31/12/18

Η συντριβή της Τουρκίας στην Συρία: Η Ρωσία επέβαλε πλήρως τους όρους της στον Ερντογάν…

Turkish President and leader of Turkey's ruling Justice and Development Party (AK Parti) Recep Tayyip Erdogan speaks during the mayoral candidates ceremony for Istanbul local elections in Istanbul, Turkey, 29 December 2018. EPA, CEM OKSUZ, TURKISH PRESIDENTIAL PRESS OFFICE
Του ΣΕΝΕΡ ΛΕΒΕΝΤ
Συνεργασία με τις ΑΠΟΨΕΙΣ και την HELLAS JOURNAL
Το 2018 κλείνει με μια μεγάλη συντριβή της Τουρκίας στην Μέση Ανατολή. Μέσα στο 2019 δεν θα μπορέσει να προχωρήσει περισσότερο η στρατιωτική κινητικότητα και η επιθετικότητα της Τουρκίας στην Συρία και κατά πάσα πιθανότητα θα αναγκαστεί να αποσυρθεί από τα εδάφη που κατέκτησε.
Είναι λάθος ο τίτλος που έβαλαν οι τουρκικές ειδησεογραφικές πηγές μετά την διάρκειας 1,5 ώρας συνάντηση που διεξήχθη στην Μόσχα ανάμεσα σε αντιπροσωπείες της Ρωσίας και της Τουρκίας. Λέγεται ότι συμφώνησαν Ρωσία και Τουρκία. Όχι, δεν είναι συμφωνία αυτή.
  • Η Ρωσία απλώς κανόνισε την Τουρκία. Να παραιτηθεί της επίθεσης στο Μάνμπιτς. Να διώξει τους ένοπλους τζιχαντιστές από το Ίντλιμπ. Να σεβαστεί την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Συρίας. Να εφαρμόσει τις διμερείς συμφωνίες που έκαναν. Η είσοδος των δυνάμεων του συριακού καθεστώτος στο Μάνμπιτς την περασμένη βδομάδα και η ανάρτηση της σημαίας τους εκεί αποτέλεσε σημαντική ένδειξη των εξελίξεων που θα συμβούν στο εξής.
Κατέρρευσαν τα σχέδια επίθεσης της Τουρκίας. Ο Μπασάρ Άσσαντ ήταν ο νικητής αυτού του ανηλεούς πολέμου που ισοπέδωσε την Συρία εδώ και επτά χρόνια και προκάλεσε τον θάνατο εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων και την προσφυγοποίηση τεσσάρων εκατομμυρίων ανθρώπων. Ο Άσσαντ δεν ανατράπηκε όπως ο Σαντάμ και ο Καντάφι. Έμεινε όρθιος παρά το γεγονός ότι του επιτέθηκε με τα πιο βαριά όπλα και τους ψυχοπαθείς τζιχαντιστές ολόκληρος ο κόσμος.

