25/2/17

Eρντογάν: Δημοψήφισμα για τη θανατική ποινή - Προηγείται η συνταγματική αναθεώρηση, τόνισε

Σάββας Μιχάλαρος

Ο Τούρκος πρόεδρος κόβει κάθε «γέφυρα» για την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση - Αν δεν περάσει στο κοινοβούλιο, θα μιλήσει ο λαός, δήλωσε από τη Μανίσα

Το θέμα της επαναφοράς της θανατικής ποινής φέρνει εκ νέου στην επιφάνεια ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κάνοντας λόγο για πιθανό δημοψήφισμα, ώστε να αποφασίσει ο τουρκικός λαός αν επιθυμεί την ανώτερη ποινή που μπορεί να επιβάλει ένα δικαστήριο για ειδεχθή εγκλήματα ή προδοσία κατά της χώρας. 
Ο Ερντογάν μίλησε για τη διεξαγωγή ενός ακόμα δημοψηφίσματος, μετά της 16ης Απριλίου για την αναθεώρηση του Συντάγματος της χώρας και την έγκριση των υπερεξουσιών στο πρόσωπο του προέδρου. «Πιστεύω ότι η θανατική ποινή πρέπει να έρθει στο κοινοβούλιο. Θα το εγκρίνουμε αμέσως μόλις επικυρωθεί», δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε ανοικτή συγκέντρωση στη Μανίσα, όπως μεταδίδει το πρακτορείο «Ανατολή».

Ο Τούρκος πρόεδρος πραγματοποιεί μεγάλη καμπάνια σε όλη τη χώρα, προκειμένου να πείσει όσους περισσότερους πολίτες μπορεί, να ψηφίσουν «ναι» στο δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου για τη συνταγματική αναθεώρηση. «Ωστόσο, τόνισε, απαιτείται πρωτίστως η ψήφιση της αναθεώρησης του συντάγματος», τόνισε στη Μανίσα ο Τούρκος πρόεδρος, συνδέοντας τις δύο υποθέσεις και αποκαλύπτοντας τις προθέσεις του για το αμέσως επόμενο διάστημα.

«Αν χρειαστεί, θα οργανώσουμε ένα άλλο δημοψήφισμα. Αν το κοινοβούλιο δεν εγκρίνει την πρόταση -για τη θανατική ποινή- θα προτείνω τη διεξαγωγή ενός ακόμα δημοψηφίσματος», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν.

Να σημειώσουμε ότι μία βασική διαφορά μεταξύ της Άγκυρας και των Βρυξελλών για την προώθηση της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αποτελούν οι διώξεις που έχει εξαπολύσει ο Τούρκος πρόεδρος μετά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2015. Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, αλλά και η ηγεσία της ΕΕ, έχουν δηλώσει πως αν η Τουρκία επαναφέρει τη θανατική ποινή, θα διακόψει κάθε γέφυρα για την πιθανή μελλοντική της ένταξη.

1 σχόλιο:

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.