30/12/18

Όχι, ο καταστηματάρχης δεν έχει υποχρέωση να εξυπηρετεί το «κοινό»

Η περίπτωση του Jack Philips, του ζαχαροπλάστη που αρνήθηκε να ψήσει γαμήλια τούρτα για ομοφυλόφιλο ζευγάρι εγείρει το εξής ερώτημα: έχει το δικαίωμα ένας επιχειρηματίας να αρνηθεί, για οποιονδήποτε λόγο, να εξυπηρετήσει το κοινό;

Θυμάστε πριν κανένα χρόνο το περιστατικό στις ΗΠΑ με τον ζαχαροπλάστη που δεν δέχτηκε να ψήσει γαμήλια τούρτα για ομοφυλόφιλο ζευγάρι; Που τον τρέχανε στα δικαστήρια επειδή δεν τους εξυπηρέτησε, διότι ένιωθε ότι προσβάλλονταν τα θρησκευτικά του πιστεύω; Υπάρχει κάποιος που συμφωνεί με την κίνηση του ζευγαριού να χρησιμοποιήσουν το κράτος εναντίον αυτού του ανθρώπου; Δυστυχώς υπάρχουν τέτοιοι άνθρωποι και χρησιμοποιούν ένα πολύ συγκεκριμένο επιχείρημα υπέρ της θέσης τους: «το μαγαζί είναι ανοιχτό για το κοινό και αν δεν θέλει ο καταστηματάρχης να το εξυπηρετήσει, δεν έχει θέση στην αγορά».

Για τη συνέχεια eleytheriagora


 David Mullins and Charlie Craig at the supreme court in Washington DC on 5 December 2017. Photograph: Chip Somodevilla/Getty Images


8 σχόλια:

  1. Κι η Ελλαδα θελει 30 δις δανειο απο τραπεζες...Αν δεν δωσουν...πρεπει να κλεισουν. Δεν ειναι ..ανοιχτες στο ...κοινο ?? Ετσι δεν λενε ??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οι καταναλωτές πρέπει να εξυπηρετούνται από τις επιχειρήσεις, όχι όμως και οι υστερικές-ακτιβιστικές-στρατευμένες οργανώσεις διαφόρων συμφερόντων. Αυτές οι τελευταίες δεν αποτελούν καταναλωτές, αλλά προπαγανδιστές του ολοκληρωτισμού της πολιτικής ορθότητας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ἡ πολιτικὴ ὀρθότης ἐξοντώνει τοὺς διαφωνοῦντες, ἔτσι ἁπλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δεν υπαρχει πολιτικη ορθοτητα....Ορθια μαλα#κια λεγεται....που περπατα ορθια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το καλλίτερο που διάβασα σήμερα!

      Διαγραφή
    2. Αμα το υιοθετησεις οταν το λες ..το
      διαδωσεις γυρω...γινει ο σωστος ορος απ ολους..αντιστρεψαμε την επιδιωξη των κατασκευαστων ...μαλακ@ιων....τους στειλαμε στην γελοιοτητα τους...

      Διαγραφή
  5. Μαλλον θα του ζητησαν να την ψησει και απο τις 2 πλευρες οπως ειχε πει το ομορφοπαιδο της Στυλιδας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Παραθέτω την προσωπική μου άποψη: Είναι ένα κατάστημα υποχρεωμένο να εξυπηρετήσει με προθυμία και ευγένεια τις επιθυμίες ενός (εν δυνάμει) πελάτη; Ναι, είναι υποχρεωμένο, εφόσον και ο (εν δυνάμει) πελάτης είναι επίσης ευγενικός, δεν έχει παράλογες απαιτήσεις, αποδέχεται τον κανονισμό λειτουργίας του καταστήματος και φυσικά πληρώνει το πλήρες αντίτιμο των προσφερομένων υπηρεσιών.

    Φυσικά δεν έχω την δυνατότητα να γνωρίζω τι ακριβώς συνέβη με την περίπτωση του ζαχαροπλάστη Jack Philips, που αρνήθηκε να ψήσει γαμήλια τούρτα για το ομοφυλόφιλο ζευγάρι των David Mullins και Charlie Craig, φαντάζομαι όμως πως για να καταφύγει ο ζαχαροπλάστης σε μία τόσο ανόητη δικαιολογία τύπου «…προσβάλλονται τα θρησκευτικά μου πιστεύω…», προφανώς του είχε γυρίσει το μυαλό με τις πιπεράτες απαιτήσεις του ομοφυλόφιλου ζευγαριού - εικασίες κάνω, δεν μπορώ να γνωρίζω τι ακριβώς συνέβη.

    Κατά την άποψή μου και οι δύο πλευρές υπερέβησαν τα όρια. Από τη μία ο ζαχαροπλάστης Jack Philips, θα μπορούσε να απορρίψει ευγενικά τις απαιτήσεις των (εν δυνάμει) πελατών του λέγοντας πχ «…ο τύπος της τούρτας που ζητάτε δεν υπάρχει στον κατάλογο του καταστήματος…» ή έστω κάτι ανάλογο. Ομοίως, οι ομοφυλόφιλοι David Mullins και Charlie Craig, βλέποντας την απροθυμία του ζαχαροπλάστη να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις τους, θα μπορούσαν να πουν «…ευχαριστούμε πολύ…» και απλά να απευθυνθούν σε κάποιο άλλο ζαχαροπλαστείο που θα μπορούσε να φτιάξει μία τούρτα όπως την ήθελαν. Αντ’ αυτού, εκείνοι πείσμωσαν (βλακωδώς) και αποφάσισαν να εμπλακούν σε έναν ανούσιο και δαπανηρό δικαστικό αγώνα για μία καταραμένη τούρτα που δεν αξίζει παρά λίγα μόλις δολάρια - ΑΥΤΟ ακριβώς αποδεικνύει και τον προβληματικό χαρακτήρα τους (αν όχι κάποιο κρυφό βίτσιο για 15 λεπτά δημοσιότητας στα TV κανάλια).

    Τα πάντα θέλουν μία ισορροπία. Ούτε να ξαναγυρίσουμε σε εικόνες του παρελθόντος (πχ τα εστιατόρια «whites only» στις ΗΠΑ), αλλά ούτε να θεωρήσει η μειοψηφία (της οποίας σεβόμαστε το δικαίωμα στην άποψη και την διαφορετικότητα όπως ορίζει η Δημοκρατία και οι κανόνες καλής κοινωνικής συμπεριφοράς) ότι θα ανεβεί στο σβέρκο της πλειοψηφίας. Με λίγα λόγια, πολύ κακό για το τίποτα και μάλλον κάποιοι δεν κάνουν αρκετό σεξ και τους βγαίνει εκνευρισμός από το τίποτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.