29/12/18

Ι. Μάζης : Διαρκείς οι αλλαγές στη Γεωπολιτική Σκακιέρα με αβεβαιότητες - Ανοιχτό το παιχνίδι ΗΠΑ- Ρωσίας και ρευστό το τοπίο με την Τουρκία

Για εξαιρετικά εντυπωσιακές σε ταχύτητα γεωπολιτικές αλλαγές, και διαρκή αβεβαιότητα των συμμαχιών των μεγάλων παικτών ισχύος, μίλησε ο καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας Ιωάννης Μάζης  στον 98.4. 
Το παιχνίδι με την Τουρκία και επίκεντρο την Συρία δεν έχει καταλήξει ως προς το πως θα παιχτεί και μπορεί να αποδειχτεί θανάσιμη παγίδα για την Τουρκία, η φαινομενική απαγκίστρωση των ΗΠΑ. 
Κατά τον Ι. Μάζη, το παιχνίδι μεταξύ ΗΠΑ-Ρωσίας είναι ανοιχτό , είτε για εφιαλτικά σενάρια πυρηνικού ολέθρου, είτε για ένα νέο πεδίο ισορροπίας. Κατά τον ίδιο στην περιοχή μας , πιθανότερο σημείο έντασης πλέον δεν είναι η Κυπριακή ΑΟΖ, αλλά το Αιγαίο , ιδίως δε ο χώρος μεταξύ συμπλέγματος Καστελορίζου και Ανατολικά της Κρήτης. Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Μάζης, εκτιμά ότι η Ελλάδα θα πρέπει να είναι έτοιμη για περαιτέρω αναβαθμισμένες απειλές της Τουρκίας. 

5 σχόλια:

  1. Αυτές όλες οι κινήσεις της Αμερικής και γενικά των χωρών δείχνουν ότι τίποτα δεν είναι προβλέψιμο στην ανατολική Μεσόγειο !! Τα πάντα ρέουν, απλά η χώρα μας δεν πρέπει να κάνει λάθος κίνηση, ούτε σε επίπεδο διπλωματικό αλλά ούτε και στρατιωτικό !! Αν προκληθεί να σηκώσει ανάστημα, όποιο και αν έχει !!! Το ότι μια μέρα στο άμεσο μέλλον θα έλθουν τα πάνω κάτω είναι σίγουρο !! Γεωπολιτικά εννοώ !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πανω κατω...αριστερα δεξια...και γενικα ..τακα τακα...τακα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αν οι τούρκοι δεν μπουν τελικά στην Ανατολική Συρία,τότε θα μπουκάρουν δυναμικά στα πέριξ του Καστελόριζου διά σφοδράς και βαθυτάτας γεωτρήσεις,όπου οι μαμούχαλοι νεοέλληνες δηλ. εμείς,οι λατρευτές του θείου Παϊατ, κατόπιν των υποδείξεων του, θα κάνωμεν τουμπεκί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Για.να μπουν δυναμικα δεν πρεπει ναχουν..ομαδα ?? Αν εχουν ...θα μπουν ετσι κι αλλιως...διοτι στην Συρια κλεβαν ..ελιες....εδω θα.κλεψουν πετρελαιο...αεριο....πουγγι....Δεν το γλυτωνουμε παρα για μηνες..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εδώ (Αν. Μεσόγειο) υπάρχει χρήμα και όπως λένε οι Αμερικανοί money talks … οψόμεθα αλλά εγώ είμαι πιο αισιόδοξος

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.