα αλλότρια και αφετέρου έχει συνηθίσει την Ελλάδα να υποχωρεί.
Ο τρίτος λόγος σχετίζεται με τον ισχυρισμό της Τουρκίας ότι η Ελλάδα, εγκαθιστώντας σε 18 νησιά του Αιγαίου στρατιωτικά τμήματα, έχει ανατρέψει εις βάρος της Τουρκίας το status quo στο Αιγαίο. Αυτόν τον ισχυρισμό, που μέχρι πριν από δύο χρόνια τον επικαλούνταν περιθωριακοί εθνικιστικοί κύκλοι του κόμματος Βατάν*, τώρα τον ενστερνίζεται και το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα και ασκεί πίεση στο AKP, εκτοξεύοντας κατηγορίες όπως «επί AKP και Ερντογάν χαρίσατε στην Ελλάδα 18 νησιά». Μετά από την πολιτική αναβάθμιση του θέματος, φαίνεται ότι και η τουρκική κυβέρνηση με τη σειρά της άρχισε να ασχολείται με το θέμα, όπως έγραψε σε πρόσφατο άρθρο του ο Φικρέτ Μπιλά. Άρα, η άσκηση πίεσης μέσω των προκλήσεων πιθανόν να αποσκοπεί και στο να οδηγήσει την Ελλάδα στην απόσυρση των στρατιωτικών τμημάτων από τα νησιά αυτά.
Ένας τέταρτος λόγος είναι το γεγονός ότι ο Ερντογάν, βλέποντας τις δημοσκοπήσεις και τη διαρροή ψήφων από το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (MHP) προς το «Όχι», ανεβάζει τα εθνικιστικά γράδα στο μείγμα της πολιτικής του για να περιορίσει τις διαρροές.
Τέλος ένας άλλος λόγος, πιο πολύ με δομικά χαρακτηριστικά, είναι αυτός που σχετίζεται με αυτό που λέμε ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας.
Από τη Συμφωνία του Ελσίνκι, του 1999, η Άγκυρα (και από το 2003 ο Ερντογάν) διαμόρφωσε την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα με βάση την ευόδωση του ευρωπαϊκού στόχου, δηλαδή την είσοδο της Τουρκίας στην ΕΕ.
Ο Ερντογάν μάλλον έχει πάρει τις αποφάσεις του, και κατά τα φαινόμενα δεν αποτελεί πλέον πρωταρχικό στόχο γι' αυτόν η ΕΕ – άρα, δεν υπάρχει λόγος να ασκεί εξωτερική πολιτική απέναντι στην Ελλάδα με το ένα μάτι στις Βρυξέλλες. Άλλωστε, αυτό δείχνει και η ανθελληνική πολιτική που ασκεί μέσω των Τιράνων και του εξωνημένου Ράμμα.
Και εξ αυτού, είναι σαν να ωθεί και την Ελλάδα να εγκαταλείψει κι αυτή την πολιτική του κατευνασμού δια των Βρυξελλών, και να ξαναγυρίσει στην πολιτική των βέτο που εγκαταλείψαμε το 1996, όταν ανταλλάξαμε την είσοδο της Κύπρου στην ΕΕ με την άρση του βέτο για την υπογραφή της Τελωνειακής Ένωσης της ΕΕ με την Τουρκία.
Θα πρέπει δε να ξέρει η Τουρκία ότι το αίτημά της για διεύρυνση της Τελωνειακής Ένωσης είναι ένα «όπλο» που κρατάει ακόμα στα χέρια της η Ελλάδα, και τώρα που η οικονομία της Τουρκίας κλυδωνίζεται, καλό είναι να μην δοκιμάσει τις προθέσεις της Ελλάδας.
Επίσης, καλό είναι να μην δοκιμάζει την υπομονή και τις προθέσεις της Ελλάδας, γιατί μπορεί το 1922 να γνωρίσαμε την κατάρρευση του μετώπου και την Μικρασιατική Καταστροφή, όμως λίγο πριν η Τουρκία είχε βρεθεί στο χείλος της ολοκληρωτικής καταστροφής.
Και πρέπει να ξέρουν εκεί στην Άγκυρα ότι η ιστορία μερικές φορές επαναλαμβάνεται ως φάρσα
Υ.Γ. Διαβάστε προσεκτικά το άρθρο, γραμμή γραμμή και μην ακούτε σας παρακαλώ τα παπαγαλάκια, πολιτικά και δημοσιογραφικά, που μιλούν για θερμό επεισόδιο. Δεν αντέχει η πατρίδα μας άλλο λαϊκισμό και ανευθυνότητα.
*Vatan Partisi: Κόμμα Βατάν - Πατρίδα, του Ντογού Περιντσέκ, ενός μαοϊκού αριστερού, επικεφαλής ομάδας που χρηματοδοτούνταν από τις υπηρεσίες της Αγγλίας και των ΗΠΑ, για να κάνει αντιπερισπασμό στο Κομουνιστικό Κόμμα Τουρκίας. Τα επόμενα χρόνια, ο Περιντσέκ χρησιμοποιήθηκε από το τουρκικό κράτος και σε άλλες "ειδικές αποστολές", όπως για παράδειγμα η προσέγγιση του ΡΚΚ και του Οτζαλάν.
Στις εκλογές του Ιουνίου 2015 έλαβε 161.626 ψήφους, ήτοι ποσοστό %0.35.
Το τελευταίο διάστημα, ενώ ο Περιντζέκ υποστήριζε τον Ερντογάν. έκανε στροφή και υποστηρίζει με το κόμμα του το ΟΧΙ στο δημοψήφισμα του Απριλίου.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα κυριακάτικη δημοκρατία και το Pontos-news

32 σχόλια:

  1. Πολύ ενδιαφέρουσα και κατά την γνώμη μου σωστή προσέγγιση των Ελληνοτουρκικών ! Πρέπει να έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά , οχι γιατί οι Τούρκοι εχουν μυαλό αλλα γιατι ειναι σε απόγνωση και οταν κάποιος είναι σε απόγνωση κάνει τα πάντα για να σωθεί !! Εδω δεν θα ήταν σωστό να πάρει θέση και η Ρωσία ?? Εύχομαι ο φιλος ρωσικός λαός να πάρει θέση !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οι τελικοί διαχειριστές των Ελληνοτουρκικών δεν είναι η Τουρκία και η Ελλάδα.

