29/12/18

Σάββας Καλεντερίδης: Αφού εξευτέλισε τον Τραμπ και τις ΗΠΑ, ο Ερντογάν έβαλε στο στόχαστρο τον Πούτιν και τη Ρωσία

Η συμφωνία Ερντογάν-Τραμπ, με την οποία ο πρόεδρος των ΗΠΑ δέχτηκε να αποσυρθούν τα αμερικανικά στρατεύματα από την Ιεράπολη/Μένπετζ και την περιοχή ανατολικά του Ευφράτη, είναι μια συμφωνία που εισηγήθηκε ο Ερντογάν και άγνωστο για ποιον λόγο αποδέχτηκε ο Τραμπ.
Και λέμε για άγνωστο λόγο, γιατί μόλις το προηγούμενο διάστημα η αμερικανική πολιτική δεν προέβλεπε κάτι τέτοιο, δεν υπήρχαν σχετικές εισηγήσεις των αρμόδιων υπουργείων και υπηρεσιών, επιπλέον δε στον προϋπολογισμό των ΗΠΑ είχαν προβλεφθεί για το 2019 δαπάνες 300 εκατομμυρίων δολαρίων για τον εξοπλισμό και την εκπαίδευση 60.000-65.000 μελών των οργανώσεων των Κούρδων πολιτοφυλάκων των οργανώσεων του κουρδικού Κόμματος Δημοκρατικής Ενότητας (PYD).
Έχουν γραφτεί διάφορα για το πώς ο Ερντογάν έπεισε τον Τραμπ, μέχρι και ότι τον εκβίασε με την υπόθεση της δολοφονίας του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Κασόγκι, στην οποία φέρεται να είχε εμπλοκή ο γαμπρός του Αμερικανού προέδρου. Δεν γνωρίζουμε αν αυτό είναι αληθές, όμως το σίγουρο είναι ότι –όπως αναφέρουν και Τούρκοι πολιτικοί– μετά τη συμφωνία κανείς στην Τουρκία δεν κάνει λόγο για τη δολοφονία, ενώ μέχρι τότε ήταν μέρος της καθημερινής ρητορικής και επιχειρηματολογίας του Ερντογάν, της κυβέρνησής του και των φιλικών προς αυτόν ΜΜΕ.
Εν πάση περιπτώσει, η απόφαση Τραμπ αποτελεί μια στρατηγική νίκη για την Τουρκία, αφού, όπως αναφέρουν τουρκικά ΜΜΕ, ο Ερντογάν κατόρθωσε να ρίξει στον κάλαθο των αχρήστων τη δεύτερη Συμφωνία των Πρεσπών. Να υπογραμμίσουμε ότι για την Τουρκία η ίδρυση ενός δεύτερου, αυτόνομου κουρδικού κράτους, τη φορά αυτήν στη Συρία, θα δημιουργούσε ασφυκτικές πιέσεις και στην ίδια, για την ίδρυση του τρίτου αυτόνομου κουρδικού κράτους στο δικό της έδαφος. Άρα, υπό την έννοια αυτή, ο Τραμπ έκανε ένα μεγάλο δώρο στην Τουρκία, χωρίς να φαίνεται τι είναι αυτό που κέρδισαν οι ΗΠΑ!
