30/12/18

«Περιοδεία» Τούρκων στο Αιγαίο με Τσεσμέ και πολεμικά πλοία

Από το βράδυ της Παρασκευής το «Τσεσμέ» κινείται στο Αιγαίο από Νότια προς Βόρεια με πορεία προς τα Δαρδανέλια
Η ελληνική πλευρά παρακολουθεί στενά την πορεία του «Τσεσμέ», με μία φρεγάτα όταν βρισκόταν νοτιότερα, κοντά στα Δωδεκάνησα
Του Βασίλη Νέδου
Μετά τη NAVTEX υπ’ αριθμόν 1414/18 που εκδόθηκε από τον υδρογραφικό σταθμό Αττάλειας και προανήγγειλε έρευνες σε τρία σημεία εντός της κυπριακής ΑΟΖ το πλοίο «Τσεσμέ» πραγματοποιεί... «περιοδεία» στο Αιγαίο συνοδεία τουρκικών πολεμικών πλοίων
Συγκεκριμένα, από το βράδυ της Παρασκευής το «Τσεσμέ» κινείται στο Αιγαίο από Νότια προς Βόρεια με πορεία προς τα Δαρδανέλια, συνοδευόμενο από δύο φρεγάτες και μία κανονιοφόρο του τουρκικού πολεμικού ναυτικού.
Κατά τη διάρκεια του πλου ενημερώνει ότι διεξάγει έρευνες σε τουρκική περιοχή του Αιγαίου για λογαριασμό της Τουρκίας.

Η ελληνική πλευρά παρακολουθεί στενά την πορεία του «Τσεσμέ», με μία φρεγάτα όταν βρισκόταν νοτιότερα, κοντά στα Δωδεκάνησα, ενώ στη συνέχεια η φρεγάτα αποχώρησε και την πορεία του παρακολουθεί με μία κανονιοφόρο.

Το «Τσεσμέ» ξεκίνησε χθες από την Αλεξανδρέττα προς την Κωνσταντινούπολη και η πορεία του αναμένεται να ολοκληρωθεί μεθαύριο στις 30 Δεκεμβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι χθες, η Άγκυρα προχώρησε σε ευθεία αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας, στέλνοντας το πλοίο «Τσεσμέ» για έρευνες που ξεκινούν από τα νότια της Κύπρου και φθάνουν ως το Βόρειο Αιγαίο.

Με τη NAVTEX υπ’ αριθμόν 1414/18 που εκδόθηκε από τον υδρογραφικό σταθμό Αττάλειας, οι Τούρκοι προαναγγέλλουν έρευνες από το «Τσεσμέ» σε τρία σημεία εντός της κυπριακής ΑΟΖ, δύο εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στα διεθνή ύδατα νότια του Καστελλόριζου και εν συνεχεία σε τρία σημεία εντός του Αιγαίου και συγκεκριμένα νοτιοδυτικά της Τήλου, βόρεια της Ικαρίας και δυτικά της Λέσβου.

Η συγκεκριμένη τουρκική κίνηση καταγράφεται, επίσης, σε μια φάση κατά την οποία η στρατιωτική παρουσία τους στην Ανατολική Μεσόγειο είναι αυξημένη κατακόρυφα. Υπενθυμίζεται ότι τις τελευταίες ημέρες έχει καταγραφεί σειρά προκλητικών δηλώσεων αλλά και περιστατικών, με κορυφαίες τις υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών πάνω από το Καστελλόριζο ανήμερα τα Χριστούγεννα.
Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.