26/2/17

Επίθεση στη σκέψη στο εσωτερικό, επίθεση αλατούρκα από το εξωτερικό

Παντελής Σαββίδης
Για όσους ακόμη συνεχίζουν να προβληματίζονται για την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα, το πρόβλημα δεν είναι μόνο η αδυναμία επιβίωσης. Σημαντικότερο ίσως πρόβλημα είναι η νοοτροπία της κυβέρνησης της Αριστεράς να επιτίθεται, διαρκώς, στη σκέψη των Ελλήνων πολιτών και να προσπαθεί να την επηρεάσει και να την καθοδηγήσει.
Είναι τρομερό αυτό που συμβαίνει. Δεν γίνεται όμως ευρέως αντιληπτό, διότι ως κοινωνία βιώνουμε ακόμη τις μετεμφυλιακές μας αγκυλώσεις.
Η αναζήτηση ταυτότητας σ’ αυτήν τη χώρα δεν γίνεται μόνο ως προς το διαχωρισμό από τον ξένο-άλλο, αλλά και στη βάση του εσωτερικού διχασμού.

Ο άλλος ως πολιτικός αντίπαλος. Δεν έχει νόημα να αναζητήσουμε τις ρίζες αυτής της διάστασης, αλλά στην πολύ σύγχρονη ιστορία ανάγονται στον Εμφύλιο. Αυτές τις αγκυλώσεις εκμεταλλεύονται τα πολιτικά κόμματα και επιτίθενται, καλλιεργώντας ψευδαισθήσεις ή παραπλανώντας με ψευδείς ειδήσεις, τον ελληνικό πληθυσμό.
Τελευταίο χαρακτηριστικό παράδειγμα, η σύνοδος του Eurogroup. Δεν τιμούν κανέναν οι υπερβολικά ψευδείς πανηγυρισμοί. Το τραγικό είναι πως οι εν αναμονή τελούντες κυβερνητικοί οπαδοί αναπαράγουν τα πανομοιότυπα ψεύδη στο διαδίκτυο.
Η κρίση ως ευκαιρία απέτυχε στη χώρα. Πώς θα γινόταν άλλωστε διαφορετικά, όταν τα νέα παιδιά που ένιωθαν ικανά να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των σπουδών τους έφυγαν κατά δεκάδες χιλιάδες στο εξωτερικό. Η κυβέρνηση της Αριστεράς θέλει να διαμορφώσει μια κοινωνία χαμηλού μέσου όρου, με την ενσωμάτωση φοβισμένων ανθρώπων που αγωνιούν για την επιβίωσή τους ως προσφύγων ώστε να αναπαράγει την πολιτική της εξουσία. Διότι την ιδεολογική ηγεμονία την έχασε εδώ και καιρό.
Απέναντι στον πολιτικό και ιδεολογικό τυχοδιωκτισμό και καιροσκοπισμό του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να αντιπαρατεθεί μια σοβαρή φιλελεύθερη αντίληψη, διότι ο φιλελευθερισμός, προϊόν κυρίως του Διαφωτισμού, προϋποθέτει την ύπαρξη μιας σοβαρής αστικής τάξης που θα ενσωματώσει και θα αναπαραγάγει τις ιδέες του. Και τέτοια αστική τάξη δεν υπάρχει στην Ελλάδα. Σαν την αστική τάξη μιας χώρας είναι και το κόμμα που εκφράζει τις αξίες της.
Ο μεσαίος, μετριοπαθής, ανεκτικός και κεϊνσιανός χώρος στην Ελλάδα βαρύνεται με τα μεταπολιτευτικά δεινά και η προσπάθεια ανασυγκρότησής του είναι επώδυνη. Για λόγους συμμετοχής στη νομή της εξουσίας θα διεκδικήσει μια αξιοπρεπή θέση στο πολιτικό φάσμα χωρίς καμιά ιδεολογική ή πολιτική διαφοροποίηση, από τους άλλους, για τις ανάγκες και την προοπτική της ελληνικής κοινωνίας. Είναι αμφίβολο αν διαθέτει το ανθρώπινο δυναμικό για να τη διαμορφώσει.
Η Ελλάδα είχε δυναμική πορεία ανάπτυξης όταν στην ηγεσία της βρίσκονταν ικανοί και ισχυροί ηγέτες, υπήρχαν σαφείς στόχοι και λαϊκή ενότητα για την επιτυχία τους.
Τίποτε από τα ιστορικά παραδείγματα ακμής της χώρας δεν συντρέχουν. Η πολιτική ηγεσία της χώρας είναι αξιοθρήνητη, υπάρχει ένας βαθύτατος κοινωνικός διχασμός, και βεβαίως κανένα όραμα για την πορεία της χώρας. Ποιος να το διαμορφώσει, άλλωστε. Το ανησυχητικό είναι ότι αυτή η παρακμή βρίσκει τη χώρα σε μια στιγμή που αναδιαμορφώνονται ο κόσμος και η περιοχή μας, με αυξημένους κινδύνους εμπλοκής σε ανεπιθύμητες περιπέτειες.
Συνέχεια του άρθρου στο Pontos-news


1 σχόλιο:

  1. "Η κυβέρνηση της Αριστεράς θέλει να διαμορφώσει μια κοινωνία χαμηλού μέσου όρου, με την ενσωμάτωση φοβισμένων ανθρώπων που αγωνιούν για την επιβίωσή τους ως προσφύγων ώστε να αναπαράγει την πολιτική της εξουσία" ελατε τωρα...αυτο γινοταν μια ζωη στην χωρα...απο τετοια αλλο τιποτα...
    Μετα,δεν πηγαν μονο οι μορφωμενοι στο εξωτερικο...πηγαν και ανειδικευτοι να πλενουν τουαλετες...αλλα και πολλοι μορφωμενοι πλενουν επισης τουαλεττες...
    Αλλα να σας υπενθυμισω,οτι παντα ο εμφυλιος ηταν αγαπημενο μας σπορ απτα παλια χρονια κιοχι καταναγκη απο το ΄45...ετσι,γινομαστε πανευκολος στοχος του οιουδηποτε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.