Τουναντίον, κερδισμένος από την απόφαση Τραμπ, εκτός από τον Ερντογάν και την Τουρκία, είναι ο Πούτιν και η Ρωσία, αφού με την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συρία, η Ρωσία θα είναι η μόνη μεγάλη δύναμη που θα ορίζει τα πάντα στην περιοχή.
Επίσης, κερδισμένο είναι και το Ιράν, αφού η παρουσία των αμερικανικών στρατευμάτων στη Συρία μπορεί να δικαιολογήθηκε αυτά τα χρόνια λόγω του πολέμου εναντίον του λεγόμενου Ισλαμικού Κράτους, όμως όλοι γνωρίζουν ότι ως τελικό στρατηγικό στόχο είχε την αποδυνάμωση της παρουσίας του Ιράν. Η Τουρκία, δηλαδή ο Ερντογάν, φέρεται ότι υποσχέθηκε στον Τραμπ ότι θα αναλάβει αυτός το ρόλο αυτόν, όμως ποιος λογικός άνθρωπος στον κόσμο θα μπορούσε να πιστέψει έναν άνθρωπο που δεν το κρύβει ότι θέλει να γίνει κάτι σαν χαλίφης όλων των μουσουλμάνων, και δι’ αυτών να επικρατήσει στον κόσμο, μαζί με το Ισλάμ – κάτι σαν πλανητάρχης, χαλίφης του Μωάμεθ στη γη. Άλλωστε, λίγες μέρες μετά την συμφωνία Ερντογάν-Τραμπ, ο πρώτος δέχτηκε στην Άγκυρα τον πρόεδρο του Ιράν Χασάν Ρουχανί, και οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να διευρύνουν τη συνεργασία τους σε όλους τους τομείς.
Από την απόφαση Τραμπ κερδισμένος βγαίνει και ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ Αλ Άσαντ, αφού η πλήρης επικράτηση της Ρωσίας ενισχύει τη θέση του. Ένα άλλο κέρδος για τον Άσαντ είναι το γεγονός ότι οι Κούρδοι, προδομένοι από τον Τραμπ, υποχώρησαν από τις πολιτικές τους επιδιώξεις και ήδη παραχωρούν εδάφη που κατείχαν από κοινού με τις ΗΠΑ στον εθνικό στρατό της Συρίας.
Τέλος, κερδισμένο είναι και το ISIS, το λεγόμενο Ιλαμικό Κράτος, αφού οι Κούρδοι χωρίς τη βοήθεια των ΗΠΑ και του συνασπισμού των κρατών δεν θα μπορέσουν να συνεχίσουν τον αγώνα εναντίον τις ισλαμιστικής τρομοκρατίας. Το κωμικοτραγικό της υπόθεσης είναι ότι και αυτόν το ρόλο τον ανέλαβε ο Ερντογάν και η Τουρκία!!! Αν ο αναγνώστης αναρωτιέται γιατί τα τρία θαυμαστικά, να υπενθυμίσουμε προς όλες τις κατευθύνσεις και τους ενδιαφερομένους ότι ο Ερντογάν ήταν ο βασικός αγοραστής των πετρελαίων που αντλούσε το ΙΚ από τις πετρελαιοπηγές της Κάτω Κοιλάδας του Ευφράτη, ενώ το τουρκικό κράτος ήταν ο βασικός υποστηρικτής του και σε επιχειρησιακό επίπεδο. Οι τουρκικές υπηρεσίες ήταν αυτές που υποδέχονταν με κάθε επισημότητα στα αεροδρόμια της Τουρκίας τους τζιχαντιστές από τις χώρες της Ευρώπης, από τη Ρωσία, τις χώρες της κεντρικής Ασίας και την Κίνα, τους φιλοξενούσαν σε πεντάστερα ξενοδοχεία και στη συνέχεια τους δρομολογούσαν για τα μέτωπα της Συρίας. Χρηματοδότης για όλα αυτά, το Κατάρ.
Θα μου πείτε, δεν υπάρχουν χαμένοι σ’ αυτήν την υπόθεση;
Μα φυσικά υπάρχουν.
Εκτός από τις ΗΠΑ –τα στρατηγικά συμφέροντα της οποίας υπέστησαν ήδη ισχυρό πλήγμα–, μεγάλη χαμένη είναι η Ευρώπη. Γιατί η Τουρκία, εκτός από το «προσφυγικό», με το οποίο τη βοηθεία Τσίπρα και Χριστοδουλοπούλου εκβιάζει την ΕΕ και αποσπά σοβαρά πολιτικά και οικονομικά κέρδη, θα ελέγξει πλέον στο σύνολό της και την ισλαμική τρομοκρατία, την οποία θα μπορεί να χρησιμοποιεί κατά το δοκούν και συμφέρειν!
Χαμένο επίσης είναι το Ισραήλ, το οποίο άλλα σχεδίαζε μέχρι χθες και άλλα του ήλθαν στο κεφάλι του, μετά την απόφαση Τραμπ.
Τέλος, χαμένες είναι η Κύπρος και η Ελλάδα, σε όλα τα εθνικά μέτωπα, ενώ θα πρέπει Λευκωσία και Αθήνα να αναθεωρήσουν τις προσδοκίες από τις τριμερείς με Ισραήλ και Αίγυπτο, γιατί αυτές οι πρωτοβουλίες, χωρίς την υποστήριξη των ΗΠΑ, μπορεί να αποδειχτούν κενές περιεχομένου. Ρωτήστε τους Κούρδους, κάτι θα έχουν να σας πουν.
Από την άλλη πλευρά, όμως, τίθεται ένα τεράστιο ζήτημα: Όλοι αυτοί οι νικητές, θα μπορέσουν να ομονοήσουν στη διανομή της «λείας» που εγκαταλείπουν στο πεδίο ο Τραμπ και οι ΗΠΑ; Για παράδειγμα, η Ρωσία τι στάση θα κρατήσει μεταξύ Τουρκίας και Άσαντ, τώρα που ο Ερντογάν ετοιμάζεται να εισβάλει στη Συρία;
Πάντως, σύμφωνα με δικές μας πληροφορίες, ο Ερντογάν ετοιμάζεται να προτείνει στον Πούτιν σχέδιο win-win, καζάν-καζάν τουρκιστί, για τη Συρία. Με άλλα λόγια, σχεδιάζει να τον εξευτελίσει, όπως έκανε με τον Τραμπ.
Περισσότερα για το θέμα στο άρθρο μας της Κυριακής.

21 σχόλια:

  1. Ευριπίδης Μπίλλης
    ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΕΞΗΓΗΣΗ: ΤΟ ΜΕΓΑ ΛΑΘΟΣ ΤΟΥ ΠΟΥΤΙΝ
    Ο Τραμπ (οι ΗΠΑ) πέραν οποιουδήποτε άλλου επιθυμεί, να διώξει τη Ρωσία από τη Συρία.

    Και σχεδίασε κάτι που ούτε ο Πούτιν ούτε η Τουρκία τουλάχιστον αρχικά δεν το αντελήφθησαν.

    Ότι μόνον η τουρκία θα μπορούσε να διώξει τη Ρωσία από τη Συρία. Αν ερχόντουσαν σε ρήξη. Γιατί η Ρωσία δεν μπορεί ούτε αυτή να διαθέσει στη Συρία τα απαιτούμενα στρατεύματα αν χρειαζόταν.

    Που θα χρειαστούν όπως δείχνουν τα πράγματα, όταν τουρκία και Ρωσία, όπως επίσης δείχνουν τα πράγματα, έρθουν στη Συρία σε ρήξη.

    Τότε δεν γνωρίζω αν ο Συριακός στρατός θα μπορέσει να εμποδίσει την τουρκία από τα φανερά πλέον σχέδια της.

    Συνεπώς ίσως προβλέπεται μόνον Πάτριοτ και F35 να πάρει η τουρκία.
    Ίδωμεν


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οταν μερικοι εδω σχολιαζαμε οτι ο ερντογκαν θα παρει οχι μονον τους 400 αλλα και τους 500 και 600,μας ειρωνευονταν.
    Μετα 2 τουλαχιστον χρονια ανακαλυφτηκε η πραγματικοτητα.
    Ευτυχως που τα γραφτα μενουν.
    Καλες Γιορτες και Καλη Χρονια σε ολους με υγεια και αγαπη.
    Τα ματια μας 14 στην Πατριδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πρώτη σκέψη:με ολους αυτούς που βγήκαν κερδισμένοι οι Ελλάδα έχει κακές σχέσεις. Και είναι στην αυλή Ελλάδας+Κύπρου όχι κάπου μακριά...

    Οπότε αβίαστα να εξεταστεί σοβαρά το ενδεχόμενο να αναθεωρηθεί η ελληνική στρατηγική συνολικά και εκ θεμελίων....

    Και επειδή δεν πρόκειται να γίνει κάτι τέτοιο, αφού η συμπόρευση με τις λεγόμενες "ναυτικές δυνάμεις" αγγίζει τα όρια "ιερού αξιώματος" από την βίβλο... (ποιός θα είναι αυτός που θα την αμφισβητήσει άλλωστε), να προετοιμαζόμαστε για το τι είδους απώλειες θα έρθουν;



    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το μεγάλο πρόβλημα του Ερντογάν είναι ότι έχει εμπλακεί σε έναν πόλεμο που για να τον κερδίσει πρέπει να του το επιτρέψει ...άλλος!

    Απομένει να δούμε αν θα αλλάξει κάτι σε αυτό μετά την αποχώρηση των Αμερικανικών Στρατιωτικών Δυνάμεων των ΗΠΑ από την Συρία. Σε κάθε περίπτωση ο ρόλος του ορισμένες φορές μοιάζει και λίγο με εκείνον του Σαντάμ.

    Όσον αφορά τον πολιτικό κόσμο της δικής μας χώρας, καλό είναι να αντιληφθούν ότι η Συνθήκη της Λωζάνης που συνέχεια επικαλούνται έχει καταντήσει ...«κουρελόχαρτο» στην Συρία με το κυριότερο ότι κανένας διεθνής οργανισμός δεν αναφέρει το οτιδήποτε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Επιγραμματικά...
    Όταν, με την απόφαση του Ντόναλντ Τράμπ απόσυρσης από την Συρία, ξελαρυγγιάζονται και διαφωνούν:
    - Το Ισραηλινό κράτος,
    - Ο πραγματικός πρωθυπουργός της Ελλάδας, κύριος Νταβίντ Χάρις,
    - Οι Ευρωπαίοι, σχεδόν εν των συνόλω τους,
    - Ο David Ignatius

    πώς γίνεται, εμείς, να θέτουμε τόσο πολύ εν αμφιβόλω, αυτή την απόφαση;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Είναι νομίζω πρόωρο και ριψοκίνυνο να διατυπώνει κανείς διαγνώσεις πριν την απόκτηση της ακτινογραφίας. Δεν γνωρίζουμε το γιατί και τι υποκρύπτει και τι έπεται, ποιος ακριβώς χάνει και ποιοι κερδίζουν.
    - Πως,λ.χ.,κερδίζει το Ιράν; Ο Τραμπ, ξαφνικός προχτές επισκέπτης στο Ιράκ, δήλωσε πως τα αμερικανικά στρατεύματα θα παραμείνουν εκεί εναντίον του Ιράν...
    - Γιατί τα στρατηγικά συμφέροντα των ΗΠΑ υπέστησαν πλήγμα, εάν ο Τραμπ αποσόβησε τον κίνδυνο να χάσει πραγματικά την δυνατότητα εισόδου στην Μαύρη Θάλασσα και το ήμισυ έστω των "αδυναμιών"της Τουρκίας; Και η απόσυρση των Αμερικανών από την Συρία τους γλιτώνει από την απειλή των διασταυρούμενων τουρκικών και συριακών πυρών.
    - Γιατί είναι χαμένοι οι Ευρωπαίοι τώρα, περισσότερο από πριν; Και αυτοί μαζί με τους Αμερικανούς δημιούργησαν, εξόπλισαν, γύμνασαν και κάλυψαν προπαγανδιστικά την ισλαμική τρομοκρατία μαζί με την Τουρκία, η οποία αξιοποίησε τους καρπούς (πετρέλαια, εδάφη, πρόσφυγες) εις βάρος τους.
    - Χαμένο είναι σίγουρα το Ισραήλ, πού ήλπιζε να φάει το υπόλοιπο του Γκολάν και να σπρώξει τις ΗΠΑ σε πόλεμο με το Ιράν. Τα μεγάλα του σχ΄δια κυριαρχίας στην Μέση Ανατολή και για Ερέτς Ισραέλ μάλλον εξατμίζονται.
    - Ελλάδα και Κύπρος είναι χαμένες κατά το ήμισυ, με την μη πραγματοποίηση ανεξάρτητου κουρδικού κράτους στα οπίσθια της Τουρκίας. Έχουν όμως κάποιαν αποζημίωση, με μιαν ακόμη καμπάνα επισήμανσης του επικινδύνου των ναρκωτικών και των ψευδαισθήσεων.
    Αλλά και αυτές οι εκτιμήσεις είναι πρόσωρες και παρακινδυνευμένες σε μια κατάσταση πλήρους ρευστότητας και αδιαφάνειας όσον αφορά την ακόλουθη κίνηση του κυρίαρχου πια το Συριακό μέτωπο μεγάλου σκακιστή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Σάββα χρόνια πολλὰ καὶ καλά,

    Θὰ δοῦμε ποιὸς εὐτέλισε ποιόν. Ἂς μὴν βιαζόμαστε νὰ συμπεράνουμε, παρότι στρατηγικὰ πᾶμε μαζὶ μὲ τοὺς Kούρδους γιὰ μεγάλη ἧττα.
    Ἐὰν ὁ Τρὰμπ ἐκβιάστηκε δὲν ξέρω πῶς, ναὶ ἔχεις ἀπόλυτο δίκιο. Ἀλλιῶς τὰ πράγματα γιὰ τὴν Τουρκία ἴσως γίνουν πολὺ δύσκολα σὲ βᾶθος χρόνου.
    Ἴσως π.χ. ὑπάρχει τεχνικὸ πρόβλημα μὲ τὴν ἀεροπορικὴ ὑποστήριξη αὐτῶν τῶν δυνάμεων, δὲν ξέρω καὶ τί γίνεται μὲ τὸ κράτος τῶν Η.Π.Α., ἔχουν σκοτωθεί μὲ τὸ λαθρομεταναστευτικὸ τεῖχος στὸ Μεξικό, ὁ Τρὰμπ κοιτᾶ νὰ φτιάξει κάπως καὶ ἐσωτερικὰ σοβαρὰ πρόβλήματα, εἶναι πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ως συνήθως βιαζόμαστε να βγάλουμε συμπεράσματα. Κανείς σχεδόν δεν έχει εντρυφήσει στην αγγλοσαξωνική-προτεσταντική """λογική""". Η οποία είναι ευθεία προσβολή όταν έχει όλα τα """κόζια""" με το μέρος της. Όταν όμως δεν τα έχει, αφού πονηρά-πονηρά ρωσία-τουρκία άδειασαν ότι είχαν και δεν είχαν όλο το ισλαμοφασισταριό στην Ιντλίμπ, με αποτέλεσμα να μην έχει έξοδο στη θάλασσα το υπο κατασκευή κουρδικό κράτος, πρώτο μέλημα είναι να σπάσει ο άξονας Ρωσίας-Τουρκίας-Ιραν. Πως? Δίνοντάς τους χώρο και εχθρό να μαλώσουν. Και μετά επέμβαση υπό νέους όρους.
    Αν δεν συμβαίνει το παραπάνω τότε
    1. Ο Τραμπ είναι άσχημα στριμωγμένος με την υπόθεση κασόγκι.
    2. Ο Τραμπ κτυπάει εδώ για να πάρει εκβιαστικά από το πολιτικο-στρατιωτικό κατεστημένο των ΗΠΑ, το τοίχος, που για αυτόν είναι το εισιτήριο για μιά δεύτερη τετραετία.
    Καλό πάντως είναι να βλέπουμε τις κινήσεις των Ισραηλιτών, οι οποίες μου δείχνουν να παίζεται μάλλον το Νο2.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Δεν είναι δυνατόν ο Ερτογαν να κοροιδεψε τον Τραμπ !! Απλά τον Ερτογαν δεν θα τον αφήσουν να φύγει από κοντά τους !! Αυτόν τον θέλουν, εμάς μας έχουν χεσμενους !!! Αυτή είναι η διαφορά όχι μόνο με εμάς αλλά και με τους άλλους συμμάχους !! Το αποτέλεσμα θα δείξει !! Και ο Πουτιν δεν είναι χαζός, γάτος είναι !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Είναι πιο απλά τα πράγματά κατά εμένα.
    Ο Τραμπ ειναι business man και κοιτάει τι θα κερδίσει Οικονομικά από το αυτόν τον πόλεμο που στοιχίζει τόσα δις στην οικονομία του.
    Aν είδατε έβαλε πρώην στέλεχος τις boeign για Υπουργό αμύνης ώστε να προχώρηση η πώληση F35 στους τούρκους, Busines is Business no friends,
    Εδώ έκανε ολόκληρη προσωπική ανακοίνωσή για την αναβάθμιση το Ελληνικών f16 σε F16 viber για το αστείο ποσό του 1 δις, Θα αφήσει τέτοια πώληση οπλών και μάλιστα σε μια χώρα που εξοπλίζετε και σπαταλά τεράστια χρήματα για την ασφάλεια της?
    Ξυπνήστε στην Ελλάδα και μην κοιμάστε με τα παραμυθάκια ότι μας βοηθάνε οι ΗΠΑ, Ισραηλ κλπ. Μόνο οικονομικά συμφέροντα υπάρχουν και υπήρχαν στην γενικότερη ιστορία.
    Η Τουρκία έχει πολύ μεγαλύτερη γεωπολιτική αξία από την Ελλάδα και το γνωρίζουν πολύ καλά οι Τούρκοι, Business κάνουν και αυτοί.
    Εδώ στην Ελλάδα ακόμα μαγαζιά με σουβλάκια ανοίγουμε και καφε μπαρ να προκόψουμε και οι Τούρκοι πλέον παράγουν υψηλή τεχνολογία, μικροηλεκτρονική, οπλικά σύστημα, ρουχα, κλπ. Αφηστε εδώ τους αριστερούς και δεξιούς συνδικαλιστές να τα κλείσουν όλα(το έχουν καταφέρει ήδη) και πηγαίνετε μετα μετανασταστες στην Γερμανία κλπ γιατί περιμένουμε το Ξανθο γένος τους Αμερικάνους κλπ να μας σώσουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τι θα πει αυτο το ...:" αφηστε εσεις τους...κλπ" ??? Εσυ δεν εισαι εδω ? Δεν ...τους αφησες ? Και πως υπαρχουν ..αν δεν τους αφησες ?

      Διαγραφή
  11. Θεωρώ αυθαίρετο το συμπέρασμα ότι μεγάλοι χαμένοι Ελλάδα και Κύπρος, για 3 λόγους :

    1. Οι πιρουέτες του ερντογαν μπορεί να είναι εντυπωσιακες, αλλά στερούνται ουσίας ,ένα βήμα με κόπο μπρος και δύο πίσω.
    2. Την ώρα που ο ερντογαν μαλώνει με τους πάντες γύρω του, εμείς χτίζουμε συμμαχίες.
    3. Ο ερντογαν ακολουθεί το δόγμα "μας ενδιαφέρει η εικόνα όχι η ουσία", επί της ουσίας, τι ακριβώς κέρδισε, ή πόσα ακριβώς έχασε
    ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελληνα φορολογούμενε, να είσαι καλά και καλή χρονιά... με έκανες και γέλασα με τον δεύτερο από τους τρεις λόγους που ανέφερες, ότι δηλαδή εμείς κτίζουμε συμμαχίες!!! .... σε ευχαριστώ για το ανέκδοτο γιατί θα πάω με άλλη διάθεση να περιποιηθώ τον κήπο μου και να ξεβοτανίσω ... δεν είναι εύκολη δουλειά...

      Διαγραφή
  12. "Το κωμικοτραγικό της υπόθεσης είναι ότι και αυτόν το ρόλο (δηλ. τον αγώνα εναντίον της ισλαμιστικής τρομοκρατίας) τον ανέλαβε ο Ερντογάν και η Τουρκία!!!"

    Δεν μας εκπλήσει καθόλου η πραγματικότητα αυτή. Είναι μια κλασική περίπτωση στο χώρο του γκαγκστερισμού. Ένας γκάγκστερ στηρίζει διάφορους εγκληματίες για να του κάνουν τις βρώμικές δουλείες του. Όταν πάρει αυτό που θέλει, είτε τους βγάζει από τη μέση, είτε τους καταδίνει στην αστυνομία, για να κερδίσει άλλα οφέλη. Γενικώς, ένας γκάγκστερ δουλεύει πάντα για τον εαυτό του και δεν βλέπει κανέναν ως φίλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλη αποψη Πανο..
      Οι δικοι μας τι αποψη εχεις πως ειναι ?? Εμενα μου φαινονται ...ρουφηχτρες κλανοπαζαρε...

      Διαγραφή
  13. Μηπως να εξεταζοταν το ενδεχομενο, η αποσυρση των Αμερικανων να οφειλεται σε οικονομικους λογους? Ετσι απλα.. Διοτι τελευταια ενισχυονται οι φημες οτι το Αμερικανικο κρατος εχει πτωχευσει...Γνωριζει καποιος κατι επι τουτου?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ηταν μαθηματικά βέβαιο ότι οι αμερικανοί θα υποχωρούσαν έναντι της τουρκο-ρωσικής συμμαχίας.
    Αυτό μας δίδαξε εξάλλου και ο Κεμάλ με το περιβόητο τουρκο-σοβιετικό συμφωνο φιλίας και αδελφότητας του 1921.
    Και ποιός έχασε τότε;
    Οι κούρδοι,οι Αρμένιοι και οι νεοελληνες.
    Πώς ακριβώς έγινε αυτό;
    Αν και δεν είμαι ιστορικός: οι Βρετανοί μας τράβηξαν τα γκέμια.Ετσι,απλά.
    Οσον αφορά τον Δαβιδ χάρις: η βλακεία σε αυτήν την χώρα καλά κρατεί.
    Από την επταετία της χούντας ψαχνόμασταν να γίνουμε γλύφτες και σκλάβοι των Ισραηλινών.
    Και ω τι ευτυχία!!! το καταφέραμε με ανταλλάγματα!!! Αρχής γενομένης το '74.
    Και τώρα έχουμε γίνει τρικάβαλο: Μας καβαλλά η αμερίκα ,η γερμανία και το ισραήλι και οσονούπω θα γίνουμε τετρακάβαλο: Ερχεται η μεγάλη τσατσά, η Αγγλετέρα μετά τυμπανοκρουσιών...
    Περαστικά μας!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Η ιστορια επαναλαμβανετε παντα ως φαρσα.https://www.youtube.com/watch?v=hhZ0FnuFQDw

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%95%CE%BD%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%80%CE%AF%CE%B1_%CF%80%CE%BB%CE%B7%CF%81%CE%BF%CF%86%CE%BF%CF%81%CE%B9%CF%8E%CE%BD ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΤΡΕΧΟΥΝ...ΕΙΔΟΜΕΝ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.