    Η Ελλάδα, όπως και η Τουρκία και πολλές άλλες χώρες, κατ' ουσίαν, δεν έχουν εθνική κυριαρχία εδώ και πολλά χρόνια. Αυτά δεν τα λέμε καθαρά στον λαό μας, και τον έχουμε μεγαλώσει με αυταπάτες και παραμύθια. Γίναμε λαός εκτός τόπου, χρόνου και πραγματικότητας, διαφορετικά δεν θα είχαμε καταπέσει.

    Οι διοικήσεις των στρατιωτικών δυνάμεων των χωρών μας είναι στα χέρια ξένων συνεχόμενα εδώ και πολλές δεκαετίες. Και οι οικονομίες Ελλάδος και Τουρκίας είναι επίσης κατ' ουσίαν στα χέρια άλλων.

    Η Ελλάδα, τα Βαλκάνια, η Τουρκία, η Μέση Ανατολή, η Ρωσία, έχουν καταστραφεί οικονομικά, δημογραφικά, ιδεολογικά και πολιτιστικά κατόπιν διεθνών σχεδίων. Η εξασθένιση των λαών μας στόχο έχει τον αφανισμό τους από τον χάρτη της παγκόσμιας ιστορίας, και τον επανασχεδιασμό των περιοχών μας με βάση νέες εθνικές ταυτότητες.

    Η δική μας εργασία πρέπει να είναι γνωμοδοτική σχετικά με τον επανασχεδιασμό των περιοχών μας. Μόνο με την ηθική και πολιτιστική μας αναβάθμιση θα αποκτήσουμε σεβαστό λόγο με μέλλον. Διαφορετικά θα παραμείνουμε στην κατηγορία των υπανθρώπων για τους οποίους άλλοι θα αποφασίζουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν συμφωνω.Πιστευω οτι φταιμε εμεις και μονο εμεις.Εξαλλου το θεμα της πολιτισμικης αλλοτριωσης και δημογραφικης αλλοιωσης αφορα και τους δυτικους...
      Ειναι συνολικα ο συγχρονος δυτικος τροπος σκεψης που φταιει κιοχι καποιο στοχευμενο ρατσιστικο μενος.Πιστευω οτι η δυση απλα κανει λαθος.

      Διαγραφή
    2. Δεν φταίμε εμείς και μόνο εμείς. Δεν έφταιγε ο Κατσώνης επειδή όταν κατέστρεψε τον Οθωμανικό στόλο έκανε συμφωνία η Ρωσία να μας πουλήσει πίσω στους Τούρκους. Δεν φταίμε εμείς όταν ελευθερώσαμε τα Ιόνια, καλέσαμε τους Ρώσους, και οι Ρώσοι μας πούλησαν στη Βρετανία. Δεν φταίμε εμείς όταν το 1821 εν τω μέσω της επαναστάσεως ο τσάρος Αλέξανδρος που είχε πηδήξει από τη χαρά του με το άκουσμά της μας πούλησε στο Μέτερνιχ και αργότερα στους Βρετανούς. Δεν φταίμε εμείς που δώσαμε τα πάντα για την επανάσταση, χάσαμε τα πάντα, και πεινασμένοι πήραμε τα δάνεια από καρχαρίες. Δεν φταίμε εμείς για το ότι οι δανειστές μας, μας ρήμαξαν δια των στρατιωτικών εισβολών και της στρατιωτικής βίας να πάρουμε και άλλα δάνεια ξανά και ξανά τον 19ο αιώνα. Δεν φταίμε εμείς που άλλοι κατέστρωσαν το σχέδιο γενοκτονίας του Ελληνισμού από το 1821 μέχρι σήμερα, με σειρά από σκληρά μέτρα και χωρίς αντίδραση από πουθενά. Όταν τα κεφάλια, οι μύτες και τα αυτιά Ελλήνων ήταν βουνά μπροστά στον Σουλτάνο, η ευρώπη το είχε βουλώσει. Όταν δούλευαν σερί τα στρατόπεδα εξαφάνησης των Ελλήνων, ο πλανήτης έκανε την πάπια. Όταν δόθηκαν εντολές από τους συμμάχους μας και σε Βενιζέλο και σε Βασιλιά να μην εξοπλιστούν οι Μικρασιάτες και οι Πόντιοι, εμείς μάθαμε ότι για όλα έφταιξε ο Βενιζέλος ή ο Βασιλιάς. Όταν δόθηκαν εντολές από τους συμμάχους μας να αφήσουμε το λαό να τον σφάξουν οι Τούρκοι, εμείς ψάχναμε ανάμεσά μας τον φταίχτη. Οι εντολές για τη γενοκτονία και εξαφάνιση των Ελλήνων παίζουν συνεχώς από το 1821 μέχρι σήμερα. Από 9 εκατομμύρια το 1803 που είμασταν, δες που είμαστε σήμερα εμείς και που οι Βρετανοί με 11 τότε, οι Ιταλοί με άλλα τόσα κτλ. Είμαστε ανιστόρητοι, αυτό είναι το δικό μας λάθος. Εγώ έχω μια άλλη ιστορία να σας πω. Δεν φταίμε εμείς για την καταντια μας. Ο λαός μας είναι αθώος και μεγάλο θύμα.

      Διαγραφή
    3. >Δεν φταίμε εμείς όταν ελευθερώσαμε τα Ιόνια, καλέσαμε τους Ρώσους, και οι Ρώσοι μας πούλησαν στη Βρετανία<

      Πότε ελευθερώσαμε εμείς τα Επτάνησα;

      Διαγραφή
    4. Έχεις πολυ δικιο.
      Το καλο ειναι οτι επιτελους οι νεες γενιες Ελληνων που έρχονται ηδη αρχισαν να μαθαίνουν και να καταλάβαινουν τι παίχτηκε με το νεώτερο ελλ. Κράτος.
      Το γιατί και πως ειναι αλλη και μεγαλη συζήτηση. Ομως το βλέπω και το πιστεύω. Και θα μας δωσει φρουτα σαν εθνος μεσα στις επομενες δεκαετιες σε ένα κοσμο χαοτικο που αλλάζει.

