28/2/17

ΔΝΤ: Πλήγμα στην Τουρκία από τη μείωση του τουρισμού

Λόγω τρομοκρατίας και πολιτικής κατάστασης
Η Αλικαρνασσός, για Τούρκους Μπόντρουμ, αποτελεί δημοφιλέστατο τουριστικό προορισμό
Ο μέχρι πρόσφατα ακμάζων κλάδος του τουρισμού στην Τουρκία έχει δεχθεί σοβαρά πλήγματα εξαιτίας των τρομοκρατικών επιθέσεων αλλά και της εγχώριας πολιτικής αναταραχής, διαπιστώνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) σε ανάλυσή του.
Ο συρρικνούμενος αριθμός επισκεπτών έχει πλήξει και τους συναφείς κλάδους, αφαιρώντας περίπου μία ποσοστιαία μονάδα του ΑΕΠ από την ανάπτυξη της χώρας το 2016, αναφέρει το ΔΝΤ.  
Λίγο πριν από το 2016, η Τουρκία είχε εξελιχθεί σε έναν από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς στον κόσμο. Την ανάπτυξη τροφοδότησε το αναπτυσσόμενο δίκτυο του εθνικού αερομεταφορέα, η ανάπτυξη των υποδομών, η κατασκευή ξενοδοχείων και το μάρκετινγκ. Μόνο το 3% των ξένων τουριστών χρειάζονταν βίζα, επιτρέποντας στην Τουρκία να κερδίσει επισκέπτες από ανταγωνιστικούς προορισμούς της Μεσογείου όπως η Αίγυπτος.

Η ακμάζουσα τουριστική κίνηση έφερε έσοδα που ισοδυναμούσαν με το 3,7% του ΑΕΠ και δημιούργησε 600.000 θέσεις εργασίας, ή 2,3% της συνολικής απασχόλησης. Άλλο ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν σε συναφείς τομείς, συμπεριλαμβανομένων των εστιατορίων και του κλάδου αναψυχής, αναφέρει το ΔΝΤ.

Η αλλαγή ήρθε το 2016, με μια απότομη αύξηση των τρομοκρατικών επιθέσεων σε συνδυασμό με την πολιτική αβεβαιότητα. «Οι τρομοκρατικές επιθέσεις –που μόνο το 2015 έφτασαν τις 400 έναντι ενός μέσου όρου 70 ετησίως μεταξύ του 2010 και του 2014 - οδήγησε σε περισσότερο από 30% μείωση του αριθμού των ευρωπαίων τουριστών που αποτελούσαν πάνω από το ήμισυ των επισκεπτών. Τα έσοδα από μια άλλη σημαντική ομάδα, τους Ρώσους τουρίστες, έπεσε δραματικά λόγω των κυρώσεων, συμπεριλαμβανομένων των περιορισμών στις πτήσεις τσάρτερ και τις πωλήσεις ταξιδιωτικών πακέτων» λέει το Ταμείο.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, μια μείωση ύψους 10% σε αφίξεις από το εξωτερικό μεταφράζεται σε μείωση του ΑΕΠ κατά 0,3-0,5%. 

Πέρα από τα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια και τις μεταφορές, κλάδοι πολύ διαφορετικοί μεταξύ τους, όπως οι τηλεπικοινωνίες, το λιανικό εμπόριο, και τα προϊόντα κλωστοϋφαντουργίας έχουν επίσης νιώσει το σοκ. «Οι μελέτες δείχνουν ότι η ανάκαμψη πιθανόν να είναι αργή καθώς τα επαναλαμβανόμενα περιστατικά βίας τείνουν να έχουν μακροχρόνιες επιπτώσεις στις αφίξεις τουριστών» καταλήγει.
ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.