30/12/18

Το δόγμα του ’22 – Προσοχή σε μια νέα εγκατάλειψη

Παντελής Σαββίδης
Σε τέσσερις ημέρες το 2018 μας αφήνει και μπαίνουμε αισίως στη νέα χρονιά. Αν κάτι θα μπορούσε να μας μείνει από το 2018, είναι το πόσο γρήγορα αλλάζουν όλα. Από τις νέες τεχνολογίες, μέχρι τις ιδεολογίες και τις διεθνείς σχέσεις.
Οι νέες τεχνολογίες, με έμφαση στην τεχνητή νοημοσύνη, αποτελούν τον καταλύτη των αλλαγών.
Η εξέλιξη της τεχνολογίας περιέχει ιδεολογία. Τα παλιά σχήματα Δεξιάς-Αριστεράς κατέρρευσαν λόγω ακριβώς της εισόδου της ανθρωπότητας σε μια εποχή νέων τεχνολογιών που δεν θυμίζει τίποτε από τον παλιό κόσμο.
Σε διεθνές επίπεδο, που ενδιαφέρει περισσότερο τη στήλη, παρατηρούμε μια σταδιακή αποκαθήλωση των Ηνωμένων Πολιτειών από τη μονοκαθεδρία της παγκόσμιας δύναμης. Οι ΗΠΑ παραμένουν στην κορυφή, αλλά δεν είναι πια μόνες. Συγκατοικούν με τη Ρωσία και την Κίνα και ετοιμάζονται για τη μάχη οπισθοφυλακής, πριν παραδώσουν τα ηνία της παγκόσμιας ηγεσίας. Η Κίνα τις απειλεί ως πρώτη δύναμη. Στην οικονομία, το εμπόριο, ακόμη και σε μερικούς τεχνολογικούς τομείς, το Πεκίνο βρίσκεται μπροστά. Υστερεί προς το παρόν στον στρατιωτικό τομέα, αλλά δεν είναι μακριά η στιγμή που και εκεί θα δοθεί η μάχη της κορυφής. Γι’ αυτήν τη μάχη ετοιμάζεται η Ουάσινγκτον. Και ετοιμάζεται με έναν πρόεδρο που υπολείπεται των υψηλών απαιτήσεων της κρίσιμης στιγμής.
Δεν είναι μακριά η εποχή που το κυρίαρχο αφήγημα για τις ΗΠΑ ήταν πως ο πρόεδρος πλαισιώνεται από μια πλειάδα ικανότατων διαμορφωτών πολιτικής, και πως ο ίδιος απλώς εκτελεί. Οπότε, δεν πείραζε την ανθρωπότητα αν κάποια στιγμή διαπίστωνε πως ο πλανητάρχης ήταν γυμνός. Τη γύμνια της υπερδύναμης κάλυπταν τα κέντρα που διαμόρφωναν πολιτική, και από τη σύνθεσή τους προέκυπτε μια ασφαλής διαδρομή για τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους. Ο σημερινός πρόεδρος αποκαθήλωσε αυτό το δόγμα, που μάλλον εδώ και χρόνια ήταν ψευδαίσθηση.
Σήμερα τις τύχες των ΗΠΑ και της ανθρωπότητας, στο βαθμό που επηρεάζονται από την Ουάσινγκτον, τις διαμορφώνει ένας παντελώς ανίκανος πρόεδρος με μια ομάδα οικογενειακών μυστικοσυμβούλων. Κατάφερε και διέλυσε όλη τη βαθιά Αμερική, που σήμερα δεν έχει καμιά επιρροή στον πρόεδρο.
Το πρόβλημα με αυτήν την εξέλιξη είναι πως οι συντεταγμένες της βαθιάς Αμερικής ήταν γνωστές. Ο κόσμος μπορούσε να κινηθεί με βάση αυτές, και η Αμερική τηρούσε λίγο-πολύ τις υποσχέσεις της.
Σήμερα τα πάντα είναι αβέβαια και μπορούν να μεταβληθούν από στιγμή σε στιγμή. Την πολιτική του προέδρου, αν δεν την διαμορφώνει ο ίδιος μεταξύ τυρός και αχλαδίου, κυριολεκτικά, την επηρεάζει ένα στενά προσωπικό και οικογενειακό απαράτ το οποίο μπορεί να μην έχει και κανέναν θεσμικό ρόλο.
Το πρόβλημα για τη διεθνή κοινότητα είναι τεράστιο. Μοιάζει με ακυβέρνητο καράβι. Ποιος έχει εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ και τον πρόεδρό τους; Μπορεί να ηγηθεί η Ουάσινγκτον του Δυτικού κόσμου;