Αυτός ήταν ένας πόλεμος που θα μείνει αξέχαστος στην ιστορία με σφαγές, ανθρώπους να καίγονται ζωντανοί και χιλιάδες παιδιά να πνίγονται στην θάλασσα μαζί με τις οικογένειές τους. Παρόμοιοι πόλεμοι διεξήχθησαν και διεξάγονται στο Ιράκ, την Λιβύη και την Υεμένη. Δεν είναι Αραβική Άνοιξη αυτή. Είναι αραβική κόλαση!
  • Τώρα συμβαίνουν ραγδαίες εξελίξεις στην Συρία. Μετά από επτά χρόνια προσγειώθηκε αεροσκάφος των Συριακών Αερογραμμών στο αεροδρόμιο της Τυνησίας. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα άνοιξαν ξανά την πρεσβεία που είχαν κλείσει πριν επτά χρόνια στην Δαμασκό. Τις πρεσβείες τους ανοίγουν και η Σαουδική Αραβία και το Μπαχρέιν. Αυτά πραγματοποιούνται με σινιάλο από την Αμερική φυσικά. Ο Τραμπ έδωσε και άλλες οδηγίες στην Σαουδική Αραβία, στο Μπαχρέιν και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Θα ανοίξουν τα ταμεία τους. Και θα ανοικοδομήσουν την Συρία.
Η Τουρκία ωθήθηκε για άλλη μια φορά στην μοναξιά ως αποτέλεσμα των λανθασμένων πολιτικών που εφαρμόζει στην περιοχή από το 2011. Τόσο η Αμερική όσο και η Ρωσία δεν της έδωσαν αυτό που ήλπιζε. Και επιπλέον, έμεινε μόνη με τους αιμοβόρους τζιχαντιστές τους οποίους υποστηρίζει τόσα χρόνια.
Στο εξής δεν θα απομείνει κανένα άλλο μέρος στον κόσμο εκτός από την Τουρκία γι’ αυτά τα κοπάδια δολοφόνων που συσσωρεύτηκαν στην Συρία από τις τέσσερις μεριές του κόσμου. Και αυτό είναι μεγάλος μπελάς στο κεφάλι της Τουρκίας. Ένα γεγονός που ενισχύει την πιθανότητα εσωτερικής αναταραχής. Άραγε δικαιώνονται όσοι προέβλεψαν ότι θα έρθει η σειρά του διαμελισμού της Τουρκίας στο τέλος του πολέμου στην Μέση Ανατολή;
Ο Steven Cook, συγγραφέας του αμερικανικού περιοδικού “Foreign Policy” ειδικός σε θέματα Μέσης Ανατολής, έγραψε ένα άρθρο που μελετά τις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας μετά την απόφαση απόσυρσης των αμερικανικών στρατευμάτων από την Συρία.
  • «Είναι ψέμα ο πόλεμος με το Ισλαμικό Κράτος, ο Έρντογαν θέλει να αφανίσει τους Κούρδους», έγραψε ο Cook. Αυτό δεν είναι κάτι το νέο. Τώρα το αντιλήφθηκε ο κύριος Cook; Αν δεν ήταν η Τουρκία, το Ισλαμικό Κράτος δεν θα μπορούσε καν να αναπνεύσει στην περιοχή. Οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους πάντα χρησιμοποιούσαν την οδό της Τουρκίας για να εισέλθουν στην Συρία. Λέγοντας ότι «ο στόχος είναι η ανατροπή του Άσσαντ», ο Έρντογαν παραγνώρισε ακόμα και τα απίστευτα εγκλήματα του Ισλαμικού Κράτους.
Μήπως δεν είναι γνωστό ότι κάποτε ιδρύθηκε επίσημο παράρτημα του Ισλαμικού Κράτους στην Τουρκία; Ο τουρκικός στρατός δεν πολέμησε κατά του Ισλαμικού Κράτους, αλλά κατά των Κούρδων αγωνιστών. Οι Κούρδοι ήταν αυτοί που ουσιαστικά πολέμησαν κατά του Ισλαμικού Κράτους και υπέστησαν μεγάλη καταπίεση από αυτό. Χρωστά πολλά η ανθρωπότητα στους ηρωικούς Κούρδους αγωνιστές λόγω του ανηλεούς αγώνα που διεξήγαγαν εναντίον αυτών των πιο επικινδύνων και ανηλεών συμμοριών του κόσμου. Να αποκαλούνται «τρομοκράτες» οι Κούρδοι αγωνιστές που υπερασπίστηκαν την πατρίδα τους στην Συρία αποτελεί αβλεψία με την απλούστερη της έννοια. Δεν αναμείχθηκαν σε καμιά τρομοκρατική ενέργεια πουθενά στον κόσμο.
  • Το 2019 θα είναι μια δύσκολη χρονιά για τον Ταγγίπ Έρντογαν. Τι θα κάνει στο εξής ο Έρντογαν, ο οποίος βγήκε να κατακτήσει εδάφη στην Συρία για να κρατήσει ζωντανό το εθνικό πνεύμα, αλλά δεν μπόρεσε να ικανοποιήσει αυτή του την επιθυμία; Δεν νομίζω ότι θα παραιτηθεί από το σύνδρομο του «κουρδικού κινδύνου» όπως πάντα και θα αναζητήσει δρόμους συμφωνίας με τους Κούρδους.
Για το εθνικό πνεύμα η Κύπρος είναι ακόμα ένα ατού στα χέρια του. Αλλά μετά την συντριβή στην Συρία είναι άγνωστο το πόσο θα μπορέσει να κρατήσει στα χέρια του την Κύπρο. Και αυτό εξαρτάται από την απόφαση που θα πάρουν η Αμερική και η Ρωσία, όπως έγινε στην Συρία. Δεν μπόρεσε να εμποδίσει τις ενεργειακές δραστηριότητες της κυπριακής κυβέρνησης στην θάλασσα και ούτε στο μέλλον θα μπορέσει να το κάνει. Μετά από τόσο θάνατο και καταστροφή στην Συρία φάνηκε η ειρήνη στον ορίζοντα.
Ο συριακός λαός πλήρωσε βαρύ τίμημα γι’ αυτό. Δεν είναι δυνατόν να αποκτήσεις την ελευθερία χωρίς να καταβάλεις κανένα τίμημα. Έτσι δεν είναι;

6 σχόλια:

  1. Λεει ο αρθογράφος (κος Λεβεντ) ότι οι ορδες του ISIS θα εγκλωβισθουν στην προστατιδα τους Τουρκια και επομένως θα επελθει αποσταθεροποιηση σε αυτην την χωρα και ισως διαμελισμος εξ αυτου.Μα εδώ κατερριψε αεροσκάφος Ρωσικο αλλα και οι Κουρδοι της Συρια ς εφθασαν προ των πυλων της Τουρκια και ένα κΟυρδικο κρατος 'φορμαρισθηκε' στα σύνορα της αλλα τελικα ΤΙΠΟΤΑ δεν συνεβη,,,κανενας διαμελισμος,ουτε οσμη του! Αντιθέτως αυξάνεται η Τουρκια-Το αρθρο αυτό μας λεει βεβαια νεα στοιχεια επ αυτου.Να δουμε σε βαθπς χρονου τι συμβαινει.Επισης ο αρθρογράφος αναφέρεται σε ΄΄συνδρομο Κουρδικου κινδυνου που διακατεχει τον Ερντογαν-Μα ,ας ειμαστε σοβαροι,και βεβ αιως είναι αληθεια ότι πρεπει να φοβαται αυτόν τον υπαρκτο κινδυνο.ΔΕν οφείλεται σε συνδρομο,οφειλεται στην πραγματικοτητα.Ας κραταμε μικρο καλαθι περι διαμελισμού Τουρκιας-Επισης θα θελαμε μια αναλυση περι των τελευταίων γεγονότων σχετικα με το Αιγαιο και την ΑΟΖ Καστελορισο κλπ!Επισςη σε περιπτωση αποσταθεοποιησης Τουρκιας ποιοι οι κίνδυνοι για την χωρα μας-ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ!!! ΕΥΤΥΧΕς ΤΟ 2019 ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΤΗς ΓΗΣ ΚΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΩς ΣΤΟΥΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΕς ΤΟΥ BLOG

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εγώ είπα πως η Τουρκία δεν θα έρθει σε ρήξη με την Ρωσία!Είπα επίσης πως θα κάνει για το θέαμα το κάτι τις της...
    Ακόμα πως οι Αμερικανοί έστησαν παγίδα και είδαν πως δεν έπιασε, είπα πως το Ισραήλ έχει εν μέρει εγκλωβιστεί...
    Όμως όλα αυτά δεν είναι καλά για την Ελλάδα, για την Κύπρο όσον αφορά τα ενεργειακά δεν νομίζω πως θα αλλάξε κάτι!
    Η Ελλάδα εάν δεν γίνει κατανομή στις "αδελφές" σωστά θα υπάρχει θέμα...όπως θα υπάρχει θέμα σε περίπτωση που οι εκλογές φέρουν, κινδυνέψει να ανατραπεί η τρόικα, και τα μνημόνια...είπαμε έχει γίνει μοιρασιά των δυο εκφραστών της Δύσης που αντιπαλεύουν για νέες αγορές! Η Ελλάδα μοιράστηκε, τώρα απομένει η εσωτερική μοιρασιά, μεταξύ τους!
    Μόνον το Ουκρανικό είναι ζήτημα που η χώρα μας μπορεί να κινδυνεύσει, είδα την Ρουμανία να αφήνει περιθώριο ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε. Όλα αυτά προμηνύουν άσχημα γλέντια...δεν μ αρέσει αυτό το σενάριο!
    Καλή Χρονιά,Ειρήνη, Αγάπη και αδελφοσύνη στην Ανθρωπότητα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλη χρονια πρωτα απ ολα....ναι..επιβαλει αποφασεις η Ρωσια στην Τουρκια,αλλα μεχρι πιο σημειο...οι αξονες ισχυος εχουν διαμορφωθει και η αποπειρες εκβιασμου μεσω διακινησεις ενεργειας θα κανει τον Πουτιν να δειξει σκληρο προσωπο στον Ερντογαν..οι ισλαμιστες ηδη εχουν σχεδια και μαζευονται σιγα σιγα στην περιοχη του Χαταυ και ερεισματα στην τουρκικη κοινωνια..οποτε πραγματι θα ειναι τεραστιο προβλημα για την Τουρκια Αν δε προσπαθησει να τους εξαγει δυτικα..πιο πιθανο βλεπω κατα Κυπρο σε πρωτη φαση,υπαρχει προβλημα....
    Μην γελιεστε.Δεν ειναι μονη ουτε απομονωμενη η Τουρκια επειδη δεν παιρνει ολα οσα θελει...κατι θα παρει στο τελος.Ειναι σε θεση να μανιπουλαρει ακομα,το απεδειξε η σταση Τραμπ.Και εχει ισχυρους δεσμους με το Ιραν,στην πραξη ελεγχει το εξωτερικο εμποριο της χωρας και της δινει ανασες,παρ ολη την εσωτερικη πιεση που υπαρχει εκει.
    Εγω για το Ισραηλ ανυσηχω.
    Στριμωγμενο,με αδυναμια να αντιμετωπισει ουσιαστικα την ιρανικη επεκταση στην Συρια και την απειλη απο βορρα,την αλλοπροσαλη πολιτικη Τραμπ,την απειλη Παλαιστηνιων υπο την σκεπη των αδελφων μουσουλμανων και με 200 πυρηνικες κεφαλες στην κατοχη του...τι θα συμβει αν αποφασισει να καθαρισει την μπουγαδα...οπως αυτο νομιζει..μονο και υπο πιεση απειλων υπαρξης του...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Οι αμερικανοί είναι ακόμη στην Μανπίτζ.
    Ο συριακός στρατός έχει μπει με κάτι toyota hilux 4x4 ως την Arimah.
    Και οι τούρκοι έχουν μαζέψει κάτι τεθωρακισμενες ταξιαρχίες με M-60 και Leo-A4 γύρω-γύρω,με συνεχεις εφοδιοπομπές να συρρέουν στην περιοχή. Λέτε να το κάνουν απλά γιά χαβαλέ;
    Ή μήπως να εκφοβίσουν τον Ασσαντ να επαναφέρει στα γρήγορα τους Κούρδους του YPG σε τάξη;
    Kάπως έτσι έγινε και στο Αφρίν.
    Θυμάστε τι σχόλια έγιναν και τότε;
    Αφήστε τον Λεβέντη μας να πουλάει φούμαρα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δηλαδή πιστεύεις πως θα εναντιωθούν στο εβραϊκό λόμπι που ελέγχει την Αμερική, στο Ισραήλ που υποστηρίζει την δημιουργία του Κουρδικού κράτους, θα τα βάλει με το Ιράν, την Λιβύη, την Αίγυπτο, την Γαλλία κα ιτην Αγγλία που στην Μ. Ανατολή έχουν φαει τα νιάτα τους, θα απορρίψει την αντίθεση της Γερμανίας που είναι η μαμα της Τουρκίας, δεν θα λογαριάσει την Ρωσία, την Κίνα που συμπλέει με την Ρωσία στην Συρία, θα εναντιωθεί στον Άσαντ και στους Κούρδους! Μπορεί να έχεις δίκιο δεν λέω...μπορεί επίσης χωρίς ενέργεια να το παίξει Ουκρανία που στο τέλος του τρέχοντος έτους λήγει η συμφωνία για τους αγωγούς που περνούν από εκεί και δεν θα έχουν ούτε να ζεσταθούν (ήδη δεν έχουν), θα ακυρώσουν τον east mead που προχωράει γιατί από που έχουν στο μέλλον ενέργεια για τόσο κόσμο! Το μόνο που μπορεί να κάνει η Τουρκία είναι να στρέψει στα όρια με τους Κούρδους τους πληρωμένους του ΙΚ σε μια διπλή μάχη εκκαθάρισης με βλέψη κυρίως στο PΚΚ με την ανοχή αρκετών δημιουργώντας ζώνη ασφαλείας στο εσωτερικό κι όπου μπορέσει σε Συριακό έδαφος για να τους αποκόψει...

      Διαγραφή
    2. ...να συμπληρώσω, αλλιώς τότε πρέπει να κάνει πλήρη στροφή στην Δύση! Που και τότε λόγω Ισραήλ θα έχει θέμα!Δεν είναι απλά τα πράγματα με τους Κούρδους1 Την ίδια ώρα που κάποιοι υποστηρίζουν το ίδιο αντικρούονται για διαφορετικούς λόγους... όπως το Ισραήλ με το Ιράν!Δηλαδή και οι δύο θέλουν το Κουρδικό κράτος αλλά μεταξύ τους όμως...τρώγονται...

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.