      Διαγραφή
    5. Νάτιβιστ, πόσες επαναστάσεις έγιναν στα επτάνησα, για μέτρησε από την εποχή των Βενετσιάνων; Δεν τα ελευθερώσαμε δια του πολέμου αλλά μέσα από μια πολιτική αντιστάσεως και διπλωματίας. Εμείς φέραμε του Ρώσους στα επτάνησα και αλλού, και συνεχώς οι Ρώσοι μας πουλούσαν σε άλλους βάση συμφωνιών τους. Απέτυχαν να αντιληφθούν ότι η ανατολική Μεσόγειος που συνδέει τρεις ηπείρους είναι το στρατηγικότερο σημείο στον πλανήτη, κάτι το οποίο είδαν οι Άγγλοι ξεκάθαρα, και το πλήρωσαν όσο όσο. Οι Άγγλοι δεν ήταν ηλίθιοι, άλλοι είναι οι ηλίθιοι της ιστορίας.

      Διαγραφή
    6. Σχολίασα αυτό που διάβασα. Τα υπόλοιπα (περί Ρώσων, Άγγλων κλπ.) δεν τα έθιξα.

      >Δεν τα ελευθερώσαμε δια του πολέμου αλλά μέσα από μια πολιτική αντιστάσεως και διπλωματίας<

      Ποιοι τα "ελευθερώσαμε"; Νεφελώδη και ασαφή αυτά που γράφεις.

      Διαγραφή
    7. Και οι εμφύλιοι μέσα στον εθνικό αγώνα; Οι "Εκτελεστικοί" εναντίον των "Στρατιωτικών" την ώρα που ο Ιμπραήμ αποβιβαζόταν στην Πελοπόννησο. Οι εθνικοί διχασμοί με τους "Βενιζελικούς" εναντίον των "βασιλοφρόνων";
      (για να αναφέρω μόνο λίγα δείγματα)
      Οι ξένοι ήταν ο καταλύτης για την χημική αντίδραση αλλά τα στοιχεία που αντιδρούσαν μεταξύ τους είμασταν εμείς.
      Θέλω να πω πως, το "για όλα φταίνε οι ξένοι" είναι το ίδιο λάθος με το "για όλα φταίμε εμείς". Η αλήθεια σχεδόν ποτέ δεν βρίσκεται στα άκρα, και χωρίς αυτή δεν μπορούμε να δούμε ψύχραιμα το παρελθόν, ούτε και να σχεδιάσουμε επ' ωφελεία μας το μέλλον.

      Διαγραφή
    8. Και οι εμφύλιοι μέσα στον εθνικό αγώνα; Οι "Εκτελεστικοί" εναντίον των "Στρατιωτικών" την ώρα που ο Ιμπραήμ αποβιβαζόταν στην Πελοπόννησο. Οι εθνικοί διχασμοί με τους "Βενιζελικούς" εναντίον των "βασιλοφρόνων";
      (για να αναφέρω μόνο λίγα δείγματα).
      Οι ξένοι ήταν ο καταλύτης για την χημική αντίδραση αλλά τα στοιχεία που αντιδρούσαν μεταξύ τους είμασταν εμείς.
      Θέλω να πω πως, το "για όλα φταίνε οι ξένοι" είναι το ίδιο λάθος με το "για όλα φταίμε εμείς". Η αλήθεια σχεδόν ποτέ δεν βρίσκεται στα άκρα, και χωρίς αυτή δεν μπορούμε να δούμε ψύχραιμα το παρελθόν, ούτε και να σχεδιάσουμε επ' ωφελεία μας το μέλλον.
      Ο κόσμος δεν εξαρτάται από αυτά που λένε οι άλλοι αλλά από αυτά που κάνουμε εμείς.

      Διαγραφή
    9. Αγαπητέ Σωτήρη, από όσα έχω δει μέχρι στιγμής, οι Στρατιωτικοί ήταν πιστοί στην Φιλική που είχε ελπίδες στην αλλαγή της Ρωσικής πολιτικής. Οι Εκτελεστικοί είχαν δει καθαρά ότι είχε πουληθεί η υπόθεση, και άνοιξαν το θέμα του δανείου και του συνασπισμού με Αγγλία. Και εγώ έβριζα κάποτε τον Μαυροκορδάτο αλλά είχε και αυτός δει κάποια πράγματα που άλλοι δεν μπορούσαν. Τότε δεν υπήρχε καμία δύναμη να βοηθήσει την επανάσταση, μιας και όλες οι δυνάμεις είχαν πουλήσει την υπόθεση στους Άγγλους. αυτό δεν μπορούσαν να το χωνέψουν οι Ρωσόφιλοι, δεν μπορούσαν να κατανοήσουν ότι ο Τσάρος δεν θα στείλει βοήθεια.

      Νάτιβιστ, τα νησία του Ιουνίου στην ουσία και κατα βάση τα έφτιαξαν Ελληνικό κράτος οι Έλληνες που ακολούθησαν τις στρατηγικές του Πέτρου Μελισσηνού και του Μάρκου Χαρβούρη. Παιδί τους υπήρξε και ο Καποδίστριας. Η Επτάνησος πολιτεία υπήρξε το πρώτο Ελληνικό κράτος που φτιάξαμε το 1800. Η ιστορία που σε έχουν διδάξει είναι πλαστή. Η Νέα Ελλάδα αρχίζει το 1800 και όχι το 1821.

      Διαγραφή
    10. >Η ιστορία που σε έχουν διδάξει είναι πλαστή<

      Να περιμένω, δηλαδή, εσένα να μού διδάξεις την άπλαστη; Διότι αυτό κάνεις. Πλάθεις Ιστορία, αλλά μέσα στην τρικυμία που έχεις εν κρανίω, πώς να το καταλάβεις;

      Τα περί Επτανήσου Πολιτείας και Ηνωμένου Κράτους των Ιονίων Νήσων μάλλον τα γνωρίζω, αλλά πώς ακριβώς οφείλεται η ίδρυσή των στον Μελισσηνό και Χαρβούρη;
      Εκείνος ι Κερκυραίος φίλος σου, που είχατε ένα ιστολόγιο μαζί και ο οποίος ήταν ιστορικά καταρτησμένος, τι λέει άραγε γι αυτά; Σημαίνουν ότι ΕΜΕΙΣ απελευθερώσαμε τας Ιονίους Νήσους, έστω και προσωρινώς; Για ρώτα τον.