Η απάντηση είναι όχι, και ο Τραμπ κάνει ό,τι μπορεί να το επιβεβαιώσει.
Βεβαίως, λένε οι υποστηρικτές του, αναζητά συμμαχίες για την τελική σύγκρουση με την Κίνα. Και οι συμμαχίες αυτές περνούν από τη συνεργασία με τη Ρωσία και τους όψιμους συμμάχους της, όπως η Τουρκία.
Υπάρχει όμως ένα πρόβλημα για τη Δύση, το οποίο αντιμετωπίζει και η Ελλάδα: μπορούμε να εμπιστευτούμε τις ΗΠΑ στο παγκόσμιο παιχνίδι ανακατάταξης;
Ας μείνουμε στα δικά μας. Στην Ελλάδα. Οι χώρες της ευρωπαϊκής Δύσης έχουν άλλη πολιτική κουλτούρα. Η Ελλάδα προσπαθεί ακόμη να συγκροτηθεί σε κράτος. Δεν το πέτυχε ποτέ, με την έννοια του Δυτικού κράτους, από την Απελευθέρωση ως σήμερα.
Η σημερινή αντιπαράθεση με την Τουρκία αποτελεί τη μακροχρόνια, από το 1821, διαμάχη για την ανεξαρτησία της χώρας. Δεν τελείωσε ακόμη. Η Ελλάδα απέκτησε κρατική συγκρότηση επειδή συνέφερε τις ευρωπαϊκές δυνάμεις. Η Επανάσταση είχε περιέλθει σε αδιέξοδο και πέτυχε το στόχο της επειδή βοηθήθηκε έξωθεν.
Η υποστήριξη αυτή, όμως, έφθασε στα όριά της το 1922. Η Ελλάδα ωθήθηκε σε επέκταση αλλά εγκαταλείφθηκε. Η εγκατάλειψη εκείνη αποτέλεσε το οριακό σημείο που καθόρισε και την έκταση και το βαθμό ανεξαρτησίας της χώρας.
Η Ελλάδα είναι μια χώρα απολύτως εξαρτημένη από τη Δύση. Δεν μπορεί να κάνει τίποτε χωρίς να ρωτήσει τις ισχυρές δυνάμεις. Μην έχετε ψευδαισθήσεις, αυτό συμβαίνει πίσω από τις κουρτίνες.
Αυτό είναι η πρώτη διαπίστωση που πρέπει να λάβουμε υπόψη μας.
Η δεύτερη είναι πως δεν πρέπει να έχουμε καμιά εμπιστοσύνη σε υποσχέσεις. Είμαστε μέρος της διεθνούς κοινότητας, συμμετέχουμε στο διεθνές γίγνεσθαι ως μικρή ποσότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά το 1922 μάς υπαγορεύει να προσέχουμε.
Η συμπεριφορά των ΗΠΑ στη Συρία αποδεικνύει άλλη μια φορά πως το «δόγμα του ’22» καθορίζει τη συμπεριφορά των μεγάλων δυνάμεων.
Βεβαίως θα ελισσόμεθα για να πετύχουμε τα εθνικά μας συμφέροντα αλλά με προσοχή. Ιδιαίτερη προσοχή.
Η επισήμανση έχει τη σημασία της καθώς η χώρα έχει εμπλακεί σε μια φιλόδοξη συνεργασία στην ανατολική Μεσόγειο. Αν η συνεργασία αυτή έχει αυτόνομη δυναμική, που εξαρτάται από τα συμμετέχοντα μέλη της, μπορεί να εξελιχθεί σε πόλο σταθερότητας. Αν όχι, αν η εξέλιξή της εξαρτάται από τις ΗΠΑ ή άλλες Δυτικές δυνάμεις, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη πως η Δύση, είτε αμερικανική είτε ευρωπαϊκή, υπολογίζει σε μεγάλο βαθμό στην Τουρκία. Καλώς ή κακώς, η Τουρκία παραμένει σημαντικός πόλος στη στρατηγική της Δύσης. Όταν ο Τραμπ φτάνει σε σύγκρουση με το Ισραήλ και το εβραϊκό λόμπι για να υποστηρίξει την Τουρκία, αυτό κάτι σημαίνει.
Ήρθε ίσως η στιγμή, οι πολιτικές, οικονομικές και πνευματικές δυνάμεις της χώρας να αρχίσουν να σχεδιάζουν πώς θα αποκτήσει η Ελλάδα στοιχειώδεις δυνατότητες άσκησης δικής της πολιτικής που θα εγγυάται την ύπαρξη και την ανεξαρτησία της.
Η αρχή της χρονιάς προσφέρεται για τέτοιους προβληματισμούς.

