25/2/17

Με όπλο μαζικής καταστροφής δολοφονήθηκε ο Κιμ Γιόνγκ Ναμ

Με όπλο μαζικής καταστροφής δολοφονήθηκε ο Κιμ Γιόνγκ Ναμ Ο ετεροθαλής αδερφός του βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιόνγκ Ουν δολοφονήθηκε με ένα ιδιαίτερα τοξικό χημικό όπλο γνωστό ως νευροτοξικό παράγοντα VX, είπε η μαλαισιανή αστυνομία σήμερα, αναφερόμενη σε προκαταρκτική έκθεση.
Ο Κιμ Γιόνγκ Ναμ εξέπνευσε μετά από επίθεση στο διεθνές αεροδρόμιο της Κουάλα Λουμπούρ την περασμένη Δευτέρα, ενώ προετοιμαζόταν να αναχωρήσει για το Μακάου. Αξιωματούχοι της Νότιας Κορέας και των Ηνωμένων Πολιτειών έχουν δηλώσει πως ο Κιμ Γιόνγκ Ναμ, ο οποίος ζούσε στο κινεζικό έδαφος του Μακάου υπό την προστασία του Πεκίνου, εκτελέστηκε από βορειοκορεάτες πράκτορες.Μία από τις δύο γυναίκες που είναι ύποπτες για τη δολοφονία του Κιμ Γιονγκ Ναμ, ετεροθαλή αδερφού του ηγέτης της Βόρειας Κορεάς, Κιμ Γιονγκ Ουν, με το νευροτοξικό παράγοντα VX, υπέφερε από τις παρενέργειες της χρήσης του, σύμφωνα με σημερινές δηλώσεις του αρχηγού της αστυνομίας στη Μαλαισία.
 
"Η γυναίκα έκανε εμετό," δήλωσε ο Χαλίντ Αμπού Μπακάρ, απαντώντας σε ερώτηση για το αν οι γυναίκες είχαν παρενέργειες από τον νευροτοξικό παράγοντα VX, που έχει καταγραφεί ως όπλο μαζικής καταστροφής από τον ΟΗΕ. Ωστόσο, δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες. Ο Κιμ Γιονγκ Ναμ, πέθανε λίγο μετά από την επίθεση που δέχθηκε με τον αναφερόμενο νευροτοξικό παράγοντα, στο αεροδρόμιο της Κουάλα Λουμπούρ, στις 13 Φεβρουαρίου.
 
Η αστυνομία της Μαλαισίας έχει συλλάβει δύο γυναίκες, από το Βιετνάμ και την Ινδονησία, ως ύποπτες για το θανατηφόρο ψεκασμό του VX στο πρόσωπό του. Η αστυνομία δήλωσε ότι εργαστηριακά δείγματα που ελήφθηκαν από το μάτι και το πρόσωπο ενός βορειοκορεάτη υπηκόου από το χημείο του κράτους της Μαλαισίας έφεραν ίχνη του VX, το οποίο θεωρείται όπλο μαζικής καταστροφής από τα Ηνωμένα Έθνη.
 
Ο αρχηγός της μαλαισιανής αστυνομίας Χαλίντ Αμπού Μπάκαρ είπε ότι οι αναλύσεις όλων των δεδομένων από τον τόπο του εγκλήματος συνεχίζονται, ενώ νωρίτερα είχε πει ότι μια βιετναμέζα και μια ινδονήσια είχαν απλώσει ένα υγρό στο πρόσωπο του Κιμ Γιόνγκ Ναμ και μετά έπλυναν τα χέρια τους και τράπηκαν σε φυγή.
 
Πλάνα από τις κάμερες ασφαλείας του αεροδρομίου που δημοσιεύθηκαν από το ιαπωνικό κανάλι Fuji TV δείχνουν τη στιγμή κατά την οποία οι γυναίκες φαίνονται να επιτίθενται στον Κιμ Γιόνγκ Ναμ, ο οποίος αργότερα φαίνεται στα πλάνα να ζητά ιατρική βοήθεια από υπαλλήλους του νοσοκομείο, για να ξεψυχήσει κατά τη μεταφορά του σε νοσοκομείο.
 
Ο παράγοντας VX είναι άγευστο και άοσμο χημικό, και η χρήση του απαγορεύεται με τη Σύμβαση για τα Χημικά όπλα, εκτός από χρήση "έρευνας ή ιατρικών ή φαρμακευτικών λόγων". Μπορεί να παρασκευαστεί σε μορφή υγρού, κρέμας ή προωθούμενου αερίου.

2 σχόλια:


  1. "δολοφονήθηκε με ένα ιδιαίτερα τοξικό χημικό όπλο γνωστό ως νευροτοξικό παράγοντα VX"
    Ο παράγοντας VX είναι άγευστο και άοσμο χημικό, και η χρήση του απαγορεύεται με τη Σύμβαση για τα Χημικά όπλα"

    Σε αυτό κατά 99% δεν επιβιώνεις.
    Πάλι καλά που δεν πέθανε και κανένας άλλος στο αεροδρόμιο ασχέτως μικρής ποσότητας(ένα άτομο στόχος) και τρόπου που χρησιμοποιήθηκε. Είναι αδίστακτοι οι Βορειοκορεάτες. Η δολοφονία ήταν και μια επίδειξη ισχύος με την ουσία που χρησιμποίησαν.

    Ο κλασσικός εξοπλισμός ΡΒΧΠ(μόνο προσωπίδα ή προσωπίδα με την κλασσική μέσου επιπέδου στολή ΡΒΧΠ) πολέμου είναι άχρηστος. Χρειάζεται ανώτερος εξοπλισμός προστασίας για το VX.

    C11H26NO2PS
    Το ανακάλυψαν οι χημικοί Ghosh και Newman, το 1952 στη διάρκεια δοκιμών για πιο αποτελεσματικά εντομοκτόνα συγκεκριμένης κατηγορίας (οργανοφωσφορικά). Ακολούθησε έρευνα 3 ετών και τελικά το 1955 αποδείχτηκε ότι είναι πάρα πολύ αποτελεσματικό για στρατιωτική χρήση.
    Να σημειωθεί ότι τα χημικά όπλα VX και Σαρίν έχουν ακριβώς ίδιο τρόπο δράσης στο νευρικό σύστημα με τα εντομοκτόνα της κατηγορίας που προανέφερα(οργανοφωσφορικά).
    Όπως ακριβώς αντιδρά, “χτυπιέται” το έντομο μέσα στην γυάλινο δοχείο του φοιτητή κατά τη διάρκεια του πειράματος στο 3ο-4ο εξάμηνο με το εντομοκτόνο και πριν το βάλεις στη συλλογή στο εντομολόγιο σου(για τα μάθεις ποιες οι οικογένειες εντόμων κτλ), έτσι θα “χτυπιέται” μέχρι να πεθάνει(7-20 λεπτά ανάλογα δόση κι άλλους παράγοντες) ένας στρατιώτης στον πόλεμο. Ίδιος τρόπος δράσης ακριβώς!

    Οι Αμερικανοί ενδιαφέρθηκαν για το VX από το 1957 και ξεκίνησαν ανεπίσημες στρατιωτικές δοκιμές μικρής κλίμακας την ίδια χρονιά Οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ(αρχικά ο στρατός ξηράς και στη συνέχεια και το πολεμικό ναυτικό) άρχισαν την μαζική παραγωγή του το 1961.

    Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 60 (κυρίως) έγιναν μεγάλες δοκιμές της τάξης των 5.000 – 10.000 πειραματοζωων (τι μας θυμίζει αυτό..από πόσους στρατιώτες αποτελείται μία ταξιαρχία και μία μεραρχία?). Επισήμως έγιναν μόνο με ζώα(ποντίκια, πρόβατα, αγελάδες,πίθηκοι).
    Τώρα όταν είσαι υπερδύναμη και ειδικά σε περίοδο ψυχρού πολέμου και επενδύεις χρήμα σε όπλα πρώτου πλήγματος ή τελευταίας γραμμής δεν θες να είσαι σίγουρος 100%?
    Δεν θες 10 - 100 ανθρώπους για να βγάλεις ποσοστό (με δοκιμή απευθείας σε άνθρωπο) που να μην σηκώνει την παραμικρή θεωρητική αμφιβολία από κανέναν για την αποτελεσματικότητα?

    Για έναν άνθρωπο μία μέση αποτελεσματική δόση “εξουδετέρωσης”:

    α) Με σταγόνα στο δέρμα 10mg.
    β) Στον αέρα 50 mg·min/m3 χωρίς αυτό να είναι απόλυτο,υπάρχει περίπτωση που να χρειάζεται λίγο παραπάνω.

    Βασικά αντίδοτα:

    4) Η πραλιδοξίμη (pralidoxime)
    2) Η ατροπίνη (atropine)
    3) Η διαζεπάμη (diazepam).

    Χρειάζεται άμεση ιατρική βοήθεια. Να είναι δίπλα ο στρατιωτικός γιατρός κυριολεκτικά και με τον κατάλληλο εξοπλισμό

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αν το θύμα τελικά επιβιώσει από VX θα έχει παρενέργειες. Άγνωστο ποιες απ' όλες, για πόσο (από μήνες, χρόνια ή μέχρι να πεθάνει) θα τις έχει και σε τι βαθμό., .

    Και εννοείται ότι μόλις πάρει τα αντίδοτα (κι αν επιβιώσει τελικά) δεν είναι Χόλιγουντ να σηκωθεί ο πράκτορας και να κάνει το σήμα ότι εξουδετέρωσε τους πυραύλους με το VX όπως στην κλασσική ταινία:

    https://www.youtube.com/watch?v=aEt1ePZGHTY

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.