30/12/18

K. Σημίτης: Η Ελλάδα θα προσφύγει ξανά στην Ευρώπη για δανεισμό

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρείται βέβαιο ότι η Ελλάδα, μετά το 2018, θα προσφύγει γρήγορα σε δανεισμό από τον ESM, αναφέρει ο πρώην πρωθυπουργός σε συνέντευξή του, που φιλοξενείται στο «Βήμα της Κυριακής» και χαρακτηρίζει «αμφιβόλου ύπαρξης» το πλεόνασμα της κυβέρνησης, διότι δεν κατέβαλε στο εσωτερικό όφειλες και υποχρεώσεις.
Στη συνέντευξή του, αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «στην Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρείται βέβαιο ότι η Ελλάδα, μετά το 2018, θα προσφύγει γρήγορα σε δανεισμό από τον ESM» και σημειώνει πως αναπόφευκτη συνέπεια, «θα είναι η επιβολή νέων όρων στην οικονομική πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης».
Επισημαίνει ακόμα πως το πλεόνασμα το οποίο επετεύχθη κατά την κυβέρνηση το 2018, είναι αμφιβόλου ύπαρξης, και αυτό γιατί η κυβέρνηση δεν κατέβαλε στο εσωτερικό όφειλες και υποχρεώσεις που είχε.
Μιλώντας για τη σκανδαλολογία, εκφράζει την άποψη ότι «η διαφθορά είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο» και υπενθυμίζει το ρητό του Σόλωνα «μηδένα προ του τέλους μακάριζε». Αναφέρεται επίσης στις υποθέσεις που αφορούν την περίοδο της δικής του πρωθυπουργίας.
«Πολιτική ευθύνη θα υπήρχε αν είχαν γίνει γνωστές παρανομίες και δεν τους έδωσα καμία συνέχεια. Κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας μου δεν υπήρξε οποιαδήποτε πληροφόρηση ή στοιχείο για την ύπαρξη παράνομων δραστηριοτήτων.(…) Ήμουν και είμαι αντίθετος με την άποψη ότι οι υπουργοί θα πρέπει να παρακολουθούνται από μυστικές υπηρεσίες, ώστε ο πρωθυπουργός να γνωρίζει τι συμβαίνει. Τέτοιες πρακτικές δεν συμβιβάζονται με το ήθος, το οποίο είναι επιβεβλημένο σε μια δημοκρατική διακυβέρνηση».
Και συμπλήρωσε: «Επί της πρωθυπουργίας μου επίσης, όταν είχα οποιαδήποτε ορθή πληροφόρηση για πρόσωπα του περιβάλλοντός μου ή υπουργούς (ότι δεν έχουν την επιβεβλημένη συμπεριφορά), τους απομάκρυνα αμέσως από τη θέση τους».
Επίσης, ο κ Σημίτης, δεν θεωρεί επιτυχημένη την εικόνα του σημερινού πρωθυπουργού και το «επίπεδο εμπιστοσύνης» που έχει πετύχει με την κοινωνία, για την πορεία ανασυγκρότησης της χώρας. «Η συνεργασία της κοινωνίας με την κυβέρνηση και η απαραίτητη εμπιστοσύνη (προϋποθέσεις για την ανάπτυξη)» σημειώνει, «βρίσκονται σε ιδιαίτερα χαμηλό επίπεδο στη χώρα μας».
Παρατηρεί ότι η ανάπτυξη έχει πρώτη προτεραιότητα και ότι μέσω αυτής θα επιτευχθεί η μείωση του χρέους. Προτείνει μείωση του πλεονάσματος στο 1,5% έως το 2029 και στο 1% έως το 2059 (αντί του 3,5% και 2,9%), ώστε το υπόλοιπο (πλεόνασμα) να χρησιμοποιηθεί για επενδύσεις με μοχλό τις δημόσιες οι οποίες θα επιτρέψουν την αύξηση και των ιδιωτικών που σήμερα δεν πραγματοποιούνται λόγω έλλειψης ρευστού.

Πηγή: Λίμπεραλ

12 σχόλια:

  1. Αυτος ο τυπος δεν ειναι ακομα, στη φυλακη? Μετα τα Ιμια, το χρηματιστηριο, τις αρπαχτες των συνεργατων του και τη χρεοκοπια, εχει το θρασος να εχει και βαρυνουσα αποψη? Περαστικα μας, ως πολιτες αυτης της χωρας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι προσβολή για το θεσμό της δικαιοσύνης να κυκλοφορεί αυτός ο άνθρωπος ελεύθερος.
      Κυβέρνησε με τρομακτική αφέλεια, πονηριά και αστοχία. Είναι υπεύθυνος για μεγάλα δεινά.

      Διαγραφή
    2. Ευριπίδης Μπίλλης,
      Όσον ο τύπος και αν είναι ο αρχιερέας της νεοταξικής καταστροφής της Ελλάδας και του εθνομηδενισμού κτλ, κτλ, έχει απόλυτο δίκαιο

      Γιατί ως γνωστόν εθεωρείτο βιώσιμο το χρέος μιας χώρας (τώρα έβαλαν πολύ νερό στο κρασί τους) όταν ήταν μικρότερο από περίπου 120% του ΑΕΠ (Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν).

      Και να θυμίσω ότι το Ελληνικό χρέος που το 2010 ήταν 115% του ΑΕΠ και εθεωρήθη δήθεν μη βιώσιμο, ανερχόταν περίπου σε 115% του ΑΕΠ. Και σήμερα μετά 10 χρόνια "σωτηρίας" χρεοκοπίας και δήμευσης, ανέρχεται σε 200% περίπου του ΑΕΠ .

      Βγήκε λοιπόν προχθές στο Συριζικό (;) κανάλι Κόντρα (Συριζικό κατά τη γνώμη μου όσον αφορά την εκπομπή του κ. Λιάτσου ) ο μουσάτος οικονομικός συντάκτης της εφημερίδας Κόντρα, για να μας πει ότι κάνουμε λάθος και ότι το χρέος της Ελλάδας είναι βιώσιμο.

      Γιατί όπως είπε το χρέος θεωρείται βιώσιμο όταν η δόση γι αυτό δεν υπερβαίνει ορισμένο ποσοστό του ΑΕΠ. Πλήρης βέβαια παραπλάνηση.

      Γιατί υπενθυμίζω, προκειμένου η Ελλάδα (ΟΛΟΙ ΟΙ ΚΑΤΟΧΙΚΟΙ) να δεχθεί την πλήρη υποδούλωση και εκποίηση της, με τους όρους του μνημονίου του 2018 που υπέγραψε (σιγήν ιχθύος τηρεί και ο κ. Μητσοτάκης), πήρε μία περίοδο χάριτος για το χρέος.

      Και στην περίοδο χάριτος αυτή, προφανώς η δόση είναι ως είπε ο μουσάτος.

      Η Ελλάδα αναμένει όμως να δανειστεί με ομόλογα δεκαετούς πχ διάρκειας.
      Και οι αγορές δεν είναι τόσον ηλίθιες ώστε να μην γνωρίζουν το βουνό του χρέους που θα υπάρχει κρυμμένο για περίπου δέκα χρόνια.

      Διαγραφή
  2. Ελλάδα χώρα μαγική και τραγική ταυτόχρονα.

    Όσοι κατέστρεψαν την χώρα μας αλλά έχουν υψηλά αξιώματα, ζουν στο απυρόβλητο και μας δουλεύουν.


    Ποιο τέρας της κοινωνίας και της φύσεως κατασκεύασε τέτοιο νόμο όπου όσοι ανεβαίνουν στα ανώτερα κλιμάκια της πολιτικής ιεραρχίας είναι άτρωτη και δεν τους αγγίζει κανένας απολύτως νόμος από εκείνους που αγγίζουν κάθε Έλληνα πολίτη απλό θνητό;

    Γιατί μαγείρεψες τα οικονομικά μας ώστε να μπούμε χωρίς να πρέπει στο Ευρώ κ. Σημίτη;

    Που είναι ο Χρυσός της Ελλάδος κ. Σημίτη;

    Πόσο στοίχισαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες Αθήνα 2004 κ. Σημίτη;

    Γιατί στα Ίμια δείλιασες;

    Γιατί στην Μαδρίτη πούλησες στους τούρκους το Αιγαίο κ. Σημίτη;

    Όχι μόνο η δικαιοσύνη σιωπά (αφού της έκλεισαν οι πολιτικάντηδες το στόμα), αλλά και οι παπαγάλοι της δημοσιογραφίας σιωπούν (ασχολούνται με .....άλλα).

    Κι αυτός αντί να σιωπά μιλάει και κάνει τον έξυπνο και γράφει και βιβλία τρομάρα του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οταν δεν μιλουν και δεν αντιδρουν οι λογικοι....τοτε μιλουν και δρουν οι χαζοι....Απλο ειναι...Το ερωτημα ειναι οχι γιατι μιλανε οι χαζοι ...αλλα.γιατι.δεν μιλανε οι.λογικοι ?? Γιατι λοιπον ?? Να υποθεσει κανεις οτι ...δεν υπαρχουν...λογικοι ?? Οτι ολοι ειναι χαζοι.σαν ...αυτον ?? Αν ειναι ετσι...τοτε γιατι τους ενοχλει αυτος ο ιδιος.κι ομοιος τους ??? Αν παλι.υπαρχουν πολλοι λογικοι ...τοτε πως κυκλοφορει ελευθερος αυτος ?? Κατι δεν παει καλα...

      Διαγραφή
  3. «στην Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρείται βέβαιο ότι η Ελλάδα, μετά το 2018, θα προσφύγει γρήγορα σε δανεισμό από τον ESM»
    Ἡ ὕπαρξη τῆς Ευρωπαϊκῆς Ένωσης, θεωρείται βέβαιη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Οι Τουρκομογγολοι κρεμασαν καποτε ενα Πρωθυπουργο και ισως γι αυτο δεν ειχαν ποτε απωλειες αλλα κερδη στις κρισεις με ενα κρατος που διαχρονικα περιθαλπτει τους προδοτες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μερικές ακόμη τέτοιες "συνεντεύξεις" και τον ζεμάτισε τον Κούλη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ομοβροντία δηλώσεων από τα ρεταλια της ιστορίας.
    Καταστράφηκε η πατρίδα, αυτοκτόνησε κόσμος και κοσμάκης φτώχηνε ο λαός μας και ο Σιμητης ΔΕΝ ΕΊΠΕ ΚΙΧ, και μιλάει ΤΏΡΑ κονσέρτο με τον PSIμπενυ το ντουοχλαπατσα της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας. Αντε γειαα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. " Επισημαίνει ακόμα πως το πλεόνασμα το οποίο επετεύχθη κατά την κυβέρνηση το 2018, είναι αμφιβόλου ύπαρξης, και αυτό γιατί η κυβέρνηση δεν κατέβαλε στο εσωτερικό όφειλες και υποχρεώσεις που είχε".
    Αὐτός εἶναι "Ἕλληνας πολιτικός"!...Σταράτα πράγματα... Δανειστές über alles!

    Ἀλλά μήπως τά ἴδια εἶχε πεῖ, ἀνεπίσημα, καί στό τέλος τοῦ 2014 στήν τρόϊκα, μέ ἀποτέλεσμα νά προτιμήσουνε Τσίπρα οἱ Γερμανοί καί Καμμένο οἱ ΗΠΑ;
    Ἡ "ἄψογη στάση", ἡ "τυπική ἐντιμότητα" στήν ὑπηρεσία τῶν δολιωτέρων κατεργαρέων τῆς Εὐρωπαϊκῆς Ἑνώσεως!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Είναι μαθηματικώς βέβαιο οτι η Ελλας θα δυσκολευτεί στις αγορές και στο χρέος της για αρκετά χρονια ακομα και οσο πηγαίνουμε στο μέλλον θα μιλούμε και για μια εντελώς άλλη οικονομία χειρότερη των πρώτων χρόνων κρισεως ! Δεν ειναι πολιτική .Ειναι μαθηματικα ! Θα μας ευχηθούν κάποιοι πολιτικοί της αυγκυβερνησεως ΣΥΡΙΖΑΝελ ευτιχισμενο το 2019 , το πρωτο έτος εκτός μνημονίου.Προσωπικως εύχομαι να μην ειναι το τελευταίο,Κατ τα αλλά ο Σημιτης προτείνει οτι εχω γράψει πλειστακις.Δημοσιες επενδύσεις ! Ετσι ξεπερνονται οι κρίσεις.Οι ιδιώτες εγω κι εσείς δεν επενδύουν στις κρίσεις ! Και λογικό ειναι,Το άκρως αντίθετο της νεοφιλελεύθερου συνταγής.Αυτο που λεει θελει πολυ μελετη διότι δεν ειναι ως πρωθυπουργός ανόητος να νομίζει ουι οι ευρωπαίοι θα το δεχθουν εύκολα...Τωρα τα όσα λεει για την περίοδο της διακυβέρνησης του ειναι για εσωτερική κατανάλωση... Θελει μελετη η συνέντευξη πάντως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βρε Ολα για Ολα ....εισαι καλα ??
      Βρε ..ειναι χαζος κακοποιος η οχι ??? Αν ειναι...τι να μελετησουμε ?? Την χαζομαρα η την κακια ??? Αν δεν ειναι....τοτε πως φτασαμε εδω ακουγοντας και πιστευοντας τετοιους χαζους και κακοποιους ??? Τι να μελετησουμε ?? Τα ...αμελετητα ???? Αφου τα ξερουμε...τρια ειναι !!!!! Αλλαξε ονομα ...απο Ολα για Ολα σε ....Ντιπ για ..Ντιπ...

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.