      Διαγραφή
    11. Μόνο όποιος έχει κρανίο μπορεί να βιώσει και μια τρικυμία μέσα του. Ο ανεγκέφαλος όμως νομίζει ότι με τον αρνητισμό και τις προσβολές θα αποκτήσει το πολυπόθητο κρανίο που του στέρησε η φύση.

      Τόσες φορές που σε πήρα με το καλό, κακό τελικά σου έκανα.

      Διαγραφή
    12. Συμφωνώ για το κρανίο. Εσύ έχεις, δεν είσαι δα και ο "Ακέφαλος Καβαλάρης"!
      Αν δεν μπορείς να τεκμηριώσεις αυτά που κατεβάζεις από την κούτρα σου, δεν σού φταίω εγώ.

      >Τόσες φορές που σε πήρα με το καλό, κακό τελικά σου έκανα<

      Για φαντάσου! Ευχαριστώ μπαμπάκα, για την καλοσύνη σου :-))))

      Διαγραφή
    13. Θα μιλήσω και με το Χρήστο και θα σου πως αυτά που βρήκα για τις εταιρείες που έφτιαξαν ο Πέτρος και ο Μάρκος για την ανάσταση του Ελληνισμού, και οι οποίες αποτέλεσαν τη βάση για τη δημιουργία του πρώτου Ελληνικού κράτους. Προ αυτών υπήρξαν και άλλοι οι οποίοι εργάζονταν προς την ίδια κατεύθυνση, και τους οποίους δεν θα τους μάθουμε διότι οι ίδιοι προτίμησαν την ανωνυμία και την αφάνεια.

      Διαγραφή
  3. Δεν ξέρω που το πάνε οι Τούρκοι στο Αιγαίο, τελευταία έχει γίνει viral και από πολλά ΜΜΕ η θεωρία με το όσμιο, λυπηρό κατ'εμέ, γιατί αν αισθάνεσαι Έλληνας, τα Ίμια και όλα τα υπόλοιπα "Ίμια" έχουν την ίδια αξία είτε έχουν όσμιο είτε έχουν το πιο άγονο χώμα.

    Πάντως σήμερα 20170227 για τη Συρία πιστεύω ότι είναι ιστορική μέρα, γιατί για πρώτη φορά μετά από τα τέλη Σεπτέμβρη του 2013 ενώθηκε ξανά το Βόρειο-Ανατολικό κομμάτι με το Νότιο-Δυτικό, με την κατάληψη της "Jub Al Khava". Με άλλα λόγια έγινε το πρώτο μεγάλο βήμα για τη περικύκλωση του IS. Ας ελπίσουμε ότι θα ζήσουμε για να δούμε και μια αντίστοιχη περικύκλωση της Τουρκίας. Καλή Σαρακοστή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αγαπητε Σαββα.
    Η αμφισβήτηση και η διεκδίκηση του μισού Αιγαίου ειναι πάγια και στρατιγικη θεςη της γειτονος ανεξάρτητα του ποιος ειναι στην εξουσία τις τελευταίες δεκαετίες.Καρα συνέπεια θεωρω μεγαλο λαθος εκτίμησης εκ μέρους μας να πιστεύουμε οτι η τελευταία όξυνση οφείλεται σε εσωτερικάροβληματα του σουλτάνου ,οπως ειναι λαθος να εστιαζομαστε στο σύμπλεγμα των ιμιων η στιην Παναγία ,Οτσν υπαρχει στο στόμα του λύκου το σύμπλεγμα του καστελοριζου με πολυ μεγαλύτερη σημαςια ,που ολοι γνωρίζουμε.
    Επιπλεον ακομη μεγαλύτερο λαθος ειναι,αυτες τις κρίσιμες ώρες, η διπλωματική μας αδράνεια η οποια περιορίζεται σε δηλώσεις τυπου μαγκιάς και οχι σε ουσιαστικές συζητήσεις για το τι επιδιώκει και που παει το πραγμα ο σουλτάνος,με τους κυρίους φορείς ισχύος που επιρρεαζουν την περιοχη αυτη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. νομιζω οτι στην κυπρο συγκεντρωνονται οι προτεραιοτητες της τουρκιας.Κισως ειναι κιαυτος ενας παραγοντας ασκησης πιεσεων στο Αιγαιο.
    https://youtu.be/e1_F5DPcios

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. "Ο πρώτος είναι στρατηγικός και σχετίζεται και εντάσσεται στον μακρόπνοο σχεδιασμό της Τουρκίας, για διεκδίκηση του Αιγαίου από τον 25ο μεσημβρινό και ανατολικά, χωρίς να μας χαρίζει το υπόλοιπο τμήμα του. Θα συνεχίσει να το διεκδικεί": Εδώ και εντοπίζεται το πρόβλημα, στο αέναο δηλ των διεκδικήσεων της Τουρκίας. Πως επιλύεται ένα τέτοιο πρόβλημα; Με το διάλογο, τη διαιτησία ή τον πόλεμο; Η απάντηση βρίσκεται στην ιστορία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μου κάνει εντύπωση η βεβαιότητα με την οποία περιβάλλεις την άποψή σου, Φίλε Σάββα. Νομίζω πως κανείς δεν μπορεί να είναι στο κεφάλι του Ερντογάν, και επομένως αδύνατο να γνωρίζουμε τις δυνατότητες και τα περιθώρια που έχει. Ας αφήνομε κάποια περιθώρια. Προσωπικά πιστεύω (να βάλω κι εγώ μια ψηφίδα), πως στη συνάντηση με τη Μέρκελ, μπήκε και το θέμα των σχέσεων με την Ελλάδα, και δόθηκαν και σχετικές οδηγίες. Παρόλο μη ειδικός έχω την εντύπωση πως οι πολιτικές των δύο χωρών σε βάθος χρόνου ήταν (και είναι) παράλληλες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αντώνη, δεν παίζουμε με αυτά τα πράγματα.
      Όταν βάζω την υπογραφή μου και όταν ένα άρθρο το υιοθετεί η διεύθυνση μιας εφημερίδας, αυτό κάτι σημαίνει.
      Όσο για τη Γερμανία, είναι εντελώς λάθος η προσέγγισή σου.
      Μην παρασύρεσαι από τους λαϊκιστές και από τους ανεύθυνους φημολόγους.

      Διαγραφή
    2. O Κάκκαλος δεν έχει άδικο κατα βάση. Οι προτεστάντες Γερμανοί έφεραν στην Ευρώπη ένα τεράστιο στρατό Τούρκων κατα τη διάρκεια του τριαντακονταετούς πολέμου. Δίχως ισλαμική βοήθεια πιθανό είναι να μην υπήρχε σήμερα ο προτεσταντισμός. Από τότε έχουν κάνει το παν οι βόρειοι Γερμανοί ώστε να ζήσει το Ισλάμ και ειδικά η Τουρκία, την οποία θεωρούν πάγιο αίωνιο στρατηγικό σύμμαχο, και στην οποία έδωσαν το σχέδιο γενοκτονίας των Χριστιανικών πληθυσμών, όταν την διοίκηση της Οθωμανίας την είχαν απευθείας Γερμανοί στρατηγοί. Ο Κάιζερ Γουλιέμος στην Κωνσταντινούπολη και ο Χίτλερ (και η Μέρκελ με άλλο στυλ) έχουν κάνει δημόσιες δηλώσει ότι η Γερμανία ήταν και θα είναι προστάτης του Ισλαμικού κόσμου, και αυτό δεν είναι τυχαίο. Οι πύλες που άνοιξε η Ευρώπη στο Ισλάμ δεν είναι αυτόβουλες, και αυτός που τις άνοιξε είναι μέσα στην Ευρώπη. Η Ευρώπη, δηλαδή η Γερμανία, έχει επιτρέψει στην Τουρκία να δίνει ελεύθερη βίζα σε όλους τους μουσουλμάνους που θέλουν να περάσουν από αυτή στην Ευρώπη. Ας μην αναφέρουμε και τις θεωρίες Γερμανών στρατηγιστών οι οποίοι ζήτησαν να γίνει η Γερμανία Ισλαμική ώστε να ηγηθεί του παγκόσμιου Ισλάμ και να επικρατήσει ως κεντρική δύναμη της ανθρωπότητας. Αυτά αξίζει να τα ερευνήσετε διότι η Ευρώπη με τόσο Ισλάμ μέσα της κάπου περίεργα πηγαίνει.

      Δεν μπορώ να κατανοήσω λοιπόν γιατί οι υπηρεσίες προστασίας της χώρας μας, που τις πληρώνουμε χρυσάφι, μας έριξαν στην αγκαλιά της Γερμανίας. Μήπως έχουν μάθει την Ελληνική και Ευρωπαϊκή ιστορία με Γερμανούς δάσκαλους, όπως την έχουν μάθει και πολλοί Αμερικάνοι;

      Διαγραφή
    3. Σιδηρούντιε
      η παραπληροφόρηση είναι επικίνδυνη και επιζήμια για την πατρίδα.
      Να μην γράφουμε ότι θέλουμε.
      Οι σχέσεις Γερμανίας-Τουρκίας, ειδικά σε σχέση με τα τεκταινόμενα στη Συρία, είναι κάκιστες.
      Μην σχολιάζετε για πράγματα που δεν γνωρίζετε καλά.

      Διαγραφή
    4. Σιδηρούντιε,

      "Η Ευρώπη, δηλαδή η Γερμανία, έχει επιτρέψει στην Τουρκία να δίνει ελεύθερη βίζα σε όλους τους μουσουλμάνους που θέλουν να περάσουν από αυτή στην Ευρώπη"

      Πότε έγινε αυτό; Έχεις κάποια πηγή; Οι ίδιοι οι Τούρκοι χρειάζονται βίζα για να μπουν στην ΕΕ, πώς θα εκδώσουν βίζα οι Τούρκοι σε άλλους μουσουλμάνους; Την βίζα την εκδίδει το κράτος-μέλος τής ΕΕ, το οποίο ζητά κάποιος να επισκεφθεί, έτσι δεν είναι;
      Απορώ αν καταλαβαίνεις τι ανοησίες γράφεις, έστω κι αν τις διαβάζω τόσο καιρό.

      "Ας μην αναφέρουμε και τις θεωρίες Γερμανών στρατηγιστών οι οποίοι ζήτησαν να γίνει η Γερμανία Ισλαμική ώστε να ηγηθεί του παγκόσμιου Ισλάμ και να επικρατήσει ως κεντρική δύναμη της ανθρωπότητας"

      Αντιθέτως, να τις αναφέρουμε (δηλαδή εσύ, διότι εγώ τις αγνοώ), ώστε να τις μάθουν όσοι δεν τις γνωρίζουν. Περιμένω.

      Διαγραφή
    5. Με ενδιαφέρουν οι σχέσεις Γερμανίας, Ελλάδα και Τουρκίας, και αυτά που αναφέρω είναι αυτά που έχουν πει και κάνει οι Γερμανοί διαχρονιά υπέρ του Ισλάμ και της Τουρκίας. Η Γερμανία είναι η κατ' εξοχήν φιλοτουρκική χώρα της Ευρώπης.

      Την ελεύθερη βίζα τη δίνει η Τουρκία σε μουσουλμάνους που θελουν να πάνε Τουρκία και όχι κατευθείαν στην Ευρώπη, έλεος. Μέσα από την ελεύθερη είσοδο που προσφέρει η Τουρκία σε όλους τους μουσουλμάνους, λειτουργεί ως πάροχος και εξαγωγέας του Ισλάμ προς την Ευρώπη. Αυτό έχει συμβεί κατόπιν συνεργασίας με την ΕΕ, διαφορετικά η ΕΕ θα είχε απαγορεύσει στην Τουρκία να δέχετε ελεύθερα στο έδαφός της κάθε μουσουλμάνο του πλανήτη.

      Τα εγκώμια του Χίτλερ και του Κάιζερ για το Ισλάμ πρέπει να τα μελετήσετε. Για παράδειγμα δείτε τα σχέδια για μια ισλαμική Γερμανία, ηγέτη του Ισλαμικού κόσμου στον Albert Speer, Inside the Third Reich (N.Y., 1970), pp. 142-143. Καιρός να βγάλουμε τα τσαρούχια και να βάλουμε αθλητικά υποδήματα, αν θέλουμε να καταλάβουμε τι πραγματικά συμβαίνει γύρω μας.

      Διαγραφή
    6. >Την ελεύθερη βίζα τη δίνει η Τουρκία σε μουσουλμάνους που θελουν να πάνε Τουρκία και όχι κατευθείαν στην Ευρώπη, έλεος<

      Τι έλεος; Αν εσύ δεν ξέρεις τι γράφεις, δεν φταίω εγώ. Αλλά ακόμη κι έτσι, οι μουσουλμάνοι πάνε (ή πήγαιναν) και στην Γερμανία, όπου δημιούργησαν ένα σωρό προβλήματα, η δημοτικότητα τής Μέρκελ έπεσε κατακόρυφα και τώρα προσπαθούν να τούς διώξουν. Άρα, από πού βγαίνει ότι "Η Ευρώπη, δηλαδή η Γερμανία, έχει επιτρέψει στην Τουρκία να δίνει ελεύθερη βίζα σε όλους τους μουσουλμάνους που θέλουν να περάσουν από αυτή στην Ευρώπη";

      H Γερμανοτουρκικές σχέσεις ήσαν όντως καλές (αμφιβάλλω αν τρεχόντως εξακολουθούν να είναι) και κατά τούτο δεν μάς λες κάτι καινούριο. Όμως απ' εκεί μέχρι τού να ονειρεύονται ισλαμική Γερμανία, υπάρχει διαφορά.

      Διαγραφή
    7. Είχα λανθασμένα την εντύπωση ότι άπαντες εδώ έχετε γνώση της διεθνούς πολιτικής που επιτρέπει στην Τουρκία να καλεί μουσουλμάνους από κάθε σχεδόν ισλαμική χώρα, και να τους κάνει εξαγωγή στην Ευρώπη. Η ΕΕ με μια απλή της κίνηση μπορούσε να σταματήσει αυτό το κακό, δεν το κάνει όμως. Με άλλα λόγια ΕΕ και Τουρκία είναι σε πλήρη συνεργασία όσων αφορά την μεταφορά τεράστιων αριθμών μουσουλμάνων στην Ευρώπη. Δεν λέω ότι η ΕΕ ακολουθεί την πολιτική του Χίτλερ, αλλά ο ίδιος ο Χίτλερ είχε δηλώσει ότι πάντα η Γερμανία θα έχει καλύτερες σχέσεις με το Ισλάμ από ότι είχε και θα έχει με τη Γαλλία και τη Ρωσία. Δείτε πως είναι πολύ πιθανό το Ισλάμ να γονατίσει τη Γαλλία και τη Ρωσία, προς όφελος της Γερμανίας ή άλλων που ακολουθούν τα Γερμανικά στατηγήματα όπως ο Μπρεζίνσκι.

      Αν δεν ανοίξουμε τα μάτια των ΗΠΑ ότι οι Γερμανικές και Αγγλικές φιλοϊσλαμικές στρατηγικές θα καταστρέψουν μακροπρόθεσμα και τις ίδιες και τον πλανήτη, δεν μας αξίζει ένα καλό μέλλον. Θέλουμε τη διαμόρφωση ενός Αμερικανορωσικού άξονα ο οποίος θα ξεπεράσει τους παραδοσιακούς διχασμούς του Χριστιανικού κόσμου, και μαζί με την Κίνα και την Ινδία θα πάνε τον πλανήτη προς ένα ασφαλές και καλύτερο μέλλον δίχως ακραία θρησκευτικά διχαστικά φαινόμενα.

      Διαγραφή
    8. Όπως βλέπεις, ουδείς γνωρίζει, εκτός κι αν δεν ασχολείται μ' αυτά που γράφεις.

      Έχω την αίσθηση ότι άλλα διαβάζεις και άλλα καταλαβαίνεις. Τι λέει ο Speer, ότι έλεγε ο Χίτλερ για το Ισλάμ;

      "‘It’s been our misfortune to have the wrong religion,” Hitler complained to his pet architect Albert Speer. “Why did it have to be Christianity, with its meekness and flabbiness?” Islam was a Männerreligion—a “religion of men”—and hygienic too. The “soldiers of Islam” received a warrior’s heaven, “a real earthly paradise” with “houris” and “wine flowing.” This, Hitler argued, was much more suited to the “Germanic temperament” than the “Jewish filth and priestly twaddle” of Christianity" (πηγή).

      Φρονούσε, δηλαδή, ότι θα ήταν καλύτερα οι Γερμανοί να ήσαν μουσουλμάνοι, παρά να ακολουθούν Χρστιανοί, διότι οι τελευταίοι είναι εβραϊκής προελεύσεως και βλέπεις πώς τούς χαρακτηρίζει παραπάνω.
      Αυτό εσύ το μεταφράζεις/καταλαβαίνεις ότι ο Χίτλερ ονειρευόταν μία ισλαμική Ευρώπη; Τι να πω...

      Διαγραφή
    9. Ο Χίτλερ είχε την ίδια αγάπη για το Ισλάμ που είχε και ο Κάιζερ και η Γερμανική στρατιωτική ηγεσία. Οι περισσότεροι από αυτούς ζούσαν και μια παραφιλιακή κρυφή ζωή, η οποία σύμφωνα με το Κοράνιο ήταν φυσιολογική, ενώ σύμφωνα με το Χριστιανισμό ήταν ανώμαλη.

      Δες όλο τον Σπίαρ, και ψάξε τουλάχιστον στο διαδύκτιο για τις υπηρεσίες της Γερμανίας που κατεύθυναν μεγάλο μέρος του Ισλάμ από τον 19ο αιώνα. Ο Σπίαρ και άλλοι λένε και άλλα, πχ ο Χίτλερ είχε δηλώσει
      "Had Charles Martel not been victorious at Poitiers [...] then we should in all probability have been converted to Mohammedanism, that cult which glorifies the heroism and which opens up the seventh Heaven to the bold warrior alone. Then the Germanic races would have conquered the world." (αναφορά από Κάμερον κ.α.) “The Mohammedan religion too would have been much more compatible to us than Christianity. Why did it have to be Christianity with its meekness and flabbiness?”
      ivarfjeld.com/2015/11/05/hitler-adored-strong-islamic-forces/

      Η όλη υπόθεση Γερμανικής, Αγγλικής, Ολλανδικής κτλ αγάπης προς το Ισλάμ άρχισε κατα τη διάρκεια του τριακονταετούς πολέμου τον 17ο αιώνα, όταν ένας τεράστιος Ισλαμικός στρατός πολέμησε τους Καθολικούς και επέτρεψε στους Προτεστάντες να υπάρχουν. Δίχω την απειλή από το Ισλάμ ο Καθολικός κόσμος πιθανότητα να είχε ξεπαστρέψει τους Προτεστάντες. Αυτό οδήγησε Προτεστάντες στρατηγιστές να θεωρούν ότι ένα ισχυρό Ισλάμ είναι γι' αυτούς ένα απαραίτητο στρατηγικό όπλο. Δεν συνορεύει με αυτούς αλλά με τους στρατηγικούς εχθρούς του Προτεστναντικού κόσμου, και αυτό διαχρονικά οδηγεί σε συμμαχίες ανάμεσα στο Ισλάμ και τη βόρεια Ευρώπη.

      Η δική μας θέση θα έπρεπε να είναι υπέρ της Ενώσεως του Χριστιανικού κόσμου με τους Ινδούς, Κινέζους, Εβραίους, Πολυθεϊστές και όποιους άλλους βλέπουν τον Ισλαμισμό ως απειλή για το μέλλον της ανθρωπότητας. Αυτό δυστυχώς δεν υπαρχει μέσα στα μυαλά των παραφιλιακών που κυριαρχούν σε πολλές Χριστιανκές χώρες, παρότι η κοινή γνώμη έχει ξυπνήσει.

      Διαγραφή
  8. 1/2 Όλη μέρα ήθελα να σχολιάσω το άρθρο αλλά λόγω υποχρεώσεων δεν μπόρεσα. Έστω και αργά και με αφορμή και άλλα άρθρα που διάβασα από τον κύριο Ιγνατίου αλλά και στο defencepoint θα προσπαθήσω να δώσω μια άλλη διάσταση στο όλο ζήτημα.

    Νομίζω πως και ο κύριος Καλεντερίδης και οι υπόλοιποι αναλυτές κάνουν ένα σφάλμα-προσπαθούν να απαντήσουν στο λάθος ερώτημα το "γιατί" η κρίση με την Τουρκία. Κατά τη γνώμη μου είναι αδύνατο να απαντηθεί το "γιατί" παρά μόνο εντελώς τυχαία ή λόγω εσωτερικής πληροφορησής που έχει επαφή με τον Ερντογάν και τον Τσαβούσογλου. Κατά τη γνώμη νου η πληροφόρηση αυτή δεν φαίνεται ορατή, ωστόσο, δεν είναι και σημαντική αν τεθεί άλλο ερώτημα-πώς ο Ερντογάν καταφέρνει να πραγματοποιεί την εν λόγω πολιτική- αυτό θα προσπαθήσω να απαντήσω.

    Όπως σωστά αναφέρει ο Κύριος Καλεντερίδης η Τουρκία έχει αναπτύξει μια εθνική στρατηγική επεκτάσεως στο Αιγαίο, η οποία ξεκινάει πολύ πριν τον Ερντογάν, ο οποίος απλώς τη συνεχίζει. Αυτή τη στρατηγική επικαλείται ο Ερντογάν ώστε να βασίσει την επιθετικότητα στην Ελλάδα. Σίγουρα ταυτόχρονα η εσωτερική συγκυρία τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Τουρκία αλλά και η διεθνής συγκυρία έχει παίξει το ρόλο της στο ξεδίπλωμα αυτής της στρατηγικής.

    Από εδώ και πέρα όμως περνάμε στο τακτικό κομμάτι και φεύγουμε από το στρατηγικό. Ο Ερντογάν τακτικά εκμεταλλεύεται τη ρητορεία των Γκρίζων λύκων ώστε να δημιουργήσει ένταση με την Ελλάδα αφενός ενώ ταυτόχρονα υπάρχει και η απειλή των Κούρδων, ώστε να ενώσει πάνω από το 50% των Τούρκων και αφετέρου να προωθήσει τις διεκδικήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο πατώντας στις λογικές των εθνικιστών Τούρκων.

    Επιπλέον, εκμεταλλεύεται την εσωτερική κατάσταση στην Ελλάδα και την πλήρη οικονομική και κοινωνική καταστροφή που έχει επιφέρει η οικονομική ύφεση της τελευταίας επταετίας αλλά και ουσιαστικά η χαριστική βολή που έχει δώσει στην Ελλάδα η κυβέρνηση Συριζανελ σε όλα τα επίπεδα. Ξέρει δε πως θα βρεθούν στην Ελλάδα εκείνοι που θα στηρίξουν ουσιαστικά τον Ερντογάν εντός της κυβέρνησης Συριζανελ ακόμα και αν κάποιος τολμήσει να απαντήσει στην Τουρκία. Ακόμα, ο Ερντογάν εκμεταλλεύεται τη σχετική απουσία των Αμερικανών αλλά και την απροθυμία τους να επέμβουν σε κάποιο μέτωπο πολέμου πουλώντας τις υπηρεσίες του Τουρκικού στρατού στο μέτωπο της Συρίας με πολιτικά και εδαφικά ανταλλάγματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. 2/2 Πολύ φοβάμαι όμως ότι εκμεταλλεύεται και τις προσωπικές σχέσεις που έχουν αναπτύξει Έλληνες πολιτικοί με αντίστοιχους Τουρκους.
    Είναι απορίας άξιο πως η ελληνική πλευρά φαίνεται τόσο σίγουρη πως η Τουρκική κυβέρνηση κάνει ό,τι κάνει για εσωτερική κατανάλωση αγνοώντας πλήρως τις διαχρονικές επιδιώξεις της Άγκυρας. Είναι τόση μεγάλη η εμμονή των Ελλήνων "αναλυτών" του ΥΠΕξ που είναι να απορεί κανείς μήπως ξέρουν κάτι που δεν ξέρουμε...Προσωπικά, δεν αποκλείω το ενδεχόμενο προσυνεννόησης Τσαβούσογλου-Κοτζιά για να επετείνουν μια ένταση μεταξύ των δυο χωρών ώστε να προχωρούν με τα φασιστικά τους μέτρα χωρίς ιδιαίτερη αντιπαράθεση εντός των χωρών τους και για να δίνουν τροφή στα καθεστωτικά μέσα που και οι δυο πλευρές ελέγχουν στην συντριπτική τους πλειοψηφία στις χώρες τους ώστε να μην ασχολείται ο κόσμος με άλλα θέματα. Είναι τρομακτικό για την πατρίδα μας δε ότι ο Σύριζα έχει ακριβώς την ίδια ατζέντα στο εσωτερικό με την ατζέντα του Ερντογάν στο εσωτερικό της Τουρκίας αντίστοιχα. Το πρόβλημα είναι ότι η Τουρκία προφανώς εκμεταλλεύεται την επικίνδυνη ασχετοσύνη των Ελλήνων συνεργατών του ΥΠΕΞ για να προωθήσουν τις στρατηγικές επιδιώξεις τους κάτω από τη μύτη τους, και έτσι όπως αποκάλυψε ο Κύριος Ιγνατίου, ενώ το ελληνικό ΥΠΕΞ πετάει αετό κάπου στην Αίγινα οι Τούρκοι ενημέρωσαν τον Αμερικανό Πρόεδρο για τις διεκδικήσεις τους στο Αιγαίο.
    Επιπλέον, η στάση του Κυρίου Κοτζιά έναντι του κυρίου Καμμένου, ο οποίος δεν έχει καμιά δικαιοδοσία να ασκεί εξωτερική πολιτική, ενισχύει την άποψη της προσυνεννόησης μιας και άλλος ΥΠΕΞ ή πρωθυπουργός σε οποιαδήποτε χώρα του κόσμου θα είχε συμμορφώσει τον ΥΠΕΘΑ υποδεικνύοντας τα καθηκοντά του. Δυστυχώς, ο τρόπος άσκησης εξωτερικής πολιτικής από την κυβέρνηση γελοιοποιεί τη χώρα διεθνώς. Αν κάποιος θεωρήσει πως το σενάριο της προσυνεννόησης είναι τραβηγμένο τότε αγνοεί ηθελημένα τις τόσες φορές που ο Τσαβούσογλου έχει πίασει κορόιδο τον κύριο Κοτζια και τους ανίδεους συνεργάτες του ώστε να προωθήσει τους στρατηγικούς στόχους της Τουρκίας. Αλλά ακόμα και η προσυνεννόηση να μην έχει συμβεί το ότι οι συνεργάτες του ΥΠΕξ δείχνουν εμμονή με τη θεωρία της εσωτερικής κατανάλωσης υποδεικνύει αμέσως το ότι απλώς αγνοούν τις στρατηγικές επιδιώξεις της Τουρκίας και μάλιστα ενάντια στα γεγονότα και άρα είναι ακατάλληλοι αν όχι απολύτως επικίνδυνοι για τα εθνικά συμφέροντα, αν και αμφιβάλλω αν για αυτούς υπάρχουν άλλα συμφέροντα πέρα από τα κομματικά....
    Η λύση σε όλα αυτά είναι ο Τσίπρας να γίνει ως δια μαγείας πατριώτης, ο Κοτζιάς ως δια μαγείας να αποφασίσει να προσλάβει πατριώτες συμβούλους και ο Καμμένος αντί να προσπαθήσει να τραβήξει ψηφαλάκια από τη Χρυσή Αυγή να κάνει τη δουλειά του. Με λίγα λόγια τέτοια μάγεια δεν κάνει ούτε ο Μέρλιν, η μόνη λύση είναι να φύγει αυτή η κυβέρνηση όσο ακόμα υπάρχει Ελλάδα και μετά για να αντιμετωπιστεί η Τουρκία θα πρέπει να γίνουν κινήσεις με σοβαρότητα και πυγμή τόσο σε διεθνείς οργανισμούς, σε κυβερνήσεις μεγάλων δυνάμεων αλλά και στο Αιγαίο με αρχή την πλήρη αποτροπή της λαθρομετανάστευσης. Όταν όμως εξωτερική πολιτική κάνει ο ΥΠΕΘΑ από την τηλεόραση και ο ΥΠΕξ κοιμάται όρθιος τότε οι ξένοι απλώς μας κοροιδεύουν, όταν δε εμμένουμε στην εσωτερική κατανάλωση ως αιτία απλώς γελάνε και δε μας δίνουν καμία σημασία ασχολούμενοι με τον Ερντογάν που μιλάει τη γλώσσα τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. H -με εξάντληση Ιώβειας καρτερικότητας- ανάγνωση της πάρα πάνω "συζήτησης" (δηλαδή αλληλοσυγκρουόμενους ναρκισίστικους μονολόγους), προκαλεί εθνική απελπισία στα όρια του εκπατρισμού ή της αυτοκτονίας. Χαρακτηριστικά νεο-ρωμαίϊκη αμάθεια, επιπολαιότητα, πνευματική ακαταστασία και υπερτροφικά εγώ, σε ένα εκρηκτικό κοκταίηλ
    εθνοκτόνου σουρρεαλισμού.
    Από τη μια έχουμε ένα άρθρο αξιωματικού του ελληνικού στρατού, δοκιμασμένης ανδρείας,
    ευφυίας και υπευθυνότητος, ευρύτατα αναγνωρισμένης αυθεντικότητας στο θέμα που αναπτύσσει και το οποίο άρθρο στοχεύει να περάσει κάποια μηνύματα κινδύνου και παραινέσεις σοβαρότητας, γνώσης και λογίκευσης.
    Και αντί της αξιοποίησης αυτής της προσφοράς οπτικού και πνευματικού εξοπλισμού για την θεώρηση και κρίση γεγονότων, φαινομένων και πολιτικών στάσεων απέναντί τους και τη διαμόρφωση μιας συλλογικής στάσης ορθολογισμού,τι έχουμε; ΄Ενα καταιγισμό παράλληλης ή αντίθετης διορθωτικής "σοφίας", από πολυάριθμες αυθεντίες εγκεφάλων ασχέτων προς το αντικείμενο, ένα πύργο Βαβέλ αυτομαστιγουμένων μετανοούντων μοιρολατρών και θεωρητικών του αυτοσχεδιασμού...
    Αυτό περισσότερο από κάθε άλλο σακατιλίκι του Ευρω-ρωμιού προδικάζει το κακό τέλος του μεταλλαγμένου αυτού ανθρώπινου είδους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.