27/2/17

Το νέο σύνταγμα της Τουρκίας θα περάσει από τον έλεγχο της ΕΕ - Αν είναι συμβατό με τα κριτήρια της Κοπεγχάγης

Λευκωσία: Οι αλλαγές που προωθεί ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Τουρκία και ειδικότερα οι τροποποιήσεις του συντάγματος θα τύχουν, σε περίπτωση που πλειοψηφήσει το «ναι» στο δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου, ελέγχου από την ΕΕ. Η ευρωβουλευτής Κάτι Πίρι, ολοκληρώνοντας επίσκεψη στην Τουρκία, σημείωσε πως οι αλλαγές στο τουρκικό σύνταγμα πρέπει να είναι συμβατές με τα κριτήρια της Κοπεγχάγης. Στο πλαίσιο της ετοιμασίας της νέας της έκθεσης για την Τουρκία η Ολλανδή ευρωβουλευτής βρέθηκε και στην Κύπρο προκειμένου να ενημερωθεί για την πορεία των συνομιλιών. 
Οι αρνητικές και επικριτικές τοποθετήσεις του ευρωκοινοβουλίου κατά της Τουρκίας έχουν ενοχλήσει την Άγκυρα, η οποία θεωρεί την Κάτι Πίρι ως υπεύθυνη λόγω του περιεχομένου των ετήσιων εκθέσεών της. Ειδικότερα δε μετά και τις αποφάσεις του περασμένου Νοεμβρίου, στην Άγκυρα δεν θέλουν να έχουν οποιεσδήποτε ουσιαστικές επαφές με την Ολλανδή ευρωβουλευτή.
 
Γι’ αυτό και κατά την επίσκεψή της η τουρκική πλευρά προσπάθησε να κρατήσει τις επαφές στο χαμηλότερο δυνατό επίπεδο. Ούτε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, αρμόδιος για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, δεν θέλησε να συναντήσει την Κάτι Πίρι. Ο Οσμέρ Τσελίκ, υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας, φρόντισε να βρίσκεται στο εξωτερικό προκειμένου να μη συναντήσει την κ. Πίρι. Όταν ρωτήθηκε για την άρνησή του να συναντήσει την εκπρόσωπο του ευρωκοινοβουλίου ανέφερε πως δεν διευθέτησε κάποιο ραντεβού γιατί δεν είχε ετοιμάσει μια ισορροπημένη έκθεση για την Τουρκία.
 
Στη διάρκεια των επαφών της στην Τουρκία και τις συναντήσεις που είχε με βουλευτές και στελέχη της κοινωνίας των πολιτών, η Κάτι Πίρι συζήτησε μαζί τους την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Και φαίνεται πως εντός της Τουρκίας έχουν δημιουργηθεί δύο τάσεις. Από τη μια είναι τα οργανωμένα σύνολα και η κοινωνία των πολιτών που θέλουν περαιτέρω σύσφιγξη των ευρωτουρκικών σχέσεων και από την άλλη είναι η κυβέρνηση και το «στρατόπεδο Ερντογάν», που κινούνται στη λογική πως η ΕΕ έχει ανάγκη την Τουρκία και όχι το αντίθετο. Ενδεικτική της τάσης αυτής και η δήλωση του Οσμέρ Τσελίκ που κατηγόρησε την ΕΕ γιατί δεν προσκάλεσε την Τουρκία στη σύνοδο της Ρώμης που θα πραγματοποιηθεί στις 25 Μαρτίου.
 
Κυρίαρχο θέμα σ’ αυτό το ταξίδι της Κάτι Πίρι στην Τουρκία είναι το επικείμενο δημοψήφισμα. Σε ανακοίνωσή της η ευρωβουλευτής ανέφερε πως άκουσε με ικανοποίηση «ότι η κυβέρνηση έχει προσκαλέσει τον ΟΑΣΕ να στείλει παρατηρητές για να παρακολουθήσουν τη διαδικασία» του δημοψηφίσματος. Σημείωσε περαιτέρω πως σε «μια πιθανή αλλαγή τέτοιου μεγέθους στη δομή διακυβέρνησης της χώρας, είναι υψίστης σημασίας το κοινό να είναι ορθά ενημερωμένο και οι υποστηρικτές τόσο υπέρ όσο και εναντίον του προεδρικού συστήματος να μπορούν να καταθέσουν τις απόψεις τους».
 
Σύμφωνα με το στέλεχος του Ευρωκοινοβουλίου «σε περίπτωση που πλειοψηφήσει το ''ναι'', η ΕΕ θα πρέπει να προβεί στις δικές της αξιολογήσεις ως προς τη συμβατότητα της νέας δομής διακυβέρνησης με τα Κριτήρια της Κοπεγχάγης. Η επικείμενη έκθεση της Επιτροπής της Βενετίας θα προσφέρει μια σημαντική βάση γι’ αυτή την αξιολόγηση». Μια τοποθέτηση που στέλνει το μήνυμα πως τουλάχιστον σε επίπεδο Ευρωκοινοβουλίου δεν υπάρχει διάθεση να χαμηλώσει ο πήχης των απαιτήσεων σ’ ό,τι αφορά την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ. Στη δήλωσή της η κ. Πίρι σημείωσε πως βασικός στόχος του ΕΚ είναι η αξιολόγηση της ενταξιακής διαδικασίας μιας υποψήφιας χώρας σε σχέση με τα βασικά δικαιώματα, την ευνομία και την ανεξαρτησία του δικαστικού συστήματος. Και διαμήνυε πως η Τουρκία θα πρέπει να δείξει πραγματική πρόοδο στους επόμενους μήνες.
 
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ
 
Η Κύπρος δεν αποτελούσε στο παρελθόν προορισμό της Κάτι Πίρι κατά την ετοιμασία της έκθεσης αξιολόγησης της Τουρκίας. Αυτή τη φορά ενέταξε και την Κύπρο στο ταξίδι της προκειμένου να ενημερωθεί από τις δύο πλευρές για τις εξελίξεις στο Κυπριακό και ειδικότερα τις πτυχές εκείνες που αφορούν την Τουρκία.
 
Η εισηγήτρια για την Τουρκία είχε συναντήσεις με τον υπουργό Εξωτερικών, Ιωάννη Κασουλίδη, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Νίκο Χριστοδουλίδη και τον διαπραγματευτή Ανδρέα Μαυρογιάννη. Η κ. Πίρι άκουσε από τους συνομιλητές της για την πορεία των συνομιλιών και τον ρόλο της Τουρκίας στην όλη διαδικασία.
 
Στα κατεχόμενα ο Μουσταφά Ακιντζί φρόντισε να έχει μια διευρυμένη αντιπροσωπεία στη συνάντηση με την Κάτι Πίρι. Όπως μεταδόθηκε από τα κατεχόμενα, στη συνάντηση συμμετείχαν ο Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής, Οζντίλ Ναμί, ο εκπρόσωπος του κ. Ακιντζί, Μπαρίς Μπουρτζιού, ο σύμβουλος για θέματα ΕΕ, Ερχάν Ερτσίν και ο «υφυπουργός», Τζενκ Γκιουρτσιάγ.
 
Κατά τις εδώ επαφές της δεν έκανε οποιεσδήποτε δηλώσεις. Στην ανακοίνωση που εξέδωσε μετά την επίσκεψη στην Τουρκία είχε αναφέρει πως «μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού θα είχε θετικό αντίκτυπο στις ευρωτουρκικές σχέσεις».
 
Γράφει: Ανδρέας Πιμπίσιης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.