27/2/17

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και η Κύπρος

Για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια υπήρξε γενικευμένη συζήτηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών -την περασμένη Τρίτη- για το θέμα της ασφάλειας στην Ευρώπη, με αξιοπρόσεκτες αναφορές στην Κύπρο, ειδικά από μέρους του Γ.Γ. του ΟΗΕ και των αντιπροσώπων της ΕΕ, του ΟΑΣΕ, της Ρωσίας, της Γαλλίας και της Αιγύπτου. «Η ειρήνη στην Ευρώπη δεν είναι δεδομένη» ήταν το ξεκάθαρο μήνυμα των 44 ομιλητών, δίνοντας έμφαση στην Ουκρανία, στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, την Υπερδνειστερία, τη Γεωργία, ενώ 18 ομιλητές αναφέρθηκαν και στην Κύπρο. 
Ο Αντόνιο Γκουτέρες τόνισε ότι «ο ΟΗΕ κι εγώ προσωπικά είμαστε στη διάθεση των δύο κυπριακών κοινοτήτων και των εγγυητριών δυνάμεων για να υποστηρίξουμε την αναζήτηση μιας λύσης που θα είναι αποδεκτή από όλους». Η νέα Μόνιμη Αντιπρόσωπος των ΗΠΑ, Νίκι Χάλεϊ, ανέφερε ότι «οι ηγέτες στην Κύπρο εργάζονται για τον τερματισμό της μακρόχρονης διαίρεσης του νησιού για να επιτευχθεί μια διευθέτηση».
 
Ο αναπληρωτής Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Πιέτρ Ίλιτσεφ, είπε ότι «για το θέμα των εγγυήσεων και της ασφαλείας, η Ρωσία θεωρεί ότι το καλύτερο θα ήταν εγγυήσεις από το ΣΑ και όχι από ξεχωριστές χώρες». Ο Γάλλος Μόνιμος Αντιπρόσωπος, Φρανσουά Ντελάτρ, σημείωσε ότι «πολλά απομένουν να γίνουν για να βρεθεί μια βιώσιμη λύση, με παραμέτρους που πρέπει να είναι ευθυγραμμισμένες με τα ψηφίσματα του ΣΑ, τις αρχές του Χάρτη του ΟΗΕ, καθώς και τις αρχές της ΕΕ».
 
Ο εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Μιχάλης Μαύρος, αναφέρθηκε στις τρέχουσες εξελίξεις, τονίζοντας ότι «η επιτυχής έκβαση τής εν εξελίξει διαπραγματευτικής διαδικασίας έχει τη δυνατότητα να καθιερώσει την Κύπρο ως διεθνές πρότυπο ειρηνικής συνύπαρξης» και «να αναδείξει τον καταλυτικό ρόλο του ΣΑ στην προώθηση της διεθνούς ειρήνης και σταθερότητας». Ο αναπληρωτής Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Τουρκίας, Güven Begeç, έκανε λόγο «για τελευταία ευκαιρία για τη δημιουργία ενός νέου συνεταιρικού κράτους στο νησί».
 
Ως κατακλείδα, αξίζει να σημειώσουμε την επισήμανση του βετεράνου διπλωμάτη Ανδρέα Ιακωβίδη στον «Φ» -με αφορμή την αναφορά τού εκπροσώπου της Κυπριακής Δημοκρατίας κατά την ομιλία του στο ΣΑ πως το Κυπριακό βρίσκεται στην ατζέντα του Σώματος από το 1963- ότι ο τότε Μόνιμος Αντιπρόσωπος Ζήνων Ρωσσίδης με επιστολή του προς το ΣΑ στις 26 Δεκεμβρίου 1963 (S/5488) ζήτησε έκτακτη συνεδρίαση. Κι έτσι έγινε η αρχή για το Κυπριακό στο ΣΑ.               
 
ΠΑΝ. ΠΑΝ.
Φιλελεύθερος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.