5 σχόλια:

  1. Ενταξει οχι και ετσι. Οταν ο Ομπαμα πηγαινε πρωτο ταξιδι στην τουρκια σαν τον ποιο σημαντικο συμμαχο και οταν διπλασιαζε το χρεος της αμερικης σε 8 χρονια ηταν ενταξει; Οταν οι αμερικανοι με τους βρετανους εκαναν πολεμο στο Ιρακ ηταν πολυ αξιοπιστοι τοτε;
    Ο προεδρος κανει κατι που εχει νοημα, δηλ. να βαλει φρενο στις ηγεμονικες βλεψεις της κινας, χρησιμοποιωντας την οικονομια, βαζοντας φρενο στην οικονμικη επεκταση των κινεζων και προσπαθωντας να μεγαλωσει την οικονομια της αμερικης. Σχεδον 4% αναπτυξη για την μεγαλυτερη οικονομια του κοσμου. Αν αυτο ειναι επικινδυνο τοτε δεν ξερω τι ειναι ακινδυνο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και κατι αλλο, εμεις δεν εχουμε την ικανοτητα για πολλα. Οποτε ενα μεγαλο λαθος που κανουν γενικα οι ελληνες ειναι οτι προσπαθουν παντα να βρουν απαντησεις στα μεγαλα χωρις καν να μπορουν βρουν λυσεις στα μικρα. Δεν μπορουμε να αντιπαρατεθουμε με την τουρκια οταν δεν μπορουμε παρκαρουμε σωστα, ειτε να οδηγουμε σωστα, ουτε οταν χανουμε χιλιαδες θυματα στους δρομους σε ατυχηματα. Δεν εχουμε καμμια ελπιδα, και ο αρθρογραφος θελει να λυσουμε το ποιο δυσκολο προβλημα που δεν καταφεραμε να λυσουμε τα τελευταια 200 χρονια. Αυτο ειναι ελλαδα. Ακομη δεν λυσαμε το προβλημα οτι κατα την διαρκεια του πολεμου ανεξαρτησιας με την τουρκια το 1821 εμεις σκοτωνομασταν μεταξυ μας, θα λυσουμε το προβλημα του αρθογραφου. Ακομη δεν εχουμε βγει απο τον εμφυλιο και εμεις θα κανουμε δικη μας πολιτικη. Οι τουρκοι φτιαχνουν διαρκως πολεμικα πλοια δικα τους και εμεις χρεωκοπημενοι με ενα σκασμο δημοσιους υπαλληλους λες και ειμαστε γερμανια θελουμε να λυσουμε τα μεγαλα προβληματα. Εμεις στο στρατο μας εχουμε ενα σκασμο οδηγους εποπ για τους φανταρους να τους πηγαινοφερνουν. Ο ελληνικος στρατος με ελαχιστες εξαιρεσεις ειναι ενα δημοσιουπαλληλικο καχεκτυπο. Με αυτον το στρατο θα πολεμησουμε τους τουρκους που ετοιμαζονται με ολες τους δυναμεις. Οταν οι ισραηλινοι χρησιμοποιουν τους στρατιωτες για να κανουν ερευνα εμεις εδω τους βαζουμε να καθαριζουν τουαλετες και να φτιαχνουν τους υπολογιστες του διοικητη τους, προσωπικη εμπειρια. Οταν ελεγα στους φιλους μου ξενους απο το πανεπιστημιο τι εκανα στον στρατο με κοροιδευαν οτι στην διαρκεια ενος πολεμου θα βρεθω σε τουρκικα στρατοπεδα να καθαριζω τουαλετες.

    Εμεις εχουμε κυβερνηση που νομιζει οτι το αιγαιο ανηκει στα ψαρια του!!!

    Οποτε ας ασχοληθουμε με το ερωτημα του αρθογραφου. Καλο ερωτημα αλλα εχουμε μερικες χιλιαδες να απαντησουμε πρωτα, τα οποια μολις λυθουν τοτε αυτοματα λυνουν και το προβλημα του αρθογραφου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ήρκεσε μία ελάχιστη απόφαση των ΗΠΑ, αυτή της αποχώρησης από την Συρία, γιά να αναδυθούν στην επιφάνεια, αρκετές κρυμμένες αλήθειες.

    - Λέγεται κατά κόρον ότι ο Πρόεδρος Τράμπ είναι γυμνός. Αποδεικνύεται ωστόσο ότι, η Ευρώπη είναι κυριολεκτικώς τσίτσιδη χωρίς τις ΗΠΑ, κάτι που γνώριζαν όλοι αλλά η ίδια καμωνόταν το αντίθετο.

    - Ισχυρίζονται ότι οι αποφάσεις μιάς υπερδύναμης (οποιασδήποτε υπερδύναμης και εν προκειμένω των ΗΠΑ), λαμβάνονται από έναν και μόνο απρόβλεπτο άνθρωπο. Ψεύδονται ενώπιον του κοινού τους ασυστόλως, διότι ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ πώς αυτό δεν ισχύει γιά κανένα σοβαρό κράτος. Απλώς, επιχειρώντας να μειώσουν το πρόσωπο του Τράμπ, διακινούν αυτόν τον ισχυρισμό, επειδή στην Ευρωπαϊκή γειτονιά μας, μας έχουν πείσει ότι έτσι κυβερνώνται τα κράτη.

    - Σχεδόν το σύνολο των Ευρωπαίων και των εγχωρίων αναλυτών, κλαψουρίζουν γιά την ανήθικη στάση των ΗΠΑ έναντι των Κούρδων. Γνωρίζουν ωστόσο ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ότι, στις διακρατικές σχέσεις, το μόνο που απουσιάζει παντελώς είναι η ηθική. Προφανώς κλαψουρίζουν ψευδόμενοι αναισχύντως ενώπιον του αναγνωστικού κοινού τους.

    - Ο παρών αρθρογράφος, αναδεικνύει άθελά του και ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα των συστημικών αρθρογράφων και αναλυτών. Ενώ μέχρι την έλευση του Τράμπ, οι οδηγίες του βαθέως κράτους των ΗΠΑ ήσαν σαφείς και διαρκείς και αποτελούσαν το μπούσουλά τους στην αρθρογραφία και ανάλυση των γεγονότων, τώρα πλέον αυτό δεν ισχύει. Αυτό, έχει ως συνέπεια να μην ξέρουν πλέον πώς να αρθρογραφήσουν. Κινδυνεύει η αξιοπιστία τους και συνακολούθως η χρησιμότητά τους και η εργασιακή τους υπόσταση. Όπερ το συμπέρασμα : Δύσκολοι καιροί γιά συστημικούς αναλυτές πλέον.

    Φαίνεται ότι, τα προαναφερθέντα χαρακτηριστικά, διαπερνούν το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος των εγχωρίων αναλύσεων. Αυτό, με προτρέπει να υποθέσω ότι, όλη αυτή η αρθρογραφία εκπορεύεται από ένα κοινό κέντρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. "Ὡραία" φωτογραφία! - Μιά "ὡραία ἀτμόσφαιρα"!
    Ὁ Μακρόν κυττάει πλάγια, "γοητευμένος" ἀπό τόν Ἐρτνογκάν
    Ὀ Ἐνρτογκάν κυττάει πλάγια, συγκαταβατικά καί ἐνθαρρυντικά τόν Μακρόν.
    Ὁ δέ Τράμπ δίνει τό χέρι ἀπό 'δῶ, ἐνῶ κυττάει ....ἐκεῖ καί παραπέρα!

    Φωτογραφία...Νά τήν κυττάζουν οἱ ψυχολόγοι καί νά γράφουν διατριβές γιά τά διάφορα ἀνθρώπινα κόμπλεξ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ποια θα είναι η εξέλιξη της πατρίδας μας οταν κάνουν παρεμβάσεις ξένες δυνάμεις, οταν τα σαλονια δεν αφήνουν τις καρέκλες, οταν καταστρέφουν το σύνταγμα, οταν 50 χρόνια ο καθένας τους στην εξουσία, οταν χάνονται οι αξίες των πολιτών, όταν φτάνουν σε σημείο να τρώνε από σκουπίδια, οταν διώχνουν τους νέους στο εξωτερικό, όταν δεν κάνουν παιδιά οι νέοι,οταν τα διαζύγια έχουν καταβάλει σε μεγάλο βαθμό την κοινωνία και άλλα πολλά.. Λοιπόν αυτή τη πατρίδα κατάφεραν όλοι τους, και ρωτάω οι ανώτεροι θεσμοί του ελληνικού έθνους που είναι να προστατέψουν τους πολίτες της? Αν δεν υπάρχουν υπάρχει και νόμος που μας προστατεύει, ότι αυτοί δεν κατάφεραν να κανουν. Και αυτοί στην Ευρώπη που τους πληρώνουν οι Έλληνες πολίτες να καταλάβουν ότι δουλεύουν για εμάς.Αυτός ο (πόλεμος) των έσω δεν αντέχετε, ο λαός πρέπει να αντιδράσει ο κόμπος έφτασε στο χτένα. Κανένας δεν είναι έμπιστος, και αν είναι η ιστορία μας δίδαξε. Ποιο σοφός λαός δεν υπάρχει όλα τα έχει ζήσει.Ποιος τους επέτρεψε όλα αυτά σε βάρος της Ελλάδος? Εύχομαι υγεία και ευτυχία και η Αγία τριάδα να μας βάλει υπό την σκέπη της.



    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.