26/2/17

Εύγε στην Κύπρο - Μετατρέπεται σε ενεργειακό κόμβο

Του Μάριου Πουλλάδου
ΤΟ EUROAFRICA INTERCONNECTOR ΕΡΧΕΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙ ΤΗ ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΑΟΖΤη χρηματοδότηση ύψους 14.5 εκατομμυρίων ευρώ ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για πραγματοποίηση των τελευταίων μελετών αναφορικά με την κατασκευή του Euroasia Interconnector
«Απαραίτητη η πολιτική βούληση για κατασκευή σταθμού υγροποίησης στο νησί»

Ενώ οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό έχουν οδηγηθεί, όπως ήταν άλλωστε αναμενόμενο, σε αδιέξοδο, την ίδια ώρα τα μηνύματα σε ενεργειακό επίπεδο για την Κυπριακή Δημοκρατία είναι κάτι περισσότερο από ενθαρρυντικά. Πέραν από τις διεργασίες στην κυπριακή ΑΟΖ και το ενδιαφέρον μεγάλων ενεργειακών κολοσσών για τα κυπριακά οικόπεδα, την ίδια ώρα προχωρούν με αργά αλλά σταθερά βήματα οι διεργασίες για την ηλεκτρική διασύνδεση της Κύπρου με τις γειτονικές χώρες.
Συγκεκριμένα, αυτόν τον μήνα υπήρξαν αξιόλογες κινήσεις αναφορικά με το Euroasia Interconnector, αλλά και το νέο πρότζεκτ που ακούει στο όνομα EuroAfrica Interconnector (Αίγυπτος-Κύπρος-Ελλάδα) δυναμικότητας 2000 MW. Όπως πολύ σωστά αναφέρει ο στρατηγικός αναλυτής Νίκος Λυγερός, με αυτόν τον τρόπο η Κύπρος δεν είναι πια μόνο κρίκος μιας αλυσίδας, αλλά ένα τριπλό σημείο επαφής.
«Έτσι, όσοι δεν πίστευαν ότι το EuroAsia Interconnector θα γίνει πραγματικότητα και βλέπουν τώρα με τα μάτια τους πόσο έχει εξελιχθεί ο σχεδιασμός του, πρέπει να προετοιμαστούν νοητικά μ’ αυτήν τη νέα διασύνδεση που έρχεται μέσω των ΑΟΖ της Κύπρου και της Αιγύπτου να υποστηρίξει ένα δίκτυο ακόμα μεγαλύτερης εμβέλειας που δίνει άλλες δυνατότητες», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Σε γενικό πλαίσιο, η υλοποίηση των δυο αυτών έργων το επόμενο διάστημα, σε συνδυασμό με την ανακάλυψη νέων κοιτασμάτων στην ΑΟΖ και την κατασκευή του αγωγού East Med, παρέχουν εκείνες τις δυνατότητες για μετατροπή της Κύπρου όχι μόνο σε ενεργειακό πέρασμα αλλά και ενεργειακό κόμβο, αρκεί, ωστόσο, να υπάρξει και ο στρατηγικός εκείνος προγραμματισμός και η πολιτική βούληση για κατασκευή σταθμού υγροποίησης στο νησί.

Ασφάλεια του εφοδιασμού
Την προηγούμενη εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφρασε την πλήρη υποστήριξή της μέσω χρηματοδότησης για το EuroAsia Interconnector, το μεγαλύτερο έργο υποδομής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη. Σε ανακοίνωσή της, η EuroAsia Interconnector, ο φορέας υλοποίησης του έργου της διασύνδεσης ηλεκτρικής ενέργειας Ισραήλ-Κύπρου-Κρήτης-Αττικής, χαιρέτισε την απόφαση που ελήφθη από τα κράτη μέλη της ΕΕ να συμφωνήσουν στις 17 Φεβρουαρίου 2017, στην πρόταση της Επιτροπής να επενδύσει 444 εκατομμύρια ευρώ σε 18 έργα προτεραιότητας για ενεργειακές υποδομές.
Το EuroAsia Interconnector αποτελεί ένα από τα επτά επιλεγμένα έργα ηλεκτρικής ενέργειας που έχουν λάβει χρηματοδότηση και τη μόνη ηλεκτρική διασύνδεση Βορρά-Νότου στην κεντροανατολική και νοτιοανατολική Ευρώπη και τον Νότιο Διάδρομο Προτεραιότητας (NSI East Electricity). Το έργο θα συμβάλει στην επίτευξη των στόχων της Ένωσης για σύνδεση των ευρωπαϊκών ενεργειακών δικτύων, αυξάνοντας την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού, συμβάλλοντας στην αειφόρο ανάπτυξη και ενσωματώνοντας τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σε ολόκληρη την ΕΕ.

Ολοκλήρωση το 2022
Ως έργο κοινού ενδιαφέροντος (PCI) της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει εγκριθεί, για να λάβει 14.5 εκατομμύρια ευρώ για τις τελικές λεπτομερείς μελέτες, πριν από την υλοποίησή του. Η τελική δυναμικότητα μεταφοράς της διασύνδεσης θα είναι 2.000MW, με μια διασύνδεση μεταξύ Χαντέρας (Ισραήλ) και Κοφίνου (Κύπρος), μια διασύνδεση μεταξύ Κοφίνου και Κορακιάς (Κρήτη), καθώς και μια εσωτερική γραμμή μεταξύ Κορακιάς-Αττικής (Ελλάδα).
Οι προκατασκευαστικές εργασίες θα ξεκινήσουν μέσα στο 2017 και η ολοκλήρωση της πρώτης διασύνδεσης 1.000MW μεταξύ Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας, θα λάβει χώρα το 2022. «Απολαμβάνοντας την αμέριστη υποστήριξη των Κυβερνήσεων της Κύπρου, της Ελλάδας και του Ισραήλ, ο φορέας υλοποίησης του έργου συνεχίζει αμείωτα την έγκαιρη υλοποίηση του έργου σύμφωνα με τα συμφωνηθέντα χρονοδιαγράμματα για όλα τα τρία βήματα του 1.520 χιλιομέτρων ηλεκτρικού αυτοκινητοδρόμου», αναφέρει ανακοίνωση

Τέλος στην απομόνωση
Το EuroAsia Interconnector είναι μέρος της ευρωπαϊκής ενεργειακής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και λαμβάνει θετική αξιολόγηση λόγω της συμβολής του στους ενεργειακούς στόχους της Ένωσης. Η υλοποίηση του έργου θα θέσει τέλος στη μέχρι τώρα ενεργειακή απομόνωση της Κύπρου, το τελευταίο κράτος μέλος της ΕΕ χωρίς διασυνδέσεις ηλεκτρικής ενέργειας ή φυσικού αερίου, ενώ τελειώνει επίσης την ενεργειακή απομόνωση της Κρήτης.
Το EuroAsia Interconnector δημιουργεί την «εθνική οδό ηλεκτρικής ενέργειας» μεταξύ Ισραήλ-Κύπρου-Κρήτης-Ελλάδας (Ευρώπη), μέσω του οποίου η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί με ασφάλεια να τροφοδοτείται με ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από τα αποθέματα φυσικού αερίου στην Κύπρο και το Ισραήλ, καθώς και από τις διαθέσιμες Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας των δυο χωρών, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην ολοκλήρωση της εσωτερικής ευρωπαϊκής αγοράς και στην επίτευξη του στόχου της ΕΕ για το 10% της ηλεκτρικής διασύνδεσης μεταξύ των κρατών μελών.

Γεωπολιτικά και οικονομικά οφέλη
Εγγυάται, επίσης, την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού των τριών χωρών και του συστήματος της ΕΕ συνολικά, μέσω της ενσωμάτωσης των απομονωμένων μικρών συστημάτων της Κύπρου και της Κρήτης με το ισραηλινό και το Ευρωπαϊκό Δίκτυο και την αδιάλειπτη -πολλαπλών κατευθύνσεων- ροή ενέργειας. Το EuroAsia Interconnector προωθεί, επιπλέον, την ουσιαστική ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και συμβάλλει στη μείωση των εκπομπών CO2.
Θα επιφέρει, παράλληλα, σημαντικά οικονομικά και γεωπολιτικά οφέλη για τις εμπλεκόμενες χώρες και θα παρέχει σημαντικά κοινωνικοοικονομικά οφέλη της τάξης των 10 δις ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι οι ηγέτες των Κυβερνήσεων της Κύπρου, της Ελλάδας και του Ισραήλ επιβεβαίωσαν εκ νέου κατά τη διάρκεια της ιστορικής Τριμερούς Συνάντησης στις 28 Ιανουαρίου 2016 στη Λευκωσία και πάλι στις 8 Δεκεμβρίου 2016 στην Ιερουσαλήμ την πλήρη υποστήριξή τους για την έγκαιρη υλοποίηση του EuroAsia Interconnector.
